JavaScript is required for our website accessibility to work properly. ריאד אל מלכי | זמן ישראל
אישיות
ריאד אל מלכי
אישיות
ריאד אל מלכי

שגריר ארה"ב בישראל, דיוויד פרידמן, הטריף את העולם בשבת עם דיבורים בעד סיפוח ● אבל מאחורי הקלעים התמונה הרבה יותר מורכבת ● פרידמן הוא תומך נלהב של ההתנחלויות, והגדיר פעילי שלום כ"גרועים מקאפו" ● ברגע האמת, ייתכן מאוד שטראמפ יעדיף לא לגעת בתפוח האדמה הלוהט הזה ● פרשנות

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ תיאר את השגריר שלו בישראל, דייויד פרידמן, כ"תינוק יפה ונפלא" באפריל. טראמפ התייחס בדבריו לתגובה הנפעמת של פרידמן להכרה הספונטנית של ממשלו של הנשיא בריבונות ישראל על רמת הגולן.

אך פרידמן, 60, לא נולד אתמול. הפרקליט שהתמחה בפשיטות רגל והפך לשגריר, אולי לא תמיד מתנהג בדיפלומטיות, אבל הוא גם לא נאיבי. פעולותיו והצהרותיו שואפות לרוב לקדם את האינטרסים של הימין המתנחלי.

דיוויד פרידמן, בנימין נתניהו ודונלד טראמפ מציינים את ההכרה האמריקנית בריבונות ישראל בגולן (צילום: (AP Photo/Susan Walsh)
דיוויד פרידמן, בנימין נתניהו ודונלד טראמפ מציינים את ההכרה בריבונות בגולן (צילום: (AP Photo/Susan Walsh)

דבריו מעוררי המחלוקת בשבת האחרונה, לפיהם לישראל יש זכות להחזיק ב"חלק" לא מוגדר של הגדה המערבית, הובנו על ידי רבים כמתן אור ירוק אמריקאי לסיפוח עתידי של ההתנחלויות, כפי שהבטיח בנימין נתניהו למצביעיו באפריל.

אחרי שורה של מהלכים פרו-ישראליים שהוביל טראמפ (ההכרה בגולן, הכרה בירושלים והעברת השגרירות המנוהלת ע"י פרידמן אליה), קל לדמיין אותו מכריז על תמיכה בטענת הבעלות של ישראל על ההתנחלויות בכל הגדה המערבית.

מאחר שההכרה בגולן נראתה מתוזמנת לשיפור הסיכויים של נתניהו לבחירה מחדש, מפתה להאמין שטראמפ ייתן לו מתנה דומה לפני בחירות ספטמבר. אך וושינגטון עדיין לא נקטה במדיניות סיפוח ברורה, כפי שפרידמן עצמו הודה.

כאשר פרידמן נשאל על ידי ה"ניו יורק טיימס" כיצד הבית הלבן יגיב אם נתניהו אכן יישם את החוק הישראלי על ההתנחלויות בגדה, השיב: "אין לנו באמת דעה עד שלא נבין כמה, באילו תנאים ומדוע זה הגיוני, מדוע זה טוב לישראל וטוב לאזור, והאם זה לא יוצר יותר בעיות מאשר פתרונות (…) אני לא רוצה לשפוט מראש".

נציג אמריקאי שנותר בעילום שם הבהיר מאוחר יותר כי ישראל וארה"ב לא דנו ולא דנות בתוכניות לסיפוח חד-צדדי של "כל חלק שהוא מהגדה המערבית". עמדת הממשל על ההתנחלויות לא השתנתה, הדגיש הנציג (העמדה הרשמית היא שהתנחלויות אינן מכשול לשלום, אך הרחבה שלהן לא תעזור אף היא).

הישראלים והפלסטינים, עם זאת, לא התרשמו מההסתייגות של פרידמן, ומיקדו את האושר או הכעס שלהם – בהתאמה – בכותרת העסיסית של ה"טיימס" – "שגריר ארצות הברית אומר כי לישראל יש את הזכות לספח חלקים מהגדה" (הציטוט האמיתי של פרידמן היה: "בנסיבות מסוימות, לדעתי לישראל יש את הזכות לשמור על חלק, אך ככל הנראה לא על כל הגדה המערבית").

"הדעה של ממשל טראמפ על העולם, אשר הובעה על ידי השגריר פרידמן, היא היחידה שעשויה להביא לשינוי", אמר השר לביטחון פנים, גלעד ארדן. השר לשיתוף פעולה אזורי, צחי הנגבי, ראה "הרבה תבונה והגיון בדברים של פרידמן".

שר החוץ הפלסטיני, ריאד אל מלכי, תקף את השגריר והגדיר אותו כ"בור בפוליטיקה, היסטוריה וגיאוגרפיה", והאשים אותו בהגנה על "מדינת הכיבוש".

בנימין נתניהו ודייויד פרידמן סוקרים מערכת הגנה מטילים (צילום: מאטי סטרן\שגרירות ארצות הברית בירושלים)
בנימין נתניהו ודייויד פרידמן סוקרים מערכת הגנה מטילים (צילום: מאטי סטרן\שגרירות ארצות הברית בירושלים)

תאהבו אותו או תשנאו אותו, פרידמן, מעולם לא הסתיר את הסימפטיה שלו למתנחלים. לפני שהפך לשגריר, הוא שימש כנשיא ארגון הידידים של ישיבת בית אל בארה"ב, וכתב טור לאתר Israel National News התומך בהתנחלויות.

מאז שהפך לדיפלומט, פרידמן לא כינה את הגורמים המתונים בתהליך השלום הישראלי-פלסטיני "גרועים בהרבה מהקאפו" (כפי שעשה ב-2016, והתנצל לאחר מכן), אך מעולם לא חזר בו מהתמיכה בטענת הבעלות של ישראל על השטחים.

מאז שהפך לדיפלומט, פרידמן לא שב וקרא לגורמים המתונים בתהליך השלום "גרועים מהקאפו" (כפי שעשה ב-2016, והתנצל לאחר מכן), אך מעולם לא חזר בו מהתמיכה בטענת הבעלות של ישראל על השטחים

"אני לא חושב שההתנחלויות הן בלתי חוקיות", הוא אמר ל-Times of Israel במאי 2018, בראיון חגיגי במשרדו החדש בשגרירות האמריקאית בירושלים. "הרגשתי במשך שנים שהייתה הפשטת יתר מצד הקהילה הבינלאומית של הטענות המשפטיות, אם תרצו, בתוך הגדה המערבית", הוסיף פרידמן.

בכלל לא בטוח שטראמפ שותף לדעה הזאת. "בכל פעם שאתה לוקח שטח להתנחלויות, נשאר פחות שטח", הסביר בראיון מ-2017 ל"ישראל היום". "אני לא מישהו שמאמין שהתקדמות עם ההתנחלויות האלו הוא דבר טוב לשלום".

כאן מספחים בכיף? חברי הבית היהודי מתכנסים בהתנחלות מעלה אדומים, 2017 (צילום: יונתן סינדל פלאש 90)
כאן מספחים בכיף? חברי הבית היהודי מתכנסים בהתנחלות מעלה אדומים, 2017 (צילום: יונתן סינדל פלאש 90)

הרבה דברים קרו מאז. החשוב מכל, אולי, הוא שהפלסטינים סירבו להתנהל מול ממשל טראמפ מאז ההכרה שלו בירושלים כבירת ישראל. שאלת המפתח היא האם הנשיא הקפריזי יעניש אותם על כך, בין היתר, באמצעות סוגיית הסיפוח.

יש פרשנים שראו בתמיכה של פרידמן בזכות ישראל להחזיק בחלקים מהגדה סימן לכך שגם טראמפ תומך בכך. אך לא ברור על מה מבוססת הפרשנות הזו. פרידמן נוהג לדבר מלבו, ולא תמיד מייצג את מדיניות הממשל הרשמית. השגריר אמנם קרוב לנשיא, ויש לו השפעה עליו, אך טראמפ מקבל החלטות משלו.

השגריר אמנם קרוב לנשיא, אך טראמפ מקבל החלטות משלו. "אתה באמת-באמת תעשה את זה?" טראמפ נזכר שפרידמן שאל אותו בחוסר אמונה, לאחר שהנשיא העלה בפניו את הרעיון להכיר בריבונות ישראל בגולן

"אתה באמת-באמת תעשה את זה?" טראמפ נזכר שפרידמן שאל אותו בחוסר אמונה, לאחר שהנשיא העלה בפניו את הרעיון להכיר בריבונות ישראל בגולן.

"כן, אני חושב שאני עושה את זה עכשיו. בואו נכתוב משהו", החליט הנשיא, וצייץ על ההכרה ההיסטורית – שכבר נוסחה באופן רשמי ארבעה ימים לאחר מכן.

השאלה אם ארה"ב תגבה סיפוח חד צדדי, תלויה בגורמים רבים, בהם הבחירות בישראל, והתגובות בעולם לפרטיה של "תכנית המאה", אם היא אי פעם תפורסם. בראיון איתו, פרידמן הודה שהממשל עשוי להקפיא את התכנית, אם יחשוב שהיא עשויה לגרום יותר נזק מתועלת. "אנו לא רוצים להחמיר את המצב", הוא אמר.

באפריל, כשנתניהו הבטיח כי הוא יספח את ההתנחלויות בניסיון למשוך מצביעים, הוא הדגיש שמהלך כזה יצטרך להיות מתואם מול ארה"ב. רבים העריכו אז כי טראמפ יאפשר לנתניהו לבצע סיפוח, בכפוף לדחייה הצפויה של תכנית המאה על-ידי הפלסטינים – תרחיש שהיה אמור לקרות בימים אלה ממש.

אבל אם החלק הפוליטי של העסקה לעולם לא יראה אור יום, תרחיש סביר לגמרי אחרי הקדמת הבחירות בישראל, גם יוזמת הסיפוח עשויה להיזנח.

טראמפ המתוסכל, שכבר הביע ביקורת על הפוליטיקה הישראלית ה"מבולגת", עשוי להעביר את תשומת הלב שלו למקום אחר. וזה עשוי להותיר אותנו עם המצב הקיים בשטחים – בין אם פרידמן אוהב זאת ובין אם לא.

המאמר פורסם לראשונה ב-The Times of Israel

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
עוד 849 מילים
כל הזמן // יום שלישי, 3 בנובמבר 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו

סגן הנשיא ואנס: "אני וטראמפ מרגישים די טוב לגבי הסיכויים להסדר עם איראן"

משלחת מתווכים מקטאר שבה לטהרן לחידוש השיחות על הסכם בין איראן לארה"ב ● דיווח: זיני דרש למנוע מהמשטרה לחקור את החשד למעורבות זרה בבחירות ● סולברג דחה את בקשת הליכוד לעכב את פרסום תוצאות הבחירות ● לפיד: "נתניהו הפסיד, אז הוא מנסה לבטל את הדמוקרטיה" ● ברוורמן התייצב לשימוע בפרקליטות בפרשת הפגישה הלילית

רויטרס
רויטרס, 22:49 עריכה

סגן נשיא ארצות הברית ג'יי-די ואנס אומר כי הוא והנשיא דונלד טראמפ "מרגישים די טוב לגבי הסיכויים" להגיע ל"הסדר במשא ומתן" עם איראן כדי לסיים את העימות המתמשך בין שתי המדינות.

"קיימנו מספר שיחות טובות עם האיראנים", אמר ואנס לכתבים בבסיס המשותף אנדרוז, והוסיף כי שוחח על הנושא עם טראמפ שעה קודם לכן.

"אנחנו נמשיך לעבוד על זה… האיראנים תמיד קצת בלתי צפויים", ציין.

טראמפ "שומר לעצמו אפשרויות צבאיות ואפשרויות שאינן צבאיות, אבל בהחלט השגנו התקדמות מסוימת. נראה אם נוכל להשיג עוד", המשיך ואנס.

בתשובה לשאלה אם ארצות הברית הציבה לאיראן תאריך יעד לפני שטראמפ יממש את איומיו לחדש את התקיפות, השיב ואנס כי וושינגטון לא הציבה מגבלות כאלה.

סגן הנשיא המשיך וטען כי ארצות הברית כבר השמידה את תוכנית הגרעין של איראן – אף שטראמפ עדיין מדבר על הצורך האפשרי להפציץ מספר מתקני העשרה נוספים, ואף שאיראן עדיין מחזיקה במאגר של אורניום מועשר ברמה גבוהה.

"לאחר שהשמדנו את תוכנית הגרעין שלהם, אנחנו רוצים לוודא שהם לא יבנו אותה מחדש או ינסו לבנות אותה מחדש. זה מה שהכי חשוב לארצות הברית", אמר ואנס. בעבר הוא הצהיר כי העדיפות העליונה של וושינגטון היא חידוש תנועת השיט במצרי הורמוז, שסגירתם בפועל על ידי איראן הובילה לזינוק במחירי הדלק בעולם.

"חשובה להם מאוד הריבונות שלהם. חשוב להם מאוד השיקום הכלכלי. אנחנו בהחלט חושבים שיש שם נתיב להתקדמות, אבל זה באמת דורש התחייבות איתנה וניתנת לאימות שהם לא יבנו מחדש את תוכנית הגרעין הזו", סיכם ואנס.

משלחת של מתווכים מקטאר הגיעה לטהרן ביום שני בערב כדי לחדש את השיחות עם גורמים איראניים על הסכם אפשרי לסיום העימות הנמשך חודשים בין הרפובליקה האסלאמית לארצות הברית, כך מסר לזמן ישראל דיפלומט המעורה במשא ומתן.

לדברי הדיפלומט, ההסכם הנדון יכלול פתיחה מחודשת ומהירה של מצר הורמוז על ידי איראן בתמורה להקלה בסנקציות מצד ארצות הברית, ולאחר מכן ייפתחו שיחות מקיפות על תוכנית הגרעין של טהרן.

יאיר גולן טען כי בנימין נתניהו הפסיד בבחירות ומסרב לקבל את הכרעת הבוחר, וקרא להקמה מיידית של "ממשלת שינוי": "הבחירות הסתיימו. נתניהו הפסיד. עכשיו תורנו לקחת אחריות, להקים ממשלה ולהציל את ישראל".

גולן האשים את נתניהו בכך שהוא "נאחז בשלטון, משקר, מסית, מפלג ומתנהג כאילו המדינה שייכת לו". גולן הגדיר התנהלות זו כמסוכנת וטען כי אסור לאפשר למאבק ההישרדות של נתניהו להמשיך לסכן את המדינה.

לפי גולן, יש להקים כעת ממשלה שתהווה "אחדות של משרתים ועובדים, של יהודים וערבים, של נאמנות למדינה ולא לנאשם". הוא הוסיף כי ממשלה כזו תקים ועדת חקירה ממלכתית, תשקם את שלטון החוק ותשיב את ביטחון ישראל לידיים אחראיות.

"הבחירות הסתיימו. נתניהו הפסיד. עכשיו תורנו לקחת אחריות, להקים ממשלה ולהציל את ישראל", כתב גולן, וחתם בטענה כי כל דקה שבה נתניהו נותר בשלטון מפקירה את ביטחון המדינה למאבק ההישרדות שלו.

ראש שב"כ דוד זיני דרש כי המשטרה לא תיכנס לחקירת החשד למעורבות זרה בבחירות, כך דווח בחדשות 13.

לפי הדיווח, במהלך ישיבה מיוחדת שנערכה אתמול בהשתתפות היועצת המשפטית לממשלה, ראש שב"כ ויו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט נעם סולברג, טען זיני כי מדובר בעניין ביטחוני בלבד ואין סיבה שהמשטרה תתערב.

מנגד, היועצת המשפטית לממשלה ובכירים נוספים בשב"כ סברו כי המשטרה חייבת להיכנס לתמונה, מאחר שמדובר באירוע פלילי בעל היבטים ביטחוניים. השופט סולברג, שתיווך בין הצדדים, הבהיר לזיני כי בסיטואציה כזאת אין אפשרות שהמשטרה לא תשתתף בחקירה.

