לאחר יותר מ-40 שנה של רצח אופי, ספרם המרתק של ד"ר חגי צורף וד"ר מאיר בוימפלד "'יבוא יום ויפתחו את הארכיונים' – ממשלת גולדה מאיר ומלחמת יום הכיפורים", בהוצאת כרמל, הנסמך על תעודות היסטוריות ראשוניות בארכיונים בארץ ובחו"ל, עושה צדק עם ראשת הממשלה גולדה מאיר באשר לניהול התהליך המדיני שקדם למלחמת יום הכיפורים והדרך שבה הנהיגה את קבינט המלחמה.
לראשונה בספרות הביוגרפית והמחקרית של התקופה, מתארים המחברים את הדואליות שאפיינה את הנהגתה המדינית והדיפלומטית של מאיר:
שאול רחבי הוא נכדה של גולדה מאיר ויו"ר עמותת מכון גולדה מאיר למנהיגות וחברה שסייעה בהוצאתו לאור של הספר "'יבוא יום ויפתחו את הארכיונים' - ממשלת גולדה מאיר ומלחמת יום הכיפורים". הדעות המובאות כאן הן דעותיו האישיות
"מה רבים שאינם כבר בינינו" כתב חיים גורי בשירו "הרעות", שהיה לסמלה האלמותי של מלחמת העצמאות. האמירה הזאת מתחברת כנראה לתחושותיהם של ניצולים מקיבוצי העוטף שהתרסקו.
עשרות אנשים שהיו חלק מנוף חייהם היומיומי נעלמו לפתע ביום אחד שחור. מי שחי אי פעם בקיבוץ והשתייך לקהילה קיבוצית אולי מתקשה במיוחד לדמיין מצב שכזה. יוצאי קיבוץ כמונו גם מתקשים כנראה לתפוס איך אפשר לקום מהאפר ולהתחיל כמעט הכול מהתחלה.
שלומית טנא היא עיתונאית לשעבר (ב"על המשמר" ובהמשך ב"ידיעות אחרונות")..יוצאת קיבוץ. ב-1981 החלה בסיקור עיתונאי שוטף של הקיבוצים. רוב הקיבוצניקים לא הורגלו עד אז לחשיפה פומבית של חייהם, והתייחסו לסיקור כאל הוצאתה החוצה של כביסה פנימית-משפחתית.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
מסתובב בינינו אחד אבישי בן חיים ואחד שלמה מעוז ועוד אחד אמסלם דוד … אני שואל עצמי לנוכח הגדולה ואצילות הנפש של הקיבוצניקים האומץ והגבורה שלהם איך צמחו בתוכנו עשבים שוטים כמה אלה שהזכרתי עכשיו את שמותיהם
בתחילת השבוע הציג ראש ממשלת פולין מתאוש מורבייצקי את ממשלתו החדשה, לאחר שקיבל את המנדט להרכיבה, למרות שברור כי מדובר בהליך שעתיד לקרוס מייד.
בניגוד להליך "עלה בידי" המקובל בישראל, בפולין הנשיא מעניק את הזכות להרכבת הממשלה למי שהוא חפץ ביקרו. רק לאחר הרכבת הממשלה שלו – היא עתידה לשרוד או ליפול בהצבעה הראשונה בפרלמנט הפולני, ובמקרה של אי-אמון תעבור זכות הרכבת בממשלה החדשה למפלגה השניה בגודלה.
מאיר בולקה חוקר ומגלה בשנים האחרונות את מזרח אירופה ובמיוחד את פולין. כבר 10 שנים על הקו בין פולין לישראל ועדיין לא גילה אפילו 10% מהסיפורים של יהדות אירופה לפני השואה ולאחריה. הופך כל אבן, מאתר כל פיסת מידע ומנסה להוציא את האמת לאור, גם אם היא כואבת. במסגרת עיסוקו פועל לשימור המורשת היהודית ועוסק בשימור אתרי מורשת יהודיים. לעיתים גם נאבק באנטישמיות, בעיקר זו הדיגיטלית.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
מר ירושלמי הסססמאלני, אני אצביע בן גביר בגלל מה שהוא עושה, הרחוב הערבי שקט בגלל חלוקת הנשקים ומדיניות אפס ההכלה, לא בגלל הבל פיו והבל הניתוח שלך, זה שהוא שמח על חזרת החטופים לא אומר שזו החלטה נכונה , לו היו ממשיכים העיסקה הייתה הרבה יותר טובה, אבל הפראבדה הססמאלני שלך לא יודע מעצור שקר
"אני לא מצליח לראות כרגע עתיד. הכול חסום. קשה לי לראות את פני הילדים התמימים ולחשוב איזה עתיד אנחנו משאירים להם"
קיבוץ עין השלושה. סטודנט. פונה לאילת
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
שום ספר לא ימחוק את אחריות ראשת הממשלה גולדה מאיר למחדל יום כיפור (לצד אחריות של אחרים כמובן). אין לדעתי ויכוח שמרגע שפרצה המלחמה, גולדה הקימה מטבחון ראוי וניהלה את המלחמה בקור רוח ובצורה שקולה, אין גם כל ספק שבכוננות "כחול לבן" שהוכרזה חצי שנה לפני, פעלה גולדה כמו שצריך (והציטוטים שאתם מביאים מתייחסים לאותה כוננות שבדיעבד יודעים שלא היתה לשווא כי באמת כוונת מצרים וסוריה היתה לפתוח במלחמה אלא שפגישת מזכיר המדינה ושר החוץ הרוסי גרמה להם לדחות את זה). למעשה לו באוקטובר הייתה גולדה פועלת כפי שפעלה במאי המחדל היה נמנע. דווקא פעולתה זו מדגישה את המחדל שלה לפני מלחמת יום הכיפורים. ויש שורה של עובדות שרק בגינן היתה צריכה ללכת: מדוע צבי זמיר שחשב אחרת מזעירא לא השתתף בישיבות אצל גולדה שדנו במצב וזאת על אף שהיה כפוף ישירות לגולדה? מדוע מרבית השרים שנכחו באותה ישיבת ממשלה ביום שישי שמעו בפעם הראשונה שכבר שבועות זה המצב? אם אכן הגיעה להסכמה עם האמריקאים שלא ייעשה שימוש במכת מנע, מדוע מפקד חיל האוויר והרמטכל חיו באשליה שמכת מנע היא אפשרית (וזו ההוראה שהוריד דדו למפקד חיל האוויר לפנות בוקר), מדוע כשנפגשה עם שגריר ארה"ב באותו בוקר של המלחמה לא טרחה גם להעביר את המסר שיש מוצא מדיני למרות שהבינה שהמצב בכי רע (אולי בקטע הזה יותר מכולם)
גולדה קיבלה התרעה ישירה מהלך חוסיין לגבי כוונת מצרים וסוריה לתקוף את ישראל. כשבועיים לפני מלחמת יום הכיפורים, ב-25 בספטמבר 1973 התקיים מפגש בין רוה"מ גולדה מאיר ומלך ירדן חוסיין. גולדה בחרה לדחות את ההתרעה.
היהירות, ההתעלמות מהמציאות והצדקנות איפיינו את כהונתה כראשת ממשלה.
לפנתרים השחורים היא סירבה להתייחס 'כי הם לא נחמדים', העניין הפלשתינאי לא קיבל תשומת לב מדינית 'כי אין כזה דבר עם פלשתינאים וכל מו"מ עם המצרים טורפד על ידה עד שפרצה מלחמת יום הכיפורים
שאלה למר שאול רחבי — מה בנוגע לאיומי מזכיר המדינה קיסינג'ר שאיים כי ארה"ב תגיב למתקפת-מנע ישראלית את מצרים באי-אספקת נשק. האם אין זה בסיס חזק יותר לטובת גולדה?
נוסף על כן, כיצד דברים אלו מסתדרים עם דיוני הקבינט (שמותר כרגע לחשוף) והצגת בכתבה? נראה לפי השיחות עם קיסינג'ר והממשל האמריקני כי הרמות הבכירות אצלנו היו מודעות היטב לממשיות המלחמה.
תודה מראש
שאלה למר שאול רחבי — מה בנוגע לאיומי מזכיר המדינה קיסינג'ר שאיים כי ארה"ב תגיב למתקפת-מנע ישראלית את מצרים באי-אספקת נשק. האם אין זה בסיס חזק יותר לטובת גולדה?
נוסף על כן, כיצד דברים אלו מסתדרים עם דיוני הקבינט (שמותר כרגע לחשוף) והצגת בכתבה? נראה לפי השיחות עם קיסינג'ר והממשל האמריקני כי הרמות הבכירות אצלנו היו מודעות היטב לממשיות המלחמה.
תודה מראש