באיזה יום נתעורר כולנו ונגלה שהפסדנו. הפסדנו במלחמה כולה, וככל שהא מתמשכת אנחנו מפסידים יותר. ויום אחד, עוד ימים, שבועות, חודשים, נתעורר כולנו ונגלה שלא משנה כמה שלטים של "יחד ננצח" תלינו, ולא משנה כמה היו מי שנזהרו כל כך שלא להתווכח – מימין ומשמאל, ולא משנה כמה התגייסו למילואים, ולתמיכה בחיילים, ולתמיכה במפונים, ולהגן על ישראל ברשתות החברתיות – הפסדנו. נתעורר ונגלה שבבוקר השבעה באוקטובר הפסדנו, ומאז אנחנו רק ממשיכים ומעמיקים את ההפסד.
בבוקר השבעה באוקטובר התעוררה מדינת ישראל לאסון הגדול והנורא ביותר בתולדות המדינה. ככל שנקפו הדקות והשעות נחשפו עוד ועוד ממדי הזוועה של אותו היום. ותוצאות אותו היום היו כ-1,200 מתים וכ-260 חטופים, יישובים הרוסים ונטושים, שני בסיסי צבא שנכבשו ומדינה בהלם מוחלט. מדינה שרגע לפני כן חשבו תושביה כי הם חיים במדינה חזקה, חכמה, ומוגנת על ידי צבא חזק, עוצמתי ומטיל אימה על הכוחות המאיימים שסביבנו.
ד"ר עמיר עקיבא סגל הוא סוציולוג, משורר, מבקר ספרות ופעיל שמאל. חוקר ומלמד על הגירה ,תהליכי גלובליזציה וקשרים טראנס-לאומיים, חברה אזרחית ופילנתרופיה. סיים לימודי דוקטורט במחלקה לסוציולוגיה באוניברסיטה העברית בחקר עלייה לישראל. פרסם ספר על שירה פוליטית בישראל, שלושה ספרי שירה ורומן. חי בירושלים.
יאיר גולן מתיימר להציג לציבור הישראלי תפיסת ביטחון לאומי שאמורה להוות אלטרנטיבה לכשלי ההתנהלות של הממשלה הנוכחית. יש בה חלקים חיוביים, אלו שנוגעים להפסקת הלחימה בעזה ובניית מוכנות לאיום האיראני. אולם היא כושלת באופן קשה בהבנת המציאות הביטחונית מול הפלסטינים, ובסופו של דבר תיכשל גם בשינוי המציאות הפוליטית.
לאורך שנות שלטונו, נתניהו אבחן בדייקנות את הפחד הקמאי של הציבור הישראלי מקידום פתרונות קבע של הסכסוך הישראלי-פלסטיני. הפתרון שמציע מחנה השמאל, של פשרה טריטוריאלית והקמת מדינה פלסטינית, עורר חשש מנסיגה לגבולות שאינם ברי הגנה, מהיעדרה של מנהיגות פלסטינית שתייצב את המדינה שתקום, ומאלימות רחבה שעלולה להיווצר עקב פינוי מסיבי של התנחלויות.
בן זוג, אבא, גר בקיבוץ בגליל. פרופסור למדע המדינה באוניברסיטת חיפה. מתעניין בעיקר באופן שבו זהויות קולקטיביות משפיעות על משטרים פוליטיים. חושב וכותב על דת ומדינה, פוליטיקה ישראלית והסכסוך הישראלי פלסטיני. מאמין שישראל יכולה וצריכה להיות טובה יותר.
קל להתייאש מציבור המצביעים הישראלי שכה רבים בו פשוט אינם מבינים שהימין מוביל את המדינה לחורבן: מדינה דו-לאומית, לא דמוקרטית, ענייה ותאוקרטית. בעקבות האסון האלקטורלי שהתרחש כעת בארצות הברית, אולי יש חצי נחמה בהוכחה שבלבול המוני הוא צרת רבים.
בסקר אחר סקר סביב בחירות 2024 אמרו האמריקאים שהכלכלה נמצאת בעדיפות עליונה ושהאינפלציה היא הנושא הכלכלי החשוב מכולם. זה עזר מאוד לדונלד טראמפ. היותו אדם לא מוסרי באופן מזעזע וחסר תקדים בעידן המודרני במערב לא נחשב לחשוב במיוחד. את הציבור עניינה המדיניות, כביכול.
דן פרי שירת כעורך ראשי של סוכנות איי-פי במזה"ת (מבסיסו בקהיר) לאחר תפקידים דומים באירופה, אפריקה והאיים הקריביים. שימש כיו"ר התאחדות עתונאי החוץ בישראל. איש היי טק ויזמות בעבר ובהווה. עקבו אחריו ב: https://danperry.substack.com
הנה מדד הדמוקרטיות העדכני.
צ'ילה מוגדרת דמוקרטיה ליברלית. מדינת ישראל (ללא הגדה והרצועה – ולפחות לגבי הגדה, זוהי אבחנה מלאכותית שכבר מזמן אינה מציאותית) אינה מוגדרת עוד דמוקרטיה ליברלית אלא דמוקרטיה אלקטורלית: כזו שנערכות בה בחירות חופשיות (גם זה אינו בטוח עוד, כפי שמבין כל מי שעיניו בראשו) אך אין בה עוד הגנה מספקת על זכויות האדם, עצמאות מערכת המשפט מותקפת בידי הממשלה וכך גם עצמאות התקשורת ועוד.
עו"ד דניאל חקלאי הוא בעל משרד עריכת דין שמתמחה בייצוג בתחומי המשפט הפלילי, עבירות הצווארון הלבן, ועדות החקירה, הדין המשמעתי ולשון הרע. יליד שנת 73', נשוי ואב לשני בנים. פרסם מאמרים וכן סיפורים קצרים בכתבי עת דיגיטליים. אוהב מאד ספרות, קולנוע ומוזיקה. מוטרד מאד מהסכנות העצומות למשטר הדמוקרטי ולזכויות האדם והאזרח. מנסה לחשוב כיצד למקם את המשפט החוקתי ואת המשפט הפלילי בהקשרים סוציולוגיים, תרבותיים, פוליטיים, היסטוריים ופסיכולוגיים.
ורוח הטורבינות על המים
"הזקנה היא הדבר הכי צעיר בחיי"
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
אני קוראת את המאמר המנותק וההזוי הזה ולא מאמינה, מה עוד צריך לקרות כדי שנתעורר?? אתה מדבר על חפים מפשע בעזה?? אין חפים מפשע בעזה ! תינוקות אזרחים ?? אתה זוכר מה עברנו ב7 לאוקטובר ?? אתה צריך סרטונים ?ואנחנו חייבים לסיים את העבודה בצורה יסודית ועמוקה, ברור שזו מלחמה לא פשוטה ואנחנו משלמים מחיר יקר אבל אין אלטרנטיבה אחרת ! חייבת לחזק את הלוחמים והחיילים בכל הכוח ולא להוריד את המורל, צהל עושה עבודה נהדרת זו מלחמה לא פשוטה ואכן מורכבת
1.הכותב רק מוכיח שכשיש נרטיב אין שום צורך להתייחס או להביא עובדות.
2. הוא לא מציע שום דבר. שום פיתרון. רק ייאוש ארסי ומכלה
למי שמיואש אני מציע לנשום עמוק ללכת לטיפול או לטיול גדול במזרח או משהוא כזה
הכלבים ינבחו ואנחנו נמשיך כאן את הפלא הציוני . יש לנו נצח מאחורינו ולפנינו…
ניתוח מופרך.
א. ממשלת נתניהו הנוכחית היא לפני קריסה. איזשהו סוג של שינוי משמעותי יתרחש בקרוב.
ב. ישראל לא לבד. גם בארה"ב ואירופה יש חשד כבד מאיסלמיסטים. זה יתבטא בתמיכה רצינית בישראל של ממשלות אף שברחובות תהיינה הפגנות נגדה.
ג. לארה"ב אין עוד בעל ברית כמו ישראל באיזור םה והיא הבסיס הצבאי הגדול ביותר שלה באיזור החשוב הזה. דכבר גם הושקע הון רב בה.
ד. גם מדינות ערביות חוששות מאיראן ומאיסלמיסטים. לכן, אף אם בצנעה, ימשייכו קשריהם עם ישראל.
ה. מה שסביר הוא שבשנים הקרובות תתפתח דינמיקת עימות על בסיס ראיה גלובלית. ובתור שכזאת אין עתה דרך לחזות את התפתחותה.
הנצטצמתמות של הניתוח פה לישראל – תוך התעלמות מהדינמיקה הזו – עושה אותו לא ריאלי.
ניתוח מופרך.
א. ממשלת נתניהו הנוכחית היא לפני קריסה. איזשהו סוג של שינוי משמעותי יתרחש בקרוב.
ב. ישראל לא לבד. גם בארה"ב ואירופה יש חשד כבד מאיסלמיסטים. זה יתבטא בתמיכה רצינית בישראל של ממשלות אף שברחובות תהיינה הפגנות נגדה.
ג. לארה"ב אין עוד בעל ברית כמו ישראל באיזור םה והיא הבסיס הצבאי הגדול ביותר שלה באיזור החשוב הזה. דכבר גם הושקע הון רב בה.
ד. גם מדינות ערביות חוששות מאיראן ומאיסלמיסטים. לכן, אף אם בצנעה, ימשייכו קשריהם עם ישראל.
ה. מה שסביר הוא שבשנים הקרובות תתפתח דינמיקת עימות על בסיס ראיה גלובלית. ובתור שכזאת אין עתה דרך לחזות את התפתחותה.
הנצטצמתמות של הניתוח פה לישראל – תוך התעלמות מהדינמיקה הזו – עושה אותו לא ריאלי.
תשמע: הנרטיב שלך ממש נכון. אבל גם טועה ומטעה.
(ככה זה במציאות סבוכה).
1. נניח שישראל לא היתה נכנסת למלחמה בעזה.
איך היית מייצר משטר גבולות שמעניק בטחון לתושבי עוטף עזה ואזור גבול הצפון? שלא יגורו שם?
שיחות שלום עם חמאס הטובח? החלטה בינלאומית על נייר?
איזו הרתעה או הזמנה לטבח נוסף היו נוצרות?
2. נניח שיש לך תוכנית שלום לשתי מדינות לשני עמים ולאזור ליום שאחרי, שאיננה מסובכת מדי או רגישה מדי למכור לשני הצדדים למכירה פוליטית –
אתה יודע איך לרסן את הפונדמנטליסטים הפירומנים בכל הצדדים? אירן חיזבאללה והחותים יסכימו? וחמאס (כשבקשתך לא הוכרע צבאית עד כדי חיסול והגליה של הנהגתו)?
3. נניח שאכן יתגלה שהפסדנו פנימית ונסחפנו בספירלה של לאומנות משיחית אלימה
א) האם יש אבחנה מעשית ותוכנית למצע סוחף להנהגה אמיצה של שינוי פרגמטי, שאינן מביאות לקריסות וחורבן?
ב) האם לא הפסדנו כשהתברר שאין לנו ולפלסטינים יכולת פוליטית והנהגות ועמים לחתום וליישם ביציבות הסכם שלום ושינוי בשטח? בעת הניצחון במלחמות והגירוש והכיבוש? או אפילו כשהתחיל הפרויקט הציוני באזור של רוב ערבי במאה ה19? (והאם זאת גישה מעשית?)
4. נניח שהיית סוציולוג אופטימיסט שיודע שהיסטורית הגרמנים השתנו, ומשטרים פונדמנטליסטים ודיקטטוריים ופאשיסטים עברו מהעולם, וגבולות משתנים והסעודים והמצרים ומדינות המפרץ העשירות ומדינות המערב ואפילו ממשלת לבנון רוצים שלום, והרוב אצל העמים רוצה-
האם אפשר להפוך את הכאב וההרס למקום של נכונות וצורך בפתרונות יצירתיים של שינוי מהותי?
איך רותמים או משנים את מי שמתנגד?
אתה מקים מפלגה?(:
אופטימיות זהירה (ותהליכים אסטרטגיים והיסטוריים נגזרים מטראומות אבל הרבה פעמים יוצרים משהו שונה מהותית, רקאומר…)