במהלך הישיבה הסוערת עלו הטונים, וזיני הטיח ביועצת המשפטית: "הייעוץ המשפטי מנסה לעכב אותי ולעקוף אותי. זה לא מקובל עליי".

בחדשות 13 פורסמו גם ציטוטים של בכירים בשב"כ שמתחו ביקורת חריפה על התנהלותו של זיני בפרשה. "זיני מבקש לבצע פעולות מסוכנות וקיצוניות. הוא לא מבין מה זו חקירה, מה הן ראיות ואיך המשטרה ושב"כ עובדים ופועלים", אמרו הבכירים.

עוד טענו הגורמים בארגון כי זיני "איננו מבין מה היא דמוקרטיה", והוסיפו: "הוא קיבל אישור משפטי לבצע פעולות משמעותיות לפני הבחירות, ולאחר שראה כמה מנדטים קיבלו המפלגות הערביות הוא פתאום ביקש לבצע פעולות קיצוניות".

משב"כ נמסר בתגובה לדיווח: "איננו מתייחסים לנאמר בדיונים סגורים".

שב"כ והמוסד קרובים להשלמת חקירתם בנוגע לחשד למימון קטארי שיועד לקמפיין לעידוד ההצבעה בחברה הערבית, כך דווח בחדשות 12.

לפי הדיווח, ארגוני הביטחון אימתו כי הועברו כספים מקטאר ל"גורם פוליטי" במפלגת הרשימה המשותפת כדי לעודד אזרחים ערבים לצאת ולהצביע. החוק בישראל אוסר באופן מוחלט על מפלגות פוליטיות לקבל תרומות ומימון ממי שאינם אזרחי המדינה.

נגד הגורם שקיבל את הכספים יינקטו הליכים משפטיים, וממצאי החקירה צפויים להיות מוצגים ליו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט נעם סולברג, עד סוף השבוע. בחדשות 12 הוסיפו כי בכל מקרה, סכומי הכסף המדוברים לא היו יכולים להטות את תוצאות הבחירות.

בנושא אחר, לאחר שיו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן האשים מוקדם יותר היום את רע"מ ואת הרשימה המשותפת בקבלת תמיכה מהרשות הפלסטינית, דווח בחדשות 12 כי בשב"כ אישרו שהם בודקים מידע לא מאומת שלפיו הרשות אכן העבירה כספים למפלגות הערביות.

לפי הדיווח, עדיין לא ברור אם הכספים אכן הועברו בפועל, מה היקפם ולאיזו מטרה יועדו.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכל העדכונים עוד 54 עדכונים

קחו את הניצחון ורוצו איתו עד הסוף

ארבע שנים שלמות, מאז ההכרזה על ההפיכה המשטרית, יצאנו לרחובות. שבוע אחר שבוע קראנו לצדק, שיווענו לשינוי, בחלנו בשחיתות, הזהרנו מהשיסוי ומהקרע, וקיימנו את האמירה: אל תגידו יום יבוא – הביאו את היום. ועכשיו הבאנו את היום.

הבאנו לכם טס של 67 מנדטים.

פאר לי שחר היא עיתונאית, חברה בוועד הפעיל של מפקדים למען ביטחון ישראל, בוועדת ההיגוי של פורום ארגוני השלום ופעילת שלום בתנועת נשים עושות שלום. היא חברה במועצה הדתית של עיריית תל אביב. בעלת ותק של עשרות שנים בתקשורת - בגלי צה"ל (ככתבת הראשונה ביומני החדשות) וככתבת מדינית ופוליטית בעיתונים חדשות ועל המשמר ועורכת ומגישה יומני חדשות ותוכניות מלל ברשת ב של קול ישראל.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
כל מילה בול בפוני ; כהרגלו יאיר גולן מזהה תהליכים ומתריע: השהיית הקמת ממשלת השינוי יכולה לגרום לנאשם לפתוח בהסלמה בטחונית כלשהיא ; ואני מפרטת כגון: מלחמה באירן, טרור דו-צדדי כהניסטי ופל... המשך קריאה

כל מילה בול בפוני ; כהרגלו יאיר גולן מזהה תהליכים ומתריע: השהיית הקמת ממשלת השינוי יכולה לגרום לנאשם לפתוח בהסלמה בטחונית כלשהיא ; ואני מפרטת כגון: מלחמה באירן, טרור דו-צדדי כהניסטי ופלסטיני בגדה וכו' ; כל מי שלא ימנע בהשתהותו את מלחמת היש !!! ברירה הזו, דם חיילי צה"ל יהיה על ידיו.

לפוסט המלא עוד 765 מילים ו-1 תגובות

בחירות 2026 – תוצאות האמת

שן תחת שן

הוויכוח על הוספת פלואור למי השתייה הסעיר את המדינה, עד ששרת הבריאות גרמן חתכה וב־2014 ההפלרה הופסקה ● 12 שנים אחרי, חוקרים ניתחו את מצב השיניים של 28 אלף ילדים ישראלים והגיעו למסקנה שהפסקת ההפלרה גרמה לפריחת העששת בעיקר בקרב השכבות החלשות והבנות ● פרופ' נדב דוידוביץ': "ידענו כבר אז שזו תהיה בכייה לדורות"

לכתבה המלאה עוד 841 מילים ו-5 תגובות
אמיר בן-דוד

בורות רציונלית – כשהגזענות היא מודל עסקי, הדמוקרטיה משלמת

הבורות הרציונלית היא תופעה המוכרת היטב בכלכלה ציבורית. כשהעלות של רכישת מידע גבוהה מתועלתו הצפויה, משתלם לאדם שלא לדעת. האזרח טרוד בפרנסתו, וקולו הבודד ממילא כמעט אינו מכריע בחירות.

לפוליטיקאי, לעומת זאת, הבורות הזאת עשויה להיות מכרה זהב. כשפחד ושנאה נמכרים טוב מעובדות, הגזענות הופכת מדעה קדומה למודל עסקי: חומר הגלם הוא בורות, המוצר הוא פחד, והרווח הוא קולות.

עו"ד אדם פראירה עוסק, בין היתר, במשפט החוקתי, הפלילי וזכויות האדם, וחוקר את יחסי הגומלין בין משפט, מדיניות ציבורית וחברה בישראל. עמית ביוזמת צעד - תקשורת בונה אמון.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,142 מילים ו-1 תגובות

שלוש שנים של חסימות, אלימות ומעצרים

מאז 7 באוקטובר נמנעת מחקלאי נחלין הגישה לרוב אדמותיהם ● הם מתארים אלימות מתנחלים, מעצרים בידי חיילים, כריתת עצים והשחתת יבולים ● לפי ראש המועצה, מתוך 8,000 דונם של אדמות חקלאיות נותרו נגישים רק כ־2,000 ● כעת עתרו התושבים בדרישה להסיר את החסימות ולאפשר להם לשוב ולעבד את אדמותיהם ● "חייבים למסוק הכול תוך שבועיים"

לכתבה המלאה עוד 2,483 מילים ו-1 תגובות
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

דמוקרטיה בסימן שאלה – מה תוצאות הבחירות מלמדות על עתיד ישראל

מבט קפדני בתוצאות הבחירות, שכעת כבר מתבהרות היטב, ובעיקר באופן קריאתן, יכול ללמד לא רק על אופי השיח הפוליטי או על דמותה של החברה הישראלית – אלא בעיקר על העתיד הצפוי לישראל עצמה ולאזור כולו.

קריאה פשוטה של תוצאות הבחירות מלמדת על תבוסה ברורה לגוש תומכי בנימין נתניהו ועל ניצחון סוחף לגוש מתנגדיו, המכנים עצמם "גוש השינוי". על פי התוצאות המסתמנות, 67 מתוך 120 המנדטים בכנסת משתייכים לגוש מתנגדי נתניהו.

ד"ר עופר חן הוא בוגר החוגים להיסטוריה, פילוסופיה ותלמוד ובעל פוסט דוקטורט במשפטים מאוניברסיטת תל אביב. ספריו ומחקריו מקיפים נושאים רבים ומגוונים, החל מחקר המשיחיות היהודית, היסטוריה של המשפט הישראלי וכלה בספרות מודרנית ותולדות ההלכה. משמש כחוקר במכון לחקר התפוצות באוניברסיטת תל אביב ובמכון ליאו בק, ירושלים. חבר אגודת הסופרים.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
אם זה לא היה עצוב זה היה משעשע. אכן, הלאומנים הערבים מתנגדים לנתניהו. האם עלה על דעתך למה אין מפלגה יהודית בצרםת אך יש מפלגה ערבית בישראל? ולא שלא היו חברי כנסת ערבים במפלגות יהודיות בע... המשך קריאה

אם זה לא היה עצוב זה היה משעשע. אכן, הלאומנים הערבים מתנגדים לנתניהו. האם עלה על דעתך למה אין מפלגה יהודית בצרםת אך יש מפלגה ערבית בישראל? ולא שלא היו חברי כנסת ערבים במפלגות יהודיות בעבר. היו גם היו. האזרח הערבי הינו שווה זכויות לחלוטין. הוא יכול ללמוד, לבחור, לעבוד ולהבחר. הוא יכול לבחור במפלגות שבעד השתלבות עם העם היהודי והוא יכול לבחור במפלגות שמייצגות לאומנות ערבית אנטי ישראלית. האם יש רוב בציבור בישראל נגד ממשלת נתניהו? בוודאי. האם יש רוב בישראל נגד הפיכת ישראל למדינה גזענית ערבית? בוודאי שלא.
מי ששר שירי נצחון לאומניים ומקדיש נצחונו לאחיו בעזה ולאסירים הביטחוניים שותף טוב של אולי 7% מהאוכלוסיה היהודית.

נכון מאוד. הוא אשר אמרתי: הליברל דמוקרטים האמיתיים במדינת ישראל הם זן בסכנת הכחדה חמורה. כמה מנדטים אנחנו שווים? 10? 12? ועל מי אנחנו סומכים בבואנו להחליף את שלטונו של הנוכל? על ליברמן,... המשך קריאה

נכון מאוד. הוא אשר אמרתי: הליברל דמוקרטים האמיתיים במדינת ישראל הם זן בסכנת הכחדה חמורה. כמה מנדטים אנחנו שווים? 10? 12? ועל מי אנחנו סומכים בבואנו להחליף את שלטונו של הנוכל? על ליברמן, על בנט, על רע"מ, על הרשימה המשותפת, מי מהם מוגדר כליברל דמוקרט? אף אחד.

לפוסט המלא עוד 783 מילים ו-2 תגובות

למקרה שפיספסת

ועדת חקירה ממלכתית כן, אבל לא במחיר של חקיקה פרסונלית

גוש איזנקוט והמפלגות הערביות יוכלו לקדם חקיקה משמעותית בכנסת החדשה, גם בלי להקים ממשלה ● אבל שינוי החוק כדי לאפשר למליאה להקים ועדת חקירה ממלכתית למחדל 7 באוקטובר יהיה חקיקה המותאמת לנסיבות פוליטיות חד־פעמיות – ועלול להעניק הכשר בדיעבד למהלכים שנגדם נאבק גוש השינוי במשך שנים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 956 מילים ו-4 תגובות
זירת הדמוקרטיה
כל מה שצריך לדעת כדי לשמור על ישראל ליברלית

אם דרעי יפרוש, המפלגה תסיים את תפקידה ההיסטורי ותתפרק

יו"ר ש"ס ניתק מגע מאז שהתבררו תוצאות האמת המאכזבות ונמצא כעת תחת אש מצד רבנים בכירים ● במפלגה שהתרסקה לשישה מנדטים חוששים כי דרעי ירים ידיים ויתפטר - מה שיובל לפירוק התנועה ההיסטורית לאוסף של חצרות מסוכסכות ● האם זהו סופה של ש"ס כפי שהכרנו אותה? ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 801 מילים ו-3 תגובות

נתניהו הפך לאימת המשקיעים

הבטחתו של נתניהו למסכים ירוקים התנפצה כבר למוחרת הבחירות מול מציאות של אי־ודאות, דיבורים על קריפטו באווירת סנקציות ופגיעה במוסדות ● התוצאה: מפולת אמון בשוק ההון ● פרשנות

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 543 מילים

תגובות אחרונות

הכישלון של קואליציית נתניהו להשיג רוב בבחירות מעניק אומנם לרמאללה רגע של נחת, אך הסיכויים הקלושים להקמת ממשלה חלופית מבטיחים את המשך הסטטוס קוו ● עם שרים בכירים כמו סמוטריץ' ובן גביר שפועלים אקטיבית לקריסתה, הרשות הפלסטינית מכינה עצמה למאבק הישרדות ולצעדי צנע חריפים

לכתבה המלאה עוד 839 מילים

איראן מזהה את חלון התקיפה – ומאיימת להרחיב את המלחמה

טראמפ ממשיך לשמור על עמימות בנוגע לתקיפה אפשרית באיראן, ובטהרן נערכים ומאיימים בתגובה "ללא מגבלות גאוגרפיות" ● האיראנים מבינים שארה"ב וישראל חוששות ממלחמה ממושכת ומנסים להפוך זאת למנוף לחץ ● מדינות המפרץ חוששות מהסלמה, וקטאר מגבירה את מאמצי התיווך בניסיון להגיע להסכם ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 579 מילים ו-1 תגובות

כדי להחליף את נתניהו, איזנקוט יצטרך ללמוד ממנו

הרוב החדש בכנסת עשוי לאפשר לגוש השינוי לפעול נגד ממשלת נתניהו עוד לפני הקמת ממשלה חדשה, ובראש ובראשונה לקדם ועדת חקירה ממלכתית ● אלא שהדרך להחלפת נתניהו רצופה מכשולים ● בין ממשלת אחדות לממשלת מיעוט, איזנקוט יצטרך לאמץ את השיטה שנתניהו שכלל במשך שנים: להפוך את גוש השינוי לכוח פוליטי מלוכד שמסוגל גם למשול ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,462 מילים ו-1 תגובות
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

עלה של זית

שגריר האיחוד האירופי הגיע לגליל כדי לראות במו עיניו: מסיק זיתים שבו יהודים וערבים מסרבים להיות אויבים ● תסתכלו על הגרף של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ותבינו את מצב התחבורה בישראל ● נוסעים לאילת או לסיני? התקלות של משרד התחבורה ילוו אתכם בדרך ● וגם: יש דבר כזה מפל שקנאים

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,695 מילים

הבחירות בישראל מעוררות בעולם הערבי תקווה לצד חשש

במזרח התיכון עוקבים בדריכות אחר הדרמה הפוליטית בישראל ומקווים שתוצאות הבחירות יהוו פתח לשינוי ● ירדן מודאגת מההסלמה הביטחונית בגבול סוריה ומהתחזקות האסלאם הקיצוני ● מצרים נכנסת למלחמה הסעודית נגד החות'ים ● והשבוע ב-1956: מבצע סיני ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזרח התיכון

לכתבה המלאה עוד 1,180 מילים

בית ההארחה הביזארי של נירנברג

80 שנה לאחר פתיחת משפטי הבכירים הנאצים, ספר חדש חושף את הסיפור הבלתי ייאמן של "בית העדים" הסודי לאחר המלחמה ● רוזנת פרוסית ששימשה כמארחת נאלצה לשכן תחת קורת גג אחת, באותו חדר אוכל, גנרלים של הוורמאכט, מקורבים להיטלר, פליטים וניצולי שואה

לכתבה המלאה עוד 2,731 מילים ו-1 תגובות

ראש שב"כ העניק לנתניהו ספין בחירות במקום תשתית ראייתית

הבדיקה החריגה של השב"כ סביב המעורבות הקטארית מבוססת כרגע על חשדות בלבד ללא בדל של תשתית ראייתית ● בזמן שהליכוד מנפח את האירוע, מתