10  תובנות על ההסלמה בעזה

דגלי חמאס ומחאה נגד פינוי תושבים בשיח ג'ראח בהר הבית, 7 במאי 2021 (צילום: Jamal Awad/Flash90)
Jamal Awad/Flash90
דגלי חמאס ומחאה נגד פינוי תושבים בשיח ג'ראח בהר הבית, 7 במאי 2021

בשעה שלא ברור היכן תיעצר ההסלמה בעזה, כשחמאס מחשק את עצמו עם דרישות לא ריאליות, מרחיב את מעגל הירי וישראל מגיבה בהתאם – הנה עשר תובנות ביניים שניתן לגזור מסבב האלימות הייחודי הזה עד כאן.

1. הכשל מתחיל בירושלים

במקום לכבות משבר מבעבע בשיח' ג'ראח לקראת אירועים צפויים וידועים על לוח השנה (הרמדאן, יום ירושלים, יום הנכבה) קברניטי המדינה, בין היתר בצל שיקולים פוליטיים, והמשטרה בהשראתם, רק החריפו אותו. הכתובת הייתה על הקיר. פוטנציאל הנפיצות של ירושלים והר הבית הוכחו כל פעם מחדש בעשור החולף.

אלוף משנה במילואים אודי אבנטל שירת בצה״ל 25 שנה במגוון תפקידים באגפי המודיעין והתכנון. בין תפקידיו כיהן כקצין המודיעין של ראש הממשלה וכראש היחידה לתכנון אסטרטגי במשרד הביטחון. כיום עוסק בתכנון מדיניות ואסטרטגיה. מתעניין במזרח התיכון, בזירה הבינלאומית ובזיקות ביניהם, באתגרים ואיומים צבאיים, בטחוניים ומדיניים ובהתמודדות מולם. מוזמנים לעקוב בטוויטר: https://twitter.com/UEvental?s=08

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
5
שלום וביטחון מהווים תמהיל שבמינון נכון הוא נותן למנהיגות אחראית כלים לניהול מדיניות. ללא שלום אין ביטחון וללא ביטחון אין אפשרות לנהל מדיניות של שלום. מי שמגיב על כשלים שהוא עצמו יצר 'בא... המשך קריאה

שלום וביטחון מהווים תמהיל שבמינון נכון הוא נותן למנהיגות אחראית כלים לניהול מדיניות. ללא שלום אין ביטחון וללא ביטחון אין אפשרות לנהל מדיניות של שלום. מי שמגיב על כשלים שהוא עצמו יצר 'באגרוף ברזל' דומה לילד ששיחק בגפרורים, הצית שריפה והוא מנסה לכבות אותה בשמן.

לאמיר לוגסי: ההתיחסות שלך - ללא הכרת וללא רצון להכיר העובדות. שיך ג'ראח: זה לא ענין משפטי. מדובר במשפחות ערביות שברחו/גורשו מבתיהם בירושלים המערבית ב 48. הירדנים בנו להם בתים קטנים על ש... המשך קריאה

לאמיר לוגסי:
ההתיחסות שלך – ללא הכרת וללא רצון להכיר העובדות.
שיך ג'ראח: זה לא ענין משפטי. מדובר במשפחות ערביות שברחו/גורשו מבתיהם בירושלים המערבית ב 48. הירדנים בנו להם בתים קטנים על שטח שנרכש ע"י יהודים לפני כ 150 שנה. שוב לגרש אותם לאחר מעל 70 שנה, כשאפשר פשוט לפצות את בעלי השטח? מה עוד שהמטרה לישב יהודים בלב שכונה ערבית,ע"מ לקדם דחיקת הערבים משם. זאת סיבה לבעבוע.
שער שכם- מדוע לא לאפשר לצעירים הערביים לשבת שם ללא הגדר המגבילה מאד בערבי הראמאדן כמו בכל שנה? לא ברור שזה יתקבל כהתנכלות?
עובדה שהארועים הנ"ל גרמו למתח ומהומות, מבלי שיתן משהו לאזרחי מדינת ישראל.
מצעד הדגלים- מעבר בהתרסה ברובע הערבי זה יותר מפרובוקציה. ההשוואה למצעד הגאווה מגוחכת- הוא לא עובר ברובע של חרדים.
בהר הבית: "עדיף להיות חכם מאשר צודק" בלאו הכי החרדים מתנגדים לכך ולחילוניים אין רצון לעלות לשם.
הריבונות שלנו במזרח ירושליים מוכרת רק ע"י ישראל וטראמפ. זה כמו שאני אחליט עם עצמי שרכוש שלך שייך לי.

ירושלים היא לא כשל. זו קונספציה מוטעית וחבל שכל התיאוריה נובעת ממנה. בנוגע ל"בעבוע" שהזכרת שכביכול אמור להנחות את התנהלותה של מדינת ישראל כמדינה ריבונית - מתקיים הדיון בבית המשפט שעוד ... המשך קריאה

ירושלים היא לא כשל. זו קונספציה מוטעית וחבל שכל התיאוריה נובעת ממנה.

בנוגע ל"בעבוע" שהזכרת שכביכול אמור להנחות את התנהלותה של מדינת ישראל כמדינה ריבונית – מתקיים הדיון בבית המשפט שעוד לא הוכרע בנוגע לעתידם של מספר בתים מסוימים בשכונת שמעון הצדיק (שייח ג'ראח). האם זה תירוץ לגיטימי להכיל אלימות, תקיפת אזרחים ושריפת סמלי שלטון? לא מדובר על פגיעה בנפש או על פינוי של 8,000 איש (כפי שהיה בגוש קטיף). האם אתה חושב שבית המשפט צריך לפסוק בצורה פוליטית ולא על פי הצדק? האם דיון בבית המשפט פסול מעיקרו בשעה שהוא מרגיז ופוגע באנשים מסוימים?

בנוגע ל"בעבוע" בשער שכם – אפשר לדון בנכונות חסימת מדרגות שער שכם בחודש הרמאדן, אולם מדובר בהחלטה ריבונית ביחס למקום מועד לאלימות ולפיגועים מצד הפלסטיניים (כפי שמראה נסיון העבר). טענה כאילו מדובר בהחלטה חסרת אחריות מזכירה לי את הטענה שמפנים אנשים כלפי נשים מוכות: "מדוע הרגזת אותו, את יודעת שזו תקופה קשה בשבילו. וגם – תנסי להבין את הכעס שלו ותשתקי, הוא רעב, מתוסכל וכ' " – (כפי שאמרת הסיבות הן יום הנכבה, רמאדן וכ')

בנוסף, אפשר לטעון שמצעד הדגלים הוא "פרובוקציה". טענה זו מתעלמת לחלוטין מהיותה של ירושלים עיר המורכבת מפסיפס של אוכלוסיות המתגוררות זו לצד זו. מצעד הדגלים מתקיים פעם בשנה, ועובר דרך מקומות שנמצאים בריבונות ושליטה ישראלית ויהודית. אפשר לדון ביחס כלפיו, אולם טענה זו מזכירה לי את הטענות שהשמיע הרוצח של שירה בנקי ז"ל כנגד מצעד הגאווה "למה אתם צריכים לעבור דווקא בירושלים? אתם יודעים שמדובר בפרובוקציה מכוונת". האם אתה מסכים עם אותו רוצח או שבמקרה של מצעד הדגלים מדובר בפרובוקציה ובמקרה של מצד הגאווה מדובר בחופש הביטוי?

מה לגבי חופש הפולחן היהודי בהר הבית? האם לדעתך הר הבית צריך להשאר מעין "יודנריין" (איזור חופשי מיהודים) בכדי לאפשר שקט ולמנוע את אותה "נפיצות"? האם מטענה זו משתמע שיש חופש פולחן אמיתי רק לדת אחת במדינת ישראל ושאר הדתות צריכות לוותר ולהתכחש לעצמיותן בכדי לשמור על השקט ולא להרגיז? האם אתה מכיר בכך שעצם קיומה של מדינת ישראל ללא קשר לפעולותיה אלא מעצם קיומה פוגעת ב"דאר אל-אסלאם – دار الإسلام" (הרצף במוסלמי)?

כל אחד מוכן בשמחה לוותר על מה שחשוב למחנה שאליו הוא מתנגד: כדאי לחשוב שוב על ההגדרה של ירושלים ככשל וכאיזור נפיץ.
אולי הכשל נמצא דווקא ביחס שלנו כלפי ירושלים כסוגיה בטחונית נפיצה? אולי צריך לחשוב על ירושלים כסוגיה שבגללה יש לנו את הזכות להמשיך ולהיות פה?

עוד 567 מילים ו-5 תגובות
כל הזמן // יום רביעי, 9 באוקטובר 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־369 ללחימה ● 101 חטופים עדיין בעזה

גבר ואישה נהרגו במטח ששוגר לקריית שמונה

פיגוע בחדרה: בן 36 מאום אל-פחם דקר שישה אזרחים בכמה זירות ופצע שלושה אנוש, שלושה קשה ואחד בינוני ● הצנחנים חיסלו את המחבלים מההיתקלות בה נהרג סרן בן ציון פלח בדרום לבנון ● דיווח: סנוואר הורה על החייאת פיגועי ההתאבדות ● נתניהו ישוחח היום עם ביידן ● דיווח: מאז כניסת בן גביר לתפקידו מספר מקרי הרצח הוכפל, ושיעור הפיענוח ירד בחדות

עוד 41 עדכונים

פצצה מתקתקת בתימן – הפתרון אולי בירושלים

הציר האיראני, ה"מקאומה" נפגע קשות אחרי חיסול הנהגת חזבאללה. הצבא הסורי חבול אחרי עשור של מלחמת אזרחים, והמיליציות בעיראק שחוקות אחרי המלחמה נגד דאע"ש.

כעת החות'ים הם כנראה החוליה החזקה ביותר בקרב המיליציות הפרו-איראניות בעולם הערבי. מדוע הם מהווים פצצת זמן מתקתקת? והאם הפתרון נמצא דווקא בירושלים?

ד"ר ירון פרידמן הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, חוקר מרצה ומורה לערבית בחוג ללימודי המזרח התיכון והאיסלאם באוניברסיטת חיפה. היה פרשן לענייני ערבים בויינט, ספריו "העלווים – היסטוריה, דת וזהות" (2010) ו"השיעים בארץ ישראל" (2019) יצאו לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן. מנהל את הניוזלטר "השבוע במזרח התיכון", שאליו אפשר להצטרף כאן: https://did.li/CWtlC. לפודקאסט של ירון "השבוע במזרח התיכון": https://did.li/mAz5q

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 900 מילים
אמיר בן-דוד

ראש המועצה האזורית אשכול מתעקש שתושביו ישלמו את עלות הפינויים

רגע לפני הבחירות, בניגוד לכאורה להוראות החוק, ראש המועצה האזורית אשכול מנסה להעביר סכום של יותר מתשעה מיליון שקלים מהקרנות המיועדות לרווחת התושבים לטובת תשלום עלויות הפינוי למלונות אחרי הטבח באוקטובר ● "הסכם דמה" מיוחד נחתם, במקום סכומים פורטו שמות של עובדים – והמדינה קיבלה פטור תמוה מאחריות לתשלום ● המועצה האזורית אשכול: "משרדי הממשלה מסרבים לתקצב עלויות אלה"

עוד 2,095 מילים

סבא וסבתא - כדור ההרגעה הטוב ביותר לימים אלה ובכלל

אין ספק שאנו עוברים ימים לא פשוטים בכלל, זאת עובדה, אנו עם שעבר טראומה רצינית ברמה הקולקטיבית והאישית ברבדים שונים, ולא נתפס שאנו מציינים שנה ליום הארור בו הכל התחיל ועוד לא ידוע מתי ייגמר.

אז איך כל זה קשור לסבא וסבתא שלכם, אתם שואלים? השבעה באוקטובר לימד אותנו יותר מהכל את חשיבותו של המוסד המשפחתי כערך עליון. חובה עלינו להעריך ולנצור את הרגעים המשותפים יחד. היום כבר ברור לנו ששום דבר לא מובן מאליו וכי בלי האנשים הכי קרובים אלינו ברגעי משבר – קשה מאוד להתקיים.

ד"ר אילנה בן דב היא סבתא פסיכולוגית וסטנדפיסטית ודיירת באחוזת צהלה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 526 מילים

למקרה שפיספסת

תושבי ערב אל-עראמשה נשארו סגורים בביתם

פרסום ראשון צה"ל הכריז על הכפר הבדואי שעל גבול לבנון כשטח צבאי סגור, אך כ-1,400 תושבים, המהווים 75% מאוכלוסיית הכפר, החליטו להישאר בביתם תחת הפגזות ● בין הסיבות: לא נותר מקום בבתי המלון ● מנהל הקהילה: "צה"ל אישר לתושבים להישאר בכפר, אבל אסר עליהם לצאת מהבית. אני קורא לתושבים: אם יש לכם מקום להתפנות אליו - התפנו"

עוד 653 מילים

האחראים לכישלונות הממשלה - כולם, מלבד הממשלה

מאפיין מובהק של המעבר לדיקטטורה פשיסטית הוא שהמנהיג אחראי למה שמצטייר בעיני הציבור כהצלחות, בעוד שלכישלונות האיומים ההולכים ונערמים – אחראים מתנגדיו מקרב האזרחים.

האחראים לכישלונות יהיו גם מקרב שומרי הסף המוחלשים, או מערכת המשפט המוחלשת, או האזרחים מקרב המיעוט האתני, או ארגוני זכויות האדם, או מערכת המשפט הבינלאומית, או האופוזיציה, או נציגי האופוזיציה שנכנסו לממשלה בתמימות לאחר טבח 7 באוקטובר 2023, תוך שהם מגישים את ראשם על מגש של כסף למערך התעמולה הפשיסטי. תפקידם האמיתי היה, כמובן, שיהיה את מי להאשים בכישלונות. בני גנץ וגדי איזנקוט הם כמובן אלה שעיכבו את הניצחון המוחלט.

עו"ד דניאל חקלאי הוא בעל משרד עריכת דין שמתמחה בייצוג בתחומי המשפט הפלילי, עבירות הצווארון הלבן, ועדות החקירה, הדין המשמעתי ולשון הרע. יליד שנת 73', נשוי ואב לשני בנים. פרסם מאמרים וכן סיפורים קצרים בכתבי עת דיגיטליים. אוהב מאד ספרות, קולנוע ומוזיקה. מוטרד מאד מהסכנות העצומות למשטר הדמוקרטי ולזכויות האדם והאזרח. מנסה לחשוב כיצד למקם את המשפט החוקתי ואת המשפט הפלילי בהקשרים סוציולוגיים, תרבותיים, פוליטיים, היסטוריים ופסיכולוגיים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
מאמר מליון ושתיים. איך אפשר? (גם להביא לסוף שלטונו של הדיקטטור ראש ארגון המחבלים ביבים שקרניהו וזה הכי קריטי, אקוטי ודחוף, אבל גם להביא לסופה את המגיפה של מאמרים מעייפים בנוסח כמה ראש א... המשך קריאה

מאמר מליון ושתיים. איך אפשר? (גם להביא לסוף שלטונו של הדיקטטור ראש ארגון המחבלים ביבים שקרניהו וזה הכי קריטי, אקוטי ודחוף, אבל גם להביא לסופה את המגיפה של מאמרים מעייפים בנוסח כמה ראש ארגון המחבלים שקרניהו מסוכן). אנחנו רוצים פתרונות. תודה.

עוד 1,288 מילים ו-1 תגובות

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

צה"ל מרחיב את הלחימה בלבנון, אך "היום שאחרי" עדיין לוט בערפל

עם כניסת אוגדה 146 למערכה בלבנון, ישראל מגבירה את מאמציה לתפוס כמה שיותר מהר את השטחים השולטים על היישובים הישראליים בצד הלבנוני ● אולם, גם הפעם הדרג המדיני לא מדבר בכלל על היום שאחרי באזור ● השגת היציבות בדרום לבנון דורשת מנדט מחודש לכוח רב לאומי ושימור יכולת פעולה ישראלית אם צבא לבנון או הכוחות הזרים ייכשלו במשימה ● פרשנות

עוד 940 מילים

מכתב הרבנים משרת פוליטית את בצלאל סמוטריץ'

מכתב הרבנים הקורא לשחרור החטופים "בכל דרך שתידרש", משרת בראש ובראשונה את סמוטריץ' ● למעשה, אפשר ממש לדמיין את שר האוצר ממתיק סוד עם אחד הרבנים החתומים ומבקש ממנו מכתב מהסוג הזה ● המשמעות: סמוטריץ' יכול, בעקבות המכתב, להצביע בעד העסקה בממשלה או להימנע ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
רבנים (העלק) עלובים. פוליטקאים ליגה ז'. לכאורה, אחרי שנה נזכרו בחטופים. מקאיוולי מתמוגג מנחת מהפולטיקאים החתומים על המכתב. הפוליטיקאי י. צ. רימון רואה צורך לחזק את סמוטריץ במחשבתו על הח... המשך קריאה

רבנים (העלק) עלובים. פוליטקאים ליגה ז'. לכאורה, אחרי שנה נזכרו בחטופים. מקאיוולי מתמוגג מנחת מהפולטיקאים החתומים על המכתב. הפוליטיקאי י. צ. רימון רואה צורך לחזק את סמוטריץ במחשבתו על החטופים. לכאורה יש כאן הודאה בכך שהחטופים על ז**ן של בצלאל או שהחיזוק נועד לחזק את בצלאל בהפקרת החטופים.
כמה שינאה במתק שפתיים.

עוד 529 מילים ו-1 תגובות

הריסות משטרת שדרות עדיין מוטלות בשטח

מעקב זמן ישראל בשדרות נחנכה אנדרטה מרשימה במקום תחנת המשטרה שנהרסה בקרבות 7 באוקטובר, בזמן שהריסות התחנה עדיין מושלכות בחיק הטבע מחוץ לעיר ● שנה לאחר פרוץ המלחמה – וחצי שנה אחרי שהמשטרה הבטיחה פינוי מיידי – עדיין מתעופפים בין שברי הבטון והברזלים החלודים מסמכים עם פרטיים אישיים של שוטרים

עוד 614 מילים

"ירידה של 70% בהיקף העבודה"

משפחת בית הלוי עצרה את הסדנאות והרוקחות בעקבות הפציעה של בנם בעוטף עזה – ועזבה את קיבוץ דן ● עגלת הקפה של איציק טוויטו מדישון נסגרה והוא נדד לפרדס חנה ● גלידת "גלילטו" משדה נחמיה נודדת בארץ ● שדה הקלנדולה של איתמר בראל התמלא עשבים ● המסע המסויט של בעלי העסקים מהצפון להישרדות כלכלית

עוד 2,436 מילים

בין אמירותיו הפומביות של ג'ו ביידן על הצורך בהפסקת אש וסיוע לעזה לבין התמיכה הנמשכת במכירות נשק לישראל, קיים פער מובהק ● בעוד הבחירות בארה"ב מתקרבות, הציבור האמריקאי מקבל מסרים מרוככים, אך מאחורי הקלעים – התמיכה בישראל נמשכת ● פרשנות

עוד 749 מילים

המסמכים שהגישה ישראל לביה"ד הפלילי בהאג מהווים מתקפה ישירה על התנהלות התובע קאן, שאותה היא רואה כחריגה מסמכותו ● ישראל מדגישה כי "פלסטין" אינה מדינה ריבונית ולכן לא יכולה להעביר סמכות שיפוט ● ישראל טוענת שקאן מונע כל סיכוי שהחקירות נגדה יילקחו מידיו ויתקיימו במתכונת מדינתית בהתאם לעקרון המשלימות ● פרשנות

עוד 1,331 מילים ו-2 תגובות
היום ה־368 ללחימה ● 101 חטופים עדיין בעזה

נסיעת גלנט נדחתה בשל תנאים שהציב נתניהו

צה"ל: כוחות הצבא איתרו לפני מספר חודשים מנהרה שחדרה מלבנון לשטח ישראל, אך לא כללה פתח יציאה ● דיווח: ביידן אמר לנתניהו שאין לו אסטרטגיה וכינה אותו, בשיחות פרטיות, "חתיכת שקרן" ● פיקוד העורף החמיר את הנחיות ההתגוננות בקריות: ממחר לא יתקיימו לימודים ● היועצת המשפטית לממשלה קבעה שייערך סיבוב שני בבחירות לתפקיד הרב הראשי האשכנזי

עוד 52 עדכונים

שני טקסי זיכרון מרכזיים נערכו אתמול בישראל ● אחד הופק על ידי האזרחים ולמען האזרחים ● השני הופק על ידי הממשלה ולמען הממשלה ● אחד ניכר היה שנעשה באהבה, בלהט ומתוך תחושת בהילות ● השני נראה כאילו נעשה כלאחר יד, כמו לסמן וי ולצאת ידי חובה ● שני הטקסים שנערכו אמש יישכחו בהדרגה; התהום שפעורה ביניהם תלווה אותנו עוד שנים

עוד 1,096 מילים ו-6 תגובות
מצב הרוח
שיחה על שכול וכתיבה עם ליאת שדה סעדון

"מה זה לא שופטים הורים שכולים? אולי צריך להגיד לי דברים ביתר עדינות אבל אני לא קדושה"

"שכול הוא דבר שהרבה אנשים לא יכולים לשאת. עוברים למדרכה ממול. לא יודעים מה להגיד כי אולי יגידו מילה לא במקום. שכול הוא מקום בודד. הוא בודד אפילו בין שכולים" ● ליאת שדה סעדון שכלה את בנה איתי שנפל בעזה ומאז היא לא מפסיקה לכתוב: "מוות הוא מעיין נובע של יצירה. מהרגע שאיתי נהרג, הנביעה היצירתית לא פוסקת"

עוד 1,992 מילים ו-1 תגובות

הוא ולא שרף האחראי, הוא ולא הרמטכ"ל האשם

במלאת שנה לטבח הנורא בתולדות המדינה, כשהאזור כולו מאיים להתלקח למלחמה כוללת, כדאי לזכור אמת פשוטה: מי שהחליט להסיר את העיניים מעזה במשך יותר מעשור הוא מי שמחליט כאן הכול, לטוב ולרע ● מחדל 7 באוקטובר והמתקפה העזתית הם לפני הכול מחדל מדיני ופוליטי מחריד, שאחראי לו האיש שלא רואה פיקסלים וכושל גם בהרכבת הפאזל הכולל ● פרשנות

עוד 1,168 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה