בשקט יחסי, בלי קמפיינים גרנדיוזיים או רעש תקשורתי, ישראל ממשיכה לאבד מדי שנה עשרות נשים למחלה שניתן למנוע כמעט לחלוטין: סרטן צוואר הרחם.
בכל חודש מאובחנות בישראל כ-25 נשים עם סרטן חודרני, ובשנה החולפת אובחנו כ-5000 נשים נוספות עם נגעים טרום-סרטניים. זוהי לא גזירת גורל, זו אזעקת אזהרה שממשיכה להבהב מול עינינו, ואנחנו לא פועלים מספיק.
הגורם לסרטן צוואר הרחם מחלה הוא נגיף הפפילומה האנושי (HPV) אשר מתגלה ב-90-95% ממקרי סרטן צוואר הרחם. נגיף הפפילומה שכיח מאוד באוכלוסייה ומועבר ביחסי מין.
בכל חודש מאובחנות בישראל כ-25 נשים עם סרטן חודרני, ובשנה החולפת אובחנו כ-5000 נשים נוספות עם נגעים טרום-סרטניים. זו לא גזירת גורל, זו אזעקת אזהרה שממשיכה להבהב מול עינינו
מרבית הגברים והנשים שנדבקים בנגיף לא יסבלו מדבר מאחר שהנגיף ייעלם מהגוף מבלי לגרום פגיעה. נשים וגברים שממשיכים להיות נשאים של הנגיף יכולים לסבול מנגעים טרום סרטניים, מסרטן צוואר הרחם, סרטן נרתיק, סרטן שפתי הנרתיק, סרטן פי טבעת וסרטן פה ולוע. אצל גברים התופעה עלולה לפתח סרטן פה ולוע, סרטן פי הטבעת וסרטן של הפין. למרבה המזל, מדובר במחלות שניתן למנוע בכ-90% מהמקרים על ידי חיסון או גילוי נגעים טרום סרטניים, טיפול בהם ומניעת התפתחות סרטן.
הוכחה לכך כבר קיימת: באוסטרליה, מדינה שהשכילה להשקיע בתשתית לאומית של חיסונים ובדיקות מוקדות, הם שואפים להגיע להעלמת סרטן צוואר הרחם בשנת 2030 – יעד שהם מזהים כאפשרי לחלוטין.
כמו כן, מחקרים משוודיה ומאנגליה גילו שחיסון נערות עד גיל 12-13 מנע כ-90 ממקרי סרטן צוואר הרחם. זהו הישג רפואי, חברתי ומדינתי מהגדולים בעשורים האחרונים.
ואנחנו בישראל יכולים (וצריכים) ללכת באותו הנתיב. נשאלת השאלה – למה אנחנו עוד לא שם? והתשובה היא שהמודעות לתועלת של החיסון עדיין נמוכה בישראל, ובעיקר מודעות של גברים לתועלת של החיסון.
בישראל החיסון (גרדסיל 9) נגד נגיף הפפילומה ניתן חינם עד גיל 26 דרך סל הבריאות, גם לבנות וגם לבנים, והוא אמור למנוע כ-90% ממקרי הסרטן עקב נגיף הפפילומה הן בנשים והן בגברים.
מדובר במחלות שניתן למנוע בכ-90% מהמקרים על ידי חיסון או גילוי נגעים טרום סרטניים, טיפול בהם ומניעת התפתחות סרטן. הוכחות לכך כבר קיימות. באוסטרליה שואפים להגיע להעלמת סרטן צוואר הרחם ב-2030
הבדיקה לגילוי מוקדם של נגעים טרום סרטניים על ידי משטח מצוואר הרחם לגילוי נגיף הפפילומה כלולה בסל הבריאות בחינם ובחלק מהקופות אפשר אפילו לבצע אותה באופן עצמאי. ועדיין, שיעורי ההתחסנות והבדיקות רחוקים מלהיות מספקים.
המניעה הראשונית של סרטן צוואר הרחם מבוססת על חיסון נגד נגיף הפפילומה אשר אם ניתן בגיל צעיר מונע הדבקה בנגיף. והמניעה השניונית של סרטן צוואר הרחם הוא גילוי נגעים טרום סרטניים וטיפול בהם לפני שיתפתחו לסרטן.
בעבר גילוי נגעים טרום סרטניים התבסס על משטח פאפ, אבל כיום רוב העולם המפותח כולל ישראל עבר לבדיקה אשר בודקת הימצאות נגיף הפפילומה בצוואר הרחם. זאת בדיקה עם רגישות של כ-90% לגילוי נגעים טרום סרטניים.
רוב המעבדות בודקות זני פפילומה מספר 16 ו-18 ועוד 12 זנים ביחד. לאחרונה מחקרים מראים שיש חשיבות גדולה לדעת את הזן המדויק שיש לאישה, כיוון שבין 21 הזנים יש זנים עם סיכון גבוה להתקדם לסרטן, וזנים שהסיכון שלהם לגרום סרטן מאד נמוך. לכן פותחו שיטות מעבדה הבודקות את הזנים בנפרד. כך אנו יכולים לדעת אם זהו זיהום חדש או זיהום מתמיד (זיהום מתמיד הוא בסיכון מוגבר להתקדם לנגע טרום סרטני לעומת זיהום חדש).
בדיקות אלו גם מאפשרת לרכז את הבירורים שלנו בזנים בעלי סיכון להתקדמות לסרטן ולבצע בירורים לעיתים רחוקות יותר בזנים בסיכון נמוך להתקדמות לסרטן.
בעבר גילוי נגעים טרום סרטניים התבסס על משטח פאפ, אבל כיום רוב העולם המפותח, כולל ישראל, עבר לבדיקה לאיתור נגיף הפפילומה בצוואר הרחם, בדיקה עם רגישות של כ-90% לגילוי נגעים טרום סרטניים
שירותי בריאות כללית עברו להשתמש בשיטת בדיקה זאת המומלצת גם בארה"ב, בדנמרק ומספר ארצות נוספות. זהו נדבך חשוב בריכוז המאמצים לבירור וטיפול בנשים בסיכון מוגבר להתפתחות סרטן צוואר הרחם, ולחסוך בדיקות וטיפולים מיותרים וחרדות מנשים שהן בסיכון נמוך לפתח סרטן צוואר הרחם.
הנתונים צריכים להדאיג כל אחת ואחד מאיתנו. במובן הציבורי יש צורך בהסברה נרחבת יותר על יתרונות החיסון לבריאות הציבור וביצוע משטח מצוואר הרחם במניעת המחלה. ובמובן האישי מדובר בחיים של נשים, באימהות, באחיות, בבנות זוג.
שלושה צעדים, עתיד אחר
המאבק בסרטן צוואר הרחם אינו מאבק רפואי בלבד, אלא מהלך של בריאות ציבור ואחריות הדדית. יש שלושה צעדים פשוטים שיכולים לשנות את התמונה:
- התחסנות – מוקדם ככל האפשר: החיסון בטוח ויעיל, והיום נגיש לכל צעיר וצעירה עד גיל 26. כל הורה בישראל צריך לדעת – חיסון היום, שווה בריאות מחר.
- בדיקות שגרתיות – גם אם אין תסמינים: הבדיקות לגילוי מוקדם מאפשרות איתור וטיפול מוקדם, ובכך מונעות התפתחות של גידולים סרטניים.
- הפסקת עישון: עישון מגביר באופן דרמטי את הסיכון לחלות, גם בקרב נשים שנחשפות לעישון פסיבי. זהו גורם סיכון משמעותי אך בר שינוי.
הבדיקה לגילוי מוקדם של לגילוי נגיף הפפילומה כלולה בסל הבריאות בחינם ובחלק מהקופות אפשר אפילו לבצע אותה באופן עצמאי. ועדיין, שיעורי ההתחסנות והבדיקות רחוקים מלהיות מספקים
מחלה של כולנו
המאבק בנגיף הפפילומה ובסרטן צוואר הרחם איננו מאבק של נשים בלבד. זהו מאבק של כולנו. של הורים, של בני זוג, של מערכת הבריאות ושל המדינה. המודעות עולה, המידע קיים, והכלים ברשותנו. כעת הזמן לעבור ממילים למעשים.
אם נבחר לפעול נכון נוכל להפוך את סרטן צוואר הרחם לדף העבר.
ד"ר אפרים סיגלר הוא מנהל מרכז בריאות האישה קריית מוצקין - מכבי שירותי בריאות. בעבר יו"ר החברה הישראלית לקולפוסקופיה. בעבר מנהל שירות צוואר הרחם מחוז חיפה ומרכז רפואי כרמל - שירותי בריאות כללית.
































































































































תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו