JavaScript is required for our website accessibility to work properly. ירון כהן: עם חופשי בארצו? | זמן ישראל

עם חופשי בארצו?

מתוך "כנופיית מג"ב", צילום מסך מהמקור, ערוץ 13
מתוך "כנופיית מג"ב", צילום מסך מהמקור, ערוץ 13

כתבת תחקיר כמו זו שעשו בתוכנית "המקור" על "כנופיית מג"ב" – פעם הייתי נכנס להמתנה דרוכה משעה שפורסם הפרומו עד ליום ולרגע השידור, יודע מראש שאני הולך לבלוע את המסך בתיעוב, בכעס, בחוסר אונים, ושלא אתחמק מהבליעה המחניקה הזו, כי אלה הם חיי כאן. אני חייב לראות. אני חייב לדעת. חייב להיות מודע למה שמתרחש אצלי במרתף החשוך כשמישהו טורח להדליק בו פנס.

אבל הפעם, כשהגיע מועד השידור "שכחתי" לצפות. מאוחר יותר שמרתי את הקישור לכתבה, ומאז אני חג סביבו ולא מצליח להביא את עצמי לצפות בזה. אין כוח. אין כבר יכולת להכיל עוד ועוד זוועות שאין לך כל שליטה עליהן. זוועות שמי שיש לו שליטה עליהן לא מוטרד מהן אלא רק מכך שנחשפו והתפרסמו בתקשורת, דבר שבעצם לא אמור להטרידו, כיוון שפרט לקומץ צופים חסרי השפעה הזוועות אינן מטרידות איש.

אבל הפעם, כשהגיע מועד השידור "שכחתי" לצפות. אין כוח. אין כבר יכולת להכיל עוד ועוד זוועות שאין לך כל שליטה עליהן. זוועות שמי שיש לו שליטה עליהן לא מוטרד מהן אלא רק מכך שנחשפו

פתאום נחתה עלי בכל כובדה ההבנה שאני מותש, שההתרחשויות הכלליות כותשות עד דק את חיי הפרטיים. החיים כאן נעשו עכורי צבע, קשים, כבדים למשא אדם. בלתי נסבלים. בלתי אפשריים.

והקשה מכל, קשה ומתסכל עד יאוש, הוא הידיעה שיד אחת עושה את זה. ידו האחת של איש אחד מורידה על ברכיה מדינה שלמה על כל מוסדותיה החוקיים, המשפטיים, הכלכלים, החברתיים, הרוחניים. יד אחת שמוכיחה לנו כמה חלשים ובזויים אנחנו, שאין בכוחנו להתרומם מול זה שהבריך אותנו כמו היינו גמל – רכושו הפרטי של שייח נהנתן במסעות האלף לילה ולילה שלו.

כמה זחוחים היינו בחלומותינו על אפשרות של עם חופשי בארצו. על אפשרות של חיים נורמליים. על אפשרות של חיים, נקודה. והרי עם שאין בו "עוז לתמורה בטרם פורענות" יאכל פורענות לארוחת בוקר צהריים וערב, עד שייחנק בקיאו.

 

במהלך השנים 2016-2015 כתב ירון צ. כהן את "שמש אחרונה" (הוצ' כרמל) רומן המתרחש על רקע קריסת הדמוקרטיה הישראלית, מערכת המשפט והעיתונות. היום הוא כותב: כששופטי העליון מסרבים להרחיק מבט אל מעבר לקצה אפם, קיים סיכוי סביר שהרשומה הבאה שבה יוזכר חורבן הדמוקרטיה הישראלית תהיה ידיעה חדשותית במדורי האקטואליה של העיתונות העולמית.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 286 מילים
כל הזמן // שבת, 1 באוגוסט 2026

מה שחשוב ומעניין עכשיו

סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.