JavaScript is required for our website accessibility to work properly. ד"ר מעוז רוזנטל: אנחנו יודעים שהסכר נסדק, אבל מעדיפים לדבר על הטיח | זמן ישראל

אנחנו יודעים שהסכר נסדק, אבל מעדיפים לדבר על הטיח

מפגינים פרו־פלסטיניים מתכנסים בקמפוס אוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס, 12 ביוני 2024 (צילום: AP/Damian Dovarganes)
AP/Damian Dovarganes
מפגינים פרו־פלסטיניים מתכנסים בקמפוס אוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס, 12 ביוני 2024

ה-7 באוקטובר היה הפתעה צבאית וביטחונית, אבל בשבועות שאחריו התגלתה הפתעה נוספת, לא פחות מטרידה: המשבר ההסברתי.

בזמן שישראל התמודדה עם המתקפה הקטלנית ביותר על אזרחיה מאז הקמתה, הקמפוסים המערביים התפוצצו בגל של תמיכה בחמאס ובאנטגוניזם כלפי ישראל. לא רק ברחוב – גם באולמות האקדמיה, בקרב אלו שאמורים היו להיות בעלי בריתנו הטבעיים.

סקרים שבוצעו מאז 2023 בעולם המערבי הציגו בפנינו נתונים המדברים בעד עצמם: על פי נתוני Pew YouGov ומכוני מחקר מובילים אחרים, 60% מהצעירים האמריקאים בגילאי 18-24 נוטים לטובת חמאס, 47% מהצעירים הגרמנים מסכימים להשוואה בין ישראל לנאצים, רמות התמיכה בה באירופה במינימום היסטורי.

על פי נתוני מכוני מחקר מובילים, 60% מהצעירים האמריקאים בגילאי 18-24 נוטים לטובת חמאס, 47% מהצעירים הגרמנים מסכימים להשוואה בין ישראל לנאצים, ורמות התמיכה בה באירופה במינימום היסטורי

אלה לא משברים זמניים – אלה סימפטומים של שינוי טקטוני שהתחולל מתחת לרדאר שלנו. שינוי שכבר קיבל ביטוי מדיני בהחלטות האיחוד האירופי נגד ישראל שהתקבלו בקיץ האחרון.

מתוך 25,118 פוסטים ברשתות חברתיות העוסקים במצבה המדיני של ישראל שנאספו על ידי קבוצת המחקר פוליטוגרפיה-תמרור ברבעון האחרון, דליתי 2,835 פוסטים העוסקים בירידת התמיכה בישראל בעולם. כלומר, פוסטים של הציבור המודאג מהמצב המדיני (על כיווניו השונים) ובתוך כך עוסק בירידת מעמדה המדיני של ישראל.

בעזרת ניתוח AI של פוסטים אלה עולה כי 43% מהציבור מבין שהבעיה מדיניותית ותרבותית, כלומר כרוכה בהיבטי עומק של מדיניות ישראל. רק 13% רואה בכך כשל הסברתי. כאשר ישראלים מסבירים ברשתות את קריסת התמיכה בקמפוסים, הם מצביעים על גורמים מבניים: שינוי מדיניות (43%), מלחמת תרבות (28%), שינוי דורי (16%).

ביחד – 87% מהציבור מאמינים שהגורמים לקריסת התמיכה בישראל אינם טכניים. אבל כשהממשלה מאמצת את התפיסה של ה-13%, החושבים שמדובר כאן בבעיית הסברה גרידא? ברור שיש כאן בעיית רלוונטיות והתמודדות עניינית עם הסביבה הבינלאומית המשתנה.

אלה לא משברים זמניים – אלה סימפטומים של שינוי טקטוני שהתחולל מתחת לרדאר שלנו. שינוי שכבר קיבל ביטוי מדיני בהחלטות האיחוד האירופי נגד ישראל, שהתקבלו בקיץ האחרון

זהו מה שד"ר צבי לניר כינה "הנטייה להסביר הפתעה בסיסית במונחים מצביים". לניר, חוקר ותיק של תהליכי קבלת החלטות, הבחין בין הפתעה מצבית (כשל באיסוף מידע) ובין הפתעה בסיסית (פער בין תפיסת העולם למציאות). מהראשונה לומדים בקלות. מהשנייה – הלמידה כואבת וכרוכה בשאלות קשות: מה השתנה בערכים המערביים? איך דור Z תופס את הסכסוך? מדוע הנרטיב לא מהדהד? שאלות שדורשות מחקר, לא סרטון הסברה ויראלי.

גם בקרב הציבור רק 6.1% יודעים לזהות "קונספציה שגויה" – טעות בהנחות היסוד. זהו הנרטיב הנדיר ביותר, למרות שהוא המדויק. למה? כי להודות בקונספציה שגויה דורש חשיבה אסטרטגית מחודשת.

עם זאת, הבעיה בהקשר הזה היא לא הציבור אלא מקבלי ההחלטות. לאורך תקופה ארוכה בה אנו בוחנים בפוליטוגרפיה-תמרור את ההתייחסויות הפומביות של מקבלי ההחלטות המובילים במערכת הפוליטית הישראלית אל המציאות המשתנה, אנו רואים עיסוק בסטטוס קוו: דיון במצב הקיים, כמעט ללא התייחסויות לפתרונות עומק מדיניים. כלומר, במקרה הטוב מקבלי ההחלטות שלנו עוסקים בזיהוי של הפתעות מצביות אך לא בהבנת ההפתעה הבסיסית לעומקה.

מדוע ההנהגה בוחרת בהסברה ולא בהתמודדות עם מושכלות יסוד? כי זה קל יותר. אפשר להקים מחלקת יח"ץ, להשקיע בקמפיינים. זה נראה כאילו עושים משהו. לעומת זאת, לבצע בחינה אסטרטגית שתבחן את השינויים בדעת הקהל, תעקוב אחר מגמות בקמפוסים – זה דורש רצינות שנראה שאין לה כתובת. דור שגדל על Black Lives Matter וביקורת קולוניאליזם דורש הבנת עומק, לא קמפיינים שיווקיים.

אם באמת היינו מתמודדים עם ההפתעה הבסיסית, היינו שואלים: מהם המנגנונים שמניעים את השינוי? אילו תכנים מצליחים לחדור? איפה אנחנו מפסידים, ולמה?

הציבור הישראלי יודע שהסכר נסדק – 87% מהפוסטים שבחנו מצביעים על ההבנה שהבעיה לא טכנית. אבל ההנהגה מעדיפה הפתרון הקל: עוד תקציב להסברה. זה מאפשר לא להתמודד עם השאלות הקשות.

הציבור הישראלי יודע שהסכר נסדק – 87% מהפוסטים שבחנו מצביעים על ההבנה שהבעיה לא טכנית. אבל ההנהגה מעדיפה הפתרון הקל: עוד תקציב להסברה. זה מאפשר לא להתמודד עם השאלות הקשות

אם נמשיך להתמקד בטיח – נמשיך לראות את הסכר נסדק. הלמידה מהפתעה בסיסית דורשת אומץ: להודות שאין לנו תשובות, לבנות תשתית מחשבתית, ולעצב אסטרטגיה צופה-פני-עתיד על בסיס הבנה עמוקה. כל השאר – טיח על קיר סדוק.

ד"ר מעוז רוזנטל הוא ראש החוג לממשל, תקשורת ודיפלומטיה במרכז האקדמי הרב תחומי ירושלים. ועמית מחקר בקבוצת המחקר תמרור-פוליטוגרפיה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 624 מילים
כל הזמן // יום חמישי, 21 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

דיווח: איראן משקמת את התעשייה הצבאית שלה מהר מהצפוי מאז הפסקת האש

איראן קיבלה את עמדות ארה״ב לגבי סיום הלחימה ובוחנת אותן; על פי דובר משרד החוץ האיראני, פקיסטן ממשיכה לתווך, וכמה סבבי תקשורת התקיימו על בסיס מסגרת 14 הנקודות המקורית של איראן ● דיווח: כ״ץ מינה לראש המטה ללחימה כלכלית בטרור אדם ללא רקע ביטחוני - לאחר שהתפקיד לא היה מאויש שנה ● סקר מנדטים: הציונות הדתית עוברת את אחוז החסימה, הליכוד נחלש

לכל העדכונים עוד 9 עדכונים

נגישות לרפואה בשטחי C

קבוצת ישראלים הותקפה במקום מרוחק כלשהו במדינה זרה. התנסינו לאחרונה יותר ויותר במקרים כאלה, למרבה הצער והאימה. בואו נתאר לעצמנו את הידיעה על כך שהסיוע הרפואי התעכב במשך שעות על ידי השלטונות המקומיים. זעקה גדולה נקים על חוסר הצדק והמעשה הלא האנושי.

כשמוהנד, מוברכ וליילה הותקפו במאהל שלהם על ידי טרוריסטים יהודים, רעולי פנים וחמושים באלות, באמצע הלילה נאזקו והוכו, והאמבולנס הראשון לפינוי שלהם הגיע רק אחרי 4 שעות.

הרב דני דניאלי - רב חילוני הומניסטי, יועץ ארגוני ומנטור למנהלים. בעברו היה המנהל המייסד והמשנה למנכ"ל של בית אבי חי, מרכז תרבות יהודי – ישראלי בירושלים. בקריירה המקצועית שלו עסק במיזמי תרבות וזהות יהודית, מיוזמי דיאלוג ("צו פיוס") - תוכנית לימודים מותאמת למכינות קדם-צבאיות חילוניות ודתיות-חילוניות. פעיל למען זכויות אדם ולמען יוצאים בשאלה. נשוי לליאורה, אב לשלושה וסב לחמישה. פעיל נוכחות מגינה, "קול רבני לזכויות אדם".

הרבה רותי בידץ היא רבה חילונית הומניסטית, היו״רית היוצאת של קול רבני לזכויות אדם. פעילה בנוכחות מגינה בבקעת הירדן עם פעילות.י בקעת הירדן.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 855 מילים

הפרסום על הכוונה להפוך את הנשיא לשעבר לשליט איראן חושף חוסר הבנה של המציאות במזרח התיכון ● בזמן שארה"ב מתמהמהת וסופגת עלבונות פומביים מטהרן, מצר הורמוז נותר סגור, והשעון לקראת המונדיאל הולך ואוזל ● במקביל, המתיחות בין טראמפ לנתניהו מחריפה ברקע הניסיונות לגבש הסדר ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 899 מילים
אמיר בן-דוד

בין ייל לסטנפורד, הלב שלי נשאר בתל חי

כשארזנו את המזוודות והילדים בספטמבר 2023, המסלול קדימה נראה ברור, כמעט מובן מאליו. יצאתי לפוסט דוקטורט באוניברסיטת ייל, חמושה בתמיכתה הנדיבה של קרן רוטשילד, הות"ת ו-ISF ובשאיפות אקדמיות גדולות, רגע אחרי שסיימתי את הדוקטורט שלי בחוג למדיניות ציבורית באוניברסיטת תל אביב.

התוכנית של בן זוגי ושלי הייתה פשוטה: נוסעים לשנה אחת של מחקר אינטנסיבי בארה"ב, קופצים למים של האקדמיה העולמית, וחוזרים ישר למסלול קביעות בארץ. רצינו לתרום, לחקור ולגדל את הילדים בבית.

ד"ר מיטל פלג מזרחי היא עמיתת פוסט דוקטורט במחלקה לכלכלה של אוניברסיטת ייל, עתידה לעבור לבית הספר למשפטים בסטנפורד כעמיתת מחקר, מרצה בחוג הרב תחומי באוניברסיטת תל חי, ואמא ל-4 ילדים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 708 מילים

דמעות התנין של סער

סער תקף את השר לביטחון לאומי על הנזק הדיפלומטי שגרם ב"מופע המחפיר" מול עצורי המשט לעזה, אך ההזדעזעות שלו מעוררת גיחוך ● הרי סער בחר ביודעין להצטרף לממשלה שבן גביר הוא חבר בכיר בה, ומייצג נאמנה את רוח הקואליציה ● גם נתניהו פרסם הודעת גינוי רפה – אך בפועל ממשיך לאפשר לשר להרוס כל חלקה טובה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 808 מילים ו-1 תגובות

למקרה שפיספסת

ישראל לא איבדה רגש, היא איבדה את היכולת לעצור

ביום העצמאות האחרון ישבתי עם הילדים על הספה, בזמן שבחוץ עוד נשמעו זיקוקים ושירים. הטלפון היה פתוח על החדשות. ואז עלתה הידיעה על הנער שנרצח בפתח תקווה.

אני זוכרת את התחושה הפיזית בבטן. לא רק בגלל הרצח עצמו, שהיה מזעזע, אלא בגלל משהו אחר שהבהיל אותי כמעט באותה מידה: כמה מהר הכול המשיך.

טלי לאופר היא כותבת, אשת תוכן ומנהלת אמנותית במוסדות תרבות ואמנות. עוסקת בתרבות, חברה, חינוך וסיפורים אנושיים ומביאה קול אישי, חד ורגיש המחבר בין יצירה, אנשים ותהליכים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 836 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

תגובות אחרונות

סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

לציבור לא משנה באיזה תאריך יתקיימו הבחירות

הוויכוח הפוליטי על תאריך הבחירות מנותק מהלך הרוח של רוב המצביעים, שפשוט אדישים למועד - כך עולה מסקר חדש של יוסי טאטיקה ● במקביל, סקר המנדטים מראה התאוששות של הליכוד שחוזרת להיות המפלגה הגדולה על חשבון מפלגת ביחד בראשות בנט, שנחלשת מעט

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 295 מילים

מירוץ החימוש של הקפה

שינוי האקלים טלטל את עולם הקפה ותרם לעלייה חדה במחירים, אבל הביקוש נותר קשיח: מלחמה או שלום, בצורת או שיטפון, אנשים שותים קפה ● השנים הבאות יעמדו בסימן מירוץ בין האתגרים שיציב האקלים לבין היכולת לנצל כל טיפת מים ● שחר דיין, אגרונום מ"נטפים": "מכיוון שבעל הבית השתגע, המערכות שלנו מנסות להחליף אותו"

לכתבה המלאה עוד 1,563 מילים

פוחתים הסיכויים של גופמן להתמנות לראש המוסד

החלטת בג"ץ להחזיר את מינוי ראש המוסד לוועדת גרוניס היא סטירת לחי מהדהדת ● השופטים סירבו לאשר את מועמד נתניהו אחרי שהבינו כי הוועדה העלימה עין מחקירת קצינים בפרשת הפעלת אורי אלמקייס, והורו לה לזמן עדים ואף לתחקר את גופמן ישירות ● התצהיר הדרמטי שהגיש תא"ל ג' מעלה חשד כבד לאי-אמירת אמת בתחקיר מבצעי – כתם בל יימחה עבור מועמד לארגון חשאי ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 878 מילים

אנשי ראש הממשלה טוענים לרוב דמיוני בכנסת שיתמוך בחוק הפטור מגיוס בניסיון נואש לרצות את יהדות התורה - אבל השותפים החרדים חושדים שמדובר בספין ● הכנסת צפויה להתפזר היום ללא תאריך יעד לבחירות, כשנתניהו בונה על הסלמה ביטחונית שתשנה את סדר היום ותדחה את הקץ הפוליטי ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 522 מילים ו-2 תגובות

הצ'אטבוט לא ישלם מס הכנסה

מס ההכנסה של עובדים אנושיים מממן את תקציבי המדינות, והבינה המלאכותית מאיימת לחתוך את צינור החמצן הזה ● הרעיון להטיל "מס רובוטים" כבר התברר כגול עצמי שרק חונק חדשנות, והמומחים דורשים להגיש את החשבון לבעלי ההון ● כך או אחרת, הממשלות חייבות להתעורר לפני שגל הפיטורים ישאיר אותן עם קופה ריקה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,022 מילים

תרמית "היום שאחרי"

עזה קורסת תחת ביוב, עכברושים וייאוש, בזמן שחמאס וישראל קונים זמן ● למרות תוכנית השלום של טראמפ והקמת הוועדה הטכנוקרטית, שיקום הרצועה רחוק מתמיד ● ישראל מעכבת כניסת פקידים ושוטרים, חמאס נאחז בנשקו, והסיוע ההומניטרי מנוצל להברחות ● הסטטוס קוו לא רק שאינו מקרב הכרעה – הוא מרחיק אותה

לכתבה המלאה עוד 2,107 מילים ו-1 תגובות

הפאזל הפוליטי מתחיל להתבהר לקראת הבחירות

לקראת הבחירות לכנסת ה-26, המפה הפוליטית מתחילה להתבהר, אך מספר שאלות מפתח נותרו פתוחות ● מה יעלה בגורל בוחרי סמוטריץ', האם איזנקוט באמת מסוגל למשוך מנדטים מהליכוד, ולאן נעלמו הנשים בפריימריז של חד"ש? ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 811 מילים ו-2 תגובות

בעוד שחוק הגיוס של נתניהו וביסמוט יגיע רק בעוד חמש שנים למקסימום 10,000 מתגייסים חרדים, צה"ל מבהיר כי הוא זקוק ל-12,000 חיילים באופן מיידי ● הנתונים חושפים את הפער העצום בין הצרכים המבצעיים של הצבא שנשחק בשלוש שנות מלחמה לבין הפוליטיקה של הכנסת המתפזרת ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 844 מילים ו-1 תגובות

גם בים הרחפנים עושים צרות

אופנת הדיג באמצעות רחפנים ממלאת את הים בקרסים ובמאות מטרים של חוטי דיג, שגולשים, שחיינים וצבים מסתבכים בהם ● הפתרון המפתיע מגיע מהאוויר: בחברה להגנת הטבע גילו שתקנות הטיס המעודכנות אוסרות על השלכת חפצים מרחפן, וכך נסללה הדרך לאיסור גורף על דיג באמצעות רחפנים ● טל רז, שהצילה שתי צבות שנלכדו בסבך החוטים: "אפשר לנשום לרווחה"

לכתבה המלאה עוד 1,175 מילים

"המחבלים יצרו כאוס והזירות זוהמו. צריך להתאים את דיני הראיות למציאות"

בעוד כשנה יקום בית הדין המיוחד למחבלים שהשתתפו בשבעה באוקטובר ● עו"ד יעל ויאס גבירצמן תייצג שם מאות משפחות נפגעים ● בשיחה עם זמן ישראל, היא מדברת על חשיבות החוק שדן בפשעים חסרי תקדים, הקושי הראייתי, החשיבות לשמירה על זכויות הקורבנות ועל החשיפה לחומרים ● "כשאני בתפקיד יש לי משימה, אבל כשאני אלך לתערוכה - שם אני אבכה"

לכתבה המלאה עוד 1,417 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.