JavaScript is required for our website accessibility to work properly. זאב חנין | זמן ישראל
אישיות
זאב חנין
אישיות
זאב חנין

פרסום ראשון מה הרוסים רוצים

מחקר חדש המתפרסם לראשונה ב"זמן ישראל": כל 5 המנדטים של ישראל ביתנו בבחירות האחרונות הגיעו מעולים ● יוצאי בריה"מ לשעבר העניקו 4 מנדטים לליכוד ו-2.5 לכחול לבן ● במערכת הפוליטית מחזרים אחר הקול הרוסי: "פתאום הפוליטיקאים נזכרו להתייחס למיליון עולים שנמצאים כאן 30 שנה" ● עוד עולה מהמחקר כי העולים פחות מתעניינים בדת ומדינה, ויותר ביוקר המחיה

לא בכדי הפכו העולים ממדינות ברית המועצות לשעבר לקהל הכי מחוזר במערכת הבחירות הנוכחית. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), 12% מבעלי זכות הבחירה בישראל הם יוצאי מדינות ברית המועצות לשעבר.

מדובר בכ-770 אלף קולות, מתוך 6.3 מיליון בעלי זכות בחירה בישראל, ששווים 15-16 למנדטים. נתונים בלעדיים שהגיעו לידי "זמן ישראל" חושפים את דפוסי ההצבעה של ציבור העולים בבחירות שהתקיימו באפריל השנה.

פרופ' זאב חנין, מצא בסדרת מחקרים שערך כי בבחירות האחרונות הלכו 40.2% מהקולות של עולי מדינות ברית המועצות לשעבר – שהם קרוב לשישה מנדטים –  למפלגת ישראל ביתנו של אביגדור ליברמן. כלומר, מהנתונים עולה שכל חמשת המנדטים שקיבל ליברמן בסופו של דבר, הגיעו מציבור העולים, והוא לא זכה לכל תמיכה אלקטורלית מישראלים ותיקים.

על פי חנין, 26.7% מקולות העולים, שהם כארבעה מנדטים, הלכו לליכוד; 15.1% למפלגת כחול לבן – כ-2.5 מנדטים; ו-5.8% למפלגת כולנו, קצת פחות ממנדט.

יתר הקולות התחלקו בין מפלגת העבודה (2.3%); הימין החדש (3.2%); ש"ס, שקיבלה תמיכה מיוצאי מדינות הקווקז ואסיה המרכזית (1.5%); ומפלגת זהות (4%), שקיבלה מהעולים הרבה יותר תמיכה מאשר מהציבור הכללי.

קמפיין ברוסית של המחנה הציוני, 2015 (צילום: תומר נויברג פלאש 90)
קמפיין ברוסית של המחנה הציוני, 2015 (צילום: תומר נויברג פלאש 90)

חנין, פרופ' מהמחלקה ללימודי ישראל במזה"ת ומדעי המדינה באוניברסיטת אריאל בשומרון, ששימש בעבר פרשן פוליטי בתקשורת הישראלית ברוסית, עסק בעשור האחרון במחקר אקדמי של דפוסי ההתנהגות הפוליטיים של ציבור העולים.

הסקרים שערך התבססו על מדגמים גדולים של 1,000 איש, והם נערכו בשיטת התשאול פנים מול פנים. מהנתונים עולה עוד כי אין הבדל גדול בין דפוסי ההצבעה של המגזר הרוסי בבחירות 2015 לעומת בחירות אפריל 2019.

חלוקת קולות העולים בין ישראל ביתנו לליכוד בבחירות 2015 הייתה דומה – 42% הצביעו לישראל ביתנו, ו-29% לליכוד.

מי שאיבדה קולות רוסים רבים בשנים האחרונות היא מפלגת העבודה, שבבחירות 2015 השיגה מהעולים 6.3% מהקולות (כמנדט) ובבחירות באפריל זכתה לתמיכה בשיעור של 2.3% בלבד.

העלייה של השנים האחרונות, המכונה "העלייה של פוטין" – אנשים פרו מערביים וליברליים שהגיעו לישראל מהערים הגדולות – הייתה לתקווה הגדולה של השמאל הישראלי, אך גם הם הלכו ימינה, כמו העולים הוותיקים

מחקריו של חנין מגלים עוד כי למרות נטייתם ימינה, דפוסי ההצבעה של המגזר הרוסי דומים יחסית לדפוסי ההצבעה של המגזר היהודי בכללותו.

יבני סובה
יבני סובה

לפי הממצאים שאסף, 8% מהעולים ממדינות ברית המועצות לשעבר מצביעים לשמאל, בהשוואה ל-14% מהישראלים היהודים הוותיקים (הפרש של 6%); 29% מגדירים עצמם כמצביעי מרכז, בהשוואה ל-26% מהאוכלוסייה היהודית הוותיקה; ואילו 54% מהעולים הם מצביעי ימין, בהשוואה ל-55% מהאוכלוסייה היהודית הוותיקה.

המחקר של חנין, שהוצג לאחרונה בכנס האגודה לחקר ישראל במכללת כנרת, מצא עוד כי שנת העלייה אינה משפיעה משמעותית על דפוסי ההצבעה.

כפי שהסביר חנין בכנס בכנרת, העלייה של השנים האחרונות, המכונה "העלייה של פוטין" – אנשים פרו מערביים וליברליים שהגיעו לישראל מהערים הגדולות – הייתה לתקווה הגדולה של השמאל הישראלי, אך גם הם הלכו ימינה.

כנס עולים בירושלים לציון 25 שנות עלייה, 2015 (צילום: הדס פרוש פלאש 90)
כנס עולים בירושלים לציון 25 שנות עלייה, 2015 (צילום: הדס פרוש פלאש 90)

על פי חנין, שמשמש גם כמדען הראשי של משרד הקליטה, דפוסי ההצבעה והעמדה האידאולוגית של העולים הם דווקא תוצאה של ניסיון ישראלי – ולא תוצאה של ניסיון סובייטי.

בסקרים נמצא כי רובם המכריע של העולים מצפה מהמנהיגים להתרכז בנושאים של ביטחון לאומי, אך הנושאים שמעניינים את דוברי הרוסית הם רווחה וכלכלה, פתרונות דיור ומחירי שכירות, וכן שיפור רמת החינוך וההשכלה בישראל.

על פניו מדובר בנושאים שמעניינים את כלל החברה הישראלית, אך על פי ההסבר של חנין, עבור העולים מדובר בבעיות חמורות ואקוטיות הרבה יותר.

הדעות הפוליטיות של הצעירים שונות

מחקרים אחרים שנערכו לאחרונה מצאו הבדל משמעותי בין דור ההורים והסבים, לבין הדור הצעיר של דוברי הרוסית, שהגיעו לכאן בגילאי בית ספר בשנות ה-90.

הדור הצעיר אמנם החל את תהליך החינוך בברית המועצות, אך גיבש את הזהות שלו בארץ. דור זה מכונה על ידי החוקרים "דור ביניים", דור 1.5.

בסקר שערכה פרופ' לריסה רמניק, ראש המחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת בר אילן, על ההבדל הבין דורי בציבור העולים,  נמצא כי בעוד דור ההורים היה מלוכד מהמרכז ימינה, הדור הצעיר יותר אמביוולנטי.

הפגנה נגד שר הפנים אריה דרעי, 2019 (צילום: Tomer Neuberg/Flash90)
הפגנה נגד שר הפנים אריה דרעי, 2019 (צילום: Tomer Neuberg/Flash90)

לפי הממצאים של רמניק, שליש מהצעירים ציינו כי דעותיהם הפוליטיות שונות מהדעות של הוריהם, ודפוסי ההצבעה שלהם מפוזרים יותר.

בעוד 80% מהדור הוותיק סימן את עצמו מהמרכז ימינה במפה הפוליטית, ורואה את ליברמן כ"ימין מתון ושפוי", 25% מהצעירים מגדירים את עצמם כבעלי דעות שמאלניות, ו-8% מגדירים עצמם כימניים קיצוניים יותר מההורים.

"יוצאי מדינות ברית המועצות לשעבר מאמינים במנהיגות החזקה, ופחות במנגנון הדמוקרטי. הדמוקרטיה השתויה שהם חוו בשנות ה-90 הייתה תוהו ובוהו. לא היה חוק וסדר, לא הייתה פרנסה ולא היה מה לאכול"

בזמן שחנין מסביר את הנטייה של מצביעים דוברי רוסית ימינה על ידי ניסיון ישראלי, רמניק מקשרת את דפוס ההצבעה לתרבות הפוליטית שממנה הם מגיעים.

"יוצאי מדינות ברית המועצות לשעבר מאמינים במנהיגות החזקה, ופחות במנגנון הדמוקרטי", אומרת רמניק. "הדמוקרטיה השתויה שהם חוו בשנות ה-90, מיד לאחר פירוק בריה"מ, היתה תוהו ובוהו אחד שלם. לא היה שם חוק וסדר, לא הייתה פרנסה ולא היה מה לאכול. זו הסיבה שולדימיר פוטין הגיע לשלטון ונמצא שם כבר 20 שנה. אנשים נאחזים בסדר וביציבות שמנהיג חזק יכול לספק להם".

נובי גוד בישראל, ינואר 2016 (צילום: הדס פרוש פלאש 90)
נובי גוד בישראל, ינואר 2016 (צילום: הדס פרוש פלאש 90)

למרות שמדובר בציבור מאובחן ומאופיין עם כוח פוליטי רב, נראה כי מרבית הפוליטיקאים והמפלגות לא השכילו לפנות אליו בשנים האחרונות.

"כשמדברים על הקול הרוסי אני רואה הרבה שטחיות והיעדר עניין אמיתי", אומרת לנה רוסובסקי, עיתונאית ומגישה ברדיו כאן רקע וכאן תרבות, פעילה חברתית ומייסדת קבוצת "רוסיות בלי חוש הומור וחבריהן".

רוסובסקי, שמשתייכת ל'דור 1.5' של העולים, נחשבת למובילת דעת קהל בכל הקשור לתפיסות בחברה הישראלית לגבי ציבור העולים, ונשים עולות בפרט.

"הפוליטיקאים נזכרו להתייחס למיליון הזה, שנמצא כאן 30 שנה, אז מדברים אליהם ברוסית ונותנים ברכה לנובי גוד", אומרת רוסובסקי. "יש בעיות אקוטיות שמלוות את הציבור גם בדורות ההמשך שנולדים כאן, וצריך להכיר בבעיות האלה ולטפל בהן.

לנה רוסובסקי
לנה רוסובסקי

"אצל דוברי רוסית לא נהוג ולא נעים לדבר על הקושי הכלכלי, אבל החברות שלי שמגדלות כאן ילדים ועובדות קשה, צריכות לעזור כלכלית גם להורים שלהן. מה לעשות שזו אוכלוסיה עם הכי פחות בעלות על דירות בישראל.

"הם מגיעים לגיל 75  ומשלמים שכר דירה או משכנתה, ואין להם חסכונות פנסיוניים. אז האם זו בעיה רק של הדור הוותיק? ממש לא. זו בעיה של הדור הצעיר וגם של הדור הבא שנולד כאן, כי הוא לא מקבל את המשאבים האלה".

זה נראה שאת משווה את העולים רק לאוכלוסיה הוותיקה בישראל, לבעלי דירות ממעמד סוציו אקונומי גבוה. מכיוון שעולים הם מהגרים ומשתייכים לקבוצות מיעוטים, האם לא נכון להשוות אותם למיעוטים אחרים בחברה?

"אם לא מדברים על תהליכי קליטה, אלא על מעמד סוציו-אקונומי, אז ברור שמשווים למצב אופטימלי שבו האוכלוסייה נמצאת במקום יציב וממצה את הפוטנציאל – לאוכלוסיה הוותיקה.

"כי אם לא, למי אז להשוות? לעולים הצרפתים? ליוצאי אתיופיה? לכל גל הגירה יש מאפיינים משלו, רקע שונה וכישורים רלוונטיים שונים וכן תקופות הגעה שונות".

ראש הממשלה יצחק רבין מלווה עולים מרוסיה בדרכם לארץ, 1994 (צילום: אבי אוחיון לע"מ)
ראש הממשלה יצחק רבין מלווה עולים מרוסיה בדרכם לארץ, 1994 (צילום: אבי אוחיון לע"מ)

יאיר לפיד מנסה להפיק לקחים

אחת המפלגות שמנסה להפיק לקחים מהבחירות באפריל היא כחול לבן. מספר 2 ברשימה, יאיר לפיד, כבר שחרר לרשת סרטונים שבהם הוא פונה לעולים בשפתם.

לפיד מבטיח בסרטונים אלה לעולים תחבורה ציבורית ופתיחת חנויות בשבת, אך לא נוגע בבעיות של פנסיה, תעסוקה ודיור, שמעסיקות את הציבור הזה.

חבר מפלגתו של לפיד, ח"כ יואל רזבוזוב, דווקא גאה בבוס: "אני חושב שהסרטונים מעולים", הוא אומר. "אנחנו בתקופת קמפיין אחרי קמפיין, וצריך לעשות משהו נחמד. וזה דווקא מעלה חיוך. אני רואה את ההשתדלות שלו כשהוא שובר את השיניים ברוסית. היום כולם מדברים על דת ומדינה, אבל הסרטונים מזכירים שאנחנו המפלגה היחידה שהביאה להישגים בתחומים האלה".

חגיגות השנה האזרחית החדשה באווירה רוסית בתל אביב, במעבר בין 2013 ל-2014 (צילום: Gideon Markowicz/FLASH90)
חגיגות השנה האזרחית החדשה באווירה רוסית בתל אביב, במעבר בין 2013 ל-2014 (צילום: Gideon Markowicz/FLASH90)

אבל גם רזבוזוב יודע שמה שמעניין את העולים באמת, אלה החיים עצמם.

"הדור הצעיר של דוברי רוסית מתחיל את החיים מנקודת מוצא יותר נמוכה מהצברים", הוא אומר, "אין סבתא שתוריש לו דירה, אין דוד שהיה בצבא ויעזור לו להתקבל לעבודה", אומר יואל רזבוזוב, ח"כ מטעם יש עתיד ומספר 18 ברשימת כחול לבן לכנסת, שמשתייך לדור הביניים של דוברי הרוסית. "הדור הזה גם נאלץ לסייע לדור ההורים, כי אין להם חסכונות פנסיוניים או רכוש בארץ".

רזבוזוב אומר כי הוא מכיר את הבעיות האלה מקרוב. "אבא שלי הוא דוגמה קלאסית", אומר חבר הכנסת. "הוא בן 63 והוא עדיין עובד כפועל בניין, למרות שהגיע לפה כמהנדס עם שני תארים. זה נשמע כמו קלישאה, אבל אלה הם החיים. הקצבה שצפויה לו מהביטוח הלאומי היא כ-700 שקל בחודש. יש מאות אלפי אנשים כמוהו, שאין להם פנסיה ואין להם דירה בבעלותם. זוג שחי מקצבה וצריך לשלם שכירות, מה יישאר לו למחיה?"

אז מה עשיתם ב"יש עתיד" כדי לקדם את הנושא?
"בשבע השנים שאני בכנסת ומשמש כיו"ר ועדת העלייה והקליטה הצלחנו לקדם מעמד של 'פליטי שואה', שאלה הם יהודים יוצאי מדינות ברית המועצות לשעבר, ששרדו את מלחמת העולם השנייה, ויקבלו קצבה מיוחדת מהמדינה. שוחחתי עם ההנהגה הבכירה של כחול לבן, בני גנץ, משה יעלון וגבי אשכנזי והסברתי להם את החשיבות של קידום חוקים שיתמכו באוכלוסיה הרוסית המבוגרת".

ח"כ יואל רזבוזוב: "אני חושב שהסרטונים של לפיד ברוסית מעולים. אנחנו בתקופת קמפיין אחרי קמפיין, וצריך לעשות משהו נחמד. וזה דווקא מעלה חיוך. אני רואה את ההשתדלות שלו כשהוא שובר את השיניים ברוסית"

גם בישראל ביתנו מבטיחים להיאבק בכנסת הבאה על הפנסיות לעולים.

"כשאנחנו באים לעזור לדור ההורים שלנו, אנחנו בעצם מחזקים את מעמד הביניים, שכל הכובד הכלכלי של תשלומי המסים מוטל עליו", אומר יבגני סובה, הח"כ החדש מטעם ישראל ביתנו. "ההורים שלנו עבדו 11-12 שעות ביום, ויתרו על נסיעות לחו"ל ועל כל המותרות, כדי שלנו, הילדים, לא יחסר דבר. היום להורים האלה אין שום דבר מהמדינה, והם זקוקים לעזרה של הילדים, בעוד יש מגזרים שלמים שלא משלמים מסים ומקבלים עוד ועוד תקציבים והנחות".

אבל חוק הפנסיות היה לכם ביד במו"מ הקואליציוני, ובחרתם לפוצץ אותו על חוק הגיוס. לא היה עדיף להעביר את חוק הפנסיות ולהשלים עם חוק הגיוס?

"אנחנו ממש לא בגדנו בחוק הפנסיות ואנחנו המפלגה היחידה שתעמיד את נושא הפנסיה כתנאי בהסכמים הקואליציוניים. נכון שזה יהיה קשה יותר כי הגירעון התקציבי גדל, אבל אנחנו באים להגן כאן על דור מתוסכל, שמהווה קטר של הכלכלה הישראלית, שמשרת בצבא, עובד קשה, משלם מסים והוא סוס שסוחב על עצמו את כל המגזרים שלא עובדים. חשוב לעצור את אלה שרוצים להעמיס עוד – לקצץ בתקציבים שחשובים לו ולעלות עוד ועוד את המסים. שייקחו ממקומות אחרים הפעם".

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
עוד 1,510 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // יום חמישי, 16 ביולי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו

מרתון החקיקה בכנסת נמשך: המליאה מצביעה בשעה זו על הצעת חוק השידורים

היועצת המשפטית לכנסת קראה שלא להצביע על הסתייגויות שלא נידונו בוועדה ● טהרן הנחתה את המיליציה החות'ית להיערך לחסום את מצר באב אל־מנדב על רקע האפשרות שוושינגטון תתקוף תשתיות אנרגיה באיראן ● ועדת השרים קבעה ששרה ובנימין נתניהו יאובטחו לשארית חייו של ראש הממשלה ● בג"ץ ידון בהרכב מורחב של תשעה שופטים בעתירות נגד החוק המגביל מעצר עריקים

סוכנות הידיעות האיראנית פארס דיווחה כי טילים אמריקאיים פגעו באתרים סמוך לבנדר עבאס.

רויטרס
רויטרס, 18:51 עריכה

סוכנות הידיעות האיראנית מהר דיווחה שחימוש אמריקאי פגע באזור האי קשם.

היועצת המשפטית לכנסת שגית אפיק הזהירה שהצבעה בקריאה שנייה ושלישית על הסתייגות מחוק השידורים שמוביל שלמה קרעי, מבלי שאלה נידונו בוועדה, תהווה פגם בהליך החקיקה.

מליאת הכנסת מצביעה בשעה זו על ההסתייגויות שהוגשו.

רויטרס
רויטרס, 18:13 עריכה

מנהיג המיליציה החות'ית, עבד אל־מלכ אל־חות'י, אמר היום כי כל מתקני הנפט של ערב הסעודית ומתקנים חיוניים אחרים יהיו מטרות לטילים ולכלי טיס לא מאוישים של המיליציה, אם ריאד תהיה מעורבת במה שכינה "תוקפנות כוללת" נגד תימן ותפעל להביא להסלמה.

החות'ים שיגרו טילים לעבר ערב הסעודית לאחר שהאשימו את הממלכה בהפצצת נמל תעופה שבשליטתם ביום שני, ובכך הפרו הפסקת אש שנמשכה ארבע שנים בעימות בין שני הצדדים.

מפגינים המתנגדים לגיוס חרדים לצה"ל חוסמים לתנועה את כביש 4 באזור בני ברק.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכל העדכונים עוד 30 עדכונים
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

איזנקוט מתמקם בראש הטבלה

הפער בצמרת נשמר כאשר מפלגת ישר גוברת על הליכוד בשני מנדטים בסקר חדש של יוסי טאטיקה ● טרופר והנדל לא מצליחים לעבור את אחוז החסימה, בעוד גנץ ושמחי עוברים בקושי ● במקביל, הציבור מעביר מסר חריף לממשלה עם 61% מהמשיבים הדורשים לבטל בכנסת הבאה את חוקי ההטבות לחרדים

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 242 מילים
אמיר בן-דוד

שלטון חסר מעצורים

ראש הממשלה והקואליציה שלו מנצלים את מה שנראה כמו ימי פומפיי האחרונים שהכוח עדיין בידיהם, כדי לפרק את כל הגופים שעדיין יכולים לרסן אותם, או אפילו רק למתוח עליהם ביקורת ● וגם: ההדחה שלא קרתה ● שובו של פגסוס ● הגענו לגמר: מסי מול ההיסטוריה ● ועוד...

ראש הממשלה בנימין נתניהו, שרי ממשלה וחברי כנסת משתתפים בישיבת מליאה ובהצבעה על הצעת חוק להקפאת מעצרים של סרבני גיוס חרדים באולם מליאת הכנסת בירושלים, 14 ביולי 2026 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
חיים גולדברג/פלאש90

הדרך אל גמר המונדיאל עוברת בכישלון האנגלי ובשיטה של קרויף

בזמן שאנגליה של טוכל שוב בעטה בדלי וחזרה ללונדון ללא תואר ובלי גרם של זהות טקטית, ארגנטינה וספרד הוכיחו שהן שתי הנבחרות הטובות בעולם כרגע ● עכשיו, היצרים והגאונות של מסי צריכים להתמודד מול השיטה והשליטה של רודרי ובית הספר של ברצלונה

לכתבה המלאה עוד 1,304 מילים

אריות של נייר

החתימה בוושינגטון לא תביא לפירוק נשק בשטח, ופער זה לא ייסגר על ידי צבא לבנון החלש או באמצעות "פתרון" סורי.

בסוף יוני, נחתם בוושינגטון הסכם מסגרת בין ישראל ללבנון, ומייד נשמעו הצהרות ניצחון משני צדי הגבול. ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו קרא לזה הישג היסטורי, ראש ממשלת לבנון נוואף סלאם הציג אותו כצעד לקראת ריבונות מלאה, ושר החוץ האמריקאי מרקו רוביו בירך על ההסכם המגיע לשני העמים.

סטיב בלחסן הוא סא"ל (במיל'), מתמחה בניתוח סוגיות גיאופוליטיות וביטחוניות. בעל תואר MBA בניהול משברים ובניית חוסן, עם התמחות בחיבור שבין אסטרטגיה צבאית לחוסן לאומי ואזרחי.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 932 מילים ו-1 תגובות

טורקיה מפנה את המכשול לעסקת ה־F-35

הדיווחים על כוונת אנקרה למכור את מערכות הנ"מ הרוסיות למדינה במפרץ עשויים לסלול את דרכה חזרה לפרויקט החמקנים האמריקאי ● אלא שמוסקבה נדרשת לאשר את העסקה, הקונגרס עלול להציב תנאים, וישראל כבר נערכת למאבק על שמירת יתרונה האיכותי ● פרשנות

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 649 מילים
זירת הדמוקרטיה
כל מה שצריך לדעת כדי לשמור על ישראל ליברלית

מסתמן שאבו מאזן פותח את הגדה לחמאס

בצל הדרמה במצר הורמוז, פרסם נשיא הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, ביום חמישי שעבר (9 ביולי) צו נשיאותי על עריכת בחירות כלליות למועצה המחוקקת הפלסטינית, שנקבעו ל־28 בנובמבר 2026.

יש יותר סימני שאלה מסימני קריאה ביחס להיתכנות הבחירות למועצה הפלסטינית במצב הנוכחי, אבל זהו גם פתח לחמאס שיקבל לראשונה אפשרות להשתתף בבחירות בגדה.

פנחס ענברי הוא חוקר בכיר של מזרח התיכון, עיתונאי, סופר, תסריטאי ומשורר. מחבר הערכים על הפלסטינים באנציקלופדיה העברית החדשה. שימש שנים רבות חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה. חיבר ספרי עיון על הבעיה הפלסטינית, וספר בלשנות על שורשי השפה העברית "סיפור שורש". הרומנים שחיבר יחד עם אשתו אביבה הם: "על גב סופה" - על אתגרי הקהילות הנוצריות בגליל המערבי בימי המנדט הבריטי מול האסלאם הרדיקלי ומעמד האישה, ו"שומר השאול" עוסק בשחיתות הישראלית.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 921 מילים

למקרה שפיספסת

ניצחון פירוס של הקואליציה

החקיקה להקפאת מעצרי העריקים החרדים הותירה אחריה שובל של פרישות, קרעים בקואליציה ונזק אלקטורלי לליכוד ● לאחר שהחוק הוקפא בתוך פחות מ־24 שעות, נתניהו עלול להישאר עם מלוא המחיר הפוליטי, אך בלי התמורה שהבטיח למפלגות החרדיות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 681 מילים ו-2 תגובות
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

צה"ל ממשיך בחיסולים למרות הפסקת האש בעזה

ניתוח תקיפות צה"ל מגלה כי מאחורי הקלעים מתנהלת כיום מערכת ציד שיטתית נגד כל מי שהשתתף בטבח השבעה באוקטובר ● יחידת ניל"י של שב"כ סורקת אלפי חשודים במטרה ברורה שלא להשאיר אף אחד מהם בחיים ● "הם חתמו על גזר דין מוות של עצמם"

לכתבה המלאה עוד 1,196 מילים ו-1 תגובות
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

מזמור לדוד

חוות הדעת של ועדת גרוניס נקראת היום כאזהרה ברורה שאיש לא רצה לשמוע ● משיחת המינוי במכוניתו של נתניהו, דרך הסתבכות אחיו ועד הניסיון להכשיר מפלגה כהניסטית, עולה מסקנה אחת: ראש שב"כ שאינו מבחין בין נאמנות למדינה לנאמנות למחנה חייב ללכת הביתה, לפני שהנזק יהפוך לאסון ● פרשנות

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,581 מילים

תגובות אחרונות

זוחלים לכיוון הכחדה

רק לאחר שהוועדה לתשתיות לאומיות אישרה לחברת או.פי.סי אנרגיה, שבבעלות עידן עופר, להקים שדה סולארי ענק בנגב, התברר לחברי הוועדה כי בשטח המיועד חיה שנונית באר שבע – לטאה נדירה המצויה רק בישראל ● ממצאי הסקר שתיעד את השנוניות לא הועברו לוועדה ● בחברה להגנת הטבע טוענים שמדובר בהטעיה חמורה ודורשים לבטל את התוכנית ● חברת גיאו טבע, עורכת הסקר: "דוחים את הטענה"

לכתבה המלאה עוד 1,513 מילים ו-3 תגובות

סקרי זמן ישראל

חבר הקונגרס שעוכב בידי מתנחלים מאשים את ישראל בשותפות לאלימות

ריאיון רו קאנה הגיע לביקור בגדה המערבית כדי להיפגש עם פלסטינים, מצא את עצמו חסום תחת איומי נשק של מתנחלים, והחליט לשבור שתיקה ● בריאיון לזמן ישראל הוא מספר כיצד נדרשה התערבות דיפלומטית בהולה כדי לחלץ אותו ללא פגע, תוקף את היעדר הענישה, ומסביר מדוע הפסיק להגדיר את עצמו "פרוגרסיבי פרו-ישראלי" ● שגרירי ישראל וארה"ב רומזים: מדובר בתעלול יחסי ציבור לקראת ריצה לנשיאות

לכתבה המלאה עוד 1,276 מילים ו-2 תגובות

חוק המשתמטים עשוי לדחוק את בהרב־מיארה למהלך חסר תקדים

לאחר אישור חוק יסוד לימוד תורה והחוק להקפאת מעצרם של משתמטים, נדרשת היועמ"שית לגבש את עמדתה בעתירות ולבחון כיצד לנהוג בהליכי האכיפה נגד בני ישיבות ● החשש מיצירת מציאות משפטית בלתי הפיכה עלול להציב בפניה שאלה חריגה במיוחד: האם עליה לעתור בעצמה לבג"ץ נגד חקיקת הכנסת ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 775 מילים ו-4 תגובות

החשש החרדי מנוכחות משטרתית בקלפיות הוביל את הכנסת לאשר את אחד החוקים המבישים בתולדותיה ● בזמן שהצבא מתחנן לחיילים כדי לעמוד במשימות המבצעיות, נתניהו מחלק חסינות לעריקים רק כדי להבטיח את שלטונו ● ההבטחות של ש"ס על תהליך ריפוי הן שקר שנועד להכשיר את הפירוק המוחלט של הדמוקרטיה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 812 מילים ו-2 תגובות

טראמפ ירה את התחמושת הכלכלית מוקדם מדי

שוק האנרגיה העולמי מצוי במצב הפגיע ביותר בתולדותיו ● בניגוד לגל הראשון של המצור במצר הורמוז בתחילת השנה, הפעם המדינות המפותחות נכנסות למשבר כשעתודותיהן המסחריות נמצאות בשפל היסטורי ● באיראן מנצלים היטב את נקודת התורפה הזאת ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 776 מילים

סעודיה מסתמנת כמנצחת הגדולה של מלחמת איראן

המלחמה מול איראן פגעה בביטחון המפרץ, אך סעודיה הצליחה לרשום זינוק ברווחי הנפט ולבסס את מעמדה כמנהיגה אזורית ● כעת היא מגבשת גוש הכולל את קטאר, טורקיה ופקיסטן במטרה לבלום את טהרן וגם את ישראל ● מנגד, איחוד האמירויות שספגה אלפי טילים בוחרת בדרך עצמאית, ומהדקת את שיתוף הפעולה הביטחוני עם ירושלים

לכתבה המלאה עוד 1,303 מילים

בזמן שהם חוטפים את האש במליאה, נתניהו מתכנן את הדחתם

נתניהו דוחה את ההכרעה על מבנה רשימת הליכוד עד לאחר השלמת החקיקה החרדית, בניסיון להבטיח משמעת מלאה מחברי סיעתו ● אלא שהשריונים המתוכננים והצמצום במספר המקומות הריאליים כבר מציתים מאבקי הישרדות, האשמות ואיומים בתוך המפלגה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 665 מילים ו-2 תגובות
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.