בזמן שארה"ב ואירופה מאיימות על פוטין, רוסיה מארחת את ראיסי ומציעה לו עסקת גרעין חדשה ומצומצמת, בידיעת וושינגטון ● במקביל, גרמניה מתלבטת איך לפעול, משהה את תחילת השימוש בגז הרוסי ומונעת העברת נשק גרמני ● פוטין מזהה את נקודות התורפה ומנסה למנוע את התרחבות נאט"ו, שמעבה את כוחותיה ● פגישת הצדדים בפריז ביום חמישי עשויה להיות גורלית ● פרשנות
Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין במהלך תרגיל צבאי, ספטמבר 2019
הלוואי והייתי נביא, זה גם כבוד, גם מעמד, וגם ים מיסטיקה, אאאחחחח - תענוג להיות נביא, בטוח: הנה, תשאלו את ירמיהו. או במילים אחרות, נראה לי שלא צריך יותר מדי שכל ויכולות בשביל להבין שכדה"... המשך קריאה
הלוואי והייתי נביא, זה גם כבוד, גם מעמד, וגם ים מיסטיקה, אאאחחחח – תענוג להיות נביא, בטוח: הנה, תשאלו את ירמיהו. או במילים אחרות, נראה לי שלא צריך יותר מדי שכל ויכולות בשביל להבין שכדה"א לא סובל את פוטין, ארדואן, טראמפ, ביבי, בולסנארו וכל המנהיגים המליארדרים שכסף הוא יסוד מניעיהם. אולי יש בי איזה מידת היגיון ואולי לא, ובכל זאת – הטבע צריך שינוי מהותי כדי להמשיך מהמקום שבו הוא נמצא. השיעור לאנושות הועבר ע"י אמא אדמה וכעת כל שנותר זה הפנמה ושינוי תדר האנושות לפשטות, אחווה ושיוויון עולמי כלכלי/כללי. תורת ישראל לא מושלמת, אך מבין כל התורות האחרות, היא הרע במיעוטו.
מלך ירדן נמצא במצוקה מדינית, ביטחונית וכלכלית. הוא החליט להטיל הגבלות חדשות על אחיו למחצה הנסיך חמזה, שאותו הוא מאשים בחתירה נגד השלטון ההאשמי. המלך עבדאללה נקט במהלך מוטעה שמגביר את השנאה אליו ומחזק את מתנגדיו. אלה תומכים בנסיך חמזה, שנהנה מפופולריות גדולה בירדן.
עבדאללה מלך ירדן חזר לממלכה בשבוע שעבר לאחר ביקור בארה"ב, שבמהלכו הצליח להגיע להבנות אסטרטגיות עם הנשיא ביידן ועם משרד ההגנה האמריקאי על חיזוקה הביטחוני של ירדן.
עבדאללה מלך ירדן חזר לממלכה לאחר ביקור בארה"ב, שבמהלכו הגיע להבנות אסטרטגיות עם הנשיא ביידן ועם משרד ההגנה האמריקאי על חיזוקה הביטחוני של ירדן
הוא גם הצליח לשכנע את הנשיא ביידן לתמוך בשמירה על מעמדה של ירדן בירושלים כאפוטרופוס של המקומות הקדושים לאסלאם ולנצרות. הנשיא האמריקאי אמור להעלות את הנושא הזה בפני ראש הממשלה בנט במהלך ביקורו הקרוב בישראל.
אולם למלך עבדאללה המתינו עם חזרתו שורה של בעיות ביטחוניות, כלכליות ובעיות פנימיות של יציבות שלטונו, ובראשן בעיית יחסיו עם אחיו למחצה, הנסיך חמזה, שנתון כבר יותר משנה במעצר בית חלקי לאחר שהואשם ב"קשירת קשר לערער את יציבות הממלכה".
על שני שותפיו למעשה של הנסיך חמזה, ד"ר באסם עוואדאללה והשריף חסן בן זיד, המקורבים ליורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, נגזר עונש מאסר כבד של 15 שנים.
לפני חודשיים הודיע הנסיך חמזה שהוא מוותר על התואר המלכותי שלו כ"נסיך", באקט של מחאה על כך שאחיו המלך "תפר לו תיק" כדי להרחיקו מהאפשרות להפוך בעתיד למלך.
הנסיך חמזה נהנה מפופולריות גדולה בירדן. הוא אהוד בעיקר על השבטים הבדואים, בעוד המלך עבדאללה ואשתו הפלסטינית, המלכה ראניה, שנואים מאוד ונחשבים לנהנתנים ומושחתים, שהקימו אימפריית נדל"ן של מיליארדי דולרים במקומות שונים בחו"ל.
המלך החליט לטפל כצעד ראשון במצב הפנימי ובפרשה שנותרה פתוחה בעקבות הודעת הנסיך חמזה על ויתור על תוארו המלכותי והודיע לעם הירדני על צעדים חדשים נגד הנסיך חמזה, המגבילים את תנועותיו ויכולתו להתקשר עם העולם החיצוני.
למלך עבדאללה המתינה שורת בעיות ביטחוניות, כלכליות ופנימיות של יציבות שלטונו, ובראשן יחסיו עם אחיו למחצה, הנסיך חמזה, שעצור חלקית מעל שנה בביתו באשמת "קשירת קשר לערעור יציבות הממלכה"
בהצהרה חריפה וארוכה טען המלך עבדאללה שאחיו למחצה הוא אדם "בלתי יציב" ש"חי באשליות", ושבשנה האחרונה הוא הכשיל את כל הניסיונות לחזור לדרך הישר.
המלך עבדאללה השתמש בביטויים קשים נגד אחיו למחצה:
"אחי הצעיר נמצא במצב נפשי שגרם לו להפסיק להבחין בין מציאות לדמיון. קשה להתמודד עם אדם שרואה עצמו גיבור וקורבן בו זמנית. נפגשתי עמו בתיווך של נסיכים אחרים בניסיון לבנות מחדש את האמון, אבל הוא חזר לשחק את תפקיד הקורבן. הוא לא יוצא מהארמון שלו כבר חודש ולא משתמש בהקלות שהענקתי לו".
הוא חשף במכתב את נסיונותיו להתמודד עם המצב:
"כאשר נחשפו פרטי פרשיית מלחמת האחים בשנה שעברה בחרתי להתמודד עם אחי הנסיך חמזה בתוך המסגרת המשפחתית, מתוך תקווה שהוא יבין ששגה. אולם הוא לא שינה את דרכו. הוא ממשיך לשחק בעובדות לשם חיזוק גרסתו, ולמרבה הצער גם מאמין לטענותיו.
"בשנים שחלפו נהגתי באיפוק ובסבלנות כלפי אחי, אך הוא החליט לפעול בניגוד לדרכה של משפחתנו. אני ובני משפחת המלוכה ניסינו שהוא יהיה חלק פעיל במשפחתנו, וישוב לשרת את ירדן ואזרחיה".
המלך עבדאללה השתמש בביטויים קשים נגד אחיו למחצה: "אחי הצעיר נמצא במצב נפשי שגרם לו להפסיק להבחין בין מציאות לדמיון. קשה להתמודד עם אדם שרואה עצמו גיבור וקורבן בו זמנית"
ועוד כתב המלך עבדאללה על אחיו למחצה:
"הוא פועל נגד המסורת של משפחתנו ונגד הערכים של ירדן ונגד המוסר, והוא אינו מכבד את המסגרות שלנו. לא קרה מעולם שנסיך מבית המלוכה בירדן או בעולם בכלל שלח מסרים מצולמים לתקשורת הזרה, ותקף בהם את מוסדות מולדתו. הצגתי לו מפת דרכים לחידוש האמון בינינו, אך למרבה הצער הוא הוכיח כי כוונותיו חמורות. נספק לחמזה כל מה שהוא צריך כדי לחיות בכבוד, אך הוא לא יזכה לתשתית שאותה ינצל לשם פגיעה במולדת, במוסדותיה ובמשפחת המלוכה, מה שיסכן את היציבות של ירדן. ירדן גדולה יותר מכולנו יחדיו".
חולשה פוליטית ושלטונית
הודעתו החריפה של המלך עבדאללה מעידה על המצוקה שבה הוא נתון, הנסיך חמזה ממשיך למלכד אותו מבחינה פוליטית, למרות חולשתו, ולמרות העובדה שהוא נתון במעצר בית.
הודעתו החריפה של המלך עבדאללה נגד הנסיך חמזה והסנקציות שהטיל עליו מעידה על המצוקה שבה הוא נתון, הנסיך חמזה ממשיך למלכד אותו מבחינה פוליטית, למרות חולשתו, ולמרות העובדה שהוא נתון במעצר בית. pic.twitter.com/bEG3uxGXWo
— יוני בן מנחם yoni ben menachem (@yonibmen) May 22, 2022
המלך עבדאללה חידש למעשה בהודעתו את ההגבלות על הנסיך חמזה ואף החמיר אותן.
כדי להצדיק את צעדיו נגד הנסיך חמזה טען המלך עבדאללה כי הוא מסתמך על החלטת "מועצת המשפחה המלכותית" בירדן, שהוקמה בשנת 1937 ושהתכנסה לדון, בפעם הראשונה מאז שהוקמה, במעשיו של הנסיך חמזה.
"הוא פועל נגד מסורת משפחתנו, ערכי ירדן והמוסר. לא קרה מעולם שנסיך מבית המלוכה בירדן או בעולם שלח מסרים מצולמים לתקשורת הזרה, ותקף בהם את מוסדות מולדתו"
מדובר בגוף שהינו "חותמת גומי" של המלך עבדאללה. הנסיך חסן בן טלאל, דודם של המלך עבדאללה ושל הנסיך חמזה, סירב לעמוד בראש המועצה הזו ומי שהחליף אותו הוא הנסיך עלי בן חוסיין, גם הוא אח למחצה של הנסיך חמזה. עוד חברים במועצה ראש הממשלה בשר אלחצאוונה וכמה שרי ממשלה, כולם נאמניו של המלך עבדאללה.
המלך עבדאללה מודע לחולשתו הפוליטית בקרב השבטים הבדואים בממלכה שתומכים בנסיך חמזה, והוא מנסה לפנות אליהם באמצעות המכתב כדי לשכנעם כי עשה את המקסימום כדי ליישר את ההדורים עם אחיו, הנסיך חמזה.
ספק רב אם הוא יצליח לשכנע אותם, השבטים הבדואים כועסים עליו בגלל מצבם הכלכלי ובגלל התקרבותו לפלסטינים בירדן, על חשבונם, שמהווים יותר מ-70 אחוזים מתושבי הממלכה.
הם מאשימים את המלכה ראניה, שמוצא משפחתה מטול כרם, בכך שהרחיקה מהם את המלך עבדאללה וכי היא מעורבת במעשי שחיתות באמצעות קרוביה הפלסטינים.
המהלך של המלך עבדאללה סותם את הגולל על האפשרות שהנסיך חמזה ושני שותפיו האסורים בכלא, ד"ר באסם עוואדאללה והשריף חסן בן זיד, יקבלו חנינה מלכותית, המלך עבדאללה הולך מולם "ראש בראש" עד הסוף. ספק אם מדובר במהלך חכם מצידו לאור קשריהם ההדוקים עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן.
פרשנים בעולם הערבי מעריכים כי המלך עבדאללה טועה וכי הוא מסבך עוד יותר את מצבו הפנימי ומגביר את שנאת מתנגדיו.
מלך ירדן נמצא במצוקה מדינית, ביטחונית וכלכלית והחליט להטיל הגבלות חדשות על אחיו למחצה הנסיך חמזה שאותו הוא מאשים בחתירה נגד השלטון ההאשמי. המלך עבדאללה נקט במהלך מוטעה שמגביר את השנאה אליו ומחזק את מתנגדיו התומכים בנסיך חמזה שיש לו פופולאריות גדולה בירדן. pic.twitter.com/0TGkfUomqn
— יוני בן מנחם yoni ben menachem (@yonibmen) May 22, 2022
לדבריהם הוא היה צריך להפגין נדיבות, לשחרר את אחיו למחצה הנסיך חמזה ממעצר הבית ולהעניק חנינה לד"ר באסם עוואדללה ולשריף חסן בן זאיד, ואחר כך להודיע על שורה של רפורמות שלטוניות וכלכליות שישפרו את תדמיתו בתוך ירדן.
המהלך של המלך עבדאללה סותם את הגולל על האפשרות שהנסיך חמזה ושני שותפיו האסורים בכלא, ד"ר עוואדאללה והשריף בן זיד, יקבלו חנינה מלכותית. המלך עבדאללה הולך מולם "ראש בראש" עד הסוף
ירדן נמצאת במצב קשה עם ביקורת פנימית גוברת על בית המלוכה ההאשמי בגלל הסכם השלום שלו עם ישראל וחולשתו מול האירועים האחרונים בהר הבית במהלך חודש רמדאן בנוסף למצב הכלכלי המתדרדר.
המלך עבדאללה עצמו הביע באחרונה דאגה מההתפתחויות בגבול סוריה ירדן והתגברות ההשפעה האיראנית.
מלך ירדן עבדאללה השני הביע חשש מכך שאיראן ושלוחותיה ימלאו את הוואקום בדרום סוריה, שישאירו אחריהם כוחות צבא רוסיה בעקבות המלחמה באוקראינה. pic.twitter.com/kTDtzTdE4I
— יוני בן מנחם yoni ben menachem (@yonibmen) May 22, 2022
הוא טען שכוחות איראניים נכנסו לעמדות שפינה צבא רוסיה בסוריה בגלל המלחמה באוקראינה וכי איראן מנסה להשפיע על הנעשה בתוך ירדן עצמה.
יוני בן מנחם הוא חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, מזרחן, עיתונאי, מנ"כל רשות השידור לשעבר, מרצה למזה"ת ותקשורת
(צילום: דוד וינוקר)
פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
שיבוצים, שריונים והכתבות "מלמעלה" אכן מאוד בעייתיים מבחינת מחוייבות למפלגה, לערכיה ובמיוחד לבוחרות ולבוחרים שלה. אבל - ניתן לרענן את השורות "מלמטה". לשם כך צריך לשבור את הפרדיגמות הישנו... המשך קריאה
שיבוצים, שריונים והכתבות "מלמעלה" אכן מאוד בעייתיים מבחינת מחוייבות למפלגה, לערכיה ובמיוחד לבוחרות ולבוחרים שלה. אבל – ניתן לרענן את השורות "מלמטה". לשם כך צריך לשבור את הפרדיגמות הישנות. "בחירה בין נבחרות" היא הצעה לפרדיגמה חדשנית כזו.
https://www.zman.co.il/267784/
לאחר שלושה חודשי מלחמה עקובה מדם, מתרבים הפרסומים על המפלות הרבות שסופג הצבא הרוסי בזירות עימות שונות ברחבי אוקראינה. על אף יתרונו העצום מבחינה כמותית ואיכותית, הצבא ה-3 בגודלו ובחוזקו בעולם נוחל תבוסות מבישות בזו אחר זו.
לאחר 3 חודשי מלחמה עקובה מדם, מתרבים הפרסומים על המפלות הרבות שסופג הצבא הרוסי בזירות עימות שונות ברחבי אוקראינה. על אף יתרונו הכמותי והאיכותי העצום
— olexander scherba???????? (@olex_scherba) May 16, 2022
כישלונות אסטרטגים, אופרטיביים וטקטיים, שבאים לידי ביטוי בשורה ארוכה של כשלים בשרשרת הפיקוד וההובלה, בתכנון האופרטיבי ובממד הלוגיסטי, בולטים בתחומים רבים נוספים שאינם מסתיימים בצד הטכני, אלא עוסקים דווקא בממד האנושי ובצד המוסרי של הצבא. וליתר דיוק, באטימות, באדישות ובהיעדר ההתייחסות לרווחתם ולשלומם של החיילים הרוסיים.
והעובדות הקשות מדברות בעד עצמן. הצבא הרוסי משקיע הון עתק של מיליארדי דולרים ברכישת ציוד חדיש ומתוחכם, אך איננו מתייחס כראוי לטיפול בטראומות ובפציעות החיילים וכל שכן, במותם וקבורתם. וזאת, תוך שהוא מסלף עובדות, מעלים עדויות ומטשטש מידע יקר ממשפחות החיילים בנוגע למצבם.
מודרני ומתוחכם ככל שיהיה, הזלזול בחיילים ובכלל זה, הזילות כלפי חיי אדם, פוגמת ביעילות ובאפקטיביות של מכונת המלחמה הרוסית ומסכנת אותה. גישה הרסנית זו, מהווה רקע והסבר לאדישות ולמורל הנמוך, להיעדר הסולידריות ורוח הלחימה בקרב הלוחמים הרוסים כשמנגד בולטת הנחישות והמורל הגבוה לצד הפטריוטיות ורוח הקרב של החיילים האוקראינים.
לוחמים אלה ובהם לוחמי "גדוד אזוב", שנאבקו יחד על הגנת מפעל הפלדה "אזובסטל" בעיר מריופול, על אף המחיר הכבד שנתבעו לשלם בגופם, נאלצו להיכנע ולהתפנות השבוע לאחר מצור ממושך.
הצבא הרוסי משקיע הון עתק בציוד חדיש ומתוחכם, אך אינו מתייחס כראוי לטיפול בטראומות ובפציעות החיילים וכל שכן, במותם וקבורתם. וזאת, תוך סילוף עובדות, העלמת עדויות וטישטוש מידע ממשפחות החיילים
מריופול (Mariupol), עיר נמל מרכזית בדרום אוקראינה, השוכנת לחופי ים אזוב שבחבל דונבאס, מהווה יעד אסטרטגי חשוב עבור צבא רוסיה. חבל דונבאס, המכונה גם "חגורת הפחם", נחשב למוקד הפלדה של אוקראינה, האחראי על 25% מייצוא הפחם שלה, והמקום בו מצויות עתודות הגז הטבעי שלה – הנחשבים מספר 2 בגודלם באירופה אחרי נורבגיה.
עבור רוסיה, שמייצאת 38% מהגז הטבעי של אירופה וחותרת להיות מעצמת אנרגיה עולמית, כיבוש מריופול ומפעל הפלדה שזכה לכינוי "מצודת מריופול", מהווה ציון דרך משמעותי. זוהי אבן דרך קריטית בתוכנית אסטרטגית שנועדה ליצור רצף טריטוריאלי מחבל דונבאס לחצי-האי קרים וייתכן כי גם מחצי-האי לעבר מולדובה, שבמערב המדינה.
בתוך כך, המאבק שפרץ במפעל הפלדה אזובסטל לפני כחודשיים והסתיים השבוע, הוא עדות לעוז רוחם ולאומץ ליבם של מאות רבות של חיילים אוקראינים שהתבצרו במקום. כשהם נאבקים לשרוד בתת-תנאים ללא אור יום, מזון ותרופות, בעודם שוהים בבונקרים ובמנהרות אפלוליות שבמרתפי המפעל.
בדלות זו הגנו בשארית כוחותיהם עד לפני שבועיים על אזרחים רבים, בהם נשים וילדים שהיו נצורים איתם וחולקים איתם את מעט המזון והמים שלהם. כל זאת, תוך שהם מנהלים קרבות עקובים מדם עם צבא רוסיה, שמפציץ וכותש אותם כל העת וללא הבחנה. כך, לאחר מאבק הרואי חסר רחמים, הבחירה היא בין חיים בתופת במפעל, לבין חיי גיהינום כאוקראינים תחת שליטת פוטין.
וכך, כשהוא נאבק בכל דרך להציל את החיילים שנותרו נצורים במריופול, הנשיא ולדימיר זלנסקי אינו נירתע להתאבד על כל בימות העולם. פנייתו הנרגשת לקהילה הבינלאומית, שהדהדה גם באירוויזיון, הובילה להסכמת מוסקבה לאפשר פינויים של הפצועים.
המאבק שפרץ במפעל הפלדה אזובסטל לפני כחודשיים והסתיים השבוע, הוא עדות לעוז רוחם ולאומץ ליבם של מאות רבות של חיילים אוקראינים שהתבצרו במקום. כשהם נאבקים לשרוד בתת-תנאים
בהודעה שפורסמה על ידי משרד ההגנה הרוסי, נמסר כי 265 חיילים אוקראינים נכנעו ובהם כ-50 פצועים קשה, כשכולם מועברים לשטחים שבשליטת הבדלנים הפרו-רוסים במחוז דונייצק, שבחבל דונבאס.
האם הם יקבלו יחס התואם לנורמות ולחוקים הבינלאומיים כפי שדובר הקרמלין התחייב בשם פוטין? או שאולי החיילים ובהם לוחמי אזוב, המוגדרים על ידי רוסיה כ"ניאו-נאצים" ופשיסטים "יזכו" ליחס מיוחד של פושעי מלחמה? אין לדעת וספק אם אי-פעם נדע, אך דבר אחד ברור. בהיעדר אמות מידה מוסריות אנושיות ראויות, בעיני פוטין, מחיר הכישלונות של הצבא הרוסי עולה בהרבה על מחיר חיי אדם. אין ספק שהוא נותן כוח לצבא כגוף, ולא כבני אדם.
ד"ר ענת הוכברג-מרום היא מומחית גיאופוליטית ליחסים וטרנדים בינלאומיים עם יותר מ-20 שנות וותק וניסיון בעבודה עם גורמי ממשל, בטחון ועסקים בינלאומיים בארץ ובחו"ל. במסגרת מחקריה ועבודתה כיועצת גיאופוליטית נפגשה בבית הלבן עם היועץ הישיר לענייני הטרור העולמי של הנשיא אובמה (2015) והשתתפה בכנסים ופורמים בינלאומיים שונים בחו"ל. במהלך שלוש השנים האחרונות, הרחיבה את תחומי המחקר והעניין שלה לאסיה בדגש על סין. משמשת כיועצת בכירה במכון המחקר בהינאן (דרום סין) ומספקת ניירות עמדה ומחקרים לממשל הסיני העוסקים בעיקר בממד הביטחוני של פרויקט ה"חגורה והדרך" (BRI), הכולל בניית תשתיות ענק בכל רחבי העולם.
פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל
רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל
רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל
רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
הלוואי והייתי נביא, זה גם כבוד, גם מעמד, וגם ים מיסטיקה, אאאחחחח – תענוג להיות נביא, בטוח: הנה, תשאלו את ירמיהו. או במילים אחרות, נראה לי שלא צריך יותר מדי שכל ויכולות בשביל להבין שכדה"א לא סובל את פוטין, ארדואן, טראמפ, ביבי, בולסנארו וכל המנהיגים המליארדרים שכסף הוא יסוד מניעיהם. אולי יש בי איזה מידת היגיון ואולי לא, ובכל זאת – הטבע צריך שינוי מהותי כדי להמשיך מהמקום שבו הוא נמצא. השיעור לאנושות הועבר ע"י אמא אדמה וכעת כל שנותר זה הפנמה ושינוי תדר האנושות לפשטות, אחווה ושיוויון עולמי כלכלי/כללי. תורת ישראל לא מושלמת, אך מבין כל התורות האחרות, היא הרע במיעוטו.