מחשבות על המלחמה לאור הגותו של עמנואל לוינס

עשן מיתמר מעל רצועת עזה. 31 באוקטובר 2023 (צילום: Chaim Goldberg/Flash90)
Chaim Goldberg/Flash90
עשן מיתמר מעל רצועת עזה. 31 באוקטובר 2023

"מצב של מלחמה משהה את המוסר […] המלחמה אינה רק עוד מבחן – הגדול ביותר – שממנו ניזון המוסר. המלחמה מגחיכה את המוסר".

ציטוט זה לקוח מפתח הדבר שכתב הפילוסוף עמנואל לוינס בספרו "כוליות ואינסוף". המילה מלחמה מגמדת את מה שאירע, שכן מלחמה מעוררת אסוציאציה של שני צבאות הלוחמים זה בזה. כאן התבצע טבח בילדים, נשים וגברים. טבח שהוביל למלחמה הנוכחית. המונח המתאים יותר הוא "עיר ההריגה". על אף זאת אשתמש במונח מלחמה.

ד״ר אלדד שידלובסקי הוא מרצה לכלכלה במכללת אשקלון, לשעבר ראש אגף כלכלה ומחקר במשרד האוצר. פרסם לאחרונה ספר ״שיחות על לוינס עם הרב דניאל אפשטיין״.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
4
לצערי, השימוש בלווינס לקדם את אג'נדה פוליטית שלך והשקפה אידאולוגית הנוטה לשמאל, בהאשמה של הגורמים למלחמה, היא מעשה שאינו ראוי. לכל הפחות מוטעה. הוא משמיט ממך את הנסיון לתלות באילן גדול ... המשך קריאה

לצערי, השימוש בלווינס לקדם את אג'נדה פוליטית שלך והשקפה אידאולוגית הנוטה לשמאל, בהאשמה של הגורמים למלחמה, היא מעשה שאינו ראוי. לכל הפחות מוטעה. הוא משמיט ממך את הנסיון לתלות באילן גדול את דעותיך המסויימות. חבל. מבחינתי איבדת את זה ואיבדתי אותך.

המאמר אמיץ ויפה. אני מבקש להוסיף את הדבר הבא: עת לטעת ועת לעקור נטוע... עת מלחמה ועת שלום. מדוע כותב קהלת את הדברים האלה? האם עת השלום אינה, בעצם, כל העת כולה? כלומר, האם איננו צריכים ... המשך קריאה

המאמר אמיץ ויפה. אני מבקש להוסיף את הדבר הבא:
עת לטעת ועת לעקור נטוע… עת מלחמה ועת שלום.
מדוע כותב קהלת את הדברים האלה? האם עת השלום אינה, בעצם, כל העת כולה? כלומר, האם איננו צריכים לכונן את השלום הנצחי? האם כוונתו של קהלת באמרו "עת מלחמה" היא רק הגנה עצמית?
ייתכן. וייתכן שמה שמעוללת ישראל לעזה הריהו בגדר "הגנה עצמית". דבר אחד בטוח: מעולם לא לקחנו ברצינות מספקת את הביטוי "עת שלום" כשם שאנו לוקחים ברצינות את "עת מלחמה".

הגיגים בעקבות המאמרון- ראשית -תגובתי לדברי גולדברג "... אלא הכרח, משום שגם בימי מלחמה רב ערכה של האהבה מערך הרצח" - ערכה של האהבה רב מערכו של הרצח אך לא מערכם של החיים עצמם. אסור לשכוח ... המשך קריאה

הגיגים בעקבות המאמרון- ראשית -תגובתי לדברי גולדברג "… אלא הכרח, משום שגם בימי מלחמה רב ערכה של האהבה מערך הרצח" – ערכה של האהבה רב מערכו של הרצח אך לא מערכם של החיים עצמם. אסור לשכוח את ערך החיים.
ועניין השיח שבין מלחמה ומוסר- מלחמת 7.10.23
נקודת המוצא שלי היא שצבא נועד להגן על טריטוריה ואזרחים.
כשאני חושבת על שתי המילים- מלחמה ומוסר- אני מתקשה למצוא קשר לוגי ביניהן, ובימים אלה עוד יותר מתמיד.
ברוב המקרים, מלחמה מתקיימת בין שני צדדים שאינם שווים. שווים בכוחם הצבאי ובערכים שלהם. כי שיוויון בהכרח יביא לשקט. לא בהכרח אהבה אבל שקט. ולכן במצב של שוויון לא תתקיים מלחמה.
ובהקשר של הדילמה שבין מלחמה לבין מוסר- הערך המוסרי המנחה כאן הוא שיוויון ערך האדם. ערך אוניברסלי. על פי אמות מוסר אוניברסליים, כולם, כולל כולם זכאים לשיפוט דומה. על פי ערכים אוניברסליים הרי שהאופן שבו אנו דורשים להתיחס לאזרחינו זהה לאופן שבו אנו נדרשים להתייחס לאזרחי הצד שכנגד. במטרות מלחמה של מדינה נאורה שזורות מטרות צבאיות ומטרות ערכיות. השמדה של עם יכולה להיות גם השמדה בהיבט הערכי שלו. עם שפושט מעליו את ערכיו מאבד את עצמו.
כיום בעיני אילו לא יותר מאשר מילים יפות ומתיפייפות. מלחמה מוצדקת על קיום פיזי קיומי של מדינה הופכת את הניסיון לשזור את שתי המילים – מלחמה ומוסר- למגוחך בעיני.
אסביר
המשמעות הלוגית של ערכים אוניברסליים הם "פשוטים" –
נתחיל מערך חיי חיילים / צבא – צבא נועד להגן על אזרחים .
נגזרת מכך היא ההנחה שערך חיי חיילינו נחות מערך חיי האזרחי המדינה ששלחה אותם אל הקרב.
הנחה נוספת היא שערך חיי החייל נחות מערך חיי האזרחים של הצד שכנגד. כלומר חיילים יסכנו חייהם על מנת לא לפגוע בבלתי מעורבים גם בצד שכנגד. אך לקיומה של הנחה זו חייב להיות תנאי. כי הנחה זו, מבחינה פסיכולוגית וערכית, קשה להכלה כשהצד שכנגד אינו מגן על אזרחיו בעצם אופן ניהול פעולתו. ההנחה הזו קשה להכלה כשהדילמה הטרגית עומדת לנגד עיני מנהלי המלחמה הזו. הצורך והחובה למנוע הרג חייל, בידיעה שמניעת מותו של חייל תהיה כרוכה בהרג אזרחים, היא דילמה ערכית טראגית. אולם כשהסיכוי למותו של חייל היא קרובה לוודאית הרי שלי אין ספק מה צריכה להיות הפעולה. בעיני יש צידוק לפעולה שמגנה על חיי חיילים גם כשהם מסכנים חיי אזרחים שמנגד ובתנאי שננקטו כל האמצעים להרחיק אזרחים ממוקד הסכנה.
מלחמות בתוך אוכלוסייה אזרחים בהכרח פוגעות באזרחים. כי זו מלחמה.
כשהצדדים אינם חולקים את אותם ערכים אוניברסליים הרי שהדילמה מתייתרת. כיוון שאם הצד שכנגד פוגע במכוון באזרחים הרי שהמלחמה אינה שפיטה על פי ערכים אוניברסליים.
אין זו פשיטת רגל מוסרית, זו מלחמה של ערכים אוניברסליים בערכים אחרים.
ואם על מנת ליצר משוואה בה ערכים אוניברסליים הם הערכים לאורם נצעד, הרי שיש חובה להגן על חיי האזרחים כערך עליון.
ערך חיי חיילינו אינו נחות מערך חיי אזרחים שכוח צבאי משתמש בהם על מנת לפגוע בחיילים ובאזרחים כאחד.
דורית

עוד 1,510 מילים ו-4 תגובות
כל הזמן // יום שני, 13 בינואר 2025
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־465 ללחימה ● 98 חטופים עדיין בעזה

אח חטוף לסמוטריץ׳ שהודיע כי יתנגד לעסקה: אתה הורג אותו

דיווחים סותרים על טיוטה סופית שהוגשה לצדדים ● 10 חברי קואליציה מזהירים את נתניהו מהעסקה הנרקמת ● גנץ: המחנה הממלכתי תתן גיבוי פוליטי מלא לעסקה ● סער: ישראל רוצה עסקה ובקרוב נדע אם הצד השני רוצה בה גם ● יהודה כהן, אביו של נמרוד החטוף בעזה: נתניהו מבצע פשעי מלחמה; ח״כ אליהו רביבו צעק עליו בוועדת חוקה: אתה מכניס את בנך להרבה שנים למרתפי חמאס

עוד 22 עדכונים

משואה לאלגוריתם

איימי קורצווייל, נכדתו של ניצול שואה, השתמשה בבינה מלאכותית כדי ליצור צ'אטבוט המאפשר לה לנהל שיחות עם דמותו המבוססת על כתביו ● בעוד הטכנולוגיה פותחת אופקים חדשים בהנצחה ובהבנת ההיסטוריה, חוקרים מזהירים מפני ניצול לרעה שעלול לערער את אותנטיות הזיכרון הקולקטיבי

עוד 713 מילים

בין תקציב הביטחון והטבות למילואימניקים, שכחנו את אנשי הקבע

אינסוף מילים נכתבו על גיוס החרדים – כן יתגייסו, לא יתגייסו, כן יישאו בנטל או שלא – כאשר גם ועדת נגל, הוועדה לבחינת תקציב הביטחון ובניין הכוח, מתייחסת להכרח שכל חלקי החברה הישראלית יישאו בנטל.

הוועדה ממליצה על גידול משמעותי של תקציב הביטחון והגדלה של תקני הקבע של רבי סרן בכירים, לדוגמה. בתוך כל המילים, דומה כי נשכחו דרגי הבינים של הצבא. אלו שלמעשה "עושים את העבודה" ונושאים בנטל.

ד״ר גילה אורן היא ראש ההתמחות בשיווק ואסטרטגיה, הפקולטה למינהל עסקים במכללה למינהל. גילה היא מדריכת מסעות לפולין, מדריכה ביד ושם ועורכת מחקרים על תחום השואה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 620 מילים

"כשאני מנגן, אני לא מרגיש צורך לברוח"

אמיר בן ה־16, שמשפחתו נעקרה מהגליל, נסע חמש שעות באוטובוס כדי ללמוד פסנתר, וכשלא היה כזה בסביבה – הסתפק באורגנית ● תאופיק בן ה־10 משפרעם למד לנגן בטהובן בגיל חמש והתמיד גם כשטילים נפלו ליד ביתו ● שניהם נדדו לאשדוד, השתתפו בתחרות השנתית לפסנתרנים צעירים, והוכיחו שגם בפריפריה הנשכחת אפשר להגיע להישגים

עוד 1,827 מילים ו-1 תגובות

למקרה שפיספסת

על הדבש ועל העוקץ - הזדמנויות ואתגרים בתקציב 2025

תקציב המדינה לשנת 2025 מביא עימו מיזוג מרתק של בשורות חיוביות ואתגרים לא פשוטים. מצד אחד, הוא משקף השקעות משמעותיות בתחומים קריטיים שמבטיחים עתיד טוב יותר לישראל. מצד שני, הוא חושף פערים וחסמים שממשיכים להכביד על הציבור הרחב.

בצד החיובי, תקציב 2025 מצטיין בתוכניות פיתוח שאפתניות בתשתיות. ההשקעה בפרויקטי תחבורה ציבורית, כדוגמת הרכבת הקלה והרחבת הרכבת התחתית בתל אביב, זוכה להקצאה מרשימה של 20 מיליארד ש"ח.

רו"ח דניאל יעקובזון הוא חוקר וראש תחום חשבונאות ניהולית בביה"ס לחשבונאות של המסלול האקדמי המכללה למינהל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 568 מילים

"חוק פלדשטיין" עלול להסתיים באנרכיה במערכת הביטחון

למרות הביקורת של דובר צה"ל, ועדת השרים לחקיקה בחרה לקדם את ההצעה שמעניקה פטור מאחריות פלילית להדלפות, תוך עקיפת שרשרת הפיקוד ● "חוק פלדשטיין", שתפור לנסיבותיו של ארי רוזנפלד, מאיים לערער את יציבות מערכת הביטחון, מרוקן מתוכן עבירות ביטחוניות חמורות ומעורר חשש לקריסת הפירמידה הפיקודית ● פרשנות

עוד 1,036 מילים

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

הלבנונים רוצים לשקם את בתיהם ההרוסים - אבל אין מי שיממן זאת

לפי הערכות הבנק העולמי, כמאה אלף יחידות דיור ניזוקו בלבנון במהלך המלחמה – 18% מהן נהרסו לחלוטין ● ניתוח לווייני של דרום ביירות מעיד על 353 מבנים שנהרסו לחלוטין ולמעלה מ־6,000 בתים שניזוקו ● למדינה אין כסף לממן את השיקום וחזבאללה מפצה תושבים במאות או אלפי דולרים בודדים ● התקווה היחידה של התושבים היא תרומות בינלאומיות - ואלו מגיעות לאט מדי ומעט מדי

עוד 909 מילים ו-1 תגובות

ה"נס" של ארגנטינה

האם ניתן לכנות מדיניות כלכלית "מצליחה" כאשר מחצית מהאוכלוסייה חיה בעוני מחפיר? בארגנטינה מתברר שהתשובה חיובית ● המדיניות הכלכלית של נשיא ארגנטינה חאבייר מיליי גרמה לרבים ליפול למעגל העוני והאבטלה, אך עדיין זוכה לשבחים בעקבות שיפור חלק ממדדי הכלכלה במדינה ● על הפער הבלתי נסבל בין המספרים באקסל לבין החיים עצמם ● פרשנות

עוד 839 מילים

אף שחלק מהמשק הושבת, מספר תאונות העבודה עדיין גבוה

במנהל הבטיחות הציגו "ירידה דרמטית במספר ההרוגים", אך באופן יחסי לפעילות במשק, מספר התאונות נותר גבוה ● המנהל לא הציג נתונים על מספר הפצועים, וכתבי האישום ממשיכים לפגר משמעותית אחר היקף התאונות החמורות ● החברות הגדולות מצליחות לחמוק מהשעיה – ובמקום לצמצם את התאונות, לשר העבודה הוגשה המלצה לצמצם את ההכרה בזכאות הנפגעים

עוד 1,051 מילים

הקרובים ביותר לשלטון הם גם האיום הגדול עליו

גל התחקירים על שחיתות בלשכותיהם של בכירי השלטון הישראלי מציג דפוס ברור: עובדים זוטרים ויועצים חושפים מידע רגיש נגד השרים והממונים עליהם ● בעוד המשטרה – החוליה החלשה ביותר במערכת הציבורית – מתקשה להתמודד עם החשיפות ולהתקדם לחקירות אפקטיביות, אזהרתו של שי ניצן כי הקרובים ביותר עלולים להסגיר אתכם, מתגשמת ● פרשנות

עוד 912 מילים ו-1 תגובות
היום ה־464 ללחימה ● 98 חטופים עדיין בעזה

סגנו של טראמפ: אם לא יושג הסכם – הממשל יאפשר לישראל לחסל את גדודי חמאס שנותרו

ג'יי־די ואנס אמר שכשהנשיא הנבחר איים ששערי הגיהינום ייפתחו, הוא התכוון שישראל תשמיד את שני הגדודים האחרונים של חמאס ושיוטלו עיצומים על תומכי הארגון ● מתה מפצעיה תושבת נהריה שנפגעה לפני כחודשיים מרקטה שהתרסקה על ביתה ● צה"ל: אזרחית נפצעה באורח קל מיידוי אבנים בשומרון ● דיווח: כ"ץ מסרב להציג לייעוץ המשפטי את תוכניתו לגיוס תלמידי הישיבות

עוד 42 עדכונים

המשימה המיידית של נשיא לבנון הנבחר ג'וזף עאון היא להקים ממשלה ● על פי המפתח העדתי, ראש ממשלה חייב להיות בן העדה הסונית ● מי שבוחשת מאחורי הקלעים, בינתיים מבלי לתמוך במועמד מסוים, היא ערב הסעודית - ולא בכדי קיבל עאון בסוף השבוע שיחה חמה מבן סלמאן ● ובינתיים בדרום, בהוראות האמריקאים, צה"ל נערך לסגת עד סוף החודש - וצבא לבנון נכנס לעמדות ● פרשנות

עוד 786 מילים
היום ה־463 ללחימה ● 98 חטופים עדיין בעזה

ארבעה חיילי צה״ל נהרגו ממטען בבית חאנון, שניים נפצעו קשה

שמות החללים: סמל יהב מעיין, סמ"ר דנילה דיאקוב, רס"ם אלכסנדר פדורנקו וסמל אליאב אסטיוקאר ● לאחר הפגישה עם נתניהו, שליח טרמאפ סטיב ויטקוף חוזר לקטאר להשתתף בשיחות על עסקת חטופים עם המשלחת הישראלית בהובלת ראש המוסד; עינב צנגאוקר: מי שלא מוכנים לסיים את המלחמה ינסו לסכל את העסקה ● לוין: המתווה שהצעתי ביום חמישי הוא שינוי גדול

עוד 24 עדכונים
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

שמורת החולה היא עדות ליכולת ההשתקמות של הטבע

שמורת החולה מתאוששת מנזקי השרפה הגדולה שפרצה בעקבות מטח טילים מלבנון בסוף אוקטובר, ובכל יום שעובר, הירוק צומח וגובר על השחור ● משרד החקלאות מוביל מהלך רב-משרדי לגיבוש התוכנית הלאומית לביטחון המזון, אבל המחשבה שהממשלה הנוכחית תעשה עם זה משהו נראית יותר ויותר נאיבית ● הטונה האטלנטית הגיע לבקר בישראל והמחזה מרהיב ● ובנחל הקישון יש המולת קורמורנים

עוד 1,364 מילים
מצב הרוח
שיחה עם ד"ר רות קלדרון

"אני לא מרגישה ששבעה באוקטובר ערער את ההומניזם שלי"

"הרגעים שבהם בני האדם מופיעים במופע היותר זוועתי שלהם, לא מערערים את האמונה שלי שהאדם נברא בצלם אלוהים. אני לא מאמינה שאנשים נולדו מפלצות" ● ד"ר רות קלדרון, חוקרת התלמוד ומייסדת "עלמא - בית לתרבות עברית", מסבירה למה גם היום היא נשארת אופטימית: "טווח ההתייעצות שלי משתרע על פני אלפיים שנה. כבר היינו במקומות קשים ויצאנו מהם"

עוד 2,072 מילים

אחרי שנתיים של מבוי סתום, הפרלמנט הלבנוני הצליח לבחור נשיא חדש - האהוד על המערב ומדינות ערב ● האיחוד האירופי וארה"ב פועלות לצמצום הסנקציות על סוריה, אבל לא על מנהיגה ● איחוד האמירויות מוכנה לשגר כוחות לעזה, אבל רק לבקשת הפלסטינים ● מאות מקרי אונס בסודאן מאז פרוץ מלחמת האזרחים ● והשבוע ב־1948: פיצוץ מלון סמירמיס ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזה"ת

עוד 1,518 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה