ד"ר שמואל לדרמן מתמחה בתיאוריה פוליטית ולימודי הג'נוסייד. הוא מרצה באוניברסיטת חיפה ומשמש כעמית מחקר בפורום לחשיבה אזורית. בימים אלו הוא עובד על ספר בנושא ג'נוסייד במאה העשרים.
כאשר יום השואה ויום הזיכרון לרצח העם הארמני חלים באותו תאריך, יש הזדמנות להרהר יחד בעבר המשותף – ובעתיד כשותפים.
* * *
השבוע, ה־24 באפריל השנה, ציין רגע נדיר ורב-עוצמה: לראשונה זה שנים יום השואה – יום הזיכרון לשואה ולגבורה בישראל – חל במקביל ליום הבינלאומי לציון רצח העם הארמני משנת 1915. הצירוף הזה הוא הרבה מעבר לסמלי – הוא מזמן ליהודים ולארמנים הזדמנות עמוקה להכיר בהיסטוריה המשותפת של סבל, הישרדות, ומאבק ממושך לצדק ולהכרה.
ד"ר שמואל לדרמן מתמחה בתיאוריה פוליטית ולימודי הג'נוסייד. הוא מרצה באוניברסיטת חיפה ומשמש כעמית מחקר בפורום לחשיבה אזורית. בימים אלו הוא עובד על ספר בנושא ג'נוסייד במאה העשרים.
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
בארמניה ציינו לאחרונה את הפלישה של אזרבייג'ן למובלעת הארמנית נגורנו קרבאך בספטמבר לפני שנה. במהלך כשבוע בוצע שם טיהור אתני, וכמעט כל 120,000 התושבים נסו על נפשם.
ישראל, כידוע, חימשה את אזרבייג'ן בחלק ניכר מהנשק שבו השתמשה להרס המובלעת, כמו גם למלחמות הקודמות שלה בארמניה.
ד"ר שמואל לדרמן מתמחה בתיאוריה פוליטית ולימודי הג'נוסייד. הוא מרצה באוניברסיטת חיפה ומשמש כעמית מחקר בפורום לחשיבה אזורית. בימים אלו הוא עובד על ספר בנושא ג'נוסייד במאה העשרים.
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
על רקע דברי נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, שאמר כי הוא מעריך שישראל תוציא את כוחותיה מדרום לבנון, שר הביטחון ישראל כ"ץ מבהיר כי ישראל תישאר באזור הביטחון בלבנון כל עוד חיזבאללה לא יפורק מנשקו.
טראמפ אמר לכתבים בפסגת נאט"ו באנקרה כי שוחח עם ראש הממשלה בנימין נתניהו על הסוגיה, והוסיף: "כן, אני חושב שהם הולכים לעשות את זה. אני חושב שהם רוצים. אז יש לנו הסכם עם ישראל ולבנון. כן, הם יעזבו. ואני חושב שזה יסתדר טוב מאוד".
"לא ביקשנו אישור מאף גורם להיכנס ללבנון, ואנחנו לא צריכים אישור כדי להישאר בלבנון", מסר כ"ץ.
לדברי שר הביטחון, "זאת זכותנו וחובתנו להגן על תושבי הגליל ואזרחי ישראל מול איומי ארגון הטרור הג'יהאדיסטי חיזבאללה, ששואף להשמיד את מדינת ישראל".
טנק צה"ל סמוך לגבול לבנון בצפון ישראל, 1 ביולי 2026 (צילום: AP Photo/Ariel Schalit)
כ"ץ אומר כי חיזבאללה תקף את ישראל פעמיים ביוזמתו: לאחר המתקפה הרצחנית של חמאס ב־7 באוקטובר, ועם תחילת מבצע "שאגת הארי" באיראן, כאשר פתח – לדבריו – לפי הוראת "משטר הטרור באיראן" בירי לעבר מדינת ישראל.
"ישראל הגיבה בעוצמה וריסקה במהלך השנתיים וחצי האחרונות את מרבית יכולות חיזבאללה ואת הנהגתו – ובראשן הארכי־טרוריסט נסראללה, מראשי התוכנית להשמדת ישראל", אומר כ"ץ.
לדבריו, "בזכות החלטות הדרג המדיני, נחישות הפיקוד הצה"לי, עוז רוחם וגבורתם של חיילי צה"ל ויכולת העמידה של תושבי הצפון", הקימה ישראל "אזור ביטחון חזק בלבנון", מהים במערב ועד מתחם הבופור ומבואות החרמון במזרח.
כ"ץ אומר כי האזור נקי מתושבים ומתשתיות טרור מעל ומתחת לפני הקרקע, ונועד להגן על תושבי הגליל מפני סכנת פשיטות, ירי נ"ט ואיומים ישירים.
שר הביטחון ישראל כ"ץ וראש הממשלה בנימין נתניהו במוצב הפיקוד העליון של צה"ל במחנה רבין בתל אביב, 16 בספטמבר 2025 (צילום: מעיין טואף / לע"מ)
"כפי שראש הממשלה בנימין נתניהו ואני הבהרנו: נמשיך להישאר באזור הביטחון בלבנון ולפעול מתוכו ככל שיידרש, עד לפירוק חיזבאללה מנשקו בכל לבנון והסרת האיום מעל תושבי הצפון", מוסיף שר הביטחון.
"הבטחנו ביטחון לתושבי הצפון – וכך עשינו וכך גם נעשה", הוא אומר.
תנועת הרכבות בין טהרן למשהד נעצרה אחרי התקיפות האמריקאיות, כך מדווחת הטלוויזיה הממלכתית, שעות לפני שהמנהיג העליון המנוח עלי חמינאי אמור להיקבר בעיר במזרח איראן.
חברת הרכבות של הרפובליקה האסלאמית של איראן מאשימה "תקיפה פושעות של האויב האמריקאי־ישראלי" על הקו, ואומרת כי שלחה צוותים לתקן את הנזק.
הרב אליהו זיני, דודו של ראש שב"כ דוד זיני אמר בריאיון ברשת ב' כי במקרה של ראש הממשלה נגד בג"ץ – ברור שראש שב"כ יציית לראש הממשלה, "כך צריך להיות", אמר. "אני לא מבין מה הבעיה, זה התפקיד של הממשלה, לתת הנחיה".
מוחמד באקר קאליבאף, יושב ראש הפרלמנט האיראני וראש הצוות למשא ומתן עם ארצות הברית כתב הלילה (חמישי) ברשת X כי – "אמריקה עדיין לא למדה שבריונות והפרת הבטחות אינן מגיעות בחינם. אגיד זאת בבהירות: תכו, תחטפו".
מכליות ואוניות משא במפרץ עומאן, לאורך נתיבי שיט המחברים בין מצר הורמוז לים הערבי, 16 ביוני 2026 (צילום: AP Photo)
קאליבאף מוסיף: "אל תתבלבלו, או שתשקעו עמוק יותר: מצר הורמוז ייפתח בהסדרים איראניים – לא איומים אמריקאים".
המלחמה באיראן נועדה, על פי מצגי ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ, לשנות את פני המזרח התיכון. בפועל, על פי התמונה העולה מן המעקב של "תמרור- פוליטוגרפיה", היא שינתה קודם כול את מעמדה של ארצות הברית באזור, את מעמדה של ישראל בוושינגטון, ואת השאלה שהמערכת האמריקאית העדיפה במשך עשרות שנים לא לשאול בקול רם: האם ישראל עדיין נכס אסטרטגי לארצות הברית, או שכבר החלה להפוך לנטל.
הרבעון השני של 2026 עמד כמעט כולו בצילה של איראן. הסוגייה הפלסטינית, עזה, פתרון שתי המדינות, ואפילו הסכמי אברהם, נדחקו לשוליים. זו אינה דחיקה מקרית של נושא מפני משבר זמני, אלא ביטוי לעומק היעדר המדיניות האמריקאית.
ד"ר שאול אריאלי, אל"ם במיל', לשעבר מח"ט עזה וראש מנהלת המו"מ במשרד ראש הממשלה, כיום ראש קבוצת המחקר "תמרור- פוליטוגרפיה", פרסם 11 ספרים ואטלסים על הסכסוך, מחקרים שונים ומאמרי דעה רבים.
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
אבל כשאתה מדבר בלשון הווה על 'ישראל', אתה צריך להחליף את המילה ל'נתניהו'. הוא קובע לבד את המדיניות. יש מי שמאתגר אותו בממשלת הקקיסטוקרטים הזו? (שלא לומר אפסים).
אנחנו עומדים בפתחה של מערכת בחירות, שתהיה משופעת בהבטחות של פוליטיקאים על כל הדברים הנפלאים שהם יעשו אם רק נבחר בהם.
סביר ששיקום הצפון, חבל ארץ שבמשך שנים סובל מהפקרה והזנחה פושעת, יזכה לנתח משמעותי מההבטחות הללו. יכול להיות, שכדי לשכנע אותנו בכנות הכוונות, ייזרקו לאוויר כל מני מספרים מרשימים כמו מספר המיליארדים שאושרו או מספר יחידות הדיור שעתידות להיבנות.
אורנה אנג’ל היא אדריכלית, מומחית לקיימות ויו"ר התאחדות האדריכלים ובוני הערים בישראל, המשלבת בין תכנון אדריכלי, ניהול ציבורי והובלת פרויקטים עירוניים רחבי היקף. כיהנה, בין השאר, כסגנית מתכנן מחוז ירושלים במשרד הפנים, כסמנכ”לית תכנון וקיימות בחברת שיכון ובינוי וכמנכ”לית אוצר מפעלי ים, שם הובילה את תהליך חידושו. פיתוחו ושימורו של נמל תל אביב. אנג’ל שימשה גם כדירקטורית בגופים ממשלתיים וציבוריים, בהם התעשיה האווירית וביטוח לאומי, והייתה שותפה לקידום יוזמות בתחומי התכנון, המרחב הציבורי והחברה. כיום פועלת לחיזוק מעמד האדריכלות בישראל, לקידום איכות התכנון ולשיפור המרחב הבנוי לטובת הציבור.
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל
רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל
רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל
רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
לכל
תגובהופוסט
עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
בונוס:
הצטרפות לקבוצה הסגורה של זמן ישראל בפייסבוק המספקת הצצה מאחורי הקלעים של המערכת (למתחברים באמצעות פייסבוק בלבד)
עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.
ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.
תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו