מנדלבליט: תיקון החוק שמונע מנאשם להרכיב ממשלה - איננו פרסונלי

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט (צילום: תומר נויברג/פלאש90)
תומר נויברג/פלאש90
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט

היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, נשא דברים בכנס בנושא "אתיקה של נבחרי ציבור", במלאת שנתיים לפטירת נשיא ביהמ"ש העליון לשעבר, מאיר שמגר ז"ל, באוניברסיטת תל אביב –

"על מרדכי היהודי מספר הכתוב, כי היה רצוי לרוב אחיו (מגילת אסתר ט, ג). מאיר שמגר רצוי הוא לכל אחיו, כקטנים וכגדולים, יבורך ונבורך.

איש של כבוד הוא מאיר שמגר. אציל רוח. איש של הדר, והדרו על סביבותיו. מנהיג, שופט דגול, אדם, זה האיש וזה סברו. מי שעבד במחיצתו יודע כל אלה. אשריי שנפל בחלקי להיות לידך, מאיר שמגר, חברים היינו וחברים נהיה, אחי הבכור, דבר לא ייגרע. אך אחסר אותך בבית המשפט; בשעות בוקר מוקדמות, בשעות ערב מאוחרות, במושב של שלושה, בהתייעצויות אין קץ. ב"אני מסכים" וב"אלך בדרכי שלי", בחברותא, בשיחה של לא כלום, בבקשת עצה, בקבלת חום מלב.

כמנצח היית על תזמורת, אחי מאיר שמגר. נבל וכינור. תוף וחליל. למנצח למאיר מזמור, הללויה".

מתוך דברים שכתב בלשונו הציורית, והכה ייחודית, כבוד השופט המנוח מישאל חשין ז"ל, בחודש יוני 1995, עם פרישתו של הנשיא שמגר ז"ל מכס השיפוט.

אני שמח ומלא תודה על הזכות לשאת דברים בכינוס חשוב זה לכבודו של הנשיא מאיר שמגר. – כן, כינוס ולא כנס – שכן, כפי שלבטח יוכל להסביר לכולנו פרופ' (אסא) כשר – המילה 'כנס' יוחדה בראשית ימיה של המדינה לכינוסיה של הרשות המחוקקת שלנו – הכנסת.

הנשיא שמגר היה איש של חזון. את מורשתו אנו מכירים ומוקירים ואני בטוח שאפשר לומר בשם כל הקהל הנכבד היושב כאן הערב, שאנו שואפים לפעול לאורה בעצמנו ולתת לה ביטוי בעבודתנו כיום.

אך לא רק איש חזון היה הנשיא שמגר.

בדברי הימים כ"ט נאמר: "וְדִבְרֵי֙ דָּוִ֣יד הַמֶּ֔לֶךְ הָרִאשֹׁנִ֖ים וְהָאֲחרֹנִ֑ים הִנָּ֣ם כְּתוּבִ֗ים עַל־דִּבְרֵי֙ שְׁמוּאֵ֣ל הָרֹאֶ֔ה וְעַל־דִּבְרֵי֙ נָתָ֣ן הַנָּבִ֔יא וְעַל־דִּבְרֵ֖י גָּ֥ד הַחֹזֶֽה׃

יש אומרים כי הָרֹאֶ֔ה הוא מעין "מגלה עתידות" – זה שניחן ביכולת לראות אירועים חד-פעמיים בעתיד ובהתאם לכך להשיא את עצתו; הַנָּבִ֔יא הוא זה אשר מביא את דבר ה' לפני העם; והַחֹזֶֽה הוא זה אשר ניחן ביכולת לחזות ולגבש תובנות ביחס לעתיד, בטווח הארוך.

ואכן – לא רק איש חזון היה הנשיא שמגר, כי אם גם חֹזֶֽה היה הוא.

מאיר שמגר, 2008 (צילום: יוסי זמיר, פלאש 90)
מאיר שמגר, 2008 (צילום: יוסי זמיר, פלאש 90)

חֹזֶֽה במובן של מי שהיה מסוגל "לעמוד על המרפסת", להשקיף נכוחה אל המציאות, להבין היכן אנו עומדים והיכן אנו צפויים לעמוד – ובהתאם לכך לגבש את דרך פועלו. הדבר קיבל ביטוי בניתוחיו העמוקים שאמנם נאמרו תוך קימוץ במילים, אך תמיד תמיד בצורה מדויקת, בהירה וישירה. כך היה כאשר חזה הנשיא שמגר, בתפקידו כפצ"ר את המשמעויות שתהיינה למערכה שהיתה עתידה לפרוץ אז – מלחמת ששת הימים. בהתאם, פעל הנשיא שמגר להכנת כלים משפטיים מצוינים בדמות אותם ארגזי פעולה מפורסמים שהונחו עם הישמע האזעקות בידיהם של קציני הפרקליטות הצבאית. בתוך הארגזים המתינו קבצים ומסמכים שהיוו ועודם מהווים את התשתית המשפטית הסדורה והמגובשת להתמודדות עם השאלות הבוערות שהתעוררו כבר במהלך ועם שוך הקרבות.

כמו אז, לפני למעלה מיובל שנים – כך גם בדורנו, היטיב הנשיא שמגר להשאיר בידינו כלים מתאימים שיסייעו לנו בהתמודדות היומיומית עם האתגרים בני זמננו. הכינוס היום יעסוק בהרחבה בנושא שהיה קרוב מאוד לליבו של הנשיא שמגר: כללי האתיקה של נבחרי ציבור. הנשיא שמגר זיהה בעבר את חשיבותו הרבה של נושא זה, הודות לאותה יכולת מופלאה שהייתה לו לחזות ולצפות פני עתיד, ודומני כי היום כולנו מבינים עד כמה הוא צדק.

הנשיא שמגר עסק בנושא הבטחת אמות המידה של אלה שנהנים מאמון הציבור לכל אורך פועלו המקצועי. גם את מאמרו האחרון הקדיש הנשיא שמגר לנושא, תוך שהתמקד בעניין של "כללי אתיקה של בורר".

הנשיא שמגר הלך לעולמו חודשים בודדים לפני ראשיתו של משבר התפרצות נגיף הקורונה. מאז, עמלים לילות כימים – ולא כמליצה, עובדי מערך הייעוץ המשפטי לממשלה במשרד המשפטים ובמשרדי הממשלה האחרים, על מנת לסייע במערכה שגבתה לצערנו את חייהם של אלפים. היכולת לגבש מענים משפטיים מידיים בהתאם להנחיות של גורמי המדיניות לשם יישום של המגבלות שתאפשרנה את ההתמודדות עם המשבר שתוצאותיו היו קשות לניבוי, הצריכה ועודנה מצריכה כישורי משפטנות מעולים מצד כל השותפים לעשייה. לא מעט מן הידע המצטבר המבוסס על ניסיון העבר נלקח מתוך הנחיות ונהלי עבודה שונים אותם גיבש הנשיא שמגר בעת ששימש כיועץ המשפטי לממשלה ומתוך פסיקותיו כשופט ונשיא של בית המשפט העליון. כחלק מהצורך להתמודד גם עם שאלות הנוגעות לזכויות הפרט – וכתיבתו ופסיקותיו של הנשיא שמגר בהקשרים אלה מוכרות לכולנו, מצאנו את עצמנו עוסקים גם בעניינים אליהם לא התייחס המחוקק במפורש עד היום ואשר מצויים, מעבר לשיח של זכויות האדם והביטחון המשפטי, תחת המָטֶרְיָה של "כללי אתיקה". זאת למשל, ביחס לאפשרות לעשות שימוש בידע המצטבר מתוך ניסיונה של המערכת הרפואית בטיפול במגפה לצורכי מחקר, סדרי קדימויות במתן טיפול רפואי, מתן אפשרות לפלוני לצאת מן הארץ בתקופת סגר, לצרכיו האישיים הדחופים, תוך העדפתו בהכרח על רעהו, ההצדקה – מעבר לזו המקצועית, להשתמש בתכשיר נעדר התוויה רפואית/תכשיר רפואי שלא קיבל את כלל האישורים הדרושים והחלת סטנדרט המצופה גם מנבחרי ציבור בכל הקשור לצורך לקיים אחר הנחיות מערכת הבריאות – גם כשאלו לא עוגנו במעמד של דין מחייב.

מתוך "התפיסה השמגרית" האמורה לפיה במישור הדוקטרינרי, הפקדת כוח ציבורי בידי קבוצה מסוימת מהווה בסיס להרחבת החובות החלות עליהם, אבקש לומר את הדברים הבאים:

אני סבור כי על היועץ המשפטי לממשלה לעשות כל שניתן כדי להגשים את מדיניות הדרג הנבחר ומקבלי ההחלטות. הפקדת הכוח השלטוני בידי נבחרי הציבור מחייב אותנו, היועצים המשפטיים, לאפשר לנבחרי ציבור להפעיל את סמכויותיהם בצורה מלאה.

בתוך כך, ומבלי לגרוע מאומה מחובתנו האמורה לאפשר לנבחרי הציבור מתחם פעולה רחב ככל הניתן, יש לזכור כי בד בבד להפקדת הכוח הציבורי בידי נבחרי הציבור, קמה עליהם חובה לקיים את עיקרון "הנאמנות הציבורית". עיקרון לפיו על משרתי הציבור, הדרג הנבחר והדרג המקצועי, להפעיל את הכוח השלטוני בצורה הגונה וישרה, ואך לטובת הציבור. פרופסור יצחק זמיר חידד זאת באומרו כי "איש ציבור שואב את מעמדו, תפקידו וסמכויותיו מעצם היותו נאמן הציבור. משמע, אלה אינם קניינו, ולא הוקנו לו לטובתו, אלא הופקדו בידיו כנאמן כדי שישתמש בהם, כפי שמקובל לגבי כל נאמן, לטובת הנהנה. הנהנה הוא הציבור, ומכאן שאיש הציבור רשאי, נכון יותר לומר חייב, להשתמש במשרתו רק כדי לשרת את הציבור" [יצחק זמיר "הקדמה" אחריות ציבורית בישראל 7 (רפאל כהן-אלמגור, אורי ארבל-גנץ ואסא כשר עורכים, 2012)].

בהתאם לכך גם קבע המחוקק הישראלי שורה של עבירות פליליות שהן ייחודיות רק למשרתי ציבור, כגון האיסור על קבלת שוחד, והאיסור לעשות שימוש לרעה בכוח המשרה. עבירות אלה ודומות להן מבקשות להגן על עיקרון "הנאמנות הציבורית". הן קובעות כי הפעלת הכוח השלטוני באופן לא ראוי עלולה לגבש עבירה פלילית ואף לגרור סנקציות פליליות.

לא זו בלבד. מתוך דברים אלה, בשורה של חוקים נקבעה הוראה מנהלית משלימה לפיה יש לבחון את כשירותו המוסרית של נבחר ציבור שביצע מעשה פסול. כך, לפי החוק, הרשעת נבחר ציבור בביצוע "עבירה שיש עימה קלון", יכולה, בנסיבות מסוימות, ללמד כי אותו נבחר ציבור מורשע אינו כשיר מוסרית לשרת את הציבור, ועל כן כהונתו תיפסק. דהיינו, קבע המחוקק כי הזכות להיבחר יכולה לסגת במקרים מסוימים מפני החובה להגן על עיקרון "הנאמנות הציבורית".

הנשיא שמגר הוסיף ולימדנו על כך כלל חשוב. התכלית שבבסיס ההליך הפלילי שונה מהתכלית שבבסיס הליך לבחינת הכשירות המוסרית. מתוך כך, במקרים מסוימים, גם הרף הראייתי בין שני ההליכים שונה. כך קבע הנשיא שמגר, בפסק דינו המפורסם, בג"ץ 3094/93 התנועה למען איכות השלטון בישראל נ' ממשלת ישראל, פ"ד מז(5) 404 (1993), כי במקרים מסוימים די בהגשת כתב אישום נגד נבחר ציבור, שר בממשלה, בגין עבירה שדבק בה קלון, כדי ללמד כי נבחר הציבור אינו כשיר מוסרית לשרת את הציבור, וקמה חובה להפסיק את כהונתו לאלתר.

לימים גם המחוקק הישראלי קבע, באופן דומה, כי החלטה להגיש כתב אישום נגד ראש עיר עלולה להביא להגבלות על כהונתו. וזאת, אף שראש עיר הוא נבחר הציבור היחיד אשר נבחר על ידי הציבור בבחירה ישירה.

לפני מספר חודשים ביקש בית המשפט העליון את עמדתי בשאלה קונקרטית ומעשית: האם הגשת כתב אישום נגד ראש הממשלה דאז, שוללת סמכותו לכהן כראש ממשלה. זאת בדומה לדין החל כאמור על שרים. במענה לשאלה זו אמרתי לבית המשפט העליון כי בהינתן המצב החוקי, הגשת כתב האישום נגד ראש הממשלה דאז אינה שוללת את האפשרות להטיל עליו את מלאכת הרכבת הממשלה, וכי מבחינה חוקית הוא יכול לכהן כראש ממשלה. עמדתי התקבלה על ידי בית המשפט העליון. אך יחד עם זאת, בית המשפט העליון עמד בפסק דינו על "הצורך להסדיר לעתיד לבוא בחקיקה מתאימה את הסוגיה הנוגעת להטלת מלאכת הרכבת הממשלה על חבר כנסת הנאשם בעבירות חמורות שיש עמן קלון. זאת, על מנת ליתן ביטוי ועיגון משפטי להיבטים הציבוריים והערכיים שמעלה סוגיה זו" (בג"צ 2592/20).

בימים האחרונים הגיש שר המשפטים הצעה לתיקון לחוק היסוד, לפיה, מי שתלוי נגדו כתב אישום חמור לא יוכל להרכיב ממשלה. לפי העולה מהצעת החוק, התיקון אינו פרסונלי אלא כללי, וצופה פני עתיד. זאת, תוך הטלת סייגים ומנגנוני בקרה וביקורת מתאימים, בשים לב לעקרונות משטריים חשובים אחרים החלים במדינה דמוקרטית.

אני סבור כי התיקון המוצע לחוק היסוד אינו יוצר יש מאין, במובן זה שהוא הולך עקב בצד אגודל בתלם החקיקה ופסיקת בית המשפט העליון בכלל, ופסיקתו של הנשיא שמגר בפרט, העוסקת בכשירות לכהונה ציבורית.

מצוותו של הנשיא שמגר – הן בפסקי דינו והן בכתיבתו האקדמית, היא שעלינו לעשות כל שלאל ידנו להגן על הפעלת הכוח השלטוני בהגינות. לחזק את עיקרון הנאמנות הציבורית.

החוק המוצע מבקש לילך בדרך זו ולהתאים את המצב המשפטי החל על כשירות נבחרי ציבור אחרים, גם ביחס לכשירות לכהן כראש ממשלה. יש בו לוודא כי הממלכתיות תגבר על כל אינטרס אישי.

כל הזמן // שבת, 18 במאי 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו

האח בלוז

הארכיון של רוןזמן ישראל נובר בארכיון של העיתונאי הוותיק רון מיברג ומפרסם מחדש מבחר מכתבותיו, שקריאה בהן היום מספקת פרספקטיבה איך הגענו עד הלום ● והשבוע: בחזרה ל"שאטו מרמונט", בונגלו מספר שלוש, שם נמצאה גופתו של ג'ון בלושי, שהתחזה לזמר נשמה שחור והיווה 50% מהאחים בלוז – הרכב מוזיקלי שייסד ביחד עם הקומיקאי דן אקרויד

עוד 2,183 מילים
היום ה־224 ללחימה ● 129 חטופים עדיין בעזה

צה"ל חילץ גופות של שלושה חטופים מרצועת עזה

צה״ל החזיר מרצועת עזה את גופותיהם של שני לוק, ועמית בוסקילה ויצחק גלרנטר ז״ל, שנרצחו במסיבת הנובה ● דיווח: בכיר בצוות מו"מ הישראלי מזהיר – "הרחבת הפעולה ברפיח עלולה לסכן חטופים" ● צה"ל חיסל בלבנון מפקד בכיר בארגון הטרור הג'מאעה האסלאמית שעבד עם חמאס נגד ישראל ● סמל בן אבישי, בן 20 מנהריה, נפל בקרב בג'בליה ● הבית הלבן: ישראל הבטיחה לארה"ב שיחות לפני קבלת החלטות על מבצע רפיח

עוד 59 עדכונים
אמיר בן-דוד

אישה מחפשת בשורה

עולמנו התערער, האופק קודר, לכאב ולצער נלווה זעם על מה שנראה כאובדן דרך. ובינתיים אני מנסה ללקט בעיתונות הדפוס וברשת קצת דברי עידוד ונחמה. להיות אישה מחפשת בשורה, לא בורחת מבשורה.

הנה השיחה של סימה קדמון עם האלוף במיל' גיל רגב, שפורסמה במוסף 7ימים של ידיעות אחרונות. רגב, בעברו טייס מהולל וראש אכ"א, השמיע דברים נוקבים. הוא חש, לדבריו, חוסר אונים. מתקשה "להשלים עם העובדה שאיש אחד הורס מפעל חיים של מדינה שלמה".

שלומית טנא היא עיתונאית לשעבר (ב"על המשמר" ובהמשך ב"ידיעות אחרונות")..יוצאת קיבוץ. ב-1981 החלה בסיקור עיתונאי שוטף של הקיבוצים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 683 מילים

למקרה שפיספסת

שורשי הפלסטינים - מניין הגיעו לארץ הערבים ומתי?

ההיסטוריה של הפלסטינים מקבילה במידה רבה להיסטוריה של הציונות. לולא התנועה הלאומית של יהודים מרחבי העולם שהחזירה אותם לאדמת אבותיהם, ספק אם הייתה מוקמת תנועה לאומית פלסטינית.

ההזדהות וההשתייכות הפלסטינית החלו במאה ה-20, אם כי בתחילת הדרך פלסטינים רבים חשבו יותר על פאן-ערביות או חיבור ל"סוריה הגדולה". עדויות רבות ומגוונות מראות שלפני ראשית הציונות הארץ הייתה שוממה למדי: לא יהודים ולא פלסטינים. היום בין הירדן לים חיים כ-7 מיליון פלסטינים. מניין הגיעו ומתי? מה הם שורשי הפלסטינים?

אבי שאולי עבד שנים רבות כעיתונאי. לאחר כ-10 שנים ב-YNET וגלובס בעיקר, עבר לתחום היח"צ ועבד עם רונן צור, אבירם כהן, יהודה שוויצר ועכשיו – טל גולדפינגר.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
4
אורן כספי, "מה עם מחקר על שמות המשפחה של היהודים ?" - יש פה מאמר על כך שהערבים הפלשתינאים הם צאצאי מהגרים מארצות ערב. אז מה העניין עם שמות המשפחה של היהודים? מה זה שייך. המאמר הזה הוא ע... המשך קריאה

אורן כספי, "מה עם מחקר על שמות המשפחה של היהודים ?" – יש פה מאמר על כך שהערבים הפלשתינאים הם צאצאי מהגרים מארצות ערב. אז מה העניין עם שמות המשפחה של היהודים? מה זה שייך. המאמר הזה הוא ענייני, ולא פוליטי. איזו חוצפה יש לך לקרוא לזה "מחקר" במרכאות? כאילו שאתה יודע שמה שכתוב בו – אינו נכון.
אתה כותב: "כל ה"חוקרים" הימניים ימח שמם וזכרם עוכרי ישראל ומחסלי החזון הציוני" – אני סולד מסמוטריץ' ובן גביר, בדיוק כמוך, אבל התגובה שלך…

יוסי רגב: א שאם, הארץ שהיא 'סוריה הגדולה, כולל לבנון, א"י ועבה"י - ניתן גם לקהילה היהודית השאמית, שהיתה נוהגת לפי מסורת א"י, בעימות עם הקהילה היהודית הבבלית, שנוהגת לפי מסורות של יהודי... המשך קריאה

יוסי רגב: א שאם, הארץ שהיא 'סוריה הגדולה, כולל לבנון, א"י ועבה"י – ניתן גם לקהילה היהודית השאמית, שהיתה נוהגת לפי מסורת א"י, בעימות עם הקהילה היהודית הבבלית, שנוהגת לפי מסורות של יהודי בבל. יש הגדה של פסח "שאמית", שונה מההגדה (הבבלית) שבידינו, ובשוק ניתן למצוא עותקים שלה, מסורת שנשמרה בתימן.
צבי מסיני עשה בזמנו מחקר על השורשים היהודיים של הערבים הפלשתינאים שבארץ, ומצא כמה קהילות מוסלמיות, שמקיימות מנהגים יהודיים. הוא מצא גם משפחות רבות שסיפרו, שמקובל אצלם שהם צאצאים של יהודים.

מה עם מחקר על שמות המשפחה של היהודים ? ומה עם נתוני ההגירה של היהודים ? המאמר הזה נראה כמו ״מחקר״ של סמוטריץ העובדות הן שיש כאן 7 מיליון פלסטינים בין הנהר לים ושאנחנו במרחק יומיים מחרם... המשך קריאה

מה עם מחקר על שמות המשפחה של היהודים ?
ומה עם נתוני ההגירה של היהודים ?
המאמר הזה נראה כמו "מחקר" של סמוטריץ

העובדות הן שיש כאן 7 מיליון פלסטינים בין הנהר לים
ושאנחנו במרחק יומיים מחרם טוטלי של כל העולם בנושאים כלכליים ועד מחיקה של כל הספורט הישראלי

משם הדרך קצרה לאמברגו נפט וסוף המדינה

הימין הישראלי הוא מטורלל לא שפוי ברמת אישפוז בכפייה
וכל ה"חוקרים" הימניים ימח שמם וזכרם עוכרי ישראל ומחסלי החזון הציוני

עוד 1,357 מילים ו-4 תגובות

הספין התורן משקף את מצבו הפוליטי של "הקוסם" של ישראל: נתניהו שולף ספינים פוליטיים ואין קונים לסחורה ● ה"קסם" לא מחזיק מעמד יותר משעה-שעתיים ● מספר זעום של כתבים מתלהבים לרגע קט הכתירו זאת כ"תרגיל מבריק" - הם עוד לא התרגלו למעמדו החדש של נתניהו כנטל, לא נכס ● פרשנות

עוד 937 מילים ו-3 תגובות

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

עקורים

דרום אפריקה הציגה תסריט של סרט אימה, לא טיעון משפטי ראוי

במשך שעתיים עמדו אתמול בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג שבעה נציגים של דרום אפריקה, ובטון סמכותי ונחרץ השמיעו טיעון משפטי שכל בית משפט נורמלי היה מגלגל מכל המדרגות ● אפילו אוזניים לא מקצועיות היו יכולות להבחין כי הדברים שהושמעו היו חסרי יסוד הן מבחינה עובדתית והן מבחינה משפטית ● אתמול נציגי ישראל לא הוציאו הגה במשך כל הדיון; היום תורם ● פרשנות

עוד 917 מילים ו-1 תגובות

שורת התבטאויות מעלה את החשד כי משהו באיראן אולי מתחיל להשתנות בעניין הגרעין ● חבר פרלמנט איראני הצהיר כי טהרן צריכה לשמור על "שוויון מול האויבות שלה", כלומר מאזן הרתעה גרעיני ● גורם ישראלי בכיר מגדיר את המצב הנוכחי כ"התפתחות מסוכנת" ● עכשיו נותר להמתין לדוח הרבעוני הבא של סבא"א ● פרשנות

עוד 810 מילים

"המצב בישראל לא ישתנה בלי לחץ חיצוני"

במחאה באוניברסיטאות בארה"ב ובאירופה נגד המלחמה בעזה משתתפים גם מרצים ישראלים ● הם שירתו בצה"ל, שומרים על קשר עם משפחותיהם וחבריהם בארץ, מבקרים כאן, דואגים לישראל ומתעבים את חמאס ● זה לא מונע מהם לכנות את ישראל "מדינת אפרטהייד" ואת המלחמה "טבח" ו"רצח", לתמוך ב־BDS ולהשתתף במחאות שנתפשות בישראל כ"אנטישמית"

עוד 2,794 מילים ו-1 תגובות

ההליך בהאג הולך ומאבד את הנופך המשפטי שלו

בית הדין לצדק בהאג יתכנס היום לדיון בבקשתה הרביעית של דרום אפריקה להוצאת צו ביניים שידרוש מישראל לעצור כליל את הלחימה ברצועת עזה ● בפועל, אין שום הצדקה לדיון והטענות המשפטיות שמעלה דרום אפריקה הולכות ומתרחקות מהאמנה למניעת רצח עם ● אבל ניכר כי בכל סבב של בקשות מצד דרום אפריקה עוד ועוד מדינות מצטרפות אליה - ובית הדין הולך ומתקרב להיענות לבקשה ● פרשנות

עוד 1,153 מילים ו-1 תגובות
היום ה־223 ללחימה ● 132 חטופים עדיין בעזה

רן יעבץ, בן 39 ממודיעין, נפל בפעילות מבצעית בעוטף עזה

שני חטופים אזרחי תאילנד נרצחו וגופותיהם מוחזקות בעזה ● דרום אפריקה טענה בהאג כי המבצע ברפיח יוביל להרס מוחלט של כל עזה, ודרשה צו מיידי שיכפה על ישראל לעצור את כל פעילותה הצבאית; מחר תשיב לה המשלחת הישראלית ● סמוטריץ׳ מקדם מכסים על ייבוא מטורקיה בתגובה לצעדים של ארדואן נגד ישראל ● מועצת הביטחון של האו"ם דנה בנושא החטופים בעזה

עוד 66 עדכונים

גלנט תובע מנתניהו לקבל מייד שלוש הכרעות היסטוריות

גלנט יודע כי דשדוש בלי החלטה רק תוקע את צה"ל בעזה, וגורם למספר נפגעים בלתי נסבל ● אף ייתכן שהאבדות בימים האחרונים ברצועה זירזו את גלנט לצאת בהצהרתו הדרמטית אתמול, שנשמעה לפעמים כמו אולטימטום לנתניהו ● אבל הדרישות ששר הביטחון מציב הן בקנה מידה שנתניהו לא יוכל לעמוד בהן מבלי לאבד את הימין ● פרשנות

עוד 763 מילים ו-2 תגובות

"רמת האנטישמיות בקנדה בשיא היסטורי"

שישה חודשים לאחר שנכנסה לתפקידה, דבורה ליונס מסבירה בריאיון לזמן ישראל כי הנסיקה באנטישמיות בקנדה אחרי זוועות 7 באוקטובר היא חלק ממגמה מדאיגה ● "כמה מגוחך לחשוב שרק יהודים צריכים להוביל את המאבק באנטישמיות. האנטישמיות לא משפיעה רק על הקהילה היהודית"

עוד 1,511 מילים

מסע ציד החזירים הפרוע של עיריית חיפה

בשבועיים האחרונים תושבי חיפה נתקלו בחזירים גוססים על המדרכות דקות ארוכות אחרי שנורו ● הם טוענים שחלקם הוכרו כלא מסוכנים לפי כללי העירייה, שבעבר נהגה ללכוד אותם לפני ההמתה – ורק כמוצא אחרון ● לבקשת תנו לחיות לחיות, ביהמ"ש הוציא צו מניעה ● תושבת השכונה: "זה מה שאנחנו צריכים אחרי 7 באוקטובר, לראות אנשים יורים מתוך מכוניות?"

עוד 1,526 מילים ו-10 תגובות

לפי שעה השופטת קיבלה את כל ההחלטות הנכונות במסגרת העתירה הדורשת ממבקר המדינה להימנע מלקיים בדיקה מקיפה של המלחמה ● ביהמ"ש יכול היה לתת החלטה בשאלת צו הביניים כבר בשבוע שעבר, אלמלא דרשה הפרקליטות להציג חומר חסוי ● אין חשש שמא עובדות בלתי הפיכות ייקבעו בשטח דווקא בשבוע הקרוב ● פרשנות

עוד 853 מילים ו-1 תגובות

"הדרך היא אחת: יהודים נכנסים - ערבים יוצאים"

עשרות אלפי מתנחלים צעדו אתמול ממכללת ספיר למרכז שדרות תחת הכותרת "התיישבות בעזה תביא ביטחון" ● דניאלה וייס, מארגנת הצעדה, מבהירה לזמן ישראל כי השלב הבא הוא הקמת התנחלויות ומאחזים לאורך הגבול, בצד הישראלי, שם הם יחכו לשעת כושר מתאימה כדי להיכנס למחנות צה"ל הזמניים בתוך עזה ולהקים בהם התנחלויות - כפי שעשו ביהודה ושומרון ● "ציר נצרים זו המטרה הבאה", אומרת וייס

עוד 760 מילים ו-5 תגובות
סגירה
בחזרה לכתבה