מאז שהעיתונאי בן כספית חשף את קיומו של מו"מ להסדר טיעון עם בנימין נתניהו, הופיעו אין-ספור מאמרי דעה והבעות עמדה בתקשורת על כל ערוציה, כולל, כמובן, באתרים במרשתת וברשתות חברתיות המשתמשות בה.
עסקאות טיעון הן שיטת פעולה מבישה של מערכת המשפט, כי הן מצביעות על עצלות מחשבה ו/או רפיסות פעולה אצל התביעה. אולם מרגע שזוהי הנורמה (המפוקפקת) בישראל, ברצוני להתייחס לנאמר לגבי אפשרות החתימה על הסדר כזה בין המדינה לנתניהו.
עסקאות טיעון הן שיטת פעולה מבישה של מערכת המשפט, אולם מרגע שזו הנורמה (המפוקפקת) בישראל, ברצוני להתייחס לנאמר לגבי אפשרות החתימה על הסדר כזה עם נתניהו
בולטת העובדה, שרוב עצום מבין המתנגדים לנתניהו, או לפחות לשיבתו בקול תרועה אל מרכז הבמה הפוליטית-ציבורית, טוענים לחוסר אמון באיש זה. לדבריהם, אין להסתפק בעסקת טיעון גרידא, אלא לרפדה בשכבות המבטיחות הגנה מפני נסיונות של נתניהו לקעקע אותה. הדוגלים בכך טוענים, שאין להאמין ולו למלה היוצאת מפיו או הנכתבת/מוקלדת בידיו, כולל חתימת שמו.
כותבים ודוברים אלה גורסים, כי מייד לאחר אשרור ההסכם בפסק-דין, נתניהו ימהר להתנכר לחלקו ולחתימתו, יגייס את תומכיו, וישוב במלוא פיו ומרצו אל הזירה הפוליטית ואל המאבק על ראשות הממשלה.
נראה לי, שזהו חשש שווא, ואפילו חשש מדומה. המביעים אי-אמון בנתניהו ובעמידתו בהסכם חתום אם יושג עמו בעתיד, למעשה מביעים אי-אמון באזרחי המדינה, כאילו הם יתפתו בקלות ללהטוטיו של "המחלל מרחביה".
שהרי מה משתמע מהצהרות אי-האמון? "ההצגות של נתניהו לא עובדות עליי, אני לא אפול בפח ואמשיך שלא להאמין למלה מדבריו", אולם לעומת זאת "הוא יצליח 'לעבוד' על ההמונים, הם יוקסמו מדבריו וינהרו לקלפיות כדי להחזירו לשלטון".
כלומר, כותבים ודוברים אלה אינם סומכים על שיקול-דעתו של האדם מן השורה, ועל כך יש להצטער ואפילו להתקומם. וזאת במיוחד לנוכח הראיות החד-משמעיות והמסקנות העולות מארבעת סבבי הבחירות האחרונים.
ארבע פעמים נערכו בחירות לכנסת במהלך השנים 2021-2019. בבחירות אלה קיבלה רשימת הליכוד את שיעורי התמיכה הבאים בקרב כלל המצביעים (26.5% בבחירות לכנסת ה-21, 25.1% – לכנסת ה-22, 29.5% – לכנסת ה-23, 24.2% לכנסת הנוכחית, הכנסת ה-24).
ממוצע השיעורים הללו הוא 26.3% מן המצביעים. תוצאות הבחירות וחלוקת המושבים בכנסת, בכל אחד מארבעת הסבבים, לא אפשרו לליכוד להקים ממשלה יציבה לאורך זמן, אם בכלל. מדוע יכול אדם מחושב כמו נתניהו, לסבור שלאחר סדרת כשלונותיו האלקטורליים (ואלה היו כשלונות), דווקא הסדר טיעון יביא לגידול בתמיכה בו, עד כדי ניצחון בסיבוב הבחירות הבא, יהא מתי שיהיה?
כותבים אלה אינם סומכים על שיקול-דעתו של האדם מן השורה, ועל כך יש להצטער ואפילו להתקומם. במיוחד לנוכח המסקנות החד-משמעיות העולות מארבעת סבבי הבחירות האחרונים
לדעתי, אם המו"מ על הסכם טיעון אכן ימומש בעתיד, ונתניהו יתחייב במסגרתו לפרוש מן הזירה הפוליטית, הוא עצמו לא יעז להפר הסכם חתום המופץ בראש חוצות, יבין שאין מקום לבחון את שיקול-הדעת של אזרחי המדינה, ויותיר את הזירה הפוליטית נקייה מנוכחותו בה. אם הוא יטעה לחשוב אחרת, התגובות בציבור, כולל בקרב התומכים בליכוד והחברים במפלגה זו, יטפחו על פניו במהרה.
לשעבר - מורה לאזרחות; לעיתים מזומנות - עורך ומתרגם; לעיתים קרובות - כותב באתרי שיפוט כדורגל בינלאומיים
הציר האיראני, ה"מקאומה" נפגע קשות אחרי חיסול הנהגת חזבאללה. הצבא הסורי חבול אחרי עשור של מלחמת אזרחים, והמיליציות בעיראק שחוקות אחרי המלחמה נגד דאע"ש.
כעת החות'ים הם כנראה החוליה החזקה ביותר בקרב המיליציות הפרו-איראניות בעולם הערבי. מדוע הם מהווים פצצת זמן מתקתקת? והאם הפתרון נמצא דווקא בירושלים?
ד"ר ירון פרידמן הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, חוקר מרצה ומורה לערבית בחוג ללימודי המזרח התיכון והאיסלאם באוניברסיטת חיפה. היה פרשן לענייני ערבים בויינט, ספריו "העלווים – היסטוריה, דת וזהות" (2010) ו"השיעים בארץ ישראל" (2019) יצאו לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן. מנהל את הניוזלטר "השבוע במזרח התיכון", שאליו אפשר להצטרף כאן: https://did.li/CWtlC. לפודקאסט של ירון "השבוע במזרח התיכון": https://did.li/mAz5q
אין ספק שאנו עוברים ימים לא פשוטים בכלל, זאת עובדה, אנו עם שעבר טראומה רצינית ברמה הקולקטיבית והאישית ברבדים שונים, ולא נתפס שאנו מציינים שנה ליום הארור בו הכל התחיל ועוד לא ידוע מתי ייגמר.
אז איך כל זה קשור לסבא וסבתא שלכם, אתם שואלים? השבעה באוקטובר לימד אותנו יותר מהכל את חשיבותו של המוסד המשפחתי כערך עליון. חובה עלינו להעריך ולנצור את הרגעים המשותפים יחד. היום כבר ברור לנו ששום דבר לא מובן מאליו וכי בלי האנשים הכי קרובים אלינו ברגעי משבר – קשה מאוד להתקיים.
ד"ר אילנה בן דב היא סבתא פסיכולוגית וסטנדפיסטית ודיירת באחוזת צהלה.
מאפיין מובהק של המעבר לדיקטטורה פשיסטית הוא שהמנהיג אחראי למה שמצטייר בעיני הציבור כהצלחות, בעוד שלכישלונות האיומים ההולכים ונערמים – אחראים מתנגדיו מקרב האזרחים.
האחראים לכישלונות יהיו גם מקרב שומרי הסף המוחלשים, או מערכת המשפט המוחלשת, או האזרחים מקרב המיעוט האתני, או ארגוני זכויות האדם, או מערכת המשפט הבינלאומית, או האופוזיציה, או נציגי האופוזיציה שנכנסו לממשלה בתמימות לאחר טבח 7 באוקטובר 2023, תוך שהם מגישים את ראשם על מגש של כסף למערך התעמולה הפשיסטי. תפקידם האמיתי היה, כמובן, שיהיה את מי להאשים בכישלונות. בני גנץ וגדי איזנקוט הם כמובן אלה שעיכבו את הניצחון המוחלט.
עו"ד דניאל חקלאי הוא בעל משרד עריכת דין שמתמחה בייצוג בתחומי המשפט הפלילי, עבירות הצווארון הלבן, ועדות החקירה, הדין המשמעתי ולשון הרע. יליד שנת 73', נשוי ואב לשני בנים. פרסם מאמרים וכן סיפורים קצרים בכתבי עת דיגיטליים. אוהב מאד ספרות, קולנוע ומוזיקה. מוטרד מאד מהסכנות העצומות למשטר הדמוקרטי ולזכויות האדם והאזרח. מנסה לחשוב כיצד למקם את המשפט החוקתי ואת המשפט הפלילי בהקשרים סוציולוגיים, תרבותיים, פוליטיים, היסטוריים ופסיכולוגיים.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
מאמר מליון ושתיים. איך אפשר? (גם להביא לסוף שלטונו של הדיקטטור ראש ארגון המחבלים ביבים שקרניהו וזה הכי קריטי, אקוטי ודחוף, אבל גם להביא לסופה את המגיפה של מאמרים מעייפים בנוסח כמה ראש ארגון המחבלים שקרניהו מסוכן). אנחנו רוצים פתרונות. תודה.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
רבנים (העלק) עלובים. פוליטקאים ליגה ז'. לכאורה, אחרי שנה נזכרו בחטופים. מקאיוולי מתמוגג מנחת מהפולטיקאים החתומים על המכתב. הפוליטיקאי י. צ. רימון רואה צורך לחזק את סמוטריץ במחשבתו על החטופים. לכאורה יש כאן הודאה בכך שהחטופים על ז**ן של בצלאל או שהחיזוק נועד לחזק את בצלאל בהפקרת החטופים.
כמה שינאה במתק שפתיים.
"מה זה לא שופטים הורים שכולים? אולי צריך להגיד לי דברים ביתר עדינות אבל אני לא קדושה"
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
צוקרברג: "אני לא יכול ליותר, הוא משחק לי ברגשות, אני כל הזמן בוכה, בגלל אובמה"
טוויטר: "אנחנו, כל צוות טוויטר, מתכנסים ומבצעין תפילת רבים שיחזורט כבר – אנחנו משוגעים בלעדיו"
אמת: "אאמממ, נחמד, התחלתם להבין ת'קטע, אה?"
או בקיצור: אין על 'זמן ישראל' – איכות בגובה העיניים!
חבל שהפוסט מתייחס להיבט הפוליטי בלבד (יסתלק או לא מהמעורבות הציבורית) ולא מתייחס כלל לשאלות של שיוויון בפני החוק, כניעה לבריונות, המסר למושחתים הבאים, חשיפת האמת על התשתית שאפשרה את השחיתות בפני הציבור והעובדה שהסדר הטיעון המדובר היה נגוע בחשש לניגוד עניינים כשהוא נחתם בסיום כהונתו של היועמ"ש, שגם ככה נחשב בעיניי רבים כמי שנתן הנחות מפליגות ולא מוצדקות לנאשם מס' 1 ולמשפחתו.