חלוקה צודקת של הארץ – סיום הסכסוך

תוצאות ההצבעה באו"ם על הכרה במדינה פלסטינית, 5 במאי 2024 (צילום: Charly TRIBALLEAU / AFP)
Charly TRIBALLEAU / AFP
תוצאות ההצבעה באו"ם על הכרה במדינה פלסטינית, 5 במאי 2024

הציונות גיבשה את העם היהודי כלאום, במובן המודרני, ותבעה את זכויותיו הקולקטיביות ככל לאום אחר. ככזו, היא הייתה תנועה לאומית. הציונות ביקשה למצוא פתרון לנרדפות של יהודים בעולם על ידי הקמת בית לאומי, שבו יתחדשו לבטח חייהם המדיניים.

הבחירה בארץ ישראל כמקום הבית הלאומי מוצדקת ומעוגנת היטב בתולדות העם היהודי. הציונות לא שאפה להקים מדינה בגבולות "הארץ המובטחת", ולא שאפה לחזור למקומות הקדושים ולקברי האבות. היא שאפה לממש את זכות היהודים לריבונות מדינית, תוך מימוש זיקתם ההיסטורית לארץ ישראל.

מיכאל בן-יאיר הוא יליד שייח' ג'ראח, ירושלים המזרחית, 1942. גמלאי. בעבר, משפטן בשרות הציבור. בעד חלוקה צודקת של הארץ.

אלון ליאל, לשעבר מנכ"ל משרד החוץ, שגריר בדרום אפריקה, וממונה על הנציגות הישראלית בטורקיה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
7
מדהים שמכל הפוליטיקאים הישראלים הבאתם את משה דיין - אחד הפוליטיקאים הכי נאלחים שהיו למדינת ישראל, אדם שבנוסף לכשליו המוסריים גרם אסונות נוראיים למדינת ישראל: הן יום כיפור, הן פירוק ימית... המשך קריאה

מדהים שמכל הפוליטיקאים הישראלים הבאתם את משה דיין – אחד הפוליטיקאים הכי נאלחים שהיו למדינת ישראל, אדם שבנוסף לכשליו המוסריים גרם אסונות נוראיים למדינת ישראל: הן יום כיפור, הן פירוק ימית ובעיקר נתינת שליטת הר הבית לוואקף מתוך מחשבה מוטעית ולא רציונאלית שכך ישמר "השקט". לולא הוא, כיפת הסלע (הזהב) ובעקבותיה ירושלים, לא היתה הופכת לסמל לתנועה הפלסטינאית והערבים לא היו מבקשים "לשמור עליה" או להופכה לבירה. בשלושת אלפי השנים האחרונות ירושלים לא היתה בירה של אף ישות אחרת מאשר ישויות יהודיות (למעט מאה שנה תחת הצלבנים ותשע עשרה שנים תחת ירדן, כבירת מחוז (בין 1948-1967). לרומאים היתה את קיסריה לערבים את רמלה. לסיכום: הכותבים יוצרים בילבול משווע בין זכויות אדם וצדק מוסרי, שהם לגיטמיים לחלוטין, לבין זכויות היסטוריות. בנוסף, הבעיה העיקרית היום הינה טענת "זכות השיבה", אונר"א, הנצחת מצב הפליטים וראיה מוטעית של מי הוא פליט, מי באמת היו בעלי הקרקע/הבתים בהם התגוררו הסבים "מחזיקי המפתחות" והאם אכן מדובר על "תיקון העוול" ל"עם הפלסטינאי" ב"מולדתו" או במצב בעייתי של זכויות אדם שצריך לפתור בלי ניסוחים מפולפלים ושקריים?

שלום לכותבים, למעט אי דיוקים היסטוריים (על חלקם כתבתי בתגובה אחרת) אני מציע לכם ולקוראים אחרים לקרוא את סיפרן של עדי שורץ ועינת וילף ״מלחמת זכות השיבה״ (למי שלא ימצא עותק, באמזון נמכר... המשך קריאה

שלום לכותבים,
למעט אי דיוקים היסטוריים (על חלקם כתבתי בתגובה אחרת) אני מציע לכם ולקוראים אחרים לקרוא את סיפרן של עדי שורץ ועינת וילף "מלחמת זכות השיבה" (למי שלא ימצא עותק, באמזון נמכר הספר במהדורה האנגלית "The War of Return") כדי להבין מהי אחת הבעיות העיקריות (אם לא העיקרית) לפתרון הסכסוך.

שלום רב, כתבתם:״ חיו בה ערבים רבים מאוד בערים ובכפרים לאורכה של הארץ ולרוחבה, הם כאבות אבותיהם לפניהם, במשך 14 מאות שנים ברציפות״. הכיצד??? הרי מארק טווין ומטיילים אחרים בפירוש מדברים... המשך קריאה

שלום רב,
כתבתם:" חיו בה ערבים רבים מאוד בערים ובכפרים לאורכה של הארץ ולרוחבה, הם כאבות אבותיהם לפניהם, במשך 14 מאות שנים ברציפות". הכיצד???
הרי מארק טווין ומטיילים אחרים בפירוש מדברים על ארץ כמעט ריקה מאדם. בנוסף, לאחר 1831 וכיבוש א"י בידי איברהים פאשה הביא ממצרים, לוב וסודאן כמה עשרות אלפי פלאחים. ירושלים מנתה לא יותר מ6000 אנשים במחצית המאה ה19. יחד עם העליה היהודית לא"י היתה הגירה ערבית בתחילת המאה העשרים. איך אתם כותבים 1400 שנה ברציפות של "אבות אבותיהם" של ערבים רבים? הרי זהו שקר גס.
אם תנסו לטעון שמדובר בפלסטינאים שהעותומנים איסלמו הרי בפירוש לא מדובר על ערבים אלא על יהודים או שומרונים. חבל ועצוב שהישראלים עצמם מעוותים את ההיסטוריה כדי שתתאים לאג'נדות פוליטיות כי דבר אחד הוא לנשות לפתור את הסכסוך דבר אחר הוא לשכתב את ההיסטוריה!

שוב התעלמות מהמציאות. החזרנו את סיני אחרי אסון יום כיפור. עזה ניתנה על כלל הבתי והחממות הפורחים קיבלנו חימוש מטורף שפירוקו עלה בדם 2500 הרוגים ישראלים. כותבים יקרים, תפנימו שהמתנחלים ה... המשך קריאה

שוב התעלמות מהמציאות.
החזרנו את סיני אחרי אסון יום כיפור.
עזה ניתנה על כלל הבתי והחממות הפורחים

קיבלנו חימוש מטורף שפירוקו עלה בדם 2500 הרוגים ישראלים.
כותבים יקרים, תפנימו שהמתנחלים המתונים צדקו.
מבחינה צבאית – אסור לצאת לעולם מהגדה המערבית – אחרת זה יהיה חרקירי

יד

עוד 1,667 מילים ו-7 תגובות
כל הזמן // יום שלישי, 17 ביוני 2025
מה שחשוב ומעניין עכשיו
אמיר בן-דוד

אמריקה קרובה

שככל שההישגים המודיעיניים והצבאיים של ישראל הולכים ומצטברים, הנכונות של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לשלוח חיילים אמריקאים למערכה עם איראן הולכת וגדלה ● וגם: עם הפנים לפורדו ● מכה קשה בבתי הזיקוק ● מבזקי מלחמה ● הזוועה בעזה נמשכת ● ועוד...

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר, נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, ראש ממשלת קנדה מארק קרני ונשיא צרפת עמנואל מקרון בוועידת ה-G7 בקנדה, 16 ביוני 2025 (צילום: AP Photo/Mark Schiefelbein)
AP Photo/Mark Schiefelbein
היום ה־620 למלחמה ● 53 חטופים עדיין בעזה

צה"ל: רוב הטילים ששוגרו לישראל במטח האחרון – יורטו

צה"ל: חיסלנו את מטה החירום הראשי של המשטר באיראן ● יעקב ודסי בלו הם ההרוגים מפגיעת הטיל האיראני בפ"ת ● כ"ץ הזהיר את חמינאי מ"גורל דומה לסדאם חוסיין" ● משרד הבריאות בעזה: 51 פלסטינים נהרגו מירי צה"ל כשהמתינו לסיוע ● בנק ישראל מחייב את הבנקים לתת הלוואות בלי ריבית למי שספגו פגיעות ישירות בגופם, ביתם ועסקיהם במלחמה עם איראן

עוד 62 עדכונים

חדר הבריחה של המזרח התיכון

מי שביקר פעם בחדר בריחה יודע שיש סדר למשימות, שאי אפשר להתקדם למשימה הבאה כאשר יש משימה בלתי פתורה, שהמפתח לדלת המובילה החוצה חבוי איפשהו בדרך. ושהכל קשור בהכל.

פירוק חזבאללה, החלשת החות'ים ונפילת משטר אסד הניחו בידינו את המפתחות לתקיפה באיראן. התגובה היחידה, גם אם כואבת, מגיעה רק מאיראן עצמה, ללא מטחים מחזבאללה וכמעט ללא ירי מתימן. ההגנה האווירית של איראן פורקה, כביכול כתגובה על ליל הכתב"מים, בדיעבד כהכנה לתקיפה.

ד"ר רתם סיון הופמן היא רופאה מומחית לרדיולוגיה אבחנתית. מצנתרת מוח ומנהלת מכון הדימות בבית החולים מאיר. אמא ללוחם בחטיבת הקומנדו (במיל.), לצוער בקורס חובלים ולמתבגרת. ממובילות תנועת "אמא ערה" וחברה בחוג להנעה מדינית של מפלגת הדמוקרטים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 657 מילים

השוק מהמר על ישראל, לפחות לעת עתה

מי שמביט במדדי הבורסה בימי המסחר הראשונים של המלחמה באיראן עלול לחשוב שהוא לא רואה טוב: בעוד ישראל עסוקה בפינוי מבניינים מופצצים, המשק משותק, ושערי הכניסה והיציאה מהמדינה סגורים – דווקא אז הבורסה עולה והשקל מתחזק ● האם המשקיעים מנותקים מהמציאות? כרגיל, התשובה מורכבת ● פרשנות

עוד 928 מילים

שישה ימים ביוני - בלי מלחמת התשה

"שישה ימים ביוני". כך נקרא אחד הספרים שפורסמו בעולם בעקבות הניצחון ההוא ביוני 1967. ניצחון שהתאפשר בזכות "מבצע מוקד" של חיל האוויר – השמדת חילות האוויר של מצרים, סוריה, וירדן על הקרקע – בשלוש השעות הראשונות של המלחמה.

חשבתי על כותרת הספר ההוא בעקבות ההישג המדהים של חיל האוויר בשלושת ימי התקיפה על איראן ביוני השתא, בביצוע טייסי הדור הנוכחי של צה"ל. ההשוואה עלתה בדעתי מפני שבמאמר הזה אטען בתוקף שעלינו לסיים את המלחמה הזו מול איראן עוד השבוע, ובמצטבר כשישה ימי לחימה, אחרת אנחנו מועדים לגלוש לאסון – מלחמת התשה, קריסת מגדלי מגורים על יושביהם, וסיום המלחמה אותה יזמנו בתבוסה ואובדן ההישגים שהושגו ללא הישג מדיני כלשהו.

ד"ר דן סגיר הוא עמית מחקר במכון ליחסים בינלאומיים ע"ש לאונרד דייוויס באוניברסיטה העברית בירושלים. ספרו: "דימונה – ההרתעה הגרעינית של ישראל" יצא לאחרונה לאור בהוצאת כרמל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 1,355 מילים

למקרה שפיספסת

בצל המלחמה באיראן, הממשלה הקפיאה את הליכי הדחתה של היועמ"שית, ובהרב־מיארה מצידה העלימה עין ממינויו החריג של ש' לממלא מקום ראש שב"כ ● אך נתניהו מתעקש לשמר את הסמכות למנות את ראש השירות הבא ותומך בעתירה נגד חוות דעתה ● בעוד כחודש יתברר אם העימות הגלוי יתחדש ● פרשנות

עוד 786 מילים ו-1 תגובות

מהן מטרות המלחמה?

מבלי משים, ישראל שינתה את מטרות המלחמה עם איראן – מהשמדת הגרעין האיראני – להפלת משטר האייתוללות. אלה שתי מטרות ראויות. העולם יהיה טוב יותר ובטוח יותר אם יהיה חופשי מאיראן גרעינית, ובהסתלקות משטר האייתוללות מחיינו.

השאלה היא איך מתקבלות ההחלטות האלה, ומה מטרתם האמיתית של מקבלי ההחלטות בישראל, כלומר: משפחת נתניהו. על פי מה שפורסם, ההחלטה לתקוף את איראן התקבלה אחרי שמערכת הביטחון שכנעה את נתניהו כי איראן רצה לפצצה.

פנחס ענברי הוא חוקר בכיר של מזרח התיכון, עיתונאי, סופר, תסריטאי ומשורר. מחבר הערכים על הפלסטינים באנציקלופדיה העברית החדשה. שימש שנים רבות חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה. חיבר ספרי עיון על הבעיה הפלסטינית, וספר בלשנות על שורשי השפה העברית "סיפור שורש". הרומנים שחיבר יחד עם אשתו אביבה הם: "על גב סופה" - על אתגרי הקהילות הנוצריות בגליל המערבי בימי המנדט הבריטי מול האסלאם הרדיקלי ומעמד האישה, ו"שומר השאול" עוסק בשחיתות הישראלית.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 858 מילים ו-1 תגובות

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

קרוב לאלפיים ישראלים איבדו את ביתם במטח הקטלני של שני בלילה

מעקב זמן ישראל כ-1,300 מתושבי פתח תקווה פונו מבתיהם בעקבות התקיפה, כאלף מהם פונו לבתי מלון ● כ-300 מתושבי תל אביב פונו למלונות, בנוסף לכ-300 שהגיעו בשבת ולמאות שהתפנו עצמאית ● כ-60 מתושבי חיפה פונו למלונות ● ההערכה היא שרובם יוכלו לחזור לבתיהם תוך שבועות אחדים - אך חלקם צפויים להישאר במלונות זמן רב ● הפינויים ממשיכים להתבצע בידי הרשויות המקומיות

עוד 479 מילים

טהרן רומזת על רצונה לשוב למשא ומתן ולטענת טראמפ אף העבירה מסרים דרך מתווכים ● בירושלים מעריכים שזו הזדמנות נדירה להסב נזק מכריע לתוכנית הגרעין – כולל למתקן פורדו שנותר שלם – ולא צפויים לעצור את גל התקיפות לפני השמדת ליבת הפרויקט ● פרשנות

עוד 606 מילים

הכתובת הייתה על הלפיד

אחרי הרבה שנים וסבבי לחימה, נבואות הזעם התגשמו: שני טילים פגעו אמש במתחם בתי הזיקוק בחיפה, לא הפגיעה הראשונה שם מאז פרוץ המערכה עם איראן ● שלושה עובדים נהרגו, שמי העיר התמלאו עשן שחור, וישראל ניצבת בפני אתגר היסטורי: בטווח הקצר להבטיח את אספקת הדלק למשק, ובהמשך להיפרד מזיקוק הדלקים ולפנות את המפעלים מהמפרץ

עוד 1,004 מילים

בשרשרת תדרוכים וציוצים ריקים ויהירים מצטייר שר הביטחון כהפוגה קומית במלחמת "עם כלביא" ● במקום לנצל את מעמדו כדי לשדר ביטחון לעורף, לספק מידע רלוונטי או לקרוא לאחדות גורל – הוא מנהל קמפיין פריימריז מגושם ומביך, כשסביבו בכירי הקצינים נעים בחוסר נוחות ● הברברת הזו הייתה יכולה להיות מצחיקה, אלמלא מה שמונח על הכף היה כה כבד ורציני ● פרשנות

עוד 1,001 מילים

בדיקת זמן ישראל בלשכות הבריאות לא נוספו מנהלי חירום מאז 7 באוקטובר

מנהלי החירום בלשכות הבריאות אחראים לתיאום בעת חירום בין קופות החולים, מרכזי הבריאות, הרשויות והקהילה ● בלשכות מדווחים כבר שנים על עומס חריג ומחסור בכוח אדם בתפקיד הקריטי הזה ● מאז 7 באוקטובר לא נוספו תקנים כלל ● בכיר במערכת הבריאות: "המחסור יוצר בלגן שפוגע בחולים" ● גורם במשרד הבריאות: "זה עניין של סדר עדיפויות, נוספו תקנים חיוניים אחרים"

עוד 581 מילים

בעקבות המלחמה עם איראן, ישראלים רבים גילו שאין להם דרך לצאת מהמדינה או לשוב אליה: נתב"ג נסגר, והמעברים לירדן ומצרים הוגדרו מסוכנים ● האפשרויות היחידות כעת הן דרך הים – בהפלגות של חברת "מנו ספנות" שסוכמו עם משרד התחבורה, או באמצעות יאכטות פרטיות במחירים גבוהים

עוד 565 מילים

ההצלחות המדהימות של ישראל באיראן והפוטנציאל להסיג לאחור את תוכנית הגרעין נתפסים בצדק כהישג של נתניהו ● ראש הממשלה אכן ראוי להערכה על מבצע "עם כלביא", אבל הכישלון בעזה הוא הנורא מכול ועדיין מתמשך ● מה שקרה ב-7 באוקטובר הוא בלתי נשכח ובלתי נסלח, ושום מלחמה באיראן לא תחפה על הצורך להקים ועדת חקירה ממלכתית שתמצא את האשמים ותסלק אותם מחיינו ● פרשנות

עוד 736 מילים ו-1 תגובות
היום ה־619 למלחמה ● 53 חטופים עדיין בעזה

לוחם במילואים בחטיבת גולני נהרג בפיצוץ מטען בחאן יונס

ההרוג הוא סרן במילואים טל מובשוביץ, סגן מפקד פלוגה בגדוד ההנדסה 7086; בן 28 במותו ● ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית: הצנטריפוגות בנתנז הושמדו או ניזוקו קשות ● נתניהו על התנקשות אפשרית בחמינאי: "זה יביא להפסקת העימות" ● טראמפ: "איראן לא מנצחת במלחמה; עליה לקיים שיחות באופן מיידי" ● חיל האוויר תקף בטהרן את אולפני רשות השידור האיראנית

עוד 80 עדכונים

איך תיגמר המלחמה בין ישראל לאיראן – אם בכלל

כשישראל מפציצה בלב איראן והלחץ הבינלאומי גובר – כל התרחישים פתוחים: מהסלמה אזורית, דרך הסכם גרעין חדש ועד אפשרות מטרידה אחת במיוחד – שהמלחמה פשוט לא תיגמר

עוד 1,240 מילים ו-1 תגובות

אלפי תושבים פונו למלונות אחרי מתקפת הטילים מאיראן

יותר מאלף תושבים פונו מרמת גן, כ־500 מראשון לציון, כ־300 מתל אביב, כ־150 מבת ים ועוד מאות מטמרה, רחובות וערים נוספות ● תושבי ערי המרכז הועברו למלונות בתוך שעות ● חמ״ל הפינוי של משרד התיירות לא הופעל, והעיריות ניהלו את הפינוי בעצמן מול בתי המלון

עוד 518 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה