חפירות בבית הקברות הפלישתי באשקלון (צילום: צילום: מליסה איה/באדיבות משלחת לאון לוי לאשקלון)
צילום: מליסה איה/באדיבות משלחת לאון לוי לאשקלון
מחקר חדש שבוצע באשקלון קובע: הפלישתים היו אירופאים

ההיסטוריה הסודית של גוליית

בדיקות DNA של שלדים שנמצאו בסביבת אשקלון מראים כי האויבים המיתולגיים של ממלכת ישראל הגיעו מעבר לים - ככל הנראה מכרתים

מחקר חדש ופורץ דרך, שנעשה על דגימות דנ"א שנלקחו מעצמות תושביה העתיקים של אשקלון, שם קץ לוויכוח של מאות שנים באשר למוצא הפלישתים.

לפי מאמר שפורסם בשבוע שעבר בכתב העת המדעי "Science Advances", אבותיו של גוליית מגת היגרו אליה מדרום אירופה.

במאמר, שכותרתו "דנ"א עתיק זורה אור על המקורות הגנטיים של הפלישתים מתקופת הברזל המוקדמת", צוות ממכון מקס פלנק למדעי ההיסטוריה האנושית וממשלחת החפירות על שם לאון לוי לאשקלון מוכיח שעם הגעת הפלישתים לעיר במאה ה-12 לפני הספירה, חדר לאוכלוסייה המקומית חומר גנטי מדרום אירופה.

במחקר פוענח דנ"א משלוש נקודות זמן שונות בתקופות הברזל והברונזה (לפני כ-3,600-2,800 שנה). הדנ"א נלקח משרידי שלדים של כנענים ופלישתים מוקדמים ומאוחרים בשלושה אתרים: בית הקברות הפלישתי שהתגלה ב-2016, קברים שהתגלו בשנות ה-90 וקברי תינוקות שנחשפו מתחת לבתי פלישתים.

בעקבות פענוח דנ"א של עשרה שלדים עתיקים, החוקרים מציעים שהפלישתים הגיעו לאשקלון מאירופה עד תקופת הברזל המוקדמת. אך לדבריהם, כעבור שתי מאות הסמנים הגנטיים האירופאיים הלכו ופחתו לטובת מאגר הגנים הלבנטיני, דבר המעיד על נישואי תערובת שכיחים. אולם הקהילה והתרבות הפלישתיות נותרו מובחנות מקהילות מקומיות אחרות במשך שש מאות.

"המחקר הזה מספק לנו סוף-סוף ראיה ישירה התואמת את ההשערה שמקור הפלישתים ממערב הים התיכון", אומר דניאל מ' מאסטר, ראש משלחת החפירות על שם לאון לוי לאשקלון וראש הצוות הארכיאולוגי.

שלד מהמאה ה-9-10 לפני הספירה שנמצא בחפירות בבית הקברות הפלישתי על ידי משלחת לאון לוי לאשקלון (צילום: צילום: צפריר אביוב/משלחת לאון לוי)
שלד מהמאה ה-9-10 לפני הספירה שנמצא בחפירות בבית הקברות הפלישתי (צילום: צפריר אביוב/משלחת לאון לוי)

משלחת לאון לוי לאשקלון ערכה חפירות בתל העתיק בין 1985 ל-2016, תחילה בהנחיית פרופסור לורנס א' סטייגר מאוניברסיטת הרווארד. מאסטר, פרופסור לארכאולוגיה במכללת ויטון האמריקאית, שימש כמנהל המשלחת מ-2007.

באופן מעניין, נוסף על שרידי שלדים של מבוגרים, מדענים בדקו דגימות עצם של שלדי פעוטות שנקברו תחת רצפות בתיהם, מנהג מהמאה ה-12 לפני הספירה.

"הפעוטות לא היו נוודים, הם נולדו בעקבות הגירה ובניית משפחה, דבר המעיד על כך שהוריהם אכן הגיעו לאזור מעבר לים במאה ה-12 לפנה"ס", אמר מאסטר.

לדברי יוהנס קראוזה ממכון מקס פלנק למדעי ההיסטוריה, שותף בכיר במחקר, "הנתונים האלה מתחילים למלא פער תקופתי במפה הגנטית של דרום הלבנט".

"עם הזמן, התרבות הפלישתית השתנתה, השפה שלהם השתנתה, ועכשיו הראינו שהפרופיל הגנטי שלהם השתנה, אבל בעיני השכנים שלהם, הם נשארו פלישתים מההתחלה ועד הסוף", אומר מאסטר

קראוזה הוסיף ואמר כי, השוואת דגימות הדנ"א לאלה של עמים עתיקים אחרים ובתוך אוכלוסיית אשקלון מראה כי "מאפייני התרבות הייחודיים של תחילת תקופת הברזל משתקפים בהרכב הגנטי של אנשים מאותה תקופה".

לדברי מאסטר, המחקר סיפק "פיסת מידע חסרה מכרעת" על מוצא הפלישתים, שנעו בין השערה על מוצא דרום אירופאי להשערה על מוצא צפון לבנטיני.

אבות הפלישתים, אומר מאסטר, עזבו את מולדתם בדרום הים התיכון בתקופת תהפוכות היסטוריות: זו הייתה התקופה של מלחמת טרויה וקריסת האימפריות הגדולות במאות ה-12-13 לפנה"ס. המהגרים הפלישתים חיפשו לעצמם חיים חדשים בארץ חדשה. הם התיישבו בעיקר בחמש ערים, אשקלון, עזה, אשדוד, גת ועקרון, לאורך או בקרבת החוף הדרומי של ישראל המודרנית. "אלה היו ניצולים שבנו לעצמם חיים חדשים, אשר נמשכו במשך שש מאות", הוא מוסיף.

קערה מקושטת בשני צבעים מהמאה ה-11 לפני הספירה, ששימשה לערבוב יין (צילום: צילום: מליסה איה/באדיבות משלחת לאון לוי לאשקלון)
קערה מקושטת בשני צבעים מהמאה ה-11 לפני הספירה, ששימשה לערבוב יין (צילום: מליסה איה/משלחת לאון לוי)

נוסף על כתובת עקרון מהתקופה הפלישתית המאוחרת, שמעידה על שורשים אגאיים, כמה כתובות פלישתיות נוספות תומכות בסיפור מוצא הפלישתים. במשך דורות, סיפורי המקרא גרמו למיליארדי אנשים להאמין שהפלישתים היו פראים.

"הפרסום הרע שהם זכו לו, בעיקר בספר אחד, הפך לוויראלי בדרך העתיקה ביותר", צוחק מאסטר. "כארכאולוגים, אנחנו אומרים, בואו ניקח צעד אחורה וננסה להבין אותם, את האנשים עצמם וכל מה שאפשר לדעת על הסיפור שלהם – לא רק כיריבים של בני ישראל, אלא מאיפה הם באו, איך הם התפתחו מבחינת הישגים תרבותיים, אם היו להם קשרי נישואים בתוך הקהילה ומחוץ לה, ובסופו של דבר איך הם הושמדו בידי האשורים והבבלים בשנת 604 לפני הספירה".

האם מדובר ב"גויי הים"?

על סמך עבודתם של אגיפטולוגים מהמאה ה-19, חוקרים מודרניים רבים תופסים את העם הפלישתי כאחד מ"גויי הים" שתועדו בכתובות מצריות עתיקות, המתארות שבטים שהגיעו אל חופי מזרח הים התיכון בסוף המאה ה-13 ובתחילת המאה ה-12 לפני הספירה. בתבליטים של מקדש המתים שבנה רעמסס השלישי במדינת האבו, מוזכר העם "פלשת", שחוקרים רבים מקשרים עם הפלישתים.

מקורות היסטוריים נוספים, ובכלל זאת טקסטים יווניים קלסיים, מזכירים גם הם את אותו עם חידתי. אבל זהותו המדויקת של אותו "גוי ים" ומקום מוצאו נותרו שנויים במחלוקת במהלך המאה וחצי האחרונות.

לדברי מאסטר, ממצאים ארכיאולוגיים, בהם כלי חרס ותכשיטים, העידו על קשר לאזור הים האגאי, אבל היו חוקרים שייחסו את אותם חפצים לקשרי מסחר.

בזכות מחקר הדנ"א החדש, החוקרים קרובים עכשיו יותר מתמיד להצביע על מוצאם המדויק של הפלישתים על סמך ממצאים אמפיריים, אבל נדרשות עוד דגימות דנ"א עתיק של העמים האגאיים שיספקו מיקום מדויק.

מאסטר, שנזהר ממסקנות יתר בעקבות ממצאי המחקר הכלליים, אומר שיש "התאמות טובות יותר לאזור כרתים", ומדגיש שעד שיהיו בנמצא עוד דגימות דנ"א, "כרגע אנחנו לא יכולים להוכיח את המיקום המדויק שממנו באו".

לאחר שהגיעו לאזור שמאוחר יותר כונה פלשת, הפלישתים החלו לקיים קשרי נישואים – "או לפחות הזדווגות", אומר מאסטר – עם האוכלוסייה המקומית. בממצאים משנת 1,000 לפנה"ס ואילך, הגנים שלהם כבר כמעט אינם מובחנים.

לדברי צ'ונגוון ג'אונג ממכון מקס פלנק למדעי ההיסטוריה האנושית, שהשתתף במחקר, בפענוח דגימות דנ"א של שלדים מאשקלון מתקופת הברזל המאוחרת החוקרים כבר לא הצליחו לאתר רכיבים שהעידו על קשר אירופאי.

"בתוך לא יותר משתי מאות, הטביעה הגנטית הזאת, שנמצאה בתקופת הברזל המוקדמת, כבר אינה ניתנת לאיתור, ונראה שהיא נמהלה במאגר הגנים המקומי".

כתובת עקרון מעידה שהפלישתים עדיין זכרו את שורשיהם האגאיים כמה מאות לאחר שהפליגו מזרחה (צילום: באדיבות מוזיאון ישראל)
כתובת עקרון מעידה שהפלישתים זכרו את שורשיהם האגאיים מאות לאחר שהפליגו מזרחה (באדיבות מוזיאון ישראל)

הרעיון שהעם הפלישתי איבד את המובחנות הגנטית שלו מהאוכלוסייה המקומית אבל המשיך לקיים "עמיות" משלו במשך שש מאות הוא מעורר מחשבה.

"אנחנו יכולים להראות שעם הזמן, התרבות הפלישתית השתנתה, השפה שלהם השתנתה, ועכשיו הראינו שהפרופיל הגנטי שלהם השתנה, אבל בעיני השכנים שלהם, הם נשארו פלישתים מההתחלה ועד הסוף", אומר מאסטר.

מאסטר מצטט את כתובת עקרון המסתורית, שמוזכרת בה אלה אשר ניתן לשייכה למקורות אגאיים קדומים בכמה מאות שנים, ואומר כי "הזיכרונות שלהם והדרכים שבהן הם חגגו את זהותם הקבוצתית השתמרו".

לדברי מאסטר, אפשר למצוא דוגמה מודרנית דומה לכך, בין דוגמאות רבות נוספות, בחגיגות יום פטריק הקדוש של האמריקאים האירים.

"דגימות דנ"א יכולות להיות כלי רב-עצמה לתיעוד היסטורי ולמענה על שאלות היסטוריות", אומרת הארכאולוגית מיכל פלדמן, שעמדה בראש המחקר.

"מצד שני, הן מזכירות לנו שתרבות או אתניות מסוימות אינן חופפות בהכרח להרכב הגנטי של אותן קבוצות".

עוד 917 מילים
כל הזמן // יום שלישי, 28 בנובמבר 2023
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־53 ללחימה ● 167 חטופים עדיין בעזה

הרמטכ״ל בצפון: לא נחזור למציאות שהייתה לפני המלחמה

בכיר הרשות רג׳וב: הפיצוץ הבא והאלים יותר - בגדה המערבית; סמוטריץ׳ בתגובה: נחזק את ההתיישבות ונכה בנאצים בכל מקום ● ישראל קיבלה רשימת חטופים הצפויים להשתחרר היום ● ליברמן בתגובה להכחשות נתניהו על שנמנע מלחסל את סינוואר: העניק חסינות לראשי חמאס, אני מכיר את הנושא אישית ● תקציב המלחמה אושר בממשלה, שרי המחנה הממלכתי התנגדו

עוד 14 עדכונים

נבואות הזעם טעו בעניין ערביי ישראל

נבצר מבינתי איך אנשים ממשיכים לשתף ברשתות החברתיות הגיגים של כל מיני קשישים יוצאי מערכות הביטחון השונות, כשנבואות זעם בפיהם, שלכאורה חזו את מה שקרה ב-7 באוקטובר. כל זה מעין הצבעה על כך שהאסון הנורא היה צפוי – כאשר בפועל נבואות הזעם לא הצביעו על שום דבר דומה לזה, ואף שגו בנקודות מאוד קריטיות.

נכון שבישראל תמיד עדיף להיות חשדן יותר מדי מאשר חשדן פחות מדי. מי שחשדן יותר מדי, יכול לצאת אולי גזען או פרנואיד, אך מי שחשדן פחות מדי יכול למות במתקפת הפתע הבאה, לאחר שנתן אמון נאיבי במי שעומדים מולו. לכן יש יותר ביקוש לנבואות זעם חשדניות ושחורות במיוחד, מאשר לנבואות אופטימיות.

עלי עדי הוא פעיל פוליטי וחברתי מרקע מוסלמי, מזוהה עם הימין הקפיטליסטי בישראל. בעל תואר בקולנוע וכלכלה באוניברסיטת תל אביב. שימש כעוזר עריכה ומפיק פוסט בהפקה "לבנון - גבולות הדם"

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 699 מילים
אמיר בן-דוד

נתניהו סידר למאסק תוכנית עסקית להשבת המפרסמים

הפעילות האנטישמית של בעלי חברות X ברשת החברתית הביאה לפגיעה בהכנסה עתידית בסך עשרות מיליוני דולרים ● אבל במקום לפעול נגד הפצת השנאה, המיליארדר עלה על מטוסו הפרטי לביקור בזק בישראל לשטיפת תדמיתו השלילית, בסיוע לחיצת היד החמה של נתניהו ● בניגוד להרצוג, רה"מ לא ניצל את השעות לצד המיליארדר כדי להמחיש את הסכנות ליהודים ● פרשנות

עוד 967 מילים

מלחמת סוכות – עוד כתבות

כשהתותחים רועמים המשפחות מתעוררות

אם יש משהו עמוק ובסיסי מאוד שהמלחמה לימדה אותנו, זה כמה אנחנו חלק ממשפחה אחת גדולה. כמה עמוק הכאב שאנו חשים כאשר אנו שומעים על ילד חטוף, חייל שנפל או אישה מבוגרת שנרצחה. כמה התחושה כל כך עזה כאשר אנחנו רואים את הפנים של הקורבן או החלל והן נראות כל כך מוכרות. כאילו מדובר בבן משפחה. והכאב, דומה לכאב משפחתי.

זה זמן המשפחות. במהלך ימי המלחמה הבלתי נגמרים חיבקנו קצת יותר חזק את הילדים, ההורים, בני הזוג והקרובים לנו כי עננת המוות מרחפת בכל עת מעל כולנו.

אירית רוזנבלום היא עורכת דין, פילוסופית של המשפט, מייסדת ומנכ"לית הארגון "משפחה חדשה", הפועל להכרה ערכית וחוקתית במשפחה. לרבות כל התאים המשפחתיים בישראל והשוואת זכויותיהן של משפחות מכל הסוגים והמינים. מחברת הספר "בגן של אלוהים – תולדות המהפכה המשפחתית".

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 410 מילים

סנוואר מנסה להרוויח עוד זמן, צה"ל רוצה לחזור ללחימה

סנוואר כרגע קונה זמן כדי להיערך להמשך הלחימה ולשלב הקשה - גם מבחינתו - של משא ומתן על שחרור החיילים החטופים ● צה"ל בינתיים משדר לדרג המדיני כי הוא מוכן בכל עת לחזור ללחימה ● ומתחת לפני השטח מתחילה מתיחות לקראת היום שאחרי - בין המוסד, שמבסס את קשריו עם קטאר, לבין שב"כ וצה"ל שמעדיפים לעבוד עם מצרים ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
עוד 801 מילים ו-1 תגובות

למקרה שפיספסת

שטח סטרילי סגור בין עזה לישראל - והשתלבות בברית האזורית הסונית

חג סוכות השחור חשף לפנינו מה שניסינו לשכוח – שישראל היא מדינה קטנה וצרה ומספר תושביה קטן, והיא אינה מגייסת את כל צעיריה – אפילו כשמדובר במלחמת הצלה.

באותו בוקר מר ונמהר, כוחות הנוח'בה של חמאס יכולים היו להגיע עמוק יותר לתוך ישראל, ואפילו להגיע להר חברון, מה שהיה גורם לבלבול גדול יותר ממה שישראל יכולה הייתה להתארגן מולו.

פנחס ענברי הוא חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה לענייני המזרח התיכון ועיתונאי. הוא גם סופר ותסריטאי. ספרי העיון שחיבר עוסקים בבעיה הפלסטינית, והרומנים שחיבר יחד עם אשתו אביבה הם: "על גב סופה" על אתגרי הקהילות הנוצריות בגליל המערבי בימי המנדט הבריטי מול האיסלאם הרדיקלי ומעמד האישה, ו"שומר השאול" עוסק בשחיתות הישראלית.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 806 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

שוק ההון הישראלי בפיגור – ובליכוד מציעים להפחית את מס הבורסה

המחזורים קטנים מדי, אין הנפקות ראשוניות וחברות גדולות מעדיפות להיסחר בחו"ל ● ח"כ אליהו רביבו מהליכוד קורא להוריד את מס הבורסה ל־20% ● בבורסה ובבתי ההשקעות תומכים וינסו לקדם במקביל מהלך שיאפשר לגבות עלויות נוספות על השקעה במדדים בישראל ● פעיל בשוק ההון: "הבורסה שלנו קטנה. כל עוד לא ינפיקו כאן חברות גדולות – המחזורים יהיו קטנים"

עוד 1,578 מילים ו-1 תגובות

תגובות אחרונות

שנאת היהודים שוב מרימה ראש בברלין

בזמן שמאות גרמנים ציינו את יום הזיכרון לליל הבדולח במירוק אבני הנגף הפזורים בעיר הבירה, מאות מפגינים פרו־פלסטינים קראו בגלוי לאלימות ● היהודים בברלין מספרים: "אנחנו מפחדים להגיד שאנחנו יהודים ושאנחנו ישראלים" ● אחד ממפיקי הסרט "נער קריאה" מביע אכזבה עמוקה משתיקת הציבור: "לא האמנתי שזה קורה. אנחנו מתחילים מנקודת האפס עכשיו"

עוד 2,278 מילים ו-1 תגובות

מדינה בפוסט־טראומה

המלחמה מעוררת קשיים נפשיים, סבל וקושי בתפקוד בקרב רבים – נפגעים ישירים וכאלה הסובלים מפגיעות קודמות ● המונים פונים למיון ולמרפאות בריאות הנפש – וגם המטפלים זקוקים לסיוע ● המטפלים מעדיפים להעניק שיחות מאשר תרופות – ולטפל בקהילה מאשר לאשפז ● ולמרות הכול, המטפלים משוכנעים: "רוב נפגעי הנפש יחלימו במשך הזמן"

עוד 1,363 מילים
היום ה־52 ללחימה ● 167 חטופים עדיין בעזה

צה"ל מאשר: 11 המשוחררים משבי חמאס הגיעו לשטח ישראל

בין המשוחררים הערב: איתן יהלומי בן ה-12 שנחטף לבדו, שרון קוניו ובנותיה התאומות בנות השלוש, האח והאחות ארז וסהר קלדרון, האחים אור ויגיל יעקב, וקרינה אנגל ברט ובנותיה מיקה ויובל בת ה-11, שנראתה מובלת בכיסא גלגלים ● היום לא שוחררו אזרחים זרים ● הפסקת האש תוארך ביומיים תמורת שחרור 20 חטופים ישראלים נוספים ● ילדי משפחת ביבס מוחזקים בידי פלגים פלסטינים בחאן יונס

עוד 90 עדכונים

למרות קריאות הזעם, התקציב לא יוביל לפירוק הממשלה

גנץ ואנשיו כועסים על התקציב שהממשלה עומדת לאשר היום ● בסביבת נתניהו טוענים שקיצצו 70% מהכספים הקואליציוניים - המיועדים בעיקר לטובת הציבור החרדי והמתנחלים ● אנשי גנץ, לעומת זאת, מכנים את נתניהו וסמוטריץ' "שקרנים חסרי בושה" ● בזמן אחר, המחלוקת הייתה מובילה למשבר של ממש ● בתנאי מלחמה, אין סיכוי שגנץ יפוצץ את העסק ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
3
אני מחבב את כתיבתו של ירושלמי אבל הוא עושה לגנץ הנחות חצופות. אם גנץ לא יעשה כל מה שהוא יכול כדי לעצור את המחדל הזה, כולל איום לפרוש מהממשלה על הבזבוז הבלתי נתפס הזה בכספי ציבור לבקשיש ... המשך קריאה

אני מחבב את כתיבתו של ירושלמי אבל הוא עושה לגנץ הנחות חצופות.
אם גנץ לא יעשה כל מה שהוא יכול כדי לעצור את המחדל הזה, כולל איום לפרוש מהממשלה על הבזבוז הבלתי נתפס הזה בכספי ציבור לבקשיש פוליטי (בזמן מלחמה!) אז הוא פשוט לא ראוי להיות ראש ממשלה. זה טירוף מוחלט.

עוד 562 מילים ו-3 תגובות

המלחמה הפכה את מזרח ירושלים לאזור רפאים

מאז תחילת המלחמה רוב העסקים הלא חיוניים במזרח ירושלים סגורים, בין היתר בגלל שהמשטרה אוסרת על רבים להיכנס לעיר העתיקה ● תושבי העיר בינתיים נמנעים מהפגנות, אולי בגלל הנוכחות המשטרתית ● "התושבים הערבים מגלים איפוק. ההאשמות שלפיהן הם מונעים מהסתה של חמאס הופרכו"

עוד 1,432 מילים ו-1 תגובות

קונטרול אלטמן דליט

מעבר למאבקי הכוח והאגו סביב סאגת הפיטורים של סם אלטמן – האיש הכי חשוב בתעשיית הבינה המלאכותית – נחשפה עובדה מדאיגה ומטרידה במיוחד: עתיד האנושות תלוי בשיקול דעתם של קומץ מנהלים בשוק הפרטי ● פרשנות

עוד 915 מילים

הלוחמה הפסיכולוגית של חמאס שלטה בסבב שחרור החטופים השני

למרות טענות חמאס, גורמים בצד הישראלי מדגישים כי הסכם שחרור החטופים הופר על־ידי ארגון הטרור בלבד ● ביידן נאלץ להתערב באמצע חופשת חג כדי להניע את השחרור ● הבוקר ישראל קמה לעוד יום של תעתועים דיפלומטיים ופחד מהלא נודע ● פרשנות

עוד 671 מילים
היום ה־51 ללחימה ● 183 חטופים עדיין בעזה

חמאס ביקש להאריך את הפסקת האש, הקבינט דן בנושא

14 ישראלים וארבעה אזרחים זרים שבו לישראל משבי חמאס בעזה ● בין המשוחררים: אביגיל עידן בת ה-4 ששני הוריה נרצחו, ביידן בירך על שחרורה ● נתניהו: "אמרתי לביידן שבגמר המתווה אנחנו חוזרים בכל העוצמה" ● אלמה אברהם בת ה-84 ששוחררה הערב פונתה במצב קשה במסוק לסורוקה ונשקפת סכנה לחייה: "לא קיבלה טיפול זמן ממושך"

עוד 98 עדכונים

יחיא סנוואר מסמן טריטוריות

במשבר שיצר אתמול, סנוואר ביקש לבסס את מעמדו כקובע האחרון והיחיד בתוך חמאס - וגם לנצל כל רגע של ההפוגה וכל הזדמנות שתיקרה בדרכו ● חלק מהטענות של חמאס היו מוצדקות, אם כי הן לא בהכרח נובעות מהתחכמות ישראלית ● אולם החשש הוא שסנוואר יצר משבר מדומה בכדי לגרום להקלה בהליך הבידוק ואולי בכך לנסות להבריח לרצועה אמצעי לחימה ● פרשנות

עוד 549 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה