דוח: נשים סופגות אלימות במספרים דומים לגברים - אבל בעיקר בבית

הפגנה נגד אוזלת היד של המדינה בטיפול באלימות כלפי  נשים בתל אביב. ספטמבר 2020 (צילום: Tomer Neuberg/Flash90)
Tomer Neuberg/Flash90
הפגנה נגד אוזלת היד של המדינה בטיפול באלימות כלפי נשים בתל אביב. ספטמבר 2020

המקום הכי מסוכן לנשים הוא הבית. דוח חדש ומקיף של מרכז המחקר והמידע של הכנסת חושף את הנתונים העדכניים ביותר בדבר אלימות כנגד נשים בישראל, לקראת ציונו בכנסת של היום הבין-לאומי למאבק באלימות כלפי נשים.

במסמך מוצגים נתוני המשטרה על נשים שהיו קורבנות לאלימות, בדגש על אלימות בהקשר הזוגי-משפחתי, כפי שהם משתקפים בתיקי החקירה של המשטרה. הנתונים מוצגים בכמה פילוחים ובחלק מהמקרים הם מוצגים בצד נתונים על גברים שהיו קורבנות לאלימות.

לקריאת דוח מרכז המחקר והמידע של הכנסת

בדוח הממ"מ שנכתב על ידי חוקרת מרכז המחקר של הכנסת, ד"ר נורית יכימוביץ-כהן, נבחנו נתונים על ארבעה סוגי עבירות: עבירות נגד גוף (תקיפה חבלה גופנית חמורה, תקיפה ושאר עבירות אלימות), איומים, עבירות מין ועבירות נגד אדם (הכוללות בין היתר רצח ונסיון לרצח).

כך למשל, בשנת 2021, מתוך 49,368 עבירות נגד גוף, 21,936 היו כלפי נשים, ו-27,432 כלפי גברים. גם באיומים היחס דומה: מתוך 46,161 עבירות, 21972 כלפי נשים ,24,189 כלפי גברים.

הפגנה נגד אלימות כלפי נשים בתל אביב, 4 בדצמבר 2018 (צילום: Oded Balilty, AP)
הפגנה נגד אלימות כלפי נשים בתל אביב, 4 בדצמבר 2018 (צילום: Oded Balilty, AP)

זיקה משפחתית (בן זוג או קרוב משפחה אחר) נרשמה בתיקיהן של 56% מהנשים שהיו קורבנות לעבירות נגד גוף ו-50% מהנשים שהיו קורבנות לעבירות איומים; שיעורים אלו גדולים פי שלושה מהשיעורים המקבילים בקרב גברים.

בעבירות מין – מתוך 6,625, 5,444 מהעבירות בוצעו כלפי נשים ו-1,181 כלפי גברים. מהן – 90% היו יהודיות. מכאן, ששיעורן של הלא-יהודיות – 10% – היה נמוך ביחס לשיעורן באוכלוסייה.

ואילו ברצח וניסיון לרצח מתוך 1026, 820 – כלפי גברים. בין הנשים נרשם שיעור גבוה של לא-יהודיות (יחסית לשיעורן באוכלוסייה) — 36% מקורבנות העבירה. 

בעבירות מין תועדו שיעורים נמוכים יחסית של קרבת משפחה בין החשוד לקורבן (הן בקרב קורבנות נשים והן בקרב קורבנות גברים) אך גם בעבירות אלו נשים נפגעו יותר מגברים על ידי בן זוג או קרוב משפחה אחר.

נשים נפגעות אלימות בין בני זוג בשנים 2021-2019: בין שנת 2019 לשנת 2020 גדל מספר הנשים שנרשמו במשטרה כקורבנות לעבירות נגד גוף, איומים ועבירות מין. אפשר לייחס את הגידול הזה להגבלות הקורונה שכללו סגרים ושהייה ממושכת בבית, אולם מספר הקורבנות לא קטן גם כאשר ההגבלות הוסרו בהדרגה בשנת 2021.

שיעור הנשים הלא-יהודיות בקרב קורבנות עבירות בין בני זוג היה גדול משיעורן באוכלוסייה (שהוא כ-20%): בשנים 2021-2019 נשים לא-יהודיות היו 30% מקורבנות עבירות נגד גוף מצד בן הזוג, 23% מקורבנות עבירות איומים ו-24% מקורבנות עבירות מין בין בני זוג, בתיקים שנפתחו.

רצח נשים: בשנת 2020 נרצחו בישראל 29 נשים. בשנת 2021 נרצחו 27 ובשנת 2022 (עד 8 בנובמבר) נרצחו 21 נשים. בין תחילת שנת 2021 ל-8 באוגוסט 2022 נשים היו 16% מקורבנות הרצח בישראל. כמעט כל הנשים היהודיות שנרצחו מאז תחילת שנת 2020 (93%) נרצחו בידי בן זוגן או בידי קרוב משפחה אחר. אשר לנשים הערביות שנרצחו בתקופה זו – רק בשליש מהמקרים מצויינת בתיק החקירה זיקה משפחתית; בעשירית מהמקרים צויין כי האישה נרצחה על ידי אדם זר וב-58% מהמקרים לא נרשם בתיק חשוד או מניע לרצח.

ד"ר יכימוביץ-כהן התייחסה לנתונים העגומים העולים מהדוח ואמרה: "מבחינה כמותית נשים נפגעות מאלימות כמעט כמו גברים, אבל נשים נפגעות לעיתים קרובות על ידי בן זוג או קרוב משפחה אחר וגברים נפגעים מחוץ למשפחה".

כל הזמן // יום שני, 29 באפריל 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו
היום ה־206 ללחימה ● 133 חטופים עדיין בעזה

שני לוחמי מילואים נפלו בקרב במרכז רצועת עזה

עידו אביב, בן 28 מכרמיאל וקאלקידן מהרי, בן 37 מפתח תקווה, נהרגו בפיצוץ בפרוזדור נצרים במהלך קרב עם מחבלים, הנסיבות מתוחקרות ● דיווח: ישראל מוכנה להוריד את מספר החטופים שישוחררו ל-33; משלחת ישראלית צפויה לצאת מחר לקהיר להמשך המגעים ● בלינקן: ההצעה "נדיבה במיוחד" ● ארה"ב: חמש יחידות בצה"ל "אחראיות להפרות גסות של זכויות אדם"

עוד 26 עדכונים

השופט של טראמפ עושה בית ספר לשופטי נתניהו

עם סיום השבוע הראשון במשפטו הפלילי של דונלד טראמפ, עסקה התקשורת בעיקר בדרמה סביב בחירת המושבעים ובהשלכות המשפט על הבחירות לנשיאות.

אלא שהדיווחים מאולם המשפט בניו יורק מעלים גם השוואות בלתי נמנעות, ואיתן מחשבות נוגות, לגבי משפט אחר, המתקיים כאן אצלנו, בבית המשפט המחוזי בירושלים. זהו כמובן משפטו הפלילי של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, המתנהל כבר כארבע שנים – ואשר סופו כלל אינו נראה באופק.

עמירם גיל הוא משפטן, יועץ ומרצה. עומד בראש המיזם מוסדות, הפועל לחיזוק המוסדות הדמוקרטיים בישראל. לשעבר מנהל תכנית קלינית ומרצה למשפטים באוניברסיטת רייכמן, עורך דין בפירמות בישראל ובארצות הברית, וחבר ועד מנהל ואחראי על מדיניות בארגוני חברה אזרחית.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 785 מילים
אמיר בן-דוד

הכול לכדי תמונה

ב-15 באפריל 1874 נפתחה בפריז תערוכה שזכתה בעיקר לביקורות לעגניות ● 150 שנה אחרי, התערוכה "פריז 1874: המצאת האימפרסיוניזם" במוזאון ד'אורסה היא האירוע הגדול של עולם האומנות ● שאול אדר ביקר במוזאון, צעד במורד השדרות ותחנות הרכבת שמככבות בציוריהם של דגה, רנואר, מאנה ואחרים - וביקר בביתו היפהפה של קלוד מונה ● מסע בעקבות לידתה של האומנות המודרנית

עוד 2,103 מילים

להמשיך לחגוג את המימונה למרות הכל

כמו חג הפסח, ופורים שקדם לו, גם חג המימונה יצוין בשמחה מהולה בעצב, בצל החטופים השבויים עדיין ומלחמת חרבות ברזל, שהציפה מאורעות מימים חשוכים של פרעות ביהודים.

המימונה, עם ברכת "תרבחו ותסעדו" ומטעמים מתוקים, כבר מזמן אינה נחלתם של יוצאי צפון אפריקה בלבד. והחג שהיה מזוהה בעיקר עם יהודי מרוקו ופוליטיקאים "היורדים" אל העם, הפך תוך כמה עשורים לחג כלל ישראלי. גם כאלה שמוצאם רחוק מהרי האטלס ומדבר סהרה מכינים מופלטה וספינג' וחוגגים את החג.

אמיר בשה הוא שותף במשרד עורכי הדין בשה זבידה המתמחה במשפט עבודה קיבוצי ואישי. מנכ"ל מכון גולדה מאיר למנהיגות וחברה, העוסק בהנצחת גולדה מאיר, תוך עיסוק בפועלה ומורשתה, קידום מנהיגות נשים, עידוד מחקר ושיח על מדינת הרווחה ועידוד מחקר ושיח על שאיפתה של ישראל לשלום וביטחון. עו"ד בשה חיבר מאמרים ומחקרים רבים בנושא משפט עבודה והוא בעל תואר שני בהיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה מאוניברסיטת תל אביב.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
רק אצלי המימונה היא סמל לשטחיות לפופוליזם של מרכז הליכוד? עוגן לפוליטיקת הפירוד והשנאה מבית מדרשם של ארתור פינקלשטיין וברדוגו? חג בלי שורשים בלי מורשת שבמרכזו סלפי של אפסי הליכוד וחס... המשך קריאה

רק אצלי המימונה היא סמל לשטחיות לפופוליזם של מרכז הליכוד?

עוגן לפוליטיקת הפירוד והשנאה מבית מדרשם של ארתור פינקלשטיין וברדוגו?

חג בלי שורשים בלי מורשת שבמרכזו סלפי של אפסי הליכוד וחסימת עורקים בלב

עוד 840 מילים ו-1 תגובות

למקרה שפיספסת

המדינה שלא נותר לה מה להפסיד

בחיפושיה אחר כסף, מדינת האי הקטנה נאורו, שמשתרעת על פני 21 קמ"ר בלבד וסובלת ממחסור באדמה פורייה ובמים מתוקים, ניסתה הכול ● התוכנית האחרונה שלה היא אולי המסוכנת ביותר עד כה ● סיפור על מה שאומה אחת מוכנה לעשות כדי לשרוד

עוד 2,523 מילים ו-1 תגובות

שלושה דברים שאסור לומר

הגיע הזמן לחשוף את טיבה של הסיסמה החדשה שפרצה לחיינו ב-7/10: ביחד ננצח. מדובר בקופירייטינג גאוני, שדי קשה להתווכח איתו. הסיסמה הזו פרצה דרך כל גדרות החשיבה הביקורתית, ולמרות כל התראות התצפיתניות של האמת וההיגיון.

נכון היה לפרק את הסיסמה לשתי מילים, ולשאול מה זה אומר ננצח, ומיהם הביחד שאמורים לנצח. הקופירייטר הגאון הוא לבטח תומך הממשלה, אולי אפילו העומד בראשה.

שלומי ששון הוא ד"ר לפילוסופיה פוליטית מהאוניברסיטה העברית. מחבר הספרים: "החילוניות החדשה – אידיאולוגיה, פילוסופיה, אקטיביזם" (רסלינג), "לנשים בירושלים אין גלגיליות" (ספרא), ו"כולנו יצורים פילוסופיים - על אומנות הפילוסופיה היישומית לחיים הטובים" (פרדס)

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
מסכימה עם כל מילה. הביחד הוא ביחד אינטרסנטי לימין. מהיום הראשון דעתי היתה קחו את כל האסירים שמכבידים עלינו והחזירו לנו את כולם, היו ניצלים כל החיילים שמתו בחודשים האחרונים, כולם בניינו... המשך קריאה

מסכימה עם כל מילה.
הביחד הוא ביחד אינטרסנטי לימין. מהיום הראשון דעתי היתה קחו את כל האסירים שמכבידים עלינו והחזירו לנו את כולם, היו ניצלים כל החיילים שמתו בחודשים האחרונים, כולם בניינו, וגם 2 חברים טובים מאוד של הבן שלי. אנחנו הסכנה של עצמנו אנחנו האוייבים של העם הזה. מי יצילנו מידיו?

עוד 840 מילים ו-1 תגובות

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

הגנרליסימו והנאצים

ההיסטוריון בריטי סר פול פרסטון חושף בספר חדש את השימוש בתעמולה אנטישמית שעשה הרודן הספרדי גנרל פרנקו כדי לבסס את משטרו בשנות השלושים של המאה הקודמת ● בריאיון לזמן ישראל הוא אומר: "אנטישמיות הייתה חלק מרכזי במורשת הדיקטטורה של פרנקו"

עוד 1,329 מילים ו-2 תגובות

שתיקת הנשים של רוסיה

נשות רוסיה לא מתמרדות נגד המלחמה באוקראינה שקוטלת את הגברים שלהן, ומקבלות בהסכמה את שליחתם לקרב, שממנו רבים לא ישובו ● אנסטסיה אדל, היסטוריונית אמריקאית ילידת רוסיה, מסבירה איך האלימות המגדרית המשתוללת במדינה תחת שלטון פוטין תרמה למצב הזה

עוד 2,845 מילים ו-1 תגובות

פרויקט הנמל הצף של עזה מגיע לתחנה האחרונה: הרכבת הרציף הצף קרובה להשלמה, וכשש ספינות של חיל הים האמריקאי ועוד ספינה מסחרית אחת כבר בדרכן לחופי עזה ● הרציף צפוי להתחיל לעבוד כבר בתחילת מאי ולהכניס לרצועה סיוע בהיקף של 150 משאיות מזון מדי יום ● במקביל, מערכת הביטחון פועלת מזה כחודש להכנת שטח של 270 דונם לתפעול והעברת סחורות, כולל מערכת שערים בשליטה מרחוק

עוד 887 מילים

נתניהו לא יכול לדחות יותר את ההכרעות המונחות לפניו

סנוואר, כמו הציבור הישראלי, מבין שנתניהו מתמרן כרגע בין עסקה לבין הישרדות פוליטית ● ראש הממשלה נמצא בשדה מוקשים פוליטי ומדיני - ומרחב הפעולה שלו בכל אחד מהם הולך ומצטצמם ● פרשנות

עוד 639 מילים
היום ה־205 ללחימה ● 133 חטופים עדיין בעזה

סמוטריץ' מאיים להפיל את הממשלה אם לא תהיה פעולה ברפיח

הרמטכ"ל אישר את התוכניות לפעולה ברפיח ● דיווחים: משלחות מחמאס וישראל יגיעו לקהיר לדון בעסקה ● רקטה שוגרה מעזה ונפלה בעוטף; אין נפגעים ● חזבאללה תקף בגליל, חייל נפצע קל, צה"ל תוקף בלבנון ● משרד הבריאות בעזה: 34,454 פלסטינים נהרגו ברצועה מאז תחילת המלחמה ● הממשלה תדון מחרתיים במינוי אשר גרוניס ליו"ר הוועדה המייעצת למינוי בכירים ובקיצור כהונת חברי הוועדה מ-8 ל-6 שנים

עוד 34 עדכונים
היום ה־204 ללחימה ● 133 חטופים עדיין בעזה

דני מירן מתחנן בפני מקבלי ההחלטות לאחר פרסום סרטון בנו: רק פעם אחת גלו מנהיגות

אילן סיגל, בתו של קית' סיגל פונה אליו לאחר פרסום הסרטון: מאמינים בך ● דיווחים: ישראל נתנה אור ירוק לעסקה דו שלבית, חמאס בוחן אותה, גורם מדיני מכחיש את הדברים ● לפיד: נתניהו, תעיף את בן גביר וסמוטריץ' ויש לך 24 אצבעות לעסקה ● בכיר בצה״ל לוול סטריט ג׳ורנל: הדרך להביא לרגיעה בלבנון - הסלמה ● הסוקר של נתניהו: ביצעתי עבורו סקר שבועיים לאחר פרוץ המלחמה

עוד 25 עדכונים
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

הלב השבור של חוף זיקים

ביקור עצוב בחוף זיקים: ב-7 באוקטובר החוף הצמוד לגדר רצועת עזה הוגדר כשטח צבאי סגור. מאז הוא עומד ריק, מוזנח ומלוכלך, תזכורת לטבח הנורא שהתחולל בו. כעת מתחילות עבודות השיקום ● המפונים זועמים: המלחמה נמשכת אבל הכניסה חינם לשמורות הטבע בוטלה ● בהיעדר שירותים במסלולי טיול, הטבע מתמלא נייר טואלט ● וביטחון תזונתי וביטחון אנרגטי בתמונה אחת

עוד 1,149 מילים
מירוץ 2020
המרוץ לבית הלבן

מחאת הסטודנטים עשויה להחזיר את טראמפ לבית הלבן

אין לזלזל בשנוי התרבותי המשמעותי שהפגנות הסטודנטים בארה"ב יכולות ליצור ● הן הכניסו במהירות למיינסטרים אמירות אנטי-ישראליות ואפילו אנטישמיות שלא היו עולות על הדעת לפני מספר חודשים ● הן גם יוצרות בעיה פוליטית לנשיא ביידן, ומערערות את הקואליציה הדמוקרטית ● פרשנות

עוד 934 מילים

לא מעט פלסטינים מתונים מאשימים את הסטודנטים בכך שהם תופסים טרמפ על האג'נדה הפלסטינית וגורמים לנזק עצום לסוגיה הפלסטינית ● איראן מגבירה לחץ על נשים וצעירים ● סערה בדלי של עוף ● רוח הסולידריות מגיעה גם למצרים, והיא לא תמיד לרוחן של השלטונות ● והשבוע לפני 28 שנה: כינון יחסים בין ישראל לתוניסיה ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזרח התיכון

עוד 1,447 מילים

מה עוד תבקשי ממני מכורה

הארכיון של רוןזמן ישראל נובר בארכיון של העיתונאי הוותיק רון מיברג ומפרסם מחדש מבחר מכתבותיו, שקריאה בהן היום מספקת פרספקטיבה איך הגענו עד הלום ● והשבוע: מיברג נאלץ לחזור לישראל כדי לצלם סרט על אדם ברוך ומגלה שאין דבר נורא יותר מאשר לשוב למקום שהיה ביתך רוב חייך ולהביט בו דרך זכוכית של אקווריום

עוד 2,380 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה