JavaScript is required for our website accessibility to work properly. יש רק הסכם אחד שימנע מאיראן לפרוץ לגרעין | זמן ישראל

יש רק הסכם אחד שימנע מאיראן לפרוץ לגרעין

לכולם ברור שהסכם גרעין טוב צריך לחסום את דרכי הגישה האפשריות של איראן לפצצה ● נקודת הפתיחה המתבקשת בשיחות הנוכחיות בין ארה"ב ואיראן היא ההסכם שנחתם בשנת 2015 על ידי ממשל אובמה, אולם כולם מבינים שההסכם היה רע, פתרון זמני בלבד ● כעת ייתכנו שלושה סוגים של הסכמים – אך רק אחד מהם יהיה אפקטיבי ● פרשנות

צנטריפוגות במתקן הגרעיני בנתנז, איראן, 11 באפריל 2021 (צילום: IRIB via AP)
IRIB via AP
צנטריפוגות במתקן הגרעיני בנתנז, איראן, 11 באפריל 2021

FPבריאיון מקיף עם מגזין "טיים" לפני עשרה ימים אמר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ: "אני חושב שאנחנו הולכים להגיע להסכם עם איראן. אף אחד אחר לא יכול היה לעשות את זה".

לאחר מכן, טראמפ מינה את מייקל אנטון, מנהל מחלקת תכנון המדיניות במשרד החוץ האמריקאי, להוביל את המשא ומתן הטכני בנוגע לתוכנית הגרעין השנויה במחלוקת של איראן.

לכולם ברור שהסכם גרעין טוב צריך לחסום את דרכי הגישה האפשריות של איראן לפצצה. כדי לבנות נשק גרעיני, על איראן לייצר כמות מספקת של חומר בקיע, לעבד את החומר הזה לנשק גרעיני, ולהחזיק באמצעי שיגור שיאפשר לה להעביר את הנשק אל יעד המטרה.

מאחר שבניית ראש נפץ גרעיני בסיסי נחשבת למשימה פשוטה יחסית, וכשאיראן כבר מחזיקה במלאי הגדול ביותר של טילים בליסטיים במזרח התיכון, ייצור החומר הבקיע הוא הצעד המרכזי והקשה ביותר שנותר לה

מאחר שבניית ראש נפץ גרעיני בסיסי נחשבת למשימה פשוטה יחסית, וכשאיראן כבר מחזיקה במלאי הגדול ביותר של טילים בליסטיים במזרח התיכון, ייצור החומר הבקיע הוא הצעד המרכזי והקשה ביותר שנותר לה. מסיבה זו, המאמצים הדיפלומטיים בעבר התמקדו בתוכנית העשרת האורניום של איראן.

אלא שתוכנית ההעשרה של איראן כבר התקדמה מאוד, והזמן העומד לרשות העולם הולך ואוזל. ביולי האחרון הצהיר שר החוץ האמריקאי דאז אנתוני בלינקן שאם איראן תחליט לפרוץ קדימה, היא תוכל לייצר כמות של אורניום בדרגת העשרה צבאית המספיקה לפצצה אחת בתוך שבוע עד שבועיים. ניתן להניח כי לוח הזמנים הזה התקצר מאז.

נשיא איראן מסעוד פזשכיאן (שני מימין) מאזין לראש ארגון האנרגיה האטומית של איראן מוחמד אסלאמי, בעת ביקור בתערוכה על הישגי הגרעין של איראן, טהרן, 9 באפריל 2025 (צילום: Iranian Presidency Office via AP)
נשיא איראן מסעוד פזשכיאן (שני מימין) מאזין לראש ארגון האנרגיה האטומית של איראן מוחמד אסלאמי, בעת ביקור בתערוכה על הישגי הגרעין של איראן, טהרן, 9 באפריל 2025 (צילום: Iranian Presidency Office via AP)

עמידה מהצד בזמן שאיראן חוצה את סף הגרעין תהיה צעד בלתי קביל. איראן חמושה בנשק גרעיני תוביל להתפשטות גרעינית נוספת במזרח התיכון – ואולי אף ברחבי העולם. טהרן תשתמש בנשק גרעיני כדי לאיים על מדינות אחרות וכרשת ביטחון להתנהגות תוקפנית ולטרור.

איראן אף עלולה לבצע מתקפה גרעינית נגד ישראל או – ככל שטווחי הטילים שלה יתארכו – נגד ארצות הברית עצמה. הגנה על בעלות הברית של ארה"ב והעם האמריקאי מפני איום קיומי כזה היא המשימה העליונה של כל נשיא, וטראמפ הצהיר, בצדק, שלא יאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני.

הפתרון הטוב ביותר האפשרי יהיה הסדר באמצעות מו"מ, וישנם שלושה מתווים ברורים להסכם גרעין חדש: חידוש ה-JCPOA, אפס העשרה, או הסכם "ארוך וחזק יותר".

הפתרון הטוב ביותר האפשרי יהיה הסדר באמצעות מו"מ, וישנם שלושה מתווים ברורים להסכם גרעין חדש: חידוש ה-JCPOA, אפס העשרה, או הסכם "ארוך וחזק יותר"

נקודת הפתיחה המתבקשת היא ההסכם שנחתם בשנת 2015 על ידי ממשל אובמה – תוכנית הפעולה המשותפת והמקיפה (JCPOA). מדובר היה בהסכם רע עבור ארצות הברית, וטראמפ צדק כשבחר לסגת ממנו במאי 2018.

ה-JCPOA היה פתרון זמני בלבד. על פי תנאי ההסכם, ההגבלות על תוכנית הגרעין של איראן פגו בהדרגה. עד שנת 2030 לא היו נותרות מגבלות על תוכנית העשרת האורניום של איראן.

דונלד טראמפ מוציא את ארה"ב מהסכם הגרעין עם איראן, מאי 2018 (צילום: AP Photo/Evan Vucci)
דונלד טראמפ מוציא את ארה"ב מהסכם הגרעין עם איראן, מאי 2018 (צילום: AP Photo/Evan Vucci)

אמנם אמנת אי-הפצת נשק גרעיני (NPT) עדיין הייתה מחייבת את איראן "לא לייצר או להשיג בדרכים אחרות נשק גרעיני", אך היא אינה כוללת כל הגבלה על – ואף אינה מזכירה כלל – העשרת אורניום.

טהרן הייתה יכולה תחת ההסכם לייצר בשלב זה כמה אורניום בדרגת העשרה צבאית שתרצה, והעולם לא היה מסוגל עוד למנוע ממנה ברצינות לבנות פצצה, אם תחליט להפר את התחייבויותיה לפי אמנת ה-NPT ולחצות את סף הגרעין. זו הסיבה לכך שראש הממשלה בנימין נתניהו הזהיר בצדק כי ה-JCPOA העניק לאיראן "נתיב סבלני לפצצה".

כמובן, גרסה מעודכנת של ה-JCPOA הייתה יכולה להאריך את סעיפי התפוגה – נניח ב-15 שנים נוספות, עד 2040 – אך הפגם הבסיסי נותר בעינו. טראמפ לא צריך להסכים לחזור להסכם כזה. מעבר לכך, לא סביר שיסכים למשהו הדומה כל כך ל-JCPOA – הסכם שהוא ביקר קשות ולאחר מכן ביטל לחלוטין.

גרסה מעודכנת של ה-JCPOA הייתה יכולה להאריך את סעיפי התפוגה – נניח ב-15 שנים נוספות, עד 2040 – אך הפגם הבסיסי נותר בעינו. טראמפ לא צריך להסכים לחזור לזה

בקצה השני של הקשת נמצא הסכם "אפס העשרה". במסגרת הסדר כזה, איראן תסכים לסגור לחלוטין את תוכנית העשרת האורניום שלה, אך עדיין תוכל להחזיק במתקנים אזרחיים גרעיניים מובהקים, כמו כורים לייצור חשמל.

היועץ לביטחון לאומי היוצא מייק וולץ, שר החוץ מרקו רוביו ולעיתים גם שליחו של טראמפ למזרח התיכון סטיב ויטקוף, אמרו שזהו היעד של חידוש המשא ומתן הגרעיני.

שליח נשיא ארצות הברית למזרח התיכון סטיב ויטקוף (צילום: Evelyn Hockstein/Pool via AP)
שליח נשיא ארצות הברית למזרח התיכון סטיב ויטקוף (צילום: Evelyn Hockstein/Pool via AP)

זה יהיה התוצאה הטובה ביותר האפשרית. בניגוד לסיפור הכיסוי הכוזב של איראן, היא אינה צריכה לייצר בעצמה דלק גרעיני כדי להחזיק בתוכנית גרעין אזרחית.

מרבית המדינות בעלות תוכניות גרעין אזרחיות – כמו מקסיקו, וייטנאם ואיחוד האמירויות – מייבאות דלק מספקיות גרעין כמו צרפת או רוסיה, משתמשות בו בכורים, ולאחר מכן מחזירות את הדלק המשומש. אם איראן באמת רצתה תוכנית גרעין למטרות שלום, היא יכלה לפעול באופן דומה – ומשבר הגרעין היה נפתר.

גם ניהול משא ומתן על תנאי הסכם כזה ויישומם יהיה פשוט יחסית. ה-JCPOA היה מורכב כל כך דווקא משום שאפשר לאיראן לשמר תוכנית גרעין רחבה.

ההסכם דרש שנים של משא ומתן והשתרע על עשרות עמודים, משום שכלל סעיפים מפורטים מאוד בנוגע למספר מתקני ההעשרה, מספר הצנטריפוגות, רמות ההעשרה, כמויות האורניום המועשר, פיקוח על אתרי ההעשרה, ועוד. הסכם אפס העשרה, לעומת זאת, יהיה פשוט מבחינה רעיונית, ותנאיו יוכלו להיכנס על צד אחד של דף נייר אחד.

טהרן כנראה תתנגד למהלך כזה. אם ברצונה לשמר את האופציה לייצור נשק גרעיני (שהוא יעדה האמיתי), היא תצטרך להמשיך להפעיל תוכנית העשרה משמעותית

טהרן כנראה תתנגד למהלך כזה. אם ברצונה לשמר את האופציה לייצור נשק גרעיני (שהוא יעדה האמיתי), היא תצטרך להמשיך להפעיל תוכנית העשרה משמעותית.

כור גרעיני ליד איספהן באיראן ב-2005. אילוסטרציה (צילום: AP Photo/Vahid Salemi)
כור גרעיני ליד איספהן באיראן ב-2005. אילוסטרציה (צילום: AP Photo/Vahid Salemi)

מעבר לכך, טהרן כבר קיבלה הכרה מצד הקהילה הבינלאומית בזכותה המוצהרת ל"העשרה", במסגרת ה-JCPOA. אפילו כמה מבעלות בריתה של ארצות הברית באירופה עשויות לראות בדרישה לאפס העשרה דרישה מוגזמת מדי. גורם בכיר המקורב לצוות המו"מ האיראני אמר לאחרונה: "אפס העשרה זה בלתי מתקבל על הדעת".

וושינגטון יכולה אולי לאלץ את המנהיג העליון של איראן, האייתוללה עלי חמינאי, לוותר באמצעות הגברת הלחץ הכלכלי ואיומים בתקיפה צבאית – אך ייתכן שלא. יש מומחים לאיראן הסבורים כי חמינאי עשוי להעדיף לספוג נזק כלכלי וצבאי נוסף מאשר לסגת מהמשא ומתן בדרך שתיראה כהשפלה.

אם חידוש ה-JCPOA אינו מתקבל על הדעת, והסכם אפס העשרה אינו אפשרי, מה נותר? קיימת אפשרות ביניים. למעשה, זה היה התכנון של ממשל ביידן בנוגע לאיראן.

אנשי ביידן הסכימו בסופו של דבר עם חלק מהביקורת של טראמפ על ה-JCPOA המקורי, וקיוו לכן לחזור להסכם כבסיס שממנו ניתן יהיה לנהל מו"מ על הסכם "ארוך וחזק יותר" – אך טהרן סירבה לשתף פעולה עם התוכנית הזו.

אנשי ביידן הסכימו בסופו של דבר עם חלק מהביקורת של טראמפ על ה-JCPOA המקורי, וקיוו לכן לחזור להסכם כבסיס שממנו ניתן יהיה לנהל מו"מ על הסכם "ארוך וחזק יותר" – אך טהרן סירבה לשתף פעולה עם התוכנית

המרחב שבין ה-JCPOA לבין הסכם אפס העשרה הוא התחום המבטיח ביותר להסכם עתידי. שני הצדדים יכולים, למשל, להסכים לאפשר לאיראן להחזיק בתוכנית להעשרת אורניום – אך עם מגבלות קבועות, כלומר ללא סעיפי התפוגה הקטלניים של ה-JCPOA. ויטקוף אמר בעבר שארצות הברית עשויה להסכים לתוכנית העשרה מוגבלת כזו של איראן.

דגל איראני בתחנת הכוח הגרעינית של איראן בבושהר, 10 בנובמבר 2019 (צילום: ATTA KENARE / AFP)
דגל איראני בתחנת הכוח הגרעינית של איראן בבושהר, 10 בנובמבר 2019 (צילום: ATTA KENARE / AFP)

טראמפ גאה בכישוריו כנושא ונותן, והסכם כזה יאפשר לו לטעון – ובצדק – שהשיג עסקה טובה יותר מזו שהשיג הנשיא לשעבר ברק אובמה או כל אחד מקודמיו. בשונה מה-JCPOA, הסכם עם מגבלות קבועות לא יאפשר לאיראן נתיב סבלני לפצצה.

בהסכם כזה, איראן לא תוכל להפוך למדינה שבפועל מחזיקה בנשק גרעיני – ועדיין להיחשב כמי שפועלת בהתאם להסכמים. ייתכן שטראמפ גם יוכל להעביר את ההסכם באישור הסנאט כהסכם פורמלי.

בהסכם כזה, איראן לא תוכל להפוך למדינה שבפועל מחזיקה בנשק גרעיני – ועדיין להיחשב כמי שפועלת בהתאם להסכמים. ייתכן שטראמפ גם יוכל להעביר את ההסכם באישור הסנאט כהסכם פורמלי

הסנאטורים הרפובליקאים כנראה יתמכו בנשיא, ולדמוקרטים יהיה קשה להתנגד להסכם שמשפר באופן אובייקטיבי את ה-JCPOA – הסכם שהם עצמם תמכו בו בהתלהבות.

עם זאת, לגישה הזו יש גם חסרונות. היא תחזק עוד יותר את תחושת איראן שזכותה להעשיר אורניום היא זכות לגיטימית, ותערער על העמדה האמריקאית המסורתית בתחום מניעת ההפצה הגרעינית. היא תאפשר לטהרן להמשיך וללטש את כישוריה בתחום ההעשרה – כהכנה אפשרית לפריצה גרעינית בעתיד.

נצים רפובליקאים וישראל כמעט בוודאות יבקרו הסכם כזה בטענה שאינו חזק מספיק. וגם שכנוע איראן לחתום – אפילו על הסכם פשרה כזה – יהיה מאתגר. איראן סימנה מגבלות קבועות כקו אדום כבר במשא ומתן על ה-JCPOA, וסירבה לשוב אליו גם בתקופת ממשל ג'ו ביידן.

כלי רכב של המשלחת האמריקאית, מלווים בידי המשטרה האיטלקית, בכניסה לשגרירות עומאן ברומא, שם ייערך הסבב השני של שיחות הגרעין בין איראן לארצות הברית, 19 באפריל 2025 (צילום: Andreas SOLARO / AFP)
כלי רכב של המשלחת האמריקאית, מלווים בידי המשטרה האיטלקית, בכניסה לשגרירות עומאן ברומא, שם ייערך הסבב השני של שיחות הגרעין בין איראן לארצות הברית, 19 באפריל 2025 (צילום: Andreas SOLARO / AFP)

ובכל זאת, לאחר שאיבדה את בת בריתה בסוריה ולאחר חיסול נרחב של שלוחותיה חמאס וחזבאללה, איראן נמצאת במצב החלש ביותר שלה זה שנים. ייתכן שכעת תהיה מוכנה יותר להגיע להסכם.

לאחר שאיבדה את בת בריתה בסוריה ולאחר חיסול נרחב של שלוחותיה חמאס וחזבאללה, איראן נמצאת במצב החלש ביותר שלה זה שנים. ייתכן שכעת תהיה מוכנה להגיע להסכם

ואם לא – ארצות הברית יכולה, וצריכה, לאשר פעולה צבאית ישראלית ולספק לה סיוע צבאי אמריקאי כדי להשמיד את מתקני ההעשרה. טראמפ פתוח לאופציה הזו. בריאיון ל-NBC News בסוף מרץ אמר: "אם הם לא יגיעו להסכם, תהיה הפצצה… תהיה הפצצה כמותה הם לא ראו מעודם".

ובכל זאת, לנשיא פרגמטי שרוצה להימנע מעימות צבאי ולחתום על הסכם שמשפר את הישגי קודמיו, ייתכן שהמרדף אחרי הסכם "ארוך וחזק יותר" יהיה המסלול האטרקטיבי ביותר.

מת'יו קרוניג הוא בעל טור ב-Foreign Policy, סגן נשיא ומנהל בכיר במרכז סקוקרופט לאסטרטגיה וביטחון של המועצה האטלנטית, ופרופסור במחלקה לממשל ובבית הספר לשירות החוץ ע"ש אדמונד וולש באוניברסיטת ג'ורג'טאון. ספרו האחרון, שנכתב עם דן נגריאה, הוא "We Win, They Lose: Republican Foreign Policy and the New Cold War".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,422 מילים
כל הזמן // יום שישי, 15 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

סמ"ר נגב דגן, בן 20 מדקל, נפל בדרום לבנון מפגיעת פצמ"ר

בג"ץ הוציא צו שמקפיא את החלטות הממשלה בעניין מועצת הרשות השנייה ● ה"ניו יורק טיימס" דחה את איום התביעה של נתניהו על תחקיר הפגיעות המיניות באסירים פלסטינים: "איום חסר בסיס, חלק מספר מהלכים פוליטי שחוק היטב" ● טראמפ על איראן: "פתרנו הרבה בעיות שאנשים אחרים לא היו מצליחים לפתור" ● דיווחים: מתנחלים הציתו מסגד וכלי רכב בכפר פלסטיני בגדה

לכל העדכונים עוד 7 עדכונים

קץ האשליה של ההייטק חסר הגבולות

דמיינו את התרחיש הבא: יזם ישראלי בעל קשרים בינלאומיים מפתח בתל אביב מערכת בינה מלאכותית מתקדמת, ואז, ברגע שהטכנולוגיה מגיעה לבשלות, הוא מעביר אותה לקטאר.

"הטכנולוגיה הזו שלנו", יכולה המדינה להכריז, ולעצור את היציאה של היזם ולבטל את העסקה. השאלה היא, האם יש לישראל עמדת מדיניות מבוססת דיון ציבורי מעמיק מספיק כדי לעשות זאת.

ד"ר מעוז רוזנטל הוא ראש החוג לממשל, תקשורת ודיפלומטיה במרכז האקדמי הרב תחומי ירושלים. ועמית מחקר בקבוצת המחקר תמרור-פוליטוגרפיה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 626 מילים

נתניהו צריך אריה שותק

בזמן שיהדות התורה מאיימת לפרק את גוש הימין, דרעי מבין שכל מילה נגד נתניהו תבריח את הבוחרים שלו לבן גביר ● בלי חוק גיוס ועם תדמית של פראייר, יו"ר ש"ס נאלץ להכחיש כל קשר למרכז-שמאל – ובונה על עצרות חגי תשרי כדי להציל את המפלגה בקלפי ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 511 מילים
אמיר בן-דוד
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

ארבעה חודשים לבחירות, הרוב המכריע כבר יודע למי יצביע

הישראלים כבר בחרו באיזה צד של המפה הפוליטית הם נמצאים, והפכו את הבחירות הקרובות לקרב על תזוזות פנימיות ● סקר חדש של יוסי טאטיקה מגלה שבוחרי גוש הקואליציה יותר שומרים אמונים למפלגות שלהם, בעוד שבמרכז-שמאל עדיין מתלבטים איזה פתק לשים בקלפי ● ובינתיים בסקר המנדטים נמשך התיקו בין בנט לנתניהו

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 284 מילים

מאפגניסטן לירושלים - פרק שני במסע משפחתי

בדצמבר 1928 הגיע סבא שלי, ראובן בצלאל זצ"ל, יחד עם הוריו, לירושלים. היה זה בסופו של מסע תלאות שנמשך קרוב לחודשיים. המסע החל בעיר הראת שבאפגניסטן ועבר דרך ערי איראן, עיראק וסוריה. על המסע עצמו אפשר לקרוא בפוסט "מאפגניסטן לירושלים דרך איראן, סיפורו של מסע משפחתי". 

כל מסע נמדד גם ברגע שבו מגיעים ליעד.

דפנה צרויה היא אזרחית ותיקה, תל אביבית. פעילה ויזמית חברתית. נציגת תל אביב במועצת האזרחים הוותיקים הארצית, שהוקמה על ידי הגוינט וקרן דליה ואלי הורביץ. בעלת הפודקאסט "בטל בשישים", שבו יחד עם שני שותפים מדברים על הגיל השלישי מזווית ייחודית ועם הומור.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,085 מילים

למקרה שפיספסת

פרילנסרים פלסטינים מוצאים מפלט מהמלחמה בחללי עבודה משותפים המופעלים על ידי גנרטורים ● בין תקיפות אוויריות להפסקות חשמל, הם ממשיכים לספק שירותי תכנות ועיצוב ללקוחות בחו"ל כדי להבטיח את הישרדות משפחותיהם בצל הקריסה הכלכלית

לכתבה המלאה עוד 997 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

סוף סוף אפשר להבין מה התקציב עושה לכיס שלנו

אתר חדש בשם "התקציב שלי" משתמש בכלי AI כדי להציג לכל אזרח ניתוח אישי של השפעת התקציב על הכיס, מהעלאת המע"מ ועד הקיצוצים בשירותים האזרחיים ● המייסד דני גיגי, מנכ"ל פורום הדיור הציבורי, רוצה להפוך את ספר התקציב מכלי אטום למנגנון של שקיפות, מעורבות ציבורית והשפעה פוליטית

לכתבה המלאה עוד 832 מילים

צה"ל הבטיח לבג"ץ תחקיר על לחימת נשים, אבל מסרב לומר מה עלה בגורלו

בפסק הדין התקדימי על פתיחת כלל התפקידים לנשים, בג"ץ הסתמך על הודעת צה"ל שלפיה מתקיים תחקיר עומק על לחימת נשים במלחמה ● אלא שבמשך שבועיים דובר צה"ל סירב להשיב מתי החל התחקיר, מי מוביל אותו ומתי יפורסמו מסקנותיו ● בינתיים, הלחץ הפוליטי נגד שילוב לוחמות רק גובר

לכתבה המלאה עוד 1,041 מילים

חזבאללה מנסה להחזיר את ישראל למלכודת המשוואות

מאז הפסקת האש, חזבאללה מנסה לשקם את ההרתעה באמצעות ירי לעבר כוחות צה"ל והימנעות מירי על יישובים ● מבחינת ישראל, זו בדיוק הנקודה שבה צריך לעצור את חזרת "מדיניות המשוואות", לפני שההבלגה שוב תהפוך למגבלה אסטרטגית בגבול הצפוני ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 577 מילים
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

ממבחן הריח נשאר רק הסירחון

המבוכה בבג"ץ סביב תהליך מינויו של רומן גופמן היא עדות נוספת למוסד אחר שקרס: מוסד ה"כך לא עושים", שפעם שם קץ למינויים מופרכים בלי להידרש למנופים משפטיים ● כוחה של המחאה הציבורית הידלדל ותש, ובהיעדרה מכשירים כל שרץ אפשרי: מראש שב"כ בעל ניגודי עניינים לכאורה, דרך חברת ועדת מינויים שבנה עבריין נמלט, ועד ראש מוסד שנפל רבב חמור בשיקול דעתו ● חלקים בעיתונות זורמים עם זה, משום מה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 909 מילים

שתי החלטות תכנוניות הזכירו השבוע למי שייכים משאבי הטבע

במדינה שרוב הזמן נראית כמו תאונת שרשרת תכנונית, שבוע שבו גופי התכנון הבכירים מקבלים החלטות ראויות בשני צמתים קריטיים אינו אירוע מובן מאליו ● בנגב ובכינרת הירוקים חוו השבוע כמה רגעים של נחת, אבל המרוויח האמיתי הוא הציבור שיוכל לטייל על שפת האגם בצפון ולשאוף אוויר בדרום בלי שריאותיו יתמלאו אדי נפט

לכתבה המלאה עוד 901 מילים

שמונה שעות של דיון בעתירה נגד מינוי ראש המוסד הבא הפכו למעין חקירה נגדית ● השופט שטיין צידד בהחלטת הוועדה המייעצת, השופטת ברק-ארז ראתה בפגמים ההליכיים עילה לביטול, והשופט גרוסקופף התלבט בין כשל ערכי למקצועי ● התוצאה הייתה החלטה חריגה של העליון לרדת לחקר האמת העובדתית, תוך התעלמות מוחלטת משאלת סבירות החלטתו של ראש הממשלה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,310 מילים

יהדות התורה וש"ס שוברות את הכלים אבל יודעות שאין להן באמת לאן ללכת

האולטימטום של הרב לנדו וקריסת חוק הפטור מגיוס סוללים את הדרך לבחירות בספטמבר ● הרחוב החרדי אולי זועם על נתניהו, ודרעי כבר מתכנן קמפיין סליחות וגן עדן, אבל הדיבורים על ברית היסטורית עם המרכז-שמאל הם עורבא פרח ● כשבנט, לפיד וליברמן דורשים שוויון בנטל, המפלגות החרדיות מבינות שגט מנתניהו עלול לעלות להן במנדטים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,209 מילים ו-1 תגובות

הקרב על עתיד הכסף עובר לסנאט

לכאורה, חוק "הבהירות" הוא עוד אירוע משעמם שנועד להסדיר את שוק הקריפטו בארה"ב ● בפועל, מדובר בקרב אימתנים רווי אמוציות, אחד החשובים שהתנהלו על השליטה בכסף: מצד אחד הבנקים, שאינם מוכנים לוותר על כוחם; ומצד שני קהילת הקריפטו, הנתמכת על ידי משפחת טראמפ רוויית ניגודי העניינים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 801 מילים

התרגיל התמוה של משרד הביטחון לטובת פמי

מעקב זמן ישראל אגף השיקום במשרד הביטחון ממשיך לשלם לחברת פמי פרימיום עבור שירותי בקרת חשבונות בהיקף של מיליוני שקלים, ללא מכרז, תוך הישענות על מכרז של חיל הרפואה ● גישור כזה בין מכרזים מנוגד לכאורה למנהל תקין, וגם להוראות המפורשות של המכרז המדובר ● בעבר התחייב משרד הביטחון כמה פעמים לצאת למכרז חדש, אחרי שהמכרז הקודם נפסל ● משרד הביטחון: "נוהל פטור מגישור הופעל עד דצמבר 2025”

לכתבה המלאה עוד 1,170 מילים

מבקר מטעם בלפור

עו"ד מיכאל ראבילו, שייצג את הליכוד, את הממשלה ואת נתניהו בשורת הליכים רגישים, עשוי להתמנות למבקר המדינה ● אם ייבחר, הוא עלול להיכנס לתפקיד כשהוא כבול להסדר ניגוד עניינים רחב־היקף ● מי שאמור לבקר את מוקדי הכוח עלול להיות מנוע מלעסוק בחלק ניכר מהם ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 796 מילים ו-2 תגובות
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.