היו גם גיבורים מבית….
סבא רבא שלי, חיים יעקבס, למד בישיבת החת"ם סופר בפרשבורג (ברטיסלבה) עם רבים ממי שיהיו לימים הרבנים במזרח אוסטריה ומערב הונגריה. הוא היגר לארה"ב בשנת 1924 והקים מפעל לייצור נעלי בית. משהתבסס, הוא הביא את אשתו וילדיו (וסבתי ז"ל) לארה"ב ב-1929. הוא גם הקים בית כנסת ומרכז קהילתי הונגרי בקווינס, מקום מגוריו.
כשהתחוור לו מה יהיה גורל יהודי אירופה, הוא החל להגיש בקשות למשרד החוץ האמריקני להביא רב הונגרי לבית הכנסת ההונגרי שהקים, בתואנה כי רב שאיננו בוגר הישיבה בהונגריה לא יוכל לספק שירותי דת הולמים לקהילה, וקיבל ויזה עבור רב לקהילה, עם משפחתו.
הסבא רבא גייס רב לקהילה, אך הוא פוטר לאחר חודשים ספורים בשל "חוסר התאמה". מדיניות ההגירה של ארה"ב אפשרה לבעלי ויזת עבודה להישאר בארה"ב אם יש להם עבודה חלופית, ובית החרושת לנעלי בית היה "כיסוי" מצוין להשאיר אותו "במעגל העבודה".
משהתפנתה משרת הרב, הוא פנה שוב וקיבל ויזה לרב חלופי, וחוזר חלילה מספר פעמים. כשכבר לא ניתן היה להוציא יהודים מאירופה, היה לו רב קהילה מהונגריה, וארבעה "מנהלים" בבית החרושת.
בשנות החמישים, דודי שאל אותו אם לא פחד ששלטונות ארה"ב יעלו על המזימה שלו. הוא ענה לו עם חיוך ממזרי על הפנים "איך בין געבארן געווארן נאקעד" (נולדתי ערום או "מה כבר היו יכולים לעשות לי").
ואם כבר בגיבורים מבית עסקינן, יש להזכיר את חצי מיליון (!) החיילים היהודיים בצבא ארה"ב שנלחמו במלחמת העולם השניה. זה הסיפור של הצד השני של משפחתי, סבא שלי אלברט שטרמן, אך זה סיפור לזמן אחר….
בישראל, מספר האנשים המאובחנים על הרצף האוטיסטי (Autism Spectrum Disorder, ASD) נמצא במגמת עלייה מתמדת. תופעה זו יוצרת לחץ גובר על המערכות הציבוריות והממשלתיות לספק שירותים מותאמים לאוכלוסייה זו, ובמיוחד בתחום הדיור החוץ-ביתי בקהילה.
נכון לשנת 2020, זוהו כ-19,000 אנשים על הרצף האוטיסטי בישראל. מתוך מספר זה, על פי נתונים עדכניים ממשרד הרווחה והביטחון החברתי, רק כ-1,661 קיבלו שירותי דיור חוץ-ביתיים. כלומר, פחות מ-10% מהאנשים המאובחנים על הרצף האוטיסטי בישראל זוכים בפועל לשירותי דיור במסגרת חוץ-ביתית. בשנת 2022 נרשמו כבר 57,233 אנשים מוכרים על הרצף האוטיסטי.
נשוי ואב לחמישה. איש חינוך (17 שנות ניהול תיכון) – מורה להיסטוריה ואזרחות. מנחה קבוצות וצוותים חינוכיים. מנכ"ל בית עדן.
בזמן שהייתי שגרירת ישראל במדינות הבלטיות (לטביה, ליטא ואסטוניה), בוריס דקיינידזה, יהודי בן 32 מגיאורגיה שהיה מנהיג "הבריגדה הווילנאית", הורשע בהזמנת רצח עיתונאי שחקר את מעלליו.
העד העיקרי נגדו היה מי שסחט את ההדק, אך למרות הבעייתיות בכך ערעורו נדחה והוא הוצא להורג בירייה לעורפו. בכך היה לאדם האחרון שהוצא להורג בליטא, אשר הייתה אז, ב-1995, בהליכי הצטרפות למוסדות אירופיים-דמוקרטיים ונדרשה להתאים את עצמה לכללים המקובלים בקרב מדינותיהם.
טובה הרצל היא גמלאית של משרד החוץ. שרתה כקצינת קישור לקונגרס בשגרירות ישראל בוושינגטון, הייתה השגרירה הראשונה של ישראל במדינות הבלטיות להאחר התפרקות ברה"מ, ופרשה אחרי כהונה בדרום אפריקה.
האוויר שאנחנו נושמים: שנה בצל המלחמה
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
אני טוענת שיש טעות בקביעת סיבת המוות מנזקי עישון.
לרוב נוטים ליחס את התמותה מנזקי עישון לסיגריות.
לא בהכרח אדם שמת מנזקי עישון , מת מעשון סיגריות חמרות שנקבע כך לרוב.
גם באם האדם נהג לעשן מפני שמת.
לא בהכרח הסיגריא הרגה אותו באם גר באזור המפרץ למשל…
יש התכנות שאם ימפו את המתים מנזקי עישוןויבודדו את אלה שגרים באזורים מזהמים במיוחד, או עובדים באזורים מזהמים מיוחד, ימצאו הגיון לקבוע כשליש ממתים מנזקי עישון מתו מעשן שאינו עשן סיגריות.
"הסרטן גרם לי להבין את כוחה של האופטימיות. וזה כוח גדול מאוד"
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם