קורונה - עולם כמנהגו שוגה

אילוסטרציה (צילום: scaliger/iStock)
scaliger/iStock
אילוסטרציה

הערת מערכת: פוסט זה, המתייחס למגפת הקורונה ואופן הטיפול בה, מתפרסם בזירת הבלוגים של זמן ישראל. אנו מעודדים אנשי מקצוע ומדע לכתוב אודות המגפה ולתרום ידע ועמדה לוויכוח הציבורי המתחולל בעולם כולו באשר לאופן הטיפול במגפה. עם זאת, הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר בלבד.

כדי לעקוב אחרי מהלך המגיפה בכל מדינה, די להתבונן בגרף אחד באתר הניטור וורלד-או-מיטרס: גרף עמודות המציג את מספר החולים החדשים בכל יום. הגרף בשלמותו מודגם בשתי מדינות בהן הושלם המהלך – סין ודרום-קוריאה – ונראה כעקומת פעמון המורכבת מחמישה פרקי זמן:

אייל שחר הוא פרופסור אמריטוס לבריאות הציבור (אוניברסיטת אריזונה), בוגר בית ספר לרפואה (אוניברסיטת ת"א), מוסמך באפידמיולוגיה (אוניברסיטת מינסוטה), היה בגימלאות ונהנה מכל רגע עד שפרצה מגיפת הקורונה והכריחה אותו לחזור לעבודה. http://www.u.arizona.edu/~shahar/

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
6
הירידה בצורך במכונות הנשמה נבעה, כמדומני, משינוי הפרוטוקול הרפואי לטיפול במחלה . לכן האמירה שמדובר ב"עורבא פרח" אינה נכונה. בתחילה פעלו לפי פרוטוקול מסוים שחייב הנשמה באחוזי סטורציה מסו... המשך קריאה

הירידה בצורך במכונות הנשמה נבעה, כמדומני, משינוי הפרוטוקול הרפואי לטיפול במחלה . לכן האמירה שמדובר ב"עורבא פרח" אינה נכונה. בתחילה פעלו לפי פרוטוקול מסוים שחייב הנשמה באחוזי סטורציה מסויימים, ובמהלך התקדמות הנסיון לטיפול במחלה התברר שדרך זו אינה מיטבית, ואף מזיקה. בשלב הזה של המגיפה אין אפשרות לסמוך על שום מדד, כי המתודות משתנות חדשות לבקרים, הבדיקות נערכות לפי פרמטרים שונים. מטרת המידע הנבדק היא לנסות ולנבא עומס בבתי חולים ותו לא.

הסגר נמשך כמעט חודש, ויותר ויותר אזרחים מאבדים סבלנות ומחפשים סיבות לכך שהסגר לא מוצדק, וכך כל פרופסור בגמלאות או מומחה מטעם עצמו זוכה לפרסום ברשת, כל עוד הוא מפרסם מאמר ארוך ובלי שגיאו... המשך קריאה

הסגר נמשך כמעט חודש, ויותר ויותר אזרחים מאבדים סבלנות ומחפשים סיבות לכך שהסגר לא מוצדק, וכך כל פרופסור בגמלאות או מומחה מטעם עצמו זוכה לפרסום ברשת, כל עוד הוא מפרסם מאמר ארוך ובלי שגיאות כתיב שמסביר למה בעצם הכל בסדר ולא צריך סגר.

תסתכלו על המאמר של אייל שחר, ואז תראו איך סטודנט שנה א' יכול לפרק את הטענות של מר פרופסור:

1. אייל שחר מדבר על שבדיה כעל דוגמא למדינה שלא נכנעה להיסטריה ומצליחה לשלוט בהתפרצות המגיפה. שבדיה הפכה לסמל עבור המרגיעים הלאומיים, אבל האם בצדק? כנראה שלא.

בשבדיה יש רשמית פחות חולים מישראל, אבל מספר החולים הקריטיים שלה גדול פי 4 (640 לעומת 153), ומספר המתים כמעט פי 10 (60 לעומת 591).
מספר המתים מקורונה אתמול ב2 המדינות היה 114 לעומת 8.
מה זה אומר? ששבדיה לא בודקת מספיק את האזרחים שלה, ולכן על הנייר כמות החולים שלה סבירה, אבל בפועל כמות חולי הקורונה גדולה פי כמה, מכיוון שאת הנתונים של החולים הקשים אי אפשר לעוות והם נותנים תמונת מצב אמיתית יותר לגבי חומרת המצב.
בנוסף, בידוד האוכלוסייה שבסיכון לא מספיק טוב.
יותר מזה – שבדיה היא מדינה די הומוגנית, הרבה פחות צפופה מישראל, ועם אוכלוסייה ממושמעת ובעלת אחריות אישית – ועדיין המחלה מתפשטת שם במהירות.
אני אופתע אם בעוד חודש שבדיה תמשיך לא להגביל את האזרחים שלה, הכיוון שהיא הולכת אליו הוא התפרצות רצינית של המגיפה.

2. ועכשיו נגיע לתאוריה המרכזית של הכותב, שמתבססת על השאלה: איך יתכן שתיירים נדבקו בקורונה במדינות שבהן עד אז היו עשרות חולים בלבד.
הוא מתעלם מכך שכולם יודעים שלקורונה תקופת דגירה ארוכה של 5-7 ימים ושכולם מסכימים שבתחילת ההתפרצות מספר החולים האמיתיים גבוה עשרות מונים מהמספר המדווח.
לדוגמא סין ביצעה סגר בווהאן כשהיו 400 חולים מאומתים, ובימים שלאחר מכן התגלה כי באותו רגע כבר היו 25,000 חולי קורונה.

בנוסף לכך שבמקומות תיירותיים יש תיירים מכל העולם ולכן ברור שהם יהיו מוקדי קורונה נפוצים בהרבה מאוכלוסייה אזרחית רגילה.

משם הוא קופץ למסקנה שמספר חולי הקורונה האמיתי גבוה עשרות מונים באופן כללי, בלי לספק שום הסבר הגיוני, ואז הוא מחליט שבגלל זה אחוזי המוות נמוכים פי 10 מהמדווח. כזה היגיון לא ראיתי מאז שרפרפתי ב"חיסונים – הבחירה המודעת".

3. אבל הכי חשוב: הכותב מתעלם מכך שהבעיה בקורונה היא לא אחוזי התמותה, או אפילו המתים עצמם – אלא ההשפעה שלהם: קריסת מערכת הבריאות במדינה כמו שקרה וקורה באיטליה, ספרד, ניו יורק, בריטניה ומחוז ווהאן. בכולם מערכת הבריאות לא מסוגלת לטפל בחולים, לא חולי קורונה ולא חולים רגילים.

תשמרו על עצמכם, תשמרו על הסגר. חג שמח

כמו שקשה לקחת בחשבון את הנזק העקיף קשה לקחת בחשבון את התועלת העקיפה - פחות זיהום אויר, פחות צריכה, הבנה טובה יותר בעתיד לגבי התמודדות עם איומים דומים או אפילו גדולים יותר , תשומת לב ללי... המשך קריאה

כמו שקשה לקחת בחשבון את הנזק העקיף קשה לקחת בחשבון את התועלת העקיפה – פחות זיהום אויר, פחות צריכה, הבנה טובה יותר בעתיד לגבי התמודדות עם איומים דומים או אפילו גדולים יותר , תשומת לב לליקויים מבניים בביטוח הסוציאלי לשכירים, התנהלות מערכת ההשכלה הגבוהה, מערכת החינוך , בעלי צרכים מיוחדים ועוד ועוד. כמובן שהיו הרבה מאד אנשים שישלמו מחיר כבד על ההתנהלות הנוכחית אבל יהיו אולי לא פחות שירוויחו מכך.

דעה דומה כבר הוצגה לפני זמן מה על ידי אסף נתן http://www.assafnathan.com// כמענה לאותן שאלות סטטיסטיות קשות המובילות לכאורה למסקנה שיש מספרים עצומים של חולים לא סימפטומטיים. כנראה זה ... המשך קריאה

דעה דומה כבר הוצגה לפני זמן מה על ידי אסף נתן
http://www.assafnathan.com// כמענה לאותן שאלות סטטיסטיות קשות המובילות לכאורה למסקנה שיש מספרים עצומים של חולים לא סימפטומטיים. כנראה זה גם מה שחשבו בבריטניה כשתיכננו חיסון עדר. נניח שיש סיכוי של 95% שההסבר הזה נכון. צריך להביא בחשבון שב 5% ההסבר הוא אחר ועדין לא ידוע. אם ההסבר האחר נכון, ואחוז התמותה הוא 5% (כפי שמצטייר בסיכום המחלה בסין אם לא נניח מספרים עצומים של חולים לא סימפוטמטיים). במקרה כזה 5% לפחות מאוכלסיות מדינות העולהם יאבדו, כלומר מיליונים. העולם שאנחנו מכירים היום לא יכול לקחת סיכון כזה

עוד 1,616 מילים ו-6 תגובות
כל הזמן // יום שלישי, 10 בספטמבר 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־340 ללחימה ● 101 חטופים עדיין בעזה

מטוסי קרב תקפו מחבלים שפעלו במרחב הומניטרי בחאן יונס; חמאס דיווח על 40 הרוגים

מטוסים תקפו הלילה גם מבנים צבאיים של חזבאללה בדרום לבנון ● גל הירש דן בוושינגטון עם השליח המיוחד של ביידן לענייני בני ערובה במשא ומתן עם חמאס ● הסרט "תיקי ביבי", הכולל תיעוד מחקירותיהם של נתניהו, של אשתו שרה ושל בנם יאיר, הוקרן לראשונה לציבור; אף שעריכתו טרם הושלמה הסרט הוצג לצופים בפסטיבל טורונטו בגרסתו הבלתי גמורה

עוד 5 עדכונים

השיא ההיסטורי של אנבידיה הוא שיעור חשוב למשקיעים חובבנים

בפורומים ובקבוצות להשקעות ברשתות החברתיות הופיעו בשבוע שעבר הודעות של מחזיקי מניות אנבידיה, כשהם אבודים וחסרי אונים ● איבוד השווי ההיסטורי של החברה – 279 מיליארד דולר ביום אחד – הזכיר לכולנו שגם בעידן הבינה המלאכותית, טיפת בינה אנושית יכולה להציל המון כסף ● פרשנות

עוד 895 מילים
אמיר בן-דוד

מצוקת מסגרות הדיור בקהילה לאנשים על הרצף האוטיסטי

בישראל, מספר האנשים המאובחנים על הרצף האוטיסטי (Autism Spectrum Disorder, ASD) נמצא במגמת עלייה מתמדת. תופעה זו יוצרת לחץ גובר על המערכות הציבוריות והממשלתיות לספק שירותים מותאמים לאוכלוסייה זו, ובמיוחד בתחום הדיור החוץ-ביתי בקהילה.

נכון לשנת 2020, זוהו כ-19,000 אנשים על הרצף האוטיסטי בישראל. מתוך מספר זה, על פי נתונים עדכניים ממשרד הרווחה והביטחון החברתי, רק כ-1,661 קיבלו שירותי דיור חוץ-ביתיים. כלומר, פחות מ-10% מהאנשים המאובחנים על הרצף האוטיסטי בישראל זוכים בפועל לשירותי דיור במסגרת חוץ-ביתית. בשנת 2022 נרשמו כבר 57,233 אנשים מוכרים על הרצף האוטיסטי.

נשוי ואב לחמישה. איש חינוך (17 שנות ניהול תיכון) – מורה להיסטוריה ואזרחות. מנחה קבוצות וצוותים חינוכיים. מנכ"ל בית עדן.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 827 מילים

עתירות חדשות טוענות שהירי מסוכן ומנוגד לחוק

מעקב זמן ישראל ראש עיריית חיפה הרוויח זמן יקר למימוש המדיניות המוצהרת שלו לירות בכל החזירים בעיר ● לפי עתירה שהוגשה אתמול, ההיתרים לירי בתוך העיר ניתנו בחוסר סמכות ● עתירה נוספת טוענת שהירי הגורף מפר את חוק צער בעלי חיים ● מגישות העתירה החדשה: "להערכתנו העתירה תקדימית ובעלת השלכות רוחב ארציות משמעותיות"

עוד 1,002 מילים ו-1 תגובות

למקרה שפיספסת

האדם האחרון שהוצא להורג בליטא - היהודי דקיינידזה, שנורה בעורפו

בזמן שהייתי שגרירת ישראל במדינות הבלטיות (לטביה, ליטא ואסטוניה), בוריס דקיינידזה, יהודי בן 32 מגיאורגיה שהיה מנהיג "הבריגדה הווילנאית", הורשע בהזמנת רצח עיתונאי שחקר את מעלליו.

העד העיקרי נגדו היה מי שסחט את ההדק, אך למרות הבעייתיות בכך ערעורו נדחה והוא הוצא להורג בירייה לעורפו. בכך היה לאדם האחרון שהוצא להורג בליטא, אשר הייתה אז, ב-1995, בהליכי הצטרפות למוסדות אירופיים-דמוקרטיים ונדרשה להתאים את עצמה לכללים המקובלים בקרב מדינותיהם.

טובה הרצל היא גמלאית של משרד החוץ. שרתה כקצינת קישור לקונגרס בשגרירות ישראל בוושינגטון, הייתה השגרירה הראשונה של ישראל במדינות הבלטיות להאחר התפרקות ברה"מ, ופרשה אחרי כהונה בדרום אפריקה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
את הטירלול במאמרך ניתן לסכם במשפט שהצבת: 6 חטופים זכים וטהורים שנורו בראשם בדיוק כך את כותבת, לאיזה יהודי עבריין פלילי אלמוני מליטא שברגע של היסח הדעת את מאשרת בעצמך שלא היה צדיק. אולי ... המשך קריאה

את הטירלול במאמרך ניתן לסכם במשפט שהצבת: 6 חטופים זכים וטהורים שנורו בראשם בדיוק כך את כותבת, לאיזה יהודי עבריין פלילי אלמוני מליטא שברגע של היסח הדעת את מאשרת בעצמך שלא היה צדיק. אולי לא היה מגיע לו כדור בראש, אבל להשוות. לא מפתיע אגב כי הרי זה זמן ישראל. היית במקום כל הבובע מייסס על איזה יהודי בליטא ניגשת ישר לעינין. דעתו של גלנט מול הקבינט הרע.רק שכחת לציין שיש מומחוים ודגנרלים אחרים, שמסבירים מדוע ציר פילדלפי הוא החמצן של הנוחבות, ומקור השתקמותם בעתיד, או שגבירתי סומכת שוב כמו כל המטכל הכושל על מצרים שיעצרו הטילים מלהגיע לסינוואר? הם הרי הגיעו מהאויר

עוד 547 מילים ו-1 תגובות

בג"ץ שם סוף לסרבנות ההרסנית של לוין

פסק הדין של בג"ץ הבטיח כי יצחק עמית יירש את מקומו של ממלא מקום נשיא העליון עוזי פוגלמן ● לא מדובר בפסק דין אקטיביסטי אלא בדיוק ההפך מכך, זוהי פסיקה שמרנית למהדרין ● תגובתו של לוין הכוללת איום בשיתוק מערכת המשפט היא המשכו של מופע הטנטרום, שממנו יסבול הציבור כולו ● אך ברור כי יוגשו עתירות שיחייבו אותו לפעול גם בעניין זה ● פרשנות

עוד 1,232 מילים ו-4 תגובות

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

היום ה־339 ללחימה ● 101 חטופים עדיין בעזה

דיווח: מצרים סירבה לארח את שיחות המשא ומתן בשל דברי נתניהו על ציר פילדלפי

אלחנן דנינו, שבנו אורי דנינו נרצח בשבי חמאס, הטיח בנתניהו: "15 שנה לא עשית כלום; ציידת אותם במנהרות ודולרים" ● בית המשפט המחוזי בירושלים דחה את בקשת ראש הממשלה להוציא צו, במעמד צד אחד, שבו ייאסר פרסום של תיעוד מחקירותיו בסרט שיוקרן הערב בטורונטו ● קרובי תצפיתניות ששירתו בנחל עוז עתרו לבג"ץ בדרישה לקבל תיעוד של המשמרת שאיישו ב־7 באוקטובר

עוד 48 עדכונים

תיקוני התקציב יעברו השבוע למרות איומי החרדים

חברי הקואליציה החרדים מאיימים להצביע נגד שתי הצעות החוק שיעלו השבוע לפריצת מסגרת התקציב של 2024 ● היום תתכנס סיעת יהדות התורה לדיון דחוף, כשהח"כים דורשים קודם כל לפתור את הבעיות שלהם: תקציבי הישיבות, סבסוד המעונות, ועוד ● יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד אפילו ביטל נסיעה לארה"ב נוכח האפשרות שהחרדים יפילו את הצעות החוק ● ספוילר: מעולם לא נפלה בישראל ממשלה על ענייני תקציבים וכספים ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
עוד 654 מילים ו-1 תגובות

דע את האויב

"לקרוא את הרצל בביירות" של ההיסטוריון ג'ונתן מארק גריבץ עוסק במרכז המחקר הנשכח של אש"ף, שפעל כעשרים שנה בביירות והשפיע על חשיבתם של פלסטינים רבים על ישראל ● בשיאו העסיק המרכז כ-80 חוקרים ופרסם באינטנסיביות, אך כיום הוא מפוצל בין אלג'יריה לרמאללה ופועל כצל חיוור של עצמו

עוד 1,142 מילים

ב"נאום פילדלפי" נתניהו עמד על הסכנות שלפני 7 באוקטובר

בניגוד לדיווח הלא מאומת כי סנוואר תכנן לברוח עם חטופים לאיראן, ככל הידוע כל המנהרות שחצו משטח עזה למצרים נוטרלו על ידי צה"ל – ורבות מהן נחסמו בעבר על ידי המצרים ● הדברים של ראש הממשלה ב"נאום פילדלפי" נכונים למציאות שלפני 7 באוקטובר ורלוונטיים ליום שאחרי ● לא בכדי נתניהו העדיף לבלבל בין ההווה לעתיד ● פרשנות

עוד 706 מילים

גידול חד במספר הדיווחים על יציאה בשאלה

פרסום ראשון מספר בקשות הסיוע של יוצאים בשאלה מעמותת "הלל" זינק בכ־80% בזמן כהונת הממשלה הנוכחית והמלחמה ● "יש חרדים המזועזעים מאדישות החברה שלהם לאירועי המלחמה" ● גם "חוזרים בתבונה", ארגון חדש לעידוד חילון, מעורר התעניינות רבה של צעירים חרדים: "הפעילות שלנו הייתה אמורה להיות תפקיד המדינה"

עוד 1,352 מילים ו-4 תגובות
היום ה־338 ללחימה ● 101 חטופים עדיין בעזה

ארגון המורים הכריז על הפסקת השביתה; הלימודים בתיכונים מתחדשים

נתניהו: לא יהיה שינוי סטטוס קוו בהר הבית ● צה"ל: הדלפת מסמכי חמאס לתקשורת הזרה תיבדק בעקבות המסמכים שפורסמו בגרמניה ובבריטניה ותואמים לנרטיב ולמסרים שמקדם נתניהו ● בג"ץ הורה לשר המשפטים למנות נשיא לעליון; לוין בתגובה: "הצו מנוגד לחוק" ● אדריאן מרסלו פודסמסר, יוחנן שחורי ויורי בירנבאום נרצחו בפיגוע בבקעת הירדן ● כתב אישום יוגש נגד הצעירה החשודה בהשלכת חול לעבר בן גביר

עוד 51 עדכונים
היום ה־337 ללחימה ● 101 חטופים עדיין בעזה

מאות אלפים בהפגנות; אנדריי קוזלוב: הזמן של החטופים אוזל

לפיד: נתניהו צריך להפסיק עם הפוליטיקה ולהביא עסקה; סמוטריץ׳: מתנגד ליציאה מפילדלפי ולשחרור מחבלים ● דיווח: היושמ״שית טוענת כי חלון הזמנים הבינלאומי להקמת ועדת חקירה ממלכתית הולך ונסגר ● ראש ה-CIA: עובדים על הצעה חדשה, זה עניין של רצון פוליטי, על מנהיגי הצדדים לקבל החלטות קשות ● האישה שזרקה בוץ על השר בן גביר שוחררה למעצר בית

עוד 24 עדכונים
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

האוויר שאנחנו נושמים: שנה בצל המלחמה

כמות גזי החממה שישראל שחררה לאטמוספירה הצטמצמה ב-2023 ב-4% - אבל זו לא סיבה לחגיגה ● סמוטריץ' מטיל גזירות ומיסים אבל מסרב להחזיר את המס על המשקאות הממותקים ● נתוני הטמפרטורות של הקיץ מעוררים געגועים לשנות השמונים ● והחקלאים עדיין מחכים לגדי מוזס, המוחזק כבר 11 חודשים בעזה

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
אני טוענת שיש טעות בקביעת סיבת המוות מנזקי עישון. לרוב נוטים ליחס את התמותה מנזקי עישון לסיגריות. לא בהכרח אדם שמת מנזקי עישון , מת מעשון סיגריות חמרות שנקבע כך לרוב. גם באם האדם נהג ל... המשך קריאה

אני טוענת שיש טעות בקביעת סיבת המוות מנזקי עישון.
לרוב נוטים ליחס את התמותה מנזקי עישון לסיגריות.
לא בהכרח אדם שמת מנזקי עישון , מת מעשון סיגריות חמרות שנקבע כך לרוב.
גם באם האדם נהג לעשן מפני שמת.
לא בהכרח הסיגריא הרגה אותו באם גר באזור המפרץ למשל…
יש התכנות שאם ימפו את המתים מנזקי עישוןויבודדו את אלה שגרים באזורים מזהמים במיוחד, או עובדים באזורים מזהמים מיוחד, ימצאו הגיון לקבוע כשליש ממתים מנזקי עישון מתו מעשן שאינו עשן סיגריות.

עוד 932 מילים ו-1 תגובות
מצב הרוח
שיחה עם עורך המוזיקה יואב קוטנר

"הסרטן גרם לי להבין את כוחה של האופטימיות. וזה כוח גדול מאוד"

"אני נלחם בכוח רב, בכל הכוח שיש לי, לא להישבר ולא להתייאש. זה משהו שהפך קשה מאוד לאור המצב, אבל אני חושב שזה התפקיד שלי - גם בתוך המשפחה וגם במקומות שבהם אני עובד - לנסות ככל יכולתי לשמור על מורל" ● יואב קוטנר, שדרן הרדיו ועורך המוזיקה המיתולוגי, מזהה שינויים במצב הרוח הלאומי דרך המוזיקה, אבל גם פחד לבטא כעס ומחאה: "הרבה אומנים פוחדים לקחת את העמדה הזאת"

עוד 2,091 מילים

לכולם ברור שאם איראן תמטיר על ישראל אלפי טילים לא הכי מדויקים, עדיין נהיה בבעיה גדולה ● נעצר נגיד הבנק המרכזי לשעבר בלבנון, שגרם לקריסה הכלכלית ● החות'ים עושים שריר על ערב הסעודית ● ביקור ראשון של נשיא מצרי בטורקיה מאז 2012 ● והשבוע ב־2007: מבצע "מחוץ לקופסה" ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזה"ת

עוד 1,225 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה