הקמפיין של כחול-לבן: אחדות, ביטחון - ופיוס עם החרדים

בשבועות הקרובים ישיקו במפלגת כחול-לבן את קמפיין הבחירות באופן רשמי, ובתוכנית הפעם: מסרים חיוביים על בטחון ואחדות ● מה לא יהיה בקמפיין כמעט בכלל? סוגיות דת ומדינה ● המטרה: שלפחות מפלגה חרדית אחת תמליץ על בני גנץ בפני ריבלין ● פרשנות

ראשי כחול-לבן (צילום: יונתן סינדל פלאש 90)
יונתן סינדל פלאש 90
ראשי כחול-לבן

"השקט שלפני הסערה" אינה רק קלישאה, כשמדברים על מערכת הבחירות המנומנמת עד כה, ובעיקר כשדנים בכחול לבן של ימים אלה.

במפלגה לא קבעו תאריך יעד מדויק להשקת קמפיין הבחירות, אך הכוונה היא שזה יקרה בשבועיים הקרובים. על פי תכנית העבודה של המפלגה, בשבוע הבא יושלם איוש בעלי התפקידים, בעיקר בתחום ייעוץ התקשורת והפרסום.

השקת הקמפיין תכלול פרסום נרחב של הגרפיקה והמסרים העדכניים ברשתות החברתיות ובפלטפורמות נוספות. כשזה יקרה, מפלגות אחרות לא יוכלו להישאר מאחור, ומפלס הרעש יעלה משמעותית. מערכת הבחירות תיפתח רשמית.

F190617NRF14 (צילום: Noam Revkin Fenton/Flash90)
F190617NRF14 (צילום: Noam Revkin Fenton/Flash90)

1. ביטחון, ביטחון, ביטחון

בשיחות סגורות, ממשיכים חברי הכנסת של כחול לבן לתקוף את בנימין נתניהו במלוא העצמה, אך הקמפיין יבליט יותר מסרים חיוביים מאשר הקמפיין הקודם, בדגש על נושאים אזרחיים, המהווים מכנה משותף רחב.

הנטייה במפלגה היא לעסוק בחיזוק הדמוקרטיה ושלטון החוק, בכלכלה, בצמצום פערים בין פריפריה למרכז, ובשיפור השירותים הציבוריים.

אחד המסרים הנבחנים בימים אלה במשרדי המפלגה ברמת החייל בתל אביב הוא "להחזיר את הביטחון". ההקשר המיידי הוא המשבר עם עזה וסוגיות הביטחון הלאומי בכלל, אך המסר יורחב להקשרים נוספים: ביטחון בכלכלה (אגב הגירעון בתקציב המדינה והחשש ממשבר), ביטחון במערכות הבריאות והחינוך, וביטחון האזרחים בנוגע לדמותה ותפקודה של מדינה.

עומר ינקלביץ' (צילום: הדס פרוש פלאש 90)
עומר ינקלביץ' (צילום: הדס פרוש פלאש 90)

2. אחינו החרדים

מה לא יהיה בקמפיין כמעט בכלל? סוגיות דת ומדינה.

בכחול לבן רואים במפלגת העבודה ובמרצ שותפות טבעיות, מייחלים לממשלת אחדות עם הליכוד, וגם לא פוסלים את הימין החדש של נפתלי בנט.

הכל בהתאם לנסיבות. בדבר אחד מאוד בטוחים שם: יש לעשות כל מאמץ כדי שלפחות מפלגה חרדית אחת תמליץ על בני גנץ בפני הנשיא.

על הרקע הזה הגיעו ביום רביעי שעבר גנץ וחברי הכנסת יזהר שי ועומר ינקלביץ' לביקור ניחומים אצל סגן שר החינוך, מאיר פרוש, שישב שבעה על אחיו.

יום לאחר מכן התראיינו חברי הכנסת אלון שוסטר ויזהר שי באולפן תחנת הרדיו החרדית "קול ברמה", וקינחו בטשולנט עם אברהם רובינשטיין, שהוא לא רק ראש עיריית בני ברק, אלא גם מזכיר מועצת גדולי התורה של דגל התורה.

בתחילת השבוע ביקר משה (בוגי) יעלון במשרדי רשת התקשורת החרדית "קו עיתונות", ומפגשים נוספים עם גורמים חרדיים מתקיימים באופן שוטף, אם כי לא לכולם ניתן פומבי.

