שר החוץ וראש הממשלה החליפי יאיר לפיד חטף הרבה ביקורת לאורך השנים – "המסרים שלו עמומים מדי", "אין לו אידיאולוגיה", "הוא משנה את עמדותיו" והאשמות אחרות מאותו עולם – האשמות שאת חלקן לפיד מאמץ בגאווה.
ביקורת נוספת, שליוותה אותו מרגע הקמת "יש עתיד" וחזרה לכותרות לאחר נצחונו הטכני בפריימריז שלא נערכו, היא על האופי הלא דמוקרטי שלה. לציבור אין אפשרות להשפיע על הרכב הרשימה, שנקבע בעיקר על ידי לפיד. הביקורת מתמקדת לעתים קרובות ברצון של לפיד לשמור על כוחו ומעמדו במפלגה, והיא לכאורה נפרדת מהביקורות שצוינו קודם לכן – אך מעטים מתייחסים לקשר בין הבחירה להימנע מפריימריז לבין העמימות המכוונת של המפלגה, חוסר האידיאולוגיה המוצהר שלה והעמדות שהיא מעוניינת להציג לציבור – ובקשר הזה אני רוצה להתמקד.
מעטים מתייחסים לקשר בין הבחירה להימנע מפריימריז לבין העמימות המכוונת של המפלגה, חוסר האידיאולוגיה המוצהר שלה והעמדות שהיא מציגה. בקשר הזה אתמקד
אם לפני הקמתה פריימריז היו הנורמה במפלגות שאינן דתיות, "יש עתיד" עיצבה נורמה חדשה – גם במובן הפוטנציאל העולה של "מפלגות כוכבים", וגם במובן אי קיום פריימריז. בנט, גנץ וסער, שותפיו הבכירים לקואליציה, הלכו בעקבותיו והקימו מפלגות ללא גוף בוחר, בעוד שליברמן, שותף בכיר נוסף, הקדים אותם. מבין מפלגות הקואליציה שנותרו, העבודה עורכת פריימריז, למרצ יש ועידה של כאלף איש שנבחרת על ידי מתפקדיה, ולרע"ם יש "מועצת שורא" מצומצמת.
הביקורת על חוסר הדמוקרטיה הפנימית של המפלגה לא נותרה ללא מענה – פריימריז, על פי לפיד, הם שיטה פרוצה שמובילה למפקדי ארגזים המוניים, לקבלני קולות, ובאופן כללי, מושכת גורמים אינטרסנטיים ומושחתים שלא מעוניינים בטובת המפלגה או בקידום ערכיה.
לפיד: "אף אחד לא מציב לי אולטימטום – לא יהיו פריימריז פתוחים" • @sefiova עם דבריו המלאים >> https://t.co/EX75u3oJsK
(צילום: ערוץ הכנסת) pic.twitter.com/O6ZsgO2ahZ
— חדשות 13 (@newsisrael13) September 7, 2020
זו לא טענה שאפשר לבטל בקלות – מפלגת הליכוד משכה עם השנים קבוצות שונות ומגוונות שהצטרפו אליה כדי לקדם את טובתן – 3000 האופנוענים שהתפקדו אליה כדי להוזיל את מחירי הביטוח שלהם הם רק דוגמה אחת לכך. קבוצות אחרות הואשמו בכך שהאידיאולוגיה שלהם לא תואמת את המפלגה בה הם חברים – קבוצת "נאמני ארץ ישראל", שמסומנים כמצביעי מפלגות דתיות, ו"הליכודניקים החדשים", שרבים מהם נפסלו על ידי הליכוד בטענות על תמיכה במפלגות שמאל. הליכוד, עד לאחרונה, נחשבה על ידי רבים למפלגת השלטון הבלתי מעורערת של ישראל, וככזו, היא משכה אנשים שהאמינו שהדרך הטובה ביותר להשפיע על המדיניות הישראלית היא התפקדות אליה.
פריימריז, על פי לפיד, הם שיטה פרוצה שמובילה למפקדי ארגזים המוניים, לקבלני קולות, ובאופן כללי, מושכת גורמים אינטרסנטיים ומושחתים שלא מעוניינים בטובת המפלגה או בקידום ערכיה
אך הליכוד הוא לא המפלגה היחידה שלפיד מציין בהגנה על התנגדותו לפריימריז – הוא מתייחס לפריימריז כגורם להתרסקות מפלגת העבודה, שמאז תקופת רבין, בה התקיימו הפריימריז לראשונה, נמצאת במגמת צניחה מובהקת. העלייה מ-3 מנדטים ל-7 נחשבת לנס של ממש – אמנם מדובר בהכפלת כוח, אך זה הישג זניח לעומת 44 המנדטים בתקופת רבין.
