JavaScript is required for our website accessibility to work properly. פרופ' נעמי חזן: אסור לשמאל להפוך את הייאוש לנוח | זמן ישראל

אסור לשמאל להפוך את הייאוש לנוח

השמאל הישראלי ספג מהלומה קשה, אבל במקום לשקוע ברחמים עצמיים עליו לחדד את מסריו ולנסח חזון לישראל חדשה ומאוחדת על בסיס ערכי שוויון וכבוד הדדי ● אם לא נעשה זאת, ניתן יד למגמת ההקצנה המנוגדות לערכינו ולצרכינו – ונהפוך לקורבנותיה ● במקרה כזה לא נוכל אלא להאשים את עצמנו ● דעה

מטה מרצ אחרי ההכרזה על תוצאות המדגם, 1 נובמבר 2022 (צילום: פלאש90)
פלאש90
מטה מרצ אחרי ההכרזה על תוצאות המדגם, 1 נובמבר 2022

השמאל הישראלי ספג החודש מהלומה קשה בקלפי. מרצ ובל"ד לא עברו את אחוז החסימה, העבודה הצטמקה לארבעה מנדטים בלבד, קולות הערבים התפצלו לכל עבר – ושרידי הגרעין הקשה של "מחנה השלום" נותרו ללא כיוון.

חילופי ההאשמות בתוך המחנה לצד תחושה של ייאוש כללי רק העצימו את הרגשת חוסר התקווה. אולם, בהתחשב בהרכב ובכיוון המסתמנים של הממשלה הנכנסת, אסור לשמאל ולמדינה לשקוע ברחמים עצמיים. עכשיו, יותר מאי פעם, צריך לחשוב ברצינות לאן מועדות פניה של המדינה – ולהתארגן בהתאם כדי להוביל חזון חדש.

המשימה הזאת חיונית במיוחד לנוכח ההתפתחויות האחרונות. ברור שהבועה הישראלית – שטופחה בשנים האחרונות על ידי ממשלות לאומניות עם נטיות משיחיות – עומדת להתפוצץ.

אם לא די בתוצאות הבחירות ובהרכב הממשלה המסתמנת, הוועדה המיוחדת של האו"ם לפוליטיקה ולדה־קולוניזציה אישרה לבית הדין הבינלאומי בהאג "לגבש חוות דעת מייעצת דחופה" על "הכיבוש, ההתנחלויות והסיפוח הממושכים בשטחים הפלסטיניים" (שתובא בחודש הבא לאשרור העצרת הכללית).

מתנחלים מתנועת ההתנחלות נחלה מקימים אוהלים ליד קריית ארבע, צומת גוש עציון, 20 ביולי 2022 (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
מתנחלים מתנועת נחלה מקימים אוהלים ליד קריית ארבע, צומת גוש עציון, 20 ביולי 2022 (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

אם לא די בתוצאות הבחירות ובהרכב הממשלה המסתמנת, הוועדה המיוחדת של האו"ם לפוליטיקה ולדה־קולוניזציה אישרה לבית הדין הבינלאומי בהאג "לגבש חוות דעת מייעצת דחופה" על "הכיבוש והסיפוח"

המהלך הזה מבהיר שהקהילה הבינלאומית איבדה את סבלנותה כלפי המעשים של ישראל בגדה המערבית, בעזה ובירושלים.

כמו כן, ההסלמה באלימות בשטחים ובישראל מזכירה את הסכנות הטמונות בשימור המצב הקיים. לא ניתן עוד להתעלם מהפילוג הפנימי בישראל ומחוסר הפשרנות כלפי חוץ. הגיע הזמן להעריך מחדש – ובאופן יסודי – את הפרדיגמות השולטות ואת האסטרטגיות הקיימות.

השמאל , מצומצם ככל שיהיה, עדיין יכול להוביל את המהלך הזה. הוא כבר הנהיג שינויים משמעותיים בעבר ויש לו את היכולת לעשות זאת שוב.

מאמץ כזה דורש מכל השואפים לכינון חברה המבוססת על ערכים של שוויון, צדק חברתי, סובלנות לאחר, כבוד האדם ושלום – להתחייב לקחת את עתידם בידיהם. צריך להתנער מהדכדוך הנוכחי ומהנטייה לאסקפיזם (גם הפיזית וגם המנטלית) ולהירתם למשימה בביטחון הנדרש על־מנת לחולל שינוי.

שלט בהפגנת השמאל, אילוסטרציה (צילום: תומר נויברג/פלאש90)
שלט בהפגנת השמאל, אילוסטרציה (צילום: תומר נויברג/פלאש90)

לא ניתן עוד להתעלם מהפילוג הפנימי בישראל ומחוסר הפשרנות כלפי חוץ. הגיע הזמן להעריך מחדש – ובאופן יסודי – את הפרדיגמות השולטות

במסגרת המאמץ הזה יש להתמקד בשתי סוגיות עיקריות. הראשונה נוגעת לעתיד: יש לשרטט חזון עבור ישראל ל־5–10 השנים הבאות. כדי להתחיל בשרטוט הזה יש קודם כל להכיר בכך שאי אפשר להמשיך בדרך הקיימת.

אף אחד לא באמת מרוצה מהמציאות הקיימת וכולם מנסים לשנותה, לעתים קרובות באמצעים מנוגדים. התוצאה היא סוג של משיכת חבל מתמדת בין קבוצות ואינטרסים, שמתחרים זה בזה על פירורי עוגה ההולכת ומתכלה. יש לזנוח את מסלול ההפרדה, ההדרה, ההשתלטות, והעימותים האינסופיים – ולחשב אותו מחדש.

למרות הפערים הגדולים לכאורה בין הלאומנות הדתית והפופוליזם הימני של הממשלה המסתמנת לבין הממשלה היוצאת – שהייתה כביכול יותר ליברלית ואוניברסלית – רוב המפלגות, וחלקים גדולים מהאוכלוסייה, שותפים לשימור המערכת שמנציחה קיטוב פנימי, תוך כדי שימור השליטה הישראלית בפלסטינים בתוך ומעבר לתחומי הקו הירוק.

מדובר בדרך הרת אסון, שמעצימה את הפילוג הפנימי בישראל ומאיימת להסלים את הסכסוך עם הפלסטינים ועם הקהילה הבינלאומית. מעבר לכול, הדרך הזאת גם לא משקפת את מה שהרוב המכריע רוצה – ביטחון אישי, שקט ואופק עתידי או, במילים אחרות, סביבה נורמלית המאפשרת לבטא זהות אישית ולחיות חיים נוחים.

הפגנה נגד חוק הלאום, תל אביב, 11 באוגוסט 2018 (צילום: Tomer Neuberg/Flash90)
הפגנה נגד חוק הלאום, תל אביב, 11 באוגוסט 2018 (צילום: Tomer Neuberg/Flash90)

המאמצים הללו זקוקים גם לזמן נוסף כדי להתגבש לכדי אלטרנטיבה רעיונית וארגונית רחבה ומפורטת לפוליטיקה המפלגת, המבוססת על רעיון העליונות היהודית

את השאיפות האלה ניתן להגשים רק באמצעות חזון לחברה משותפת המבוסס על ערכים של כבוד הדדי, פלורליזם, הוגנות וחירות. העקרונות האלה דורשים הרחבה, פירוט וקונטקסטואליזציה.

המשימה המורכבת אך החיונית הזאת כבר יצאה לדרך וצוברת כעת תאוצה במגוון צוותי חשיבה, מכוני מחקר, רשתות חברתיות, אמצעי תקשורת, שיחות אישיות מתמשכות – ובניסוח חלופות שיתופיות בנות קיימא (רבות מהן בעלות אופי קונפדרטיבי) לאופציית שתי המדינות, שכבר לא קיימת במתכונתה המסורתית. יש בהצעות החדשות האלה גרעין ראשוני אך מבטיח להמשך הדרך.

המאמצים הללו זקוקים גם לזמן נוסף כדי להתגבש לכדי אלטרנטיבה רעיונית וארגונית רחבה ומפורטת לפוליטיקה המפלגת, המבוססת על רעיון העליונות היהודית וההדרה הנובעת מכך. בינתיים, שינוי הכיוון הזה יכול להיתמך בשיח חדש, בשפה מכבדת ובשורה של פעילויות ברמות שונות.

מה עושים עכשיו?

הסוגיה המכרעת השנייה עוסקת בשאלת ההווה: מה צריך לעשות עכשיו? כאן הקו המנחה הוא ברור – ליצור בסיס חברתי שוויוני רחב ככל האפשר. כלומר, לא רק לגבש את השמאל היהודי והערבי וליצור שותפויות מעשיות – אלא לחבר את הארגונים והאישים השונים שמתחברים למסר האלטרנטיבי ומוכנים להירתם למימושו.

הפגנה נגד חוק הלאום בכיכר רבין, 4 באוגוסט 2018 (צילום: תומר נויברג/פלאש90)
הפגנה נגד חוק הלאום בכיכר רבין, 4 באוגוסט 2018 (צילום: תומר נויברג/פלאש90)

כלומר, יש לפנות לקבוצות דתיות ומסורתיות וגם לאקטיביסטים חילונים, למזרחים ולאשכנזים, לתושבי הפריפריה המוחלשת ולאוכלוסיות העירוניות המבוססות, למעמד הביניים המתדלדל ולאוכלוסיות השוליים השונות.

יש לפנות לקבוצות דתיות ומסורתיות וגם לאקטיביסטים חילונים, למזרחים ולאשכנזים, לתושבי הפריפריה המוחלשת ולאוכלוסיות העירוניות המבוססות, למעמד הביניים המתדלדל ולאוכלוסיות השוליים השונות

בריתות כאלה אומנם קיימות בקנה מידה קטן, אך יש לחזק אותן באופן משמעותי. ניתן לעשות זאת רק על ידי יישומו בפועל של הדבר שמטיפים לו ללא הרף: נכונות אמיתית לקבל בזרועות פתוחות את כל מי שמוכנים לעבוד ביחד, בלי קשר להשתייכותו החברתית, על מנת לקדם חברה טובה יותר ומסבירת פנים למעננו ולמען הדורות הבאים.

מבחינה אסטרטגית, גישה כזאת מונעת באופן כללי שיתוף פעולה ממוסד וגורף עם הקואליציה החדשה, שחלקים גדולים ממנה מהללים את הגזענות, הפשיזם, המיזוגיניה, הקסנופוביה והגברת השליטה על חייהם ואדמותיהם של הפלסטינים – אך לא פוסלת גיבוי בנושאים נקודתיים מעת לעת.

היא גם מציעה שכל שיח וסיג עם האופוזיציה יתנהל על פי אותם עקרונות שיתופיים ואינקלוסיביים. מכאן שהקריאה הנוכחית לאחדות נשמעת חלולה – אלא אם תבהיר את מטרת המהלך. אם המטרה היא לחבר בין מי שרוצים לחזק את ההפרדה ואי־השוויון – חובה לדחות זאת; אם היא שואפת להגשים חברה שוויונית לכולם, יש לאמץ זאת בחום.

מרב מיכאלי, גדעון סער, יאיר לפיד, בני גנץ ואביגדור ליברמן במליאת הכנסת בעת השבעת חברי הכנסת ה-25, 15 בנובמבר 2022 (צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש90)
מרב מיכאלי, גדעון סער, יאיר לפיד, בני גנץ ואביגדור ליברמן במליאת הכנסת בעת ההשבעה ה־25, 15 בנובמבר 2022 (צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש90)

הפרמטרים הללו מגדירים את גבולות הפעולה, שמתרחשת עתה בכל רחבי הארץ, בחלקים גדולים מהחברה האזרחית, ברמה המוניציפלית, באיגודים המקצועיים, ובתנועות הפוליטיות המתהוות באמצעות מנעד רחב של ארגונים התנדבותיים, ודרך מספר רב של יוזמות מקומיות וכלל ארציות חדשות.

הפעילות הזאת לובשת שתי צורות עיקריות. הראשונה עובדת על דרך השלילה כדי לבלום מהלכים המגדילים את ההפרדה וההדרה החברתית. כבר עכשיו אפשר להצביע על התגייסות נגד שורה של איומים פוטנציאליים, שנעים בין הוספת תקציבים למוסדות חרדיים על חשבון משלם המיסים; ביטול סעיף הנכד בחוק השבות כדי להוציא מהכלל את מי שלא עונים להגדרות השמרניות של הרבנות; והשתתת מדיניות כלכלית פופוליסטית מפלה.

האיומים כוללים גם צעדים שנועדו לקדם את עריצות הרוב כמו פסקת ההתגברות, החרפת האפליה המגדרית, הטלת הגבלות נוספות על הציבור הערבי בישראל, הגברת הלחץ על הפלסטינים בשטחים הכבושים, נקיטת צעדים הומופובים נגד הקהילה הלהטב"קית, פגיעה באיכות הסביבה (כמו ביטול המס על בקבוקי פלסטיק), רפורמות חינוכיות להחלשת לימודי הליבה, או מדיניות שתשפיע על חיי היום־יום (כמו איסור על משחקי כדורגל בשבת).

הקריאה הנוכחית של האופוזיציה לאחדות נשמעת חלולה – אלא אם תבהיר את מטרת המהלך. אם המטרה היא לחבר בין מי שרוצים לחזק את ההפרדה ואי־השוויון – יש לדחותה

סוג הפעולה השני הוא חיובי באופיו וכולל, בין היתר, ניסיונות לבניית שותפויות יהודיות־פלסטיניות בכל תחומי החיים – מרפואה והייטק ועד לחינוך ולרווחה סוציאלית.

מרב מיכאלי (צילום: פלאש 90)
מרב מיכאלי (צילום: פלאש 90)

שותפויות אחרות עוסקות בהגברת הסולידריות הבין־דתית בין הזרמים השונים ביהדות, בקידום יוזמות משותפות לחלוקה שווה של משאבים ציבוריים וכמובן – בעבודה על מרחב משותף לארכיטקטורה ישראלית־פלסטינית חדשה שבין נהר הירדן לים התיכון.

גם אם רוב היוזמות הללו נמצאות עדיין בחיתוליהן או מוגבלות בהיקפן – הן צוברות תנופה ומתחילות להכשיר את הקרקע ליצירת בסיס חברתי שיתופי רחב שיוביל לשינוי חברתי וקונסטרוקטיבי.

תהליכים היסטוריים לא נחרצים מראש ומעוצבים על ידי אירועים ספציפיים ולעיתים בלתי צפויים המובלים על ידי אנשים בשר ודם

תהליכים היסטוריים לא נחרצים מראש ומעוצבים על ידי אירועים ספציפיים ולעיתים בלתי צפויים המובלים על ידי אנשים בשר ודם. על רקע המציאות המשתנה תדיר, מתהווה גם סביבה חדשה, רווית אתגרים אך לא נעדרת הזדמנויות לשינויי מתקן ובונה.

אם ניכנע לאדישות או לייאוש ולא ניקח חלק פעיל בעיצוב קווי מתאר של מציאות חדשה – ניתן יד לעיגון מגמות הרסניות, המנוגדות לערכינו ולצרכינו ונהפוך לקורבנותיה. אם זה יקרה – נוכל להאשים רק את עצמנו.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
'ביבי/דרעי' בסרט של הסנדק של ההוא המבוגר שבא להוא בכפר ואומר לו: "יש לי קוץ בנעל' והילד שמתבגר זה סמוטריץ ולא גפני כי כשהוא עושה ת'נעירת חמור האבא זה סינוו'אר השרמוטה יותר מנסראללה. וככ... המשך קריאה

'ביבי/דרעי' בסרט של הסנדק של ההוא המבוגר שבא להוא בכפר ואומר לו: "יש לי קוץ בנעל' והילד שמתבגר זה סמוטריץ ולא גפני כי כשהוא עושה ת'נעירת חמור האבא זה סינוו'אר השרמוטה יותר מנסראללה. וככה זה היה, ביבי ודרעי רוצים עזרה, והם לא יודעים מאין יבוא עזרם. או בקיצור: אך ורק אם ליאור שליין יבין את הלאטמות של עןבדיה יוסף שחינך לא לחשוב שהעולם בחור של התחת שלך! ענווה נדרשת – ומשמעותה: הבנה שיש כח גדול ממך אתה ליאור וממחנה החילוניים היהירים והילדותיים ששוכחים שרק' אתמול היינו על-4 ופחדנו מהטיפוס והכולירע והקורונה ושיקשקנו כמו ילדות קטנות. בקיצור: ביבי ודרעי לכלא, וליאור שליין שיירד מהעץ

לכתבה המלאה עוד 1,187 מילים ו-2 תגובות
כל הזמן // יום שישי, 15 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

בניסיון להתמודד עם רחפני הנפץ, צה"ל הצטייד ב־158 אלף מטרים רבועים של רשתות מגן

הצבא הודיע שהוא פועל לרכוש עוד 188 מטרים רבועים של רשתות ● ארבעה פצועים, בהם אחד במצב אנוש, מפגיעה של רחפן נפץ של חזבאללה בראש הנקרה ● צה"ל הודיע שנכשלו ניסיונות לשגר טילי קרקע–אוויר זעירים לעבר כלי טיס של הצבא בדרום לבנון ● בוושינגטון החל הסבב השלישי של השיחות בין ישראל ללבנון ● שר החוץ של ארצות הברית: טראמפ דן עם נשיא סין לגבי איראן

לכל העדכונים עוד 47 עדכונים
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

ארבעה חודשים לבחירות, הרוב המכריע כבר יודע למי יצביע

הישראלים כבר בחרו באיזה צד של המפה הפוליטית הם נמצאים, והפכו את הבחירות הקרובות לקרב על תזוזות פנימיות ● סקר חדש של יוסי טאטיקה מגלה שבוחרי גוש הקואליציה יותר שומרים אמונים למפלגות שלהם, בעוד שבמרכז-שמאל עדיין מתלבטים איזה פתק לשים בקלפי ● ובינתיים בסקר המנדטים נמשך התיקו בין בנט לנתניהו

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 284 מילים

מאפגניסטן לירושלים - פרק שני במסע משפחתי

בדצמבר 1928 הגיע סבא שלי, ראובן בצלאל זצ"ל, יחד עם הוריו, לירושלים. היה זה בסופו של מסע תלאות שנמשך קרוב לחודשיים. המסע החל בעיר הראת שבאפגניסטן ועבר דרך ערי איראן, עיראק וסוריה. על המסע עצמו אפשר לקרוא בפוסט "מאפגניסטן לירושלים דרך איראן, סיפורו של מסע משפחתי". 

כל מסע נמדד גם ברגע שבו מגיעים ליעד.

דפנה צרויה היא אזרחית ותיקה, תל אביבית. פעילה ויזמית חברתית. נציגת תל אביב במועצת האזרחים הוותיקים הארצית, שהוקמה על ידי הגוינט וקרן דליה ואלי הורביץ. בעלת הפודקאסט "בטל בשישים", שבו יחד עם שני שותפים מדברים על הגיל השלישי מזווית ייחודית ועם הומור.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,085 מילים
אמיר בן-דוד

פרילנסרים פלסטינים מוצאים מפלט מהמלחמה בחללי עבודה משותפים המופעלים על ידי גנרטורים ● בין תקיפות אוויריות להפסקות חשמל, הם ממשיכים לספק שירותי תכנות ועיצוב ללקוחות בחו"ל כדי להבטיח את הישרדות משפחותיהם בצל הקריסה הכלכלית

לכתבה המלאה עוד 997 מילים

אחיו החילוני של הרבי מלובביץ' יוצא לאור

בסוף השבוע האחרון, ב-8 במאי (ובתאריך העברי: י"ג באייר), ציינו חסידי חב"ד 74 שנים למותו של ישראל אריה לייב שניאורסון – דמות שכמעט אינה מוכרת לציבור הרחב.

ככל שמעמיקים בסיפור חייו, קשה לא לחוש כי מדובר באחת הדמויות החריגות, המרתקות והטרגיות ביותר שצמחו מתוך משפחת הדמות הרבנית אולי המוכרת ביותר בדור האחרון, מנחם מנדל שניאורסון, הרבי מלובביץ'. 

מנדי שפירו הוא יוצר ומפיק טלוויזיה (עכשיו קרוב, מחובר/ת ועוד), בן 27 ואב לילד. בוגר ישיבות ומכון הסמכה לרבנות. דתל"ש. כותב בנושאי יהדות ודתות, היסטוריה, פילוסופיה, פסיכולוגיה, תרבות, אקטואליה ופוליטיקה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
9

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
מצטער להגיד לך אבל אף אחד לא ניסה לטשטש ועוד יותר הרבי מלובביץ בעצמו שלח אליו חסידים על מנת שילמדו איתו וגם יטפלו בהוצאה לאור של מאמריו ועוד יותר כותב המאמר שכח לציין שהרבי בעצמו היה מד... המשך קריאה

מצטער להגיד לך אבל אף אחד לא ניסה לטשטש ועוד יותר הרבי מלובביץ בעצמו שלח אליו חסידים על מנת שילמדו איתו וגם יטפלו בהוצאה לאור של מאמריו ועוד יותר כותב המאמר שכח לציין שהרבי בעצמו היה מדען ולמד באוניברסיטת סורבון שהייתה נחשבת בזמנו לאחת מהיוקרתיות בעולם והיה חווט בחיל הים האמריקני ויש ספינה שלמה שהוא היה החווט שלה (חווט זה מי שמתכנן איפה כל חוט יהיה בספינה על מנת לקצר בזמן מקום ואנרגיה ושהספינה תוכל לפעול באופן מיטבי) ועוד יותר שאם תסתכל ברשימות של הרבי מלובביץ תראה שהוא מסביר שם הרבה מאוד חוקים פיזיקלים ומתמטים וכדומה אבל ככה זה כאשר דתל"ש מוצא סיבה למסיבה על חשבון חסידות חב"ד שאין כמוה בעולם

צריך להבין שהרבי מלובביץ תמיד אמר שאין יהודי חילוני. לא שייך לומר על יהודי שהוא חול . מכיוון שכל יהודי הוא קדוש. חלק אלוקה ממעל ממש. כשאחת העירה לרבי איך הרבי לא מתעייף שעות לחלק דולרי... המשך קריאה

צריך להבין שהרבי מלובביץ תמיד אמר שאין יהודי חילוני. לא שייך לומר על יהודי שהוא חול . מכיוון שכל יהודי הוא קדוש. חלק אלוקה ממעל ממש. כשאחת העירה לרבי איך הרבי לא מתעייף שעות לחלק דולרים . אמ

לתשומת לב הכותב ישראל אריה לייב היה גר בתל אביב ביחד עם קבוצה של חסידי חב"ד שהיו החברים שלו והיו לומדים איתו יחד עוד מהימים שלהם יחד ברוסיה למשל היה לו שיעור קבוע וכמו כן היו יושבים לש... המשך קריאה

לתשומת לב הכותב ישראל אריה לייב היה גר בתל אביב ביחד עם קבוצה של חסידי חב"ד שהיו החברים שלו והיו לומדים איתו יחד עוד מהימים שלהם יחד ברוסיה
למשל היה לו שיעור קבוע וכמו כן היו יושבים לשיחות יחד עם נחום גולדשמיד שהיה בן גילו והם היו עוד שכנים מאותו עיירה (הם גרו באותו בניין )
אז להגיד שחסידי חב"ד הסתירו אותו לא בדיוק נכון

במשך שנים ארוכות היו חסידים בארץ ישראל שקיבלו הוראות מאחיו הרבי מיליובאוויטש לגבי ביקור בקבר שלו בצפת

לאחר פטירתו של אחיו הרבי חסידי חב"ד עושים כל דבר בשביל להמשיך להתקשר לאחיו הרבי לכן יותר ויותר הולכים לקבר שלו ביום פטירתו וכמו כן חסידים נוסעים למקום מגוריו באנגליה להגיד תפילה

אתה עושה מעכבר פיל, אכן הבן אדם לא היהדוס במיוחד אבל כמו כמעט כל אותו הדור שאחרי השואה הוא גם לא היה איזה חילוני מופרע, קשור למסורת וחי את חייו הפרטיים, מה אתה רוצה? מי העלים?
מאמר מעניין. ישנן עובדות הלוקות בחסר לרבות- בכל מה שנוגע לקשר של אחיו של הרבי מליובאוויטש אליו ואל חסידות חבד, המאמר לוקה בחסר עד מאוד. מצרפת כאן קישור לערך שלו בתוך חבדפדיה. ממליצה לכל... המשך קריאה

מאמר מעניין. ישנן עובדות הלוקות בחסר לרבות- בכל מה שנוגע לקשר של אחיו של הרבי מליובאוויטש אליו ואל חסידות חבד, המאמר לוקה בחסר עד מאוד. מצרפת כאן קישור לערך שלו בתוך חבדפדיה. ממליצה לכל הקוראים לעיין שם ולגלות אדם עצום ומיוחד עד מאוד!

https://chabadpedia.co.il/index.php/%D7%99%D7%A9%D7%A8%D7%90%D7%9C_%D7%90%D7%A8%D7%99%D7%94_%D7%9C%D7%99%D7%99%D7%91_%D7%A9%D7%A0%D7%99%D7%90%D7%95%D7%A8%D7%A1%D7%95%D7%9F

כנראה שעבודת המחקר של הכותב החצוף היתה חלקית. הרבי מעולם לא הסתיר וממילא גם חסידיו את הקורות את אחיו. ודרך אגב היה להם עוד אח אותו הכותב לא הזכיר אפילו ברמז. הרבי דיבר על אחיו והוד בקרב... המשך קריאה

כנראה שעבודת המחקר של הכותב החצוף היתה חלקית. הרבי מעולם לא הסתיר וממילא גם חסידיו את הקורות את אחיו. ודרך אגב היה להם עוד אח אותו הכותב לא הזכיר אפילו ברמז. הרבי דיבר על אחיו והוד בקרב חסידי חב"ד לקרוא לילדים בשמו ולעלות לציונו בצפת ואם הכותב יתעניין הוא יגלה עוד הרבה דברים מעניינים שאף אחד לא מסתיר

לפוסט המלא עוד 741 מילים ו-9 תגובות

למקרה שפיספסת

סוף סוף אפשר להבין מה התקציב עושה לכיס שלנו

אתר חדש בשם "התקציב שלי" משתמש בכלי AI כדי להציג לכל אזרח ניתוח אישי של השפעת התקציב על הכיס, מהעלאת המע"מ ועד הקיצוצים בשירותים האזרחיים ● המייסד דני גיגי, מנכ"ל פורום הדיור הציבורי, רוצה להפוך את ספר התקציב מכלי אטום למנגנון של שקיפות, מעורבות ציבורית והשפעה פוליטית

לכתבה המלאה עוד 832 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

צה"ל הבטיח לבג"ץ תחקיר על לחימת נשים, אבל מסרב לומר מה עלה בגורלו

בפסק הדין התקדימי על פתיחת כלל התפקידים לנשים, בג"ץ הסתמך על הודעת צה"ל שלפיה מתקיים תחקיר עומק על לחימת נשים במלחמה ● אלא שבמשך שבועיים דובר צה"ל סירב להשיב מתי החל התחקיר, מי מוביל אותו ומתי יפורסמו מסקנותיו ● בינתיים, הלחץ הפוליטי נגד שילוב לוחמות רק גובר

לכתבה המלאה עוד 1,041 מילים

חזבאללה מנסה להחזיר את ישראל למלכודת המשוואות

מאז הפסקת האש, חזבאללה מנסה לשקם את ההרתעה באמצעות ירי לעבר כוחות צה"ל והימנעות מירי על יישובים ● מבחינת ישראל, זו בדיוק הנקודה שבה צריך לעצור את חזרת "מדיניות המשוואות", לפני שההבלגה שוב תהפוך למגבלה אסטרטגית בגבול הצפוני ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 577 מילים
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

ממבחן הריח נשאר רק הסירחון

המבוכה בבג"ץ סביב תהליך מינויו של רומן גופמן היא עדות נוספת למוסד אחר שקרס: מוסד ה"כך לא עושים", שפעם שם קץ למינויים מופרכים בלי להידרש למנופים משפטיים ● כוחה של המחאה הציבורית הידלדל ותש, ובהיעדרה מכשירים כל שרץ אפשרי: מראש שב"כ בעל ניגודי עניינים לכאורה, דרך חברת ועדת מינויים שבנה עבריין נמלט, ועד ראש מוסד שנפל רבב חמור בשיקול דעתו ● חלקים בעיתונות זורמים עם זה, משום מה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 909 מילים

שתי החלטות תכנוניות הזכירו השבוע למי שייכים משאבי הטבע

במדינה שרוב הזמן נראית כמו תאונת שרשרת תכנונית, שבוע שבו גופי התכנון הבכירים מקבלים החלטות ראויות בשני צמתים קריטיים אינו אירוע מובן מאליו ● בנגב ובכינרת הירוקים חוו השבוע כמה רגעים של נחת, אבל המרוויח האמיתי הוא הציבור שיוכל לטייל על שפת האגם בצפון ולשאוף אוויר בדרום בלי שריאותיו יתמלאו אדי נפט

לכתבה המלאה עוד 901 מילים

שמונה שעות של דיון בעתירה נגד מינוי ראש המוסד הבא הפכו למעין חקירה נגדית ● השופט שטיין צידד בהחלטת הוועדה המייעצת, השופטת ברק-ארז ראתה בפגמים ההליכיים עילה לביטול, והשופט גרוסקופף התלבט בין כשל ערכי למקצועי ● התוצאה הייתה החלטה חריגה של העליון לרדת לחקר האמת העובדתית, תוך התעלמות מוחלטת משאלת סבירות החלטתו של ראש הממשלה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,310 מילים

יהדות התורה וש"ס שוברות את הכלים אבל יודעות שאין להן באמת לאן ללכת

האולטימטום של הרב לנדו וקריסת חוק הפטור מגיוס סוללים את הדרך לבחירות בספטמבר ● הרחוב החרדי אולי זועם על נתניהו, ודרעי כבר מתכנן קמפיין סליחות וגן עדן, אבל הדיבורים על ברית היסטורית עם המרכז-שמאל הם עורבא פרח ● כשבנט, לפיד וליברמן דורשים שוויון בנטל, המפלגות החרדיות מבינות שגט מנתניהו עלול לעלות להן במנדטים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,209 מילים ו-1 תגובות

הקרב על עתיד הכסף עובר לסנאט

לכאורה, חוק "הבהירות" הוא עוד אירוע משעמם שנועד להסדיר את שוק הקריפטו בארה"ב ● בפועל, מדובר בקרב אימתנים רווי אמוציות, אחד החשובים שהתנהלו על השליטה בכסף: מצד אחד הבנקים, שאינם מוכנים לוותר על כוחם; ומצד שני קהילת הקריפטו, הנתמכת על ידי משפחת טראמפ רוויית ניגודי העניינים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 801 מילים

התרגיל התמוה של משרד הביטחון לטובת פמי

מעקב זמן ישראל אגף השיקום במשרד הביטחון ממשיך לשלם לחברת פמי פרימיום עבור שירותי בקרת חשבונות בהיקף של מיליוני שקלים, ללא מכרז, תוך הישענות על מכרז של חיל הרפואה ● גישור כזה בין מכרזים מנוגד לכאורה למנהל תקין, וגם להוראות המפורשות של המכרז המדובר ● בעבר התחייב משרד הביטחון כמה פעמים לצאת למכרז חדש, אחרי שהמכרז הקודם נפסל ● משרד הביטחון: "נוהל פטור מגישור הופעל עד דצמבר 2025”

לכתבה המלאה עוד 1,170 מילים

מבקר מטעם בלפור

עו"ד מיכאל ראבילו, שייצג את הליכוד, את הממשלה ואת נתניהו בשורת הליכים רגישים, עשוי להתמנות למבקר המדינה ● אם ייבחר, הוא עלול להיכנס לתפקיד כשהוא כבול להסדר ניגוד עניינים רחב־היקף ● מי שאמור לבקר את מוקדי הכוח עלול להיות מנוע מלעסוק בחלק ניכר מהם ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 796 מילים ו-2 תגובות

איראן מתנהלת ללא "מבוגר אחראי" מתפקד

מאז שנפגע בטהרן, מוג'תבא חמינאי לא נראה בציבור, אבל משמרות המהפכה מתאמצים לשדר שהוא עדיין שולט ● הדיווחים על פגישות ללא תמונות נועדו לייצר רציפות שלטונית וצבאית ● אלא שהניסוחים הזהירים והוויכוחים בצמרת מרמזים על משטר שפועל בשם מנהיג שלא ברור עד כמה הוא מתפקד ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 706 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.