בשנה שעברה הופנתה למעבדה שלנו משפחה לצורך מחקר על ילדים צעירים עם אוטיזם. המשפחה בהחלט התאימה למחקר אבל הייתה בעיה אחת: ההורים לא ידעו שילדם מאובחן עם אוטיזם. הסיבה לכך היא, שגם בשיחה עם הצוות המאבחן וגם בדו"ח האבחון שנמסר להם נאמר להם, שלילדם יש "בעיית תקשורת".
משפחה, שהופנתה למעבדתנו למחקר על ילדים צעירים עם אוטיזם, התאימה למחקר – למעט בעיה אחת: ההורים לא ידעו שילדם מאובחן עם אוטיזם. בשיחה עם הצוות המאבחן ובדו"ח האבחון נאמר להם שלילדם יש "בעיית תקשורת"
הרשמו עכשיו לניוזלטר היומי
המונח הבעייתי הזה נפוץ היום במידה כזאת, שהשם הרשמי לכיתות המיועדות לילדים עם אוטיזם הוא "כיתות תקשורת". ריכוך זה של המונח להורים אינו משרת אף אחד, והוא גם לא מדויק.
כדי לאבחן א/נשים עם אוטיזם, צריכים להימצא ליקויים בתקשורת ובאינטראקציה החברתית, כמו גם התנהגויות מוגבלות וחזרתיות ו/או תחומי עניין סטריאוטיפיים, שמקשים על היכולת של האדם לתפקד באופן יומיומי. תקשורת נמצאת במרכז הסיפור, אך אינה עומדת בפני עצמה. כאן ראוי לציין כי ישנם אנשים עם אוטיזם בעלי יכולות תקשורת תקינות (כלומר מסוגלים להעביר ולקבל מסרים מאחרים), המתקשים רק בשימוש החברתי או הפרגמטי בשפה.
השימוש היופמיסטי ב"תקשורת" אינו האתגר היחיד בטרמינולוגיה בתחום האוטיזם כיום. האם עלינו לומר שמישהו הוא "אוטיסט" או "על הספקטרום"? "הפרעת ספקטרום האוטיסטי" או פשוט "אוטיזם"? במקרה הזה אין נכון או לא נכון, אלא רק ביטוי של השקפות שונות בנוגע לקטגוריה האבחנתית ומוגבלויות בכלל.
לעומת זאת, למונח "תקשורת" אין מקום בשיח על אוטיזם. תחשבו רגע על המשפחה מהמחקר שקבלה אבחנה אבל למעשה לא קבלה. שעברה את כל החששות והספקות, לגבי ילדם ולגבי עצמם כהורים, שעברו את רשימת ההמתנה, את התהליך האבחוני ובסוף יצאו עם אבחנה שהיא לא אבחנה. בלי לדעת לאן פניהם ואפילו אילו מילים להכניס לגוגל. כל זה בגלל שמישהו חשש לפגוע, להגיד ולכתוב משהו שאולי יוביל לדמעות, לעצב, לכעס. אלא שזה גם עלול להוביל לתמיכה, ולתהליך של השלמה והתקדמות.
אפשר רק להניח, באופן דומה, שהשימוש המקורי במונח "תקשורת" במשרד החינוך היה ניסיון להגן על משפחות וילדים מפני אמירת המילה "אוטיזם" בקול. אך אנחנו יודעים שכאשר אנו נמנעים משימוש במילה מסוימת, הסטיגמה סביבה גדלה וגדלה, מהדהדת דרך גני ילדים, חצרות בית ספר ומקומות עבודה. כך המונח "אוטיסט" הופך למונח שנעשה בו שימוש מפחית ערך על-ידי ילדים ומבוגרים כאחד. אולי אם ילדים לא-אוטיסטים היו שומעים את התלמידים מהכיתה בהמשך המסדרון, או את הילד בכיתה שלהם, מדברים בפתיחות על היותם אוטיסטים, הם היו מרגישים פחות בנוח עם שימוש בלתי הולם במונח.
אפשר להניח, שהשימוש המקורי במונח "תקשורת" במשרד החינוך היה ניסיון להגן על משפחות וילדים מאמירת המילה "אוטיזם" בקול. אך כאשר נמנעים משימוש במילה מסוימת, הסטיגמה סביבה גדלה
בתחילת מרץ פרסמה אגודת האוטיזם באמריקה וארגוני מוגבלויות מובילים אחרים הצהרה כי תפסיק לקרוא לחודש אפריל חודש המודעות לאוטיזם ותתחיל לקרוא לו חודש קבלת האוטיזם. אי לכך, הוחלט על ידי רבים ברחבי העולם כי התאריך שצוין בשבוע שעבר, ב-2 באפריל, הוא יום המודעות והקבלה הבינלאומי לאוטיזם.
מודעות? כולם שמעו כבר על אוטיזם, החברה מודעת למונח. בכך שאנו מקבלים ולא רק מודעים לשם הזה, על ידי אמירתו בקול רם, על ידי דחיית הסטריאוטיפים וההטיה הנמשכים, אנו יכולים להתקדם כחברה ממודעות לקבלה.
ד"ר ג'ודה קולר הוא ראש המגמה לחינוך מיוחד ומרצה לפסיכולוגיה קלינית של הילד באוניברסיטה העברית. שם הוא מנהל את המעבדה לחקר אוטיזם בילדים ומשפחות ובין מייסדי המרכז לאוטיזם של האוניברסיטה. צילום: ארקדי ורונין
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הכריז בימים אלה על הטלת מכסים בשיעור גבוה על יבוא המגיע לארצות-הברית מסין, מקסיקו וקנדה.
לכאורה, זוהי הכרזה על מלחמה כלכלית. ואמנם – המדינות הנפגעות כבר הגיבו בהטלת מכסים נגדית ובהגשת תלונה לארגון הסחר העולמי. האם אנו עדים לתחילתה של מלחמת סחר עולמית?
ד"ר איריס סורוקר היא שופטת בדימוס, מנהלת מרכז חת לחקר התחרות והרגולציה במסלול האקדמי המכללה למינהל.
נושא השלמת עסקת החטופים הוא כרגע החשוב ביותר על סדר היום הביטחוני של ישראל. אבל יש נושא אחר שנדמה כי מרוב דיבורים עליו מעט נעשה, וזה מול סכנה ברורה וכנראה קרובה מאוד.
ארגוני הביון האמריקאים והישראלים מנסים לקבל אישור לטענת קבוצות האופוזיציה האיראניות כי איראן מרכיבה ראשי נפץ גרעיניים.
אריה אגוזי הוא כתב לענייני ביטחון. עבד בעבר בידיעות אחרונות. מתמחה בדיווח על טכנולוגיות ביטחוניות ישראליות ועל האתגרים עימן צריכות טכנולוגיות להתמודד, בעיקר מול האיומים החדשים.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
מממ,
ועכשיו העובדות:
מדינה בעלת שטח פי 75 מישראל
(שזה כמו צרפת+ספרד+גרמניה+כמה ישראל…)
במרחק 1500+ ק"מ , עם אוכלוסיה פי 9,
וצבא (לא אחרי שנה של התשה) של כמיליון חיילים,
שכבר הראתה שמוכנה להקריב מאות אלפים בקרב,
היא מעצמת נפט שנתמכת על ידי רוסיה וסין
והיא סף גרעינית, עם תעשיית טילים ומלטים ענפה,
ופרוקסי שעדיין חמושים ופעילים ברחבי האזור,
ויכולות סייבר ומבצעי תודעה ומבצעים פיננסים
ואמונה איסלמיסטית בהובלת אייטולות.
מה מחיר שגיאה? כוח או מוח?
מה שראינו בבית הלבן השבוע היה מופע של איש אחד ולידו ניצב שישב המום על קצה הכיסא והקשיב באי אמון למונולוג שהשאיר אותו בלי מכנסיים לנוכח פני האומה הנרדמת בסלון.
דונלד טראמפ היה הבורר בשיטת המקל והגזר. הוא חיזק את יסודות העסקה ומחק את חלומם של המתנחלים להתיישב בעזה. לא יהיו אלוני עזה וסביוני חאן יונס, ומי שישוב לשם יהיו אלו שחיים בה. כדי להרדים את מחאת הסמוטריצ'ים דיבר טראמפ על טרנספר, חלומם של הכהניסטים. זה היה הגזר. והרשת אכן נשטפה בשירי הלל.
כרמלה כהן שלומי היא אזרחית מודאגת
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ומתי הצבא יתאים את עצמו אליהם על זה אף אחד לא מדבר.
מקואות שמירת שבת
הדרת נשים
החרדים דורשים שתי התחיבויות שכל בית משפט לחופש דת יצדיק אותם
א אין שליטה של היוהמשי"ת עליהם
ב אין שליטה של בג"ץ עליהם
שלא יהיה לכם ספק, החרדים ובמיוחד הממסד הדתי הרבני ושלוחותיו בפוליטיקה בכול הכיתות הוא אויב שבפנים. אתם חיילים בארגון עבריני בקנה מידה אפי שחבר לעבריינות פלילית וכלכלית פוליטית בהובלת הליכוד. למעשה בגידה של ממש, בעם, במדינה בחברה וביהדות. התשלום שתשלמו עליו הוא מעבר לתפיסתכם.
הפיתרון הטוב ביותר: הציבור החרדי יעזוב בהמוניו את הארץ. רק בצורה כזו הוא יוכל להישאר חרדי. המטרה של הצבא היא לחלן את הציבור החרדי ולהעביר אותו על דתו, ביחד עם המשתפי"ם מסוגו של דוד כהן שר"י שרואה בנושרים וחסידים בשר תותחים. יש איסור לגור במדינת ישראל.
שלילת אזרחות ושלילת זכויות. ככה הקיום המעוות הזה לא יהיה על חשבון הכיס הציבורי ונציגיו לא יהיו בעלי השפעה על החיים ברחוב הציוני במדינה. החרדים הם עיוות קיצוני של היהדות הם חברה לא דמוקרטית ולהבנתי גם לא ציונית. אין להם בצורת הקיום הנוכחית שלהם כל זכות כאן וזה ביזיון שהקבוצה הזו מקבלת החלטות על החיים והכספים של כולנו. רוצים גטו סבבה שיחיו בגטו על חשבונם. לא צריך לממן את הקיום התורני שלהם בכלא אלא פשוט להפסיק לממן אותם בכל דרך שהיא.
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם