בעוד המראות מעזה נעשים קשים מיום ליום, רוב הציבור הישראלי בוחר לשתוק. מדוע אנחנו מתנתקים מסבלם של ילדים וחפים מפשע, ואיזה מחיר מוסרי נשלם על כך כחברה?
* * *
אפתח במובן מאליו: האכזריות הבלתי נתפסת של חמאס ב-7 באוקטובר, במתקפת רצח, אונס, שריפה וחטיפה של נשים וגברים, ילדים וזקנים, לא תישכח ולא תיסלח. לא על ידינו, ולא על ידי כל אדם שיש בו שמץ של אנושיות. כך גם ההתעללות האיומה והמתמשכת בחטופים ובחטופות, מותם בשבי של חלקם, והרצח האכזרי של כפיר ביבס בן תשעת החודשים ואחיו אריאל בן הארבע – בדם קר ובידיים חשופות.
פרופ' עירית קינן היא מרצה בכירה במכללת סמינר הקיבוצים. כיהנה בין היתר כדיקנית ביה"ס לחינוך במסלול האקדמי, המכללה למנהל, והייתה המנהלת המקימה של מרכז יצחק רבין לחקר ישראל. מחקריה עוסקים בזיכרון קולקטיבי וטראומת מלחמה והשפעותיהם, ובמציאות החברתית לאומית של ישראל. היא גם סופרת ומשוררת, ופעילה במאבקים ציבוריים על אופי מדינת ישראל.
לפני כמה שבועות הגיע לארץ ראש ממשלת צרפת לשעבר, גבריאל אטאל, והיה לי הכבוד לפגוש אותו בכינוס שערך בתל אביב. אטאל, בחור גיי ממוצא יהודי, ששימש גם כשר החינוך של צרפת לפני שהפך לראש ממשלה, והתפרסם בזכות המלחמה העיקשת שלו בתופעות של הקצנה אסלאמיסטית בבתי הספר בצרפת.
אטאל הפסיק את התופעה של בתי ספר באזורים מוסלמיים שהתנגדו ללימודי השואה ועצר את הקיצוניות הדתית מלחדור לבתי הספר כדי לשמור על ערכי הרפובליקה החילונית.
נאור נרקיס הוא מייסד ״חוזרים בתבונה - הקורס לחילון החברה החרדית ברוח תנועת ההשכלה״. פועל למען הגדלת כמות היוצאים מהחברה החרדית לחברה הישראלית.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
החוק בצרפת, אשר מקובל ומיושם על ידי כל אדם, אוסר לשאול אדם למוצאו או לאמונתו ואוסר לחטט באשר למוצאו או לאמונתו של אדם.
יש בכך כמובן היבטים חיוביים, אך מאידך ניתן להבחין בקלות בעיוורון הנכפה על מערכת המשפט הצרפתית בגין חוק זה. כאשר יהודי או יהודיה נרצחים בגין אנטישמיות (האסורה גם היא על פי חוק) בית המשפט מנוע מלרדת לשורש העניין ולתלות את האשמה לאנטישמיות בהטפות דתיות להן נחשף הנאשם. ההתעלמות הכפוייה הזו מהמציאות, בחסות החוק, מהווה כר פורה להתפשטות האיסלם הקיצוני ללא מוסרות כלשהם.
צודק במאת האחוזים. הדת, כל דת, היא האסון הגדול ביותר של האנושות. ישרהל היא קוקטייל רעיל וסרטני של עסקני דת מושחתים שחושבים שהשמש זורחת להם מהתחת. את האנשים האלה צריך על פי חזונו של חוזה המדינה תאודור הרצל – לכלוא בבתי הכנסת שלהם. עוד לפני כן – יש לשלול מהדתיים-החרדים-והחרד"לים שאינם משרתים שירות צבאי מלא (לא חלקי) או שירות אזרחי מלא (לא חלקי) את זכות ההצבעה לכנסת.
שואלים אותי: האם הפרדה בין הדת למוסדות השלטון לא תפגע בדתות ובדתיים?
תשובתי: ההפרדה תנתק את הקשר המזיק בין דת לפוליטיקה ותאפשר להיות תרבות כמו תרבויות אחרות, כמו ספורט, תיאטרון , מוסיקה ואחרות שמשרתות ללא כפייה את מי שרוצה את השירות שלהם.
ערבוב הדת בפוליטיקה משניא את הדת על ציבורים רבים, גורמים לפירוד ולניכור.
*
אז מי ייפגע? ממשיכים ללשאול אותי,
רק מי שרוצה לכפות את דתו על האחר.
ההפרדה תממש את העיקרון של חופש דת וחופש דת ותבטיח את חופש הדת לכל דתי.
זהו פיתרון win win שעובד בכל המדינות הדמוקרטיות ליברליות.
מותר ורצוי ללמוד מדמוקרטיות ותיקות ויציבות.
איום בזרם
שורדי השואה ניצבים כיום בפני אתגר כפול: ההתמודדות עם אתגרי הזקנה לצד ההשלכות המאוחרות של הטראומה מעברם הרחוק. במרחב הזמן בו אנו מצויים, בין חג החירות ליום העצמאות, נדרשת העמקה במושג "חירות" כערך בסיסי בחייו של אדם, ובאנלוגיה בין עצמאותו של אדם ושל עם. זאת על מנת לסייע להם, וגם לנו, לקדם הסתגלות לאתגרים העומדים בפנינו סביב המלחמה הנמשכת, והתקווה ליציאתם המהירה לחירות של החטופים בעזה.
במסגרת עבודתי בעמותת "עמך", הגעתי לאחרונה לביתה של המטופלת י', שורדת שואה בת 98. איחלתי לה חג חירות שמח ומבשר טובות. "במה אשמח?" היא שאלה.
ד"ר דורון שגיא משמש כמנהל המקצועי של המערך הגרונטולוגי בעמותת "עמך-בנפשנו", חבר הסגל האקדמי באוניברסיטת בן גוריון ובמרכז האקדמי למשפט ועסקים בר"ג, וחבר הוועד המנהל של "האגודה הישראלית לגרונטולוגיה".
בשנות התשעים המוקדמות ראיתי את הסרט "לקום אתמול בבוקר" בכיכובו של ביל מארי בתפקיד שדר הטלוויזיה פיל קונורס, שנשלח לקריין ב"יום המרמיטה" בעיירה קטנה שכוחת-אל, מלווה במפיקה אנדי מקדואל היפה. פיל העיתונאי נקלע ללולאת-זמן, כשהוא מוצא עצמו מתעורר כל בוקר מחדש לאותו יום – "יום המרמיטה", ומתחיל כל בוקר את אותו יום מחדש.
פיל העיתונאי הוא האדם היחיד המודע לכך שהיום חוזר על עצמו, בעוד כל השאר אינם מודעים לכך שהיום בו הם נמצאים כבר היה והתרחש – אתמול, שלשום, ואין-ספור פעמים נוספות לפניהם.
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
כמה תיקונים:
1. מטרת המלחמה היא לא החזרת החטופים, או "הגירה מרצון" – המטרה היא שימור שלטון נתניהו ושימור נתניהו מחוץ לכלא. בינתיים נראה שבהצלחה.
2. זה לא נכון שרוב הישראלים ממשיכים לשתוק – הרוב צועק כבר שנתיים ויותר: על פרשת הצוללות, על ההפיכה המשטרית, על ההשתמטות מגיוס, על ועדת חקירה ממלכתית, על קטארגייט, ועל שחרור החטופים. מי שרוצה לצעוק על ילדים פלסטינים מתים, שיקח דגל ישראל ויצטרף לצעקות.
אנו צריכים לדאוג לביטחונם של אזרחי ישראל וזה כולל השמדת הישות העוינת בעזה, גן אם זה אומר שנפגעים אזרחים רבים. זו הדרך הצודקת והמוסרית. כל דאגה לאזרחי רצועת עזה היא פגיעה באזרחינו. ורובם ככולם של האזרחים הבוגרים ברצועת עזה תומכים בטבח הברברי והזוועתי שהיה בשמחת-תורה/שמיני-עצרת (כ"ב בתשרי) תשפ"ד.
יותר מדי אנשים מיותר מדיי מחנות נצמדו לנרטיב השקרי, שכל מי שחי בעזה הוא אויב. זו לא נחלת הימין הסהרורי והארסי בלבד.
זה אסון מוסרי לכולנו. כתם שלא יימחה. הכתבה מדויקת עד כאב. קרן לייזר שלוחה אל עומק הנשמה של כל אחד ואחת מאתנו.