לפיד לא מקדיש לכך התייחסות, אבל המקרה במפלגת העבודה שונה מאוד מזה שבמפלגת הליכוד. הישיבה שלה באופוזיציה במשך שנים הרחיקה ממנה מתפקדים אינטרסנטים והותירה בה בעיקר מתפקדים אידיאולוגיים שמזדהים עם ערכי השמאל, בראשם השלום והסוציאליזם.
בשיחה עם חברי ללימודים אחרי פאנל בחירות, ח"כ איתן גינצבורג טען שעבר מהעבודה למפלגת "כחול-לבן" עקב האחידות האידיאולוגית של העבודה – לא נותר בה מקום לאנשים כמוהו, שמחזיקים בתפיסות קפיטליסטיות, בעוד שבתקופת רבין היו במפלגה אנשים שחרגו מהקו השמאלי, הן במישור הכלכלי והן במדיני.
מפלגות שלטון נוטות לפנות למכנה משותף רחב במטרה להגיע להישגים משמעותיים בבחירות. "מפלגות סופרמרקט" אלה, כפי שהן לעתים מכונות, לא יכולות להרשות לעצמן להיות מחודדות מדי מבחינה אידיאולוגית, ובהתאם מעמעמות מסרים.
מפלגות שלטון נוטות לפנות למכנה משותף רחב כדי להגיע להישגים בבחירות. "מפלגות סופרמרקט" אלה לא יכולות להרשות לעצמן להיות מחודדות מדי מבחינה אידיאולוגית
מתפקדים אידיאולוגיים, לעומת זאת, רוצים בדרך כלל חידוד מסרים וייצוג לאידיאולוגיה שלהם. גם הם מתפשרים לעתים על ראשי מפלגה ש"קורצים למרכז" כמו בנט ב-2013, הרצוג ב-2015 וגבאי ב-2018. אך גם אז, הרשימות נוטות לשקף את ההתפקדות האידיאולוגית עם אנשי שמאל מובהקים כמו יוסי יונה ומרב מיכאלי בעבודה ואנשי ימין מובהקים כמו אלי בן דהן ומוטי יוגב בבית היהודי.
לפיד לא היה מצרף אנשים כאלה למפלגתו – מחויבותם האידיאולוגית תוביל לביקורת פנימית על המדיניות שלו ולהיחלשות מעמדו (כפי שקרה למנהיגי אותן המפלגות) ותצבע את המפלגה כאידיאולוגית. לפי לפיד, אידיאולוגיה "מצמצמת את האפשרויות, גורמת להתעלמות מן המציאות הריאלית ויוצרת מכשולים מלאכותיים" – ולכן, התפקדות אידיאולוגית תתקע מקלות בגלגליו לא פחות מהתפקדות אינטרסנטית. נהוג לומר – וזה אקטואלי במיוחד לאור הממשלה הנוכחית – שהשלטון מרחיק פוליטיקאים מהאידיאולוגיה. גם ההיפך נכון – האידיאולוגיה מרחיקה אותם מהשלטון.
לפיד לקח את הפנייה למכנה המשותף כמה צעדים מעבר לראשי מפלגה שקדמו לו – הוא מעסיק מאז הקמת "יש עתיד" את מארק מלמן, שממלא תפקיד מפתח במפלגה. בשונה מקמפיינרים אחרים, מלמן הוא גם סוקר מקצועי שעורך באופן עקבי ושיטתי סקרי עומק וקבוצות מיקוד במטרה להבין את הלך הרוח בציבור הישראלי.
עד תוצאות הפריימריז בעבודה: עושים פוליטיקה – 'למה הסקרים מזייפים?' – עם עדי טימור ("טימור קונסולנטינג") @@l_daphna https://t.co/g7zpR2WY87 pic.twitter.com/InYAT9EvgY
— Ran Levi (@ranlevi) July 4, 2017
שיטת הפעולה הזו גוררת ביקורת על "מפלגה שמורכבת על ידי משרדי פרסום" ועל "בדיקה לאן נושבת הרוח" לפני קביעת עמדות פוליטיות, אבל קשה להתווכח עם הצלחתה בסחיפת מצביעים מאז מערכת הבחירות הראשונה של המפלגה. עם זאת, כדאי לבחון את הסתמכות המפלגה על הלך הרוח הציבורי גם מזווית נוספת – יש לה משמעות דמוקרטית.
שיטת הפעולה הזו גוררת ביקורת על "מפלגה שמורכבת על ידי משרדי פרסום" ועל "בדיקה לאן נושבת הרוח" לפני קביעת עמדות פוליטיות, אבל קשה להתווכח עם הצלחתה בסחיפת מצביעים
במובנים מסוימים, עריכת הסקרים של "יש עתיד" היא התחליף של המפלגה לפריימריז. נכון, הם ככל הנראה משפיעים על המדיניות והעמדות של המפלגה יותר משהם משפיעים על רשימתה, אך זה משמעותי לא פחות.
מקובל להסתכל בתקשורת על המנהג הזה כקונפורמיסטי או פופוליסטי, אבל אפשר באותה המידה לראות אותו גם כסוג אחר של דמוקרטיה פנים מפלגתית: במקום לתת לקבוצת מתפקדים אידיאולוגיים או אינטרסנטיים לקבוע את מדיניות המפלגה, "יש עתיד" קובעת אותה על סמך עמדות הציבור שהיא מייצגת או שואפת לייצג.
אין בה דמוקרטיה פנים מפלגתית כמו ב"עבודה", אבל זה לא הופך אותה למנותקת מהשטח ומהציבור. מצביעים אידיאולוגיים כמוני לא יתמכו במפלגה שמתבססת על סקרים ועל מכנים משותפים – אבל לנו יש את המפלגות שלנו, ולפיד לא ייתן למי שממילא לא יצביעו לו לקבוע את הטונים שלו. פריימריז יפגעו במטרת המפלגה שלו, ובהתאם, אין לו צורך או רצון בהם.
יותם קיפניס הוא סטודנט לפוליטיקה וללימודי המזרח התיכון, יו"ר תא מרצ באוניברסיטת בן גוריון ויו"ר סניף מרצ בבאר שבע לשעבר. ממייסדי "התנועה לעתיד הנגב המערבי".
החיסול של הקצין הבכיר האיראני שעסק בהוצאת פיגועים נגד יעדים ישראלים ויהודים בעולם ונחשב ל"פצצה מתקתקת" הוא הצלחה מודיעינית ומבצעית המיוחסת למוסד הישראלי, שחסכה חיי אדם רבים. ישראל קובעת כללי משחק חדשים במלחמה החשאית בינה לבין איראן וגובה ממנה מחיר על פעולות הטרור שלה, המערכה רק בתחילתה.
ישראל הגבירה את הכוננות והאבטחה בכל המוסדות היהודים והישראלים ברחבי העולם בעקבות האיומים של איראן לנקום בישראל על חיסולו של קצין בכיר ב"משמרות המהפכה" האיראניים לפני כמה ימים.
ישראל הגבירה את הכוננות והאבטחה בכל המוסדות היהודים והישראלים בעולם בעקבות איומים איראן לנקום בישראל על חיסול קצין בכיר ב"משמרות המהפכה" האיראניים לפני כמה ימים
חיסולו של הקולונל חסן ציאד ח'דאיי מ"משמרות המהפכה" האיראניים, שמיוחס על פי גורמים זרים למוסד הישראלי, הינו פעולה מוצלחת מאוד מבחינה מודיעינית ומבצעית. אם אכן המוסד הישראלי עומד מאחוריה סביר להניח שהיא תחזק את ההרתעה הישראלית במלחמתה בטרור האיראני, למרות שהאיראנים מבטיחים "תגובה קשה" נגד ישראל שאותה הם מאשימים בחיסול.
ישראל שומרת על שתיקה רועמת ואיננה מגיבה על האשמותיה של איראן.
On Sunday, Colonel Hassan Sayyad Khodaei, a member of the Quds force, was killed in front of his house in downtown Tehran. Iran’s president Ebrahim Raisi has vowed to take revenge on those responsible for the assassination. https://t.co/hMkMnXYTqb
— Ruslan Trad (@ruslantrad) May 23, 2022
על פי גורמים שונים, הקולונל חסן ציאד ח'דאיי, שחוסל מטווח קצר על ידי 2 רוכבי אופנוע במרכז טהראן, עסק בהוצאת פיגועים נגד ישראלים ויהודים ברחבי העולם. הוא שימש כסגן ראש יחידה 840 בכוח "קודס" ב"משמרות המהפכה", שעוסקת בהוצאת פיגועים נגד ישראלים.
ערוץ האופוזיציה האיראני "איראן אינטרנשונל", דיווח ממקורות ביטחוניים באירופה כי הקולונל ציאד חודאיי היה אחראי על גיוס מחבלים שיפגעו בישראלים ברחבי העולם ושמו נקשר גם בניסיון החיסול של דיפלומט ישראלי בניו דלהי בפברואר 2012.
הקולונל חסן סיאד חודאי, הקצין הבכיר ממשמרות המהפכה שחוסל בטהרן, היה אחראי על גיוס המחבלים שיפגעו בישראלים ברחבי העולם – ושמו נקשר גם לניסיון חיסול של דיפלומט ישראלי בניו דלהי בפברואר 2012. כך לפי מקורות ביטחוניים באירופה ששוחחו עם ערוץ האופוזיציה האיראני איראן אינטרנשיונל pic.twitter.com/uHxT5Xg4eB
— יוני בן מנחם yoni ben menachem (@yonibmen) May 24, 2022
הקולונל ציאד ח'דאיי, שחוסל מטווח קצר ע"י 2 רוכבי אופנוע במרכז טהראן, עסק בהוצאת פיגועים נגד ישראלים ויהודים ברחבי העולם. הוא שימש כסגן ראש יחידה 840 בכוח "קודס" ב"משמרות המהפכה", שזה עיסוקם
על פי גורמים ביטחוניים, הקולונל האיראני חסן ציאד ח'דאיי היה בבחינת "פצצה מתקתקת", וחיסולו חסך בחיי ישראלים ויהודים רבים.
שוב הוכח כי איראן פרוצה מבחינה מודיעינית, שירותי הביטחון שלה מסוכסכים ביניהם ועסוקים במאבקים הפנימיים, והמוסד הישראלי הצליח לבנות תשתית מודיעינית ומבצעית יעיל בתוך איראן.
החיסול בטהראן הינו הפעולה השנייה בחודשים האחרונים שמיוחסת לישראל על אדמת איראן.
המפקד העליון של "משמרות המהפכה" האיראנים, חוסיין סלמי:
"כולם יודעים שאיראן תנקום את רצח קצין משמרות המהפכה, חסן סיאד חודאי, התגובה תהיה קשה". pic.twitter.com/OBzhgEZyjj— יוני בן מנחם yoni ben menachem (@yonibmen) May 24, 2022
בחודש מרץ הורה הגנרל אסמעיל קאא'ני, מפקד כוח "קודס" ב"משמרות המהפכה" האיראניים, על הפצצת ארביל בחבל כורדיסטאן העיראקי ב-12 טילים בליסטיים. הטילים שוגרו לעבר מתחם הקונסוליה האמריקנית בארביל, שם נמצא לטענת איראן בסיס של המוסד הישראלי, שממנו תוכננה בחודש פברואר שעבר התקפת המל"טים הישראלים על בסיס מל"טים איראניים בכרמאנשה במערב איראן.
על פי גורמי ביון מערביים, ההתקפה הישראלית הייתה מוצלחת ונפגעו בה כמה מאות מל"טים איראניים מסוגים שונים בהאנגרים על הקרקע.
שוב הוכח כי איראן פרוצה מבחינה מודיעינית, שירותי הביטחון שלה מסוכסכים ביניהם ועסוקים במאבקים הפנימיים, והמוסד הישראלי הצליח לבנות תשתית מודיעינית ומבצעית יעיל בתוך איראן
החיסול בטהראן בא בעיתוי חשוב בעוד המעצמות מנסות במאמץ אחרון להגיע להסכם גרעין חדש עם איראן ובזמן ששר הביטחון בני גנץ מבקר בוושינגטון, כשבמרכז השיחות עם בכירי הממשל עומדת סכנת הגרעין האיראני.
גורמים ביטחוניים בכירים מעריכים כי אם אכן ישראל היא זו שאחראית לחיסול הקצין מ"משמרות המהפכה", הרי שהדבר נעשה לאחר קבלת "אור ירוק" ממשל ביידן.
בין ממשל ביידן לבין ממשלת בנט-לפיד-גנץ ישנן הבנות כי שני הצדדים לא יפתיעו זה את זה בפעולות הקשורות לגרעין האיראני וכי ישראל לא תפעיל את המוסד לפעולות התקפיות על מתקני הגרעין באיראן כדי שלא לחבל במשא ומתן של המעצמות על הסכם הגרעין וכדי שלא לספק לאיראן תירוץ להאיץ את קצב העשרת האורניום.
בין ממשל ביידן לבין ממשלת בנט ישנן הבנות כי שני הצדדים לא יפתיעו זה את זה בפעולות הקשורות לגרעין האיראני וכי ישראל לא תפעיל את המוסד לפעולות התקפיות על מתקני הגרעין באיראן כדי שלא לחבל במשא ומתן של המעצמות על הסכם הגרעין וכדי שלא לספק לאיראן תירוץ להאיץ את קצב העשרת האורניום. pic.twitter.com/VQrkkXteCk
— יוני בן מנחם yoni ben menachem (@yonibmen) May 24, 2022
על פי מקורות זרים, החיסול בטהראן בוצע על ידי שכירי חרב מארגון האופוזיציה האיראני "מוג'אהדון חלק" שהופעלו על ידי המוסד הישראלי.
כללי משחק חדשים
פעולת החיסול של הקולונל האיראני ציאד ח'דאי בטהראן נחשבת לחלק מכללי המשחק החדשים שישראל מנסה להכתיב לאיראן, במסגרת המלחמה החשאית הקרה בין שתי המעצמות האזוריות במזרח התיכון.
פעולת החיסול של הקולונל האיראני ציאד ח'דאי בטהראן נחשבת לחלק מכללי המשחק החדשים שישראל מנסה להכתיב לאיראן, במסגרת המלחמה החשאית הקרה בין שתי המעצמות האזוריות במזה"ת
המלחמה הימית בין איראן לישראל נמצאת כעת במצב של הפסקת אש בלתי רשמית. בסוריה נמשכת המלחמה של ישראל נגד היעדים האיראניים במגמה למנוע את ההתבססות הצבאית האיראנית בסוריה והעברת אמצעי לחימה מתקדמים לחזבאללה.
על פי גורמים מדיניים בכירים בירושלים, נפלה ההחלטה בדרג המדיני ביטחוני להגביר את ההרתעה מול איראן, להעביר את המלחמה החשאית לתוך שטחה של איראן עצמה, ולגבות ממנה ישירות את המחיר על פעילות הטרור שלה.
בשנים האחרונות חוסלו באיראן 6 מדעני גרעין וגם אבי תכנית הגרעין האיראנית מוחסן פח'רי זאדה, כל הפעולות האלה מיוחסות למוסד הישראלי. כמו כן ישראל אישרה בעצמה כי גנבה מאיראן את ארכיון הגרעין האיראני במבצע של המוסד הישראלי כדי לחשוף את התוכניות החשאיות של איראן לייצר פצצה גרעינית.
נראה כי החיסול בלב טהראן מעיד על המגמה הצפויה בחודשים הקרובים בתחום המלחמה החשאית בין איראן לישראל. מבחינתה, ישראל מוגבלת כעת בניסיונות לפגוע במתקני הגרעין בגלל התחייבויותיה לממשל ביידן, והיא תתמקד ביעדים אחרים באיראן כמו פרויקט הטילים הבליסטיים, פרויקט הכטב"מים, ובגופי המודיעין האיראניים שמנסים לפגוע ביעדים ישראליים ויהודים ברחבי העולם.
ההערכה בישראל היא כי איומי איראן בנקמה הם רציניים וכי היא תנסה להפתיע את ישראל בפיגועים בחו"ל בטווח הזמן הארוך יותר.
לפי גורמים מדיניים בכירים בירושלים, הוחלט בדרג המדיני ביטחוני להגביר את ההרתעה מול איראן, להעביר את המלחמה החשאית לשטח איראן עצמה, ולגבות ממנה ישירות מחיר על פעילות הטרור שלה
ייתכן שבטווח הזמן המיידי היא תיזום מתקפת סייבר על אתרים ממשלתיים בישראל או שיגור רקטות וכטב"מים מתאבדים על ידי המליציות הנאמנות לה בסוריה, עיראק או תימן.
יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת (צילום: דוד וינוקר)
הבחירות האחרונות חשפו ירידה משמעותית בפופולריות של ארגון חזבאללה. אמנם רוב ההיחלשות הייתה בקרב תומכי הארגון במחנות הנוצרי והדרוזי, אך גם במחנה השיעי אחוז ההצבעה היה נמוך. ההסבר לירידה הוא השפל הכלכלי אליו מוביל הארגון את החברה הלבנונית בכלל והשיעית בפרט. בנוסף למשבר הכלכלי, מסתיר חזבאללה סידרה של פרשיות אפלות שגרמו עוול דווקא לחברה השיעית אותה הוא מתיימר לייצג.
איש אחד אמיץ בחברה השיעית בלבנון קם ואמר: לא עוד! מאסנו בדיקטטורה של חזבאללה. לפני מספר שנים ייסד עלי אל-אמין את עיתון "ג'נוביה" (הדרומית), שופר להתנגדות השיעית לחזבאללה.
ייחודו של האיש בכך שהוא משקף אופוזיציה פנימית לחזבאללה מתוך הקהילה השיעית בלבנון. עלי כותב כבר מספר שנים על הדיכוי והטרור בו חיים השיעים בצל ארגון הטרור המושחת חזבאללה. לפני שלוש שנים הגיעו לביתו של עלי בכפר שַקְרַא בדרום כשלושים בריונים מחזבאללה והיכו אותו נמרצות.
עלי כותב כבר שנים על הדיכוי והטרור בו חיים השיעים בצל ארגון הטרור המושחת חזבאללה. לפני 3 שנים הגיעו לביתו של עלי בכפר שַקְרַא בדרום כ-30 בריונים מחזבאללה והיכו אותו נמרצות
מבחינת חזבאללה, כל מי שמביע התנגדות לשליטתו הוא בוגד ותומך של סעודיה, ישראל או ארה"ב. עלי הובהל לבית החולים וחייו ניצלו. הסיבה שהוא לא חוסל היא שהוא שייך לאחת המשפחות המכובדות ביותר בדרום לבנון – משפחת אל-אמין.
אצולת דרום לבנון השיעית
אל-אמין היא משפחה ממנה באים חכמי ההלכה השיעים מהחשובים ביותר בג'בל עאמל (קהילת השיעים בדרום לבנון), בהם מֻחְסִן אל-אמין אל-עאמלי שחי לפני כמאה שנה וחיבר עשרות ספרי יסוד בדת וההיסטוריה השיעית.
לא רק הייחוס הקרוב אלא גם הרחוק שומר על עלי אל-אמין ועל משפחתו. בני משפחת אל-אמין זוכים לכינוי "סיד", כלומר צאצאים של הנביא מחמד. בן משפחתו המבוגר של העיתונאי שנושא את אותו השם, סיד עלי אל-אמין, הואשם ב-2020 כי נפגש עם "האויב הציוני" כשנכח בבחריין בוועידה לקרוב בין הדתות המונותאיסטיות. למשפחה קשרים בעיר הקודש השיעית נג'ף שבעיראק ורוב אנשי הדת במשפחה למדו באוניברסיטה השיעית החשובה שלה.
משפחת אל-אמין נמנית עם האופוזיציה הדוממת בשיעה של לבנון, המתנגדת להשתלטות האיראנית על הקהילה השיעית. עלי אל-אמין העיתונאי מתאר ב"ג'נוביה" את הטרור בו חיה הקהילה השיעית בלבנון.
חמושים ובריונים של הארגון מטילים אימה על בני הקהילה ומאיימים על מי שיעז לא לתמוך בצמד השיעי – חזבאללה והנספח שלו אמל.
עלי אל-אמין העיתונאי מתאר את הטרור בו חיה הקהילה השיעית בלבנון. חמושים ובריונים מטילים אימה על הקהילה ומאיימים על מי שיעז לא לתמוך בצמד השיעי – חזבאללה והנספח שלו אמל
החלפת ההנהגה
בעבר היה אמל (פלוגות ההתנגדות הלבנונים) הארגון הגדול בדרום לבנון. הוא הוקם ע"י מנהיג העדה השיח' מוסא א-צדר כדי להגן על בטחונה של העדה השיעית במלחמת האזרחים שפרצה ב-1975.
מוסא א-צדר, איראני ממוצא לבנוני, היה ללא ספק גדול המנהיגים שקמו לעדה השיעית בעת החדשה. בזכות הכריזמה שלו והשפעתו הפוליטית שיפר משמעותית את חייהם של השיעים, העדה הנחשלת והענייה ביותר בלבנון. הוא דאג להם לחיבור כפריהם לכבישים, חשמל ומים והקים את "המועצה השיעית העליונה" שתייצג אותם.
א-צדר שאף לשלב את השיעים במדינה הלבנונית המודרנית תוך שמירה על המסורת. הוא האמין במאבק עממי לא אלים והתנגד למלחמה. אלא שא-צדר צבר כוח והפך למנהיג הבלתי מעורער של העדה.
האג'נדה שלו לא התאימה למחוללי המהפכה האיראנית ובראשם ח'ומייני. א-צדר ראה במנהיגים הדתיים של נג'ף בעיראק את מוריו הרוחניים ולא בח'ומייני האיראני. ב-1978 כאשר יצא א-צדר לאיסוף תרומות לקהילתו נחטף ונעלם (ככל הנראה נרצח) בלוב.
החשד הסביר הוא שמנהיג לוב דאז מעמר קדאפי חיסל אותו, כנראה בשרות ח'ומייני והמהפכנים האיראנים, על מנת לפנות את הזירה הלבנונית להנהגה שיעית אקטיבית ואלימה שתתאים לאידיאולוגיה של המהפכה באיראן.
קדאפי שמר על יחסים טובים עם איראן אחרי המהפכה ב-1979 וגם היה היחיד שתמך בח'ומייני בעולם הערבי, יחד עם חאפז אל-אסד בסוריה. למרבה החשד, איראן לא דרשה לחקור את היעלמותו א-צדר ולא קראה לרחוב על שמו, כפי שעשתה ל"גיבורים" שיעים אחרים.
א-צדר ראה במנהיגים הדתיים של נג'ף בעיראק את מוריו הרוחניים ולא בח'ומייני האיראני. ב-1978 כאשר יצא א-צדר לאיסוף תרומות לקהילתו נחטף ונעלם (ככל הנראה נרצח) בלוב
ארון השלדים
ב-1982 לא היה בלבנון מנהיג כריזמטי שימלא את מקומו של מוסא א-צדר "האמאם הנעלם". הזירה הייתה פנויה לחלוטין לאיראן והיא הקימה את חזבאללה בלבנון כשלוחה של המהפכה.
לקראת סוף שנות ה-80 נלחמו חזבאללה ואמל (ארגונו של א-צדר) על השליטה ברחוב השיעי בלבנון, קרבות עקובים מדם שנמשכו יותר משנתיים בהם מתו לא פחות מ-2500 שיעים.
המאבק הביך את הפטרונים של שני הארגונים, איראן וסוריה, שהיו בעלי ברית והם נאלצו להתערב. אחרי שיחות פיוס הגיעו שני הצדדים להפסקת אש ולפשרה. אמל התפרק מנשקו והפך למפלגה, חזבאללה הפך למעין זרוע צבאית של העדה השיעית. הסכם זה פילס את הדרך להשתלטותו של חזבאללה על כל העדה. בשנות ה-90 גם הכניס חזבאללה נציגים לפרלמנט.
פרשת היעלמותו של א-צדר מצטרפת לרשימת השלדים בארון של חזבאללה, פשעים שבוצעו בהוראת ההנהגה האיראנית בלבנון: חטיפת חיילים ישראלים שהביאה להרס דרום לבנון ב-2006, ההסתבכות בסוריה במלחמת האזרחים החל מ-2012, פיצוץ נמל ביירות (כנראה עם אמוניה שאגר הארגון בנמל) ב-2020 ועוד.
בית המשפט הבינלאומי גם הוכיח את מעורבותו של חזבאללה ברצח רה"מ של לבנון לשעבר רפיק אל-חרירי ב-2005. מבחינתה של איראן זה היה מהלך מבריק, החשד נפל קודם על הנשיא בשאר אל-אסד וסוריה נאלצה בלחץ בינלאומי להסיג את אלפי חייליה מלבנון, אחרי שלושים שנות שליטה.
היעלמות א-צדר מצטרפת לרשימת פשעי חזבאללה, שבוצעו בהוראת ההנהגה האיראנית בלבנון: חטיפת החיילים הישראלים שהרסה את דרום לבנון, ההסתבכות בסוריה במלחמת האזרחים, פיצוץ נמל ביירות ועוד
הזירה הלבנונית הייתה פנויה לחלוטין להשתלטות איראנית וחיזבאללה רק העצים מאז את אחיזתו.
האמת המרה
בבחירות 2022 שמרו הצמד חזבאללה ואמל על כל 27 המושבים בפרלמנט. איש מהעדה השיעית לא העז להתנגד, אך המחאה השיעית הפנימית התבטאה באחוז ההצבעה הנמוך.
השיעים, אחרי עשרות שנים של שליטת חזבאללה, הם עדיין הקהילה הענייה ביותר בלבנון. רבים בעדה שואלים: מה השיג חזבאללה עבורנו? אלפי משפחות קיבלו בעשור הקודם חזרה את צעיריהם בארונות אחרי שחזרו מסוריה ממלחמה שאינה שלהם. רוב השיעים נותרו עניים ומתקיימים רק בזכות נדבות של איראן.
אין מתנות חינם, התנאי הוא שבניהם ישמשו עבור איראן חיילים נגד האופוזיציה הסורית או נגד "האויב הציוני" או להטלת טרור פנימי בלבנון.
אך בשנים האחרונות הסנקציות על איראן מחמירות מאד את מצבו הכלכלי של חזבאללה. הפטרון בטהראן סובל אף הוא מאבדן פופולריות ומפשיטת רגל ולא יוכל לממן את ארגון הטרור עוד שנים ארוכות. משכורות הלוחמים יורדות ואין כסף לשלם לאלמנות "השהידים".
כעת עדיין נראה חזבאללה יציב, אך לא מעט שיעים מחכים לנפילת מגדל הקלפים האיראני, שיתחיל בטהראן וימשיך בפרבר הדרומי של ביירות.
רבים בעדה השיעית שואלים: מה השיג חזבאללה עבורנו? אלפי משפחות קיבלו את צעיריהם בארונות ממלחמה שאינה שלהם בסוריה. רוב השיעים נותרו עניים ומתקיימים רק בזכות נדבות של איראן
השיעים של היום אינם מקופחים ע"י המדינה כמו בימיו של מוסא א-צדר, שייסד את "תנועת המקופחים" ב-1974. היום הם מקופחים ומדוכאים ע"י חזבאללה, ששולט בכוח הנשק במדינה ומתיימר לייצגם.
עלי אל-אמין הוא אחד השיעים האמיצים המעזים לומר בגלוי את האמת המרה: השיעים בלבנון חיים בעוני ועליבות תחת דיכוי של אחד מארגוני הטרור הגדולים בעולם. ה"מֻקַאוַּמַה" – ציר ההתנגדות – הוא שקר. חזבאללה מתחמש כביכול כדי להגן על לבנון, אך בפועל משתמש בנשק לדיכוי הלבנונים ובראשם הקהילה השיעית.
ד"ר ירון פרידמן הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, חוקר מרצה ומורה לערבית בחוג ללימודי המזרח התיכון והאיסלאם באוניברסיטת חיפה. היה פרשן לענייני ערבים בויינט, ספריו "העלווים – היסטוריה, דת וזהות" (2010) ו"השיעים בארץ ישראל" (2019) יצאו לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן. מנהל את הניוזלטר "השבוע במזרח התיכון", שאליו אפשר להצטרף כאן: https://did.li/CWtlC. לפודקאסט של ירון "השבוע במזרח התיכון": https://did.li/mAz5q
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
עובדה פשוטה ולא מסובכת: הליכוד של ביבי זה שחיתות, מאפיונריות/עבריינות, אגואיזם בהתגלמותו, השתעבדות לפולחן אישיות חולני, הרס עצמי פסיכותי של המנהיג. אם הממשלה תדע להשתמש בעובדה הזאת לטובת השתפרות ולחתירה לערכים – שווה.
פרחה קולנית שעושה מה שיאיר נתניהו אומר לה. שכחה שהיא מה שהיא בזכות מי שהעלה את העדה שלה לארץ. נכון לא הכל היה מושלם בקליטת העדה המרוקאית אבל אם היה הייתה חיה עכשיו במרוקו לא בטוח שלא הייתה נהרגת מאיזה פוגרום מוסלמי לא צפוי וחליה בעוני ובדלות, מתחתנת בגיל 15 וקולה לא היה נשמע לעולם. מה רע לה פה שהיא רוצתה להרוס את המדינה.
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
אין צורך לוותר על היתרונות הרבים בשיתוף ישיר של הציבור בקביעת רשימת מפלגה לכנסת. על החששות (המוצדקים) מפריימריז אפשר להתגבר באמצעות ניתוח הכשלים והכנסת חדשנות בשיטת הבחירות:
https://www.zman.co.il/267784/
בליכוד יש ’פריימריז’ אבל אין מצע כבר עשור. דווקא ליברמן בלי פריימריז מציג מצע עיקבי ובהיר. אולי היחיד ממגוון המפלגות ’היהודית–ודמוקרטית’. בעבודה, מרצ, ימינה, גנץ… יש מצע אבל לא מבטיחים לקיים. צועקים בתקשורת, אבל בתחלס לא מחוייבים לשום מצע. התיזה של קישור פריימריז למצע לא עומדת במבחן המציאות