לא כל המפגשים הם פוליטיים במוצהר, אך בכחול לבן מאמינים שככל שההיכרות תתרחב ותעמיק, יגדלו הסיכויים לשתף פעולה. במפלגה מעודדים מאמירות של חברי כנסת חרדים, שעל פי הנטען מעדיפים אותה במובהק על פני נתניהו.

מוסי רז (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)
מוסי רז (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)

3. המצע אותו מצע, הערבים אותם ערבים

מה שלא ישתנה בקמפיין הבא הוא מצע כחול לבן, שנכתב בהובלת חילי טרופר, יועז הנדל ועפר שלח. במצע המפלגה כתוב, בין השאר, כי אחד מיעדיה הוא עיגון "עקרון השוויון" בחוק יסוד, אך לא כל שוויון אלא "שוויון בזכויות הפרט". הסייג הזה אינו מקרי, והוא אינו רק יוזמה של תל"ם הימנית. גם יאיר לפיד חתום עליו.

באוקטובר האחרון הגישו מוסי רז וכמה מחבריו למרצ את הצעת "חוק יסוד: השוויון", המצטטת את הקטע ממגילת העצמאות על "שוויון זכויות חברתי ומדיני גמור… בלי הבדל דת, גזע, מין… חופש דת, מצפון, לשון, חינוך ותרבות".

ההצעה הורדה מסדר היום עוד קודם לקריאה הטרומית, ולא רק בגלל הרוב האוטומטי של הקואליציה, אלא בגלל התנגדות יש עתיד.

לפיד הסביר אז בשיחות סגורות, כי אינו תומך בעיגון השוויון בחוק יסוד באופן גורף, בגלל חשש מפגיעה בחוק השבות. סוגיה זאת ניתנת לפתרון באמצעות שריון חוק השבות כסעיף חוקתי "נצחי", כזה שאין דרך לשנותו.

זה לא יעלים לגמרי את אפליית האזרחים הערבים, אבל הכרה בשוויון מלא, כולל בזכויות קולקטיביות, כנהוג בכל דמוקרטיה מתוקנת ולפי רוח מגילת העצמאות, יצמצם אותה לרמה נסבלת.

חברי הכנסת של כחול לבן טוענים בכל הזדמנות נגד חברי הכנסת הערבים, "שאינם מקבלים את יהדותה של המדינה", אך לא ביררו אם עיגון שוויון הזכויות הקולקטיביות יסייע להפחית את המתח.

ראובן ריבלין (צילום: Noam Revkin Fenton/Flash90)
ראובן ריבלין (צילום: Noam Revkin Fenton/Flash90)

4. החוקה תמשיך לחכות

על הרקע הזה, דיונים שהתקיימו בכחול לבן לקראת הבחירות הקודמות על קידום חוקה לישראל, לא הבשילו למהלך ממשי. סיבה נוספת הייתה ההכרח להתמקד בכמה מסרים בודדים. אבל גורמים בכחול לבין מבינים כי למפלגה צריך להיות עניין רב בקידום מהלך החוקה, וזאת מכמה סיבות:

הסיבה הראשונה היא בידול. נכון להיום אין למפלגה מסר בולט שאינו "רק לא נתניהו" ושמירה על שלטון החוק, וגורמים במפלגה מודים כי מעבר לזה, ההבדלים בינה לבין הליכוד מזעריים. אם מתעקשים, אומרים שם, אפשר לומר שההבדל נעוץ בכך שאצלנו יש יותר שמאלנים.

נתניהו הצליח לשכנע קהלים רחבים שהמצב הכלכלי במדינה טוב, ובכל הקשור לעזה, רוב הציבור מבין שהטענות נגד הכנסת הכספים לרצועה הן פופוליסטיות. להוציא בצלאל סמוטריץ' ודומיו אין גם כמעט מי שחושב שצריך לכבוש את הרצועה.

גם בתחום המדיני, שסביבו בנה נתניהו קמפיין שלם המציג אותו כעילוי בזירה הבינלאומית, קשה מאוד לכחול לבן להציע מסר חדש ומשכנע.

כל ניסיון לברר מהי תכניתה המדינית של המפלגה נתקל באמירות עמומות על יצירת הרתעה מול עזה באמצעות מכות כואבות, ומינוף ההרתעה למהלכים בגיבוי מדינות ערב המתונות והקהילה הבינלאומית.

מה הם אותם מהלכים? איש אינו מסביר. הרמז היחיד הוא התחייבות כללית במצע כחול לבן לקידום הכלכלה הפלסטינית. מה שכן ידוע הוא שהקווים האדומים של כחול לבן, כמו שמירה על ירושלים מאוחדת ועל הבקעה בריבונות ישראל, לא ימוססו את התסכול הפלסטיני. בכחול לבן מאמינים שיש לדחות את הפתרון המדיני בעשרות שנים, ושניתן לעשות זאת ועדיין להבטיח שקט ביטחוני.

סיבה שנייה היא הצורך להסדיר את יחסי הדת והמדינה ולקיים התחייבויות ממצע המפלגה, כמו הכרה בזרמים הלא-אורתודוקסיים, מימוש מתווה הכותל, החלשת מונופול הרבנות והפעלת תחבורה ציבורית בשבת בחלק מהאזורים.

במצע המפלגה נכתב כי הכרה ברפורמים ובקונסרבטיבים הכרחית לשיקום היחסים עם יהדות ארצות הברית, ולהשגת גיבוי מהמפלגה הדמוקרטית בהקשר המדיני.

סיבה שלישית לקידום חוקה היא האיומים על מערכת המשפט, החלשת שומרי הסף והשחתת הנורמות הציבוריות. דווקא משום שכחול לבן מבקרת את נתניהו בעוצמה כה גדולה על יחסו לשלטון החוק, היה אפשר לצפות שתתחייב לשריין את האיזונים והבלמים ואת עצמאות מערכת המשפט, לצד צעדים כמו הגבלת כהונות ראשי ממשלה. הסוגיות הללו הן סוגיות חוקתיות קלאסיות.

סיבה רביעית ואחרונה היא אלקטורלית. יש בישראל רוב של לפחות 70% לעיגון הדמוקרטיה הליברלית. הבטחה לקדם חוקה תגדיל את אחוזי ההצבעה של האזרחים הערבים, כלומר תקטין את משקלם של מצביעי הימין בתחשיבי המנדטים, ותעביר לכחול לבן מצביעי ימין ליברלי, המודאגים ממצב הדמוקרטיה ומהנפח שתופסת הדת במרחב הציבורי.

העניין הוא שכדי להעביר חוקה בישראל נדרש שיתוף פעולה עם הערבים, לא עם החרדים. בכחול לבן אומרים שעמדתה הרשמית של המפלגה היא בעד חוקה, אך לא מסבירים איך ניתן לקדם אותה תוך שיתוף פעולה עם המפלגות החרדיות, מעבר לאמירה כללית על כך שגם הן ייאלצו להתפשר. אלא שברור שכחול לבן היא שתיאלץ להתפשר, אם תרצה שהחרדים ימליצו על גנץ לנשיא ראובן ריבלין.

חברי הכנסת החדשים של כחול לבן (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)
חברי הכנסת החדשים של כחול לבן (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)

5. דווקא הצלחה עלולה לפרק את המפלגה

בכל הקשור לחיכוכים הפרסונליים, בעיקר סביב הרוטציה בין גנץ ללפיד, אין בכחול לבן אשליות. מבינים שם שהכל שאלה של אינטרסים, ושהשותפות תימשך רק כל עוד האינטרסים של שלוש המפלגות המרכיבות את הרשימה ימשיכו לחפוף אלה את אלה, בעיקר בשאלת הדחת נתניהו.

לכן, דווקא הצלחה בבחירות עלולה לקרב את התפרקות כחול לבן.

עוד 1,036 מילים
כל הזמן // יום רביעי, 9 באוקטובר 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־369 ללחימה ● 101 חטופים עדיין בעזה

דיווח: נתניהו וביידן שוחחו על כוונת ישראל להגיב למתקפת הטילים האיראנית

השיחה בין השניים, שבה השתתפה גם האריס, נמשכה 50 דקות ● לשכת ראש הממשלה: טראמפ התקשר בשבוע שעבר לנתניהו ובירך אותו על הישגי ישראל ● בית המשפט העליון קבע שעל עיריית תל אביב לאפשר לקיים תפילה בהפרדה בגן מאיר ביום כיפור ● אזרח ישראלי נעצר בביירות ● דיווח: ביסמוט ביקש מנתניהו להתמנות לשגריר בוושינגטון ● בנק ישראל הותיר את הריבית במשק ללא שינוי

עוד 46 עדכונים

פצצה מתקתקת בתימן – הפתרון אולי בירושלים

הציר האיראני, ה"מקאומה" נפגע קשות אחרי חיסול הנהגת חזבאללה. הצבא הסורי חבול אחרי עשור של מלחמת אזרחים, והמיליציות בעיראק שחוקות אחרי המלחמה נגד דאע"ש.

כעת החות'ים הם כנראה החוליה החזקה ביותר בקרב המיליציות הפרו-איראניות בעולם הערבי. מדוע הם מהווים פצצת זמן מתקתקת? והאם הפתרון נמצא דווקא בירושלים?

ד"ר ירון פרידמן הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, חוקר מרצה ומורה לערבית בחוג ללימודי המזרח התיכון והאיסלאם באוניברסיטת חיפה. היה פרשן לענייני ערבים בויינט, ספריו "העלווים – היסטוריה, דת וזהות" (2010) ו"השיעים בארץ ישראל" (2019) יצאו לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן. מנהל את הניוזלטר "השבוע במזרח התיכון", שאליו אפשר להצטרף כאן: https://did.li/CWtlC. לפודקאסט של ירון "השבוע במזרח התיכון": https://did.li/mAz5q

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 900 מילים ו-1 תגובות
אמיר בן-דוד

ראש המועצה האזורית אשכול מתעקש שתושביו ישלמו את עלות הפינויים

רגע לפני הבחירות, בניגוד לכאורה להוראות החוק, ראש המועצה האזורית אשכול מנסה להעביר סכום של יותר מתשעה מיליון שקלים מהקרנות המיועדות לרווחת התושבים לטובת תשלום עלויות הפינוי למלונות אחרי הטבח באוקטובר ● "הסכם דמה" מיוחד נחתם, במקום סכומים פורטו שמות של עובדים – והמדינה קיבלה פטור תמוה מאחריות לתשלום ● המועצה האזורית אשכול: "משרדי הממשלה מסרבים לתקצב עלויות אלה"

עוד 2,095 מילים

סבא וסבתא - כדור ההרגעה הטוב ביותר לימים אלה ובכלל

אין ספק שאנו עוברים ימים לא פשוטים בכלל, זאת עובדה, אנו עם שעבר טראומה רצינית ברמה הקולקטיבית והאישית ברבדים שונים, ולא נתפס שאנו מציינים שנה ליום הארור בו הכל התחיל ועוד לא ידוע מתי ייגמר.

אז איך כל זה קשור לסבא וסבתא שלכם, אתם שואלים? השבעה באוקטובר לימד אותנו יותר מהכל את חשיבותו של המוסד המשפחתי כערך עליון. חובה עלינו להעריך ולנצור את הרגעים המשותפים יחד. היום כבר ברור לנו ששום דבר לא מובן מאליו וכי בלי האנשים הכי קרובים אלינו ברגעי משבר – קשה מאוד להתקיים.

ד"ר אילנה בן דב היא סבתא פסיכולוגית וסטנדפיסטית ודיירת באחוזת צהלה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 526 מילים

למקרה שפיספסת

תושבי ערב אל-עראמשה נשארו סגורים בביתם

פרסום ראשון צה"ל הכריז על הכפר הבדואי שעל גבול לבנון כשטח צבאי סגור, אך כ-1,400 תושבים, המהווים 75% מאוכלוסיית הכפר, החליטו להישאר בביתם תחת הפגזות ● בין הסיבות: לא נותר מקום בבתי המלון ● מנהל הקהילה: "צה"ל אישר לתושבים להישאר בכפר, אבל אסר עליהם לצאת מהבית. אני קורא לתושבים: אם יש לכם מקום להתפנות אליו - התפנו"

עוד 653 מילים

האחראים לכישלונות הממשלה - כולם, מלבד הממשלה

מאפיין מובהק של המעבר לדיקטטורה פשיסטית הוא שהמנהיג אחראי למה שמצטייר בעיני הציבור כהצלחות, בעוד שלכישלונות האיומים ההולכים ונערמים – אחראים מתנגדיו מקרב האזרחים.

האחראים לכישלונות יהיו גם מקרב שומרי הסף המוחלשים, או מערכת המשפט המוחלשת, או האזרחים מקרב המיעוט האתני, או ארגוני זכויות האדם, או מערכת המשפט הבינלאומית, או האופוזיציה, או נציגי האופוזיציה שנכנסו לממשלה בתמימות לאחר טבח 7 באוקטובר 2023, תוך שהם מגישים את ראשם על מגש של כסף למערך התעמולה הפשיסטי. תפקידם האמיתי היה, כמובן, שיהיה את מי להאשים בכישלונות. בני גנץ וגדי איזנקוט הם כמובן אלה שעיכבו את הניצחון המוחלט.

עו"ד דניאל חקלאי הוא בעל משרד עריכת דין שמתמחה בייצוג בתחומי המשפט הפלילי, עבירות הצווארון הלבן, ועדות החקירה, הדין המשמעתי ולשון הרע. יליד שנת 73', נשוי ואב לשני בנים. פרסם מאמרים וכן סיפורים קצרים בכתבי עת דיגיטליים. אוהב מאד ספרות, קולנוע ומוזיקה. מוטרד מאד מהסכנות העצומות למשטר הדמוקרטי ולזכויות האדם והאזרח. מנסה לחשוב כיצד למקם את המשפט החוקתי ואת המשפט הפלילי בהקשרים סוציולוגיים, תרבותיים, פוליטיים, היסטוריים ופסיכולוגיים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
מאמר מליון ושתיים. איך אפשר? (גם להביא לסוף שלטונו של הדיקטטור ראש ארגון המחבלים ביבים שקרניהו וזה הכי קריטי, אקוטי ודחוף, אבל גם להביא לסופה את המגיפה של מאמרים מעייפים בנוסח כמה ראש א... המשך קריאה

מאמר מליון ושתיים. איך אפשר? (גם להביא לסוף שלטונו של הדיקטטור ראש ארגון המחבלים ביבים שקרניהו וזה הכי קריטי, אקוטי ודחוף, אבל גם להביא לסופה את המגיפה של מאמרים מעייפים בנוסח כמה ראש ארגון המחבלים שקרניהו מסוכן). אנחנו רוצים פתרונות. תודה.

עוד 1,288 מילים ו-1 תגובות

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

צה"ל מרחיב את הלחימה בלבנון, אך "היום שאחרי" עדיין לוט בערפל

עם כניסת אוגדה 146 למערכה בלבנון, ישראל מגבירה את מאמציה לתפוס כמה שיותר מהר את השטחים השולטים על היישובים הישראליים בצד הלבנוני ● אולם, גם הפעם הדרג המדיני לא מדבר בכלל על היום שאחרי באזור ● השגת היציבות בדרום לבנון דורשת מנדט מחודש לכוח רב לאומי ושימור יכולת פעולה ישראלית אם צבא לבנון או הכוחות הזרים ייכשלו במשימה ● פרשנות

עוד 940 מילים

מכתב הרבנים משרת פוליטית את בצלאל סמוטריץ'

מכתב הרבנים הקורא לשחרור החטופים "בכל דרך שתידרש", משרת בראש ובראשונה את סמוטריץ' ● למעשה, אפשר ממש לדמיין את שר האוצר ממתיק סוד עם אחד הרבנים החתומים ומבקש ממנו מכתב מהסוג הזה ● המשמעות: סמוטריץ' יכול, בעקבות המכתב, להצביע בעד העסקה בממשלה או להימנע ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
רבנים (העלק) עלובים. פוליטקאים ליגה ז'. לכאורה, אחרי שנה נזכרו בחטופים. מקאיוולי מתמוגג מנחת מהפולטיקאים החתומים על המכתב. הפוליטיקאי י. צ. רימון רואה צורך לחזק את סמוטריץ במחשבתו על הח... המשך קריאה

רבנים (העלק) עלובים. פוליטקאים ליגה ז'. לכאורה, אחרי שנה נזכרו בחטופים. מקאיוולי מתמוגג מנחת מהפולטיקאים החתומים על המכתב. הפוליטיקאי י. צ. רימון רואה צורך לחזק את סמוטריץ במחשבתו על החטופים. לכאורה יש כאן הודאה בכך שהחטופים על ז**ן של בצלאל או שהחיזוק נועד לחזק את בצלאל בהפקרת החטופים.
כמה שינאה במתק שפתיים.

עוד 529 מילים ו-1 תגובות

הריסות משטרת שדרות עדיין מוטלות בשטח

מעקב זמן ישראל בשדרות נחנכה אנדרטה מרשימה במקום תחנת המשטרה שנהרסה בקרבות 7 באוקטובר, בזמן שהריסות התחנה עדיין מושלכות בחיק הטבע מחוץ לעיר ● שנה לאחר פרוץ המלחמה – וחצי שנה אחרי שהמשטרה הבטיחה פינוי מיידי – עדיין מתעופפים בין שברי הבטון והברזלים החלודים מסמכים עם פרטיים אישיים של שוטרים

עוד 614 מילים

"ירידה של 70% בהיקף העבודה"

משפחת בית הלוי עצרה את הסדנאות והרוקחות בעקבות הפציעה של בנם בעוטף עזה – ועזבה את קיבוץ דן ● עגלת הקפה של איציק טוויטו מדישון נסגרה והוא נדד לפרדס חנה ● גלידת "גלילטו" משדה נחמיה נודדת בארץ ● שדה הקלנדולה של איתמר בראל התמלא עשבים ● המסע המסויט של בעלי העסקים מהצפון להישרדות כלכלית

עוד 2,436 מילים

בין אמירותיו הפומביות של ג'ו ביידן על הצורך בהפסקת אש וסיוע לעזה לבין התמיכה הנמשכת במכירות נשק לישראל, קיים פער מובהק ● בעוד הבחירות בארה"ב מתקרבות, הציבור האמריקאי מקבל מסרים מרוככים, אך מאחורי הקלעים – התמיכה בישראל נמשכת ● פרשנות

עוד 749 מילים

המסמכים שהגישה ישראל לביה"ד הפלילי בהאג מהווים מתקפה ישירה על התנהלות התובע קאן, שאותה היא רואה כחריגה מסמכותו ● ישראל מדגישה כי "פלסטין" אינה מדינה ריבונית ולכן לא יכולה להעביר סמכות שיפוט ● ישראל טוענת שקאן מונע כל סיכוי שהחקירות נגדה יילקחו מידיו ויתקיימו במתכונת מדינתית בהתאם לעקרון המשלימות ● פרשנות

עוד 1,331 מילים ו-2 תגובות
היום ה־368 ללחימה ● 101 חטופים עדיין בעזה

נסיעת גלנט נדחתה בשל תנאים שהציב נתניהו

צה"ל: כוחות הצבא איתרו לפני מספר חודשים מנהרה שחדרה מלבנון לשטח ישראל, אך לא כללה פתח יציאה ● דיווח: ביידן אמר לנתניהו שאין לו אסטרטגיה וכינה אותו, בשיחות פרטיות, "חתיכת שקרן" ● פיקוד העורף החמיר את הנחיות ההתגוננות בקריות: ממחר לא יתקיימו לימודים ● היועצת המשפטית לממשלה קבעה שייערך סיבוב שני בבחירות לתפקיד הרב הראשי האשכנזי

עוד 52 עדכונים

שני טקסי זיכרון מרכזיים נערכו אתמול בישראל ● אחד הופק על ידי האזרחים ולמען האזרחים ● השני הופק על ידי הממשלה ולמען הממשלה ● אחד ניכר היה שנעשה באהבה, בלהט ומתוך תחושת בהילות ● השני נראה כאילו נעשה כלאחר יד, כמו לסמן וי ולצאת ידי חובה ● שני הטקסים שנערכו אמש יישכחו בהדרגה; התהום שפעורה ביניהם תלווה אותנו עוד שנים

עוד 1,096 מילים ו-6 תגובות
מצב הרוח
שיחה על שכול וכתיבה עם ליאת שדה סעדון

"מה זה לא שופטים הורים שכולים? אולי צריך להגיד לי דברים ביתר עדינות אבל אני לא קדושה"

"שכול הוא דבר שהרבה אנשים לא יכולים לשאת. עוברים למדרכה ממול. לא יודעים מה להגיד כי אולי יגידו מילה לא במקום. שכול הוא מקום בודד. הוא בודד אפילו בין שכולים" ● ליאת שדה סעדון שכלה את בנה איתי שנפל בעזה ומאז היא לא מפסיקה לכתוב: "מוות הוא מעיין נובע של יצירה. מהרגע שאיתי נהרג, הנביעה היצירתית לא פוסקת"

עוד 1,992 מילים ו-1 תגובות

הוא ולא שרף האחראי, הוא ולא הרמטכ"ל האשם

במלאת שנה לטבח הנורא בתולדות המדינה, כשהאזור כולו מאיים להתלקח למלחמה כוללת, כדאי לזכור אמת פשוטה: מי שהחליט להסיר את העיניים מעזה במשך יותר מעשור הוא מי שמחליט כאן הכול, לטוב ולרע ● מחדל 7 באוקטובר והמתקפה העזתית הם לפני הכול מחדל מדיני ופוליטי מחריד, שאחראי לו האיש שלא רואה פיקסלים וכושל גם בהרכבת הפאזל הכולל ● פרשנות

עוד 1,168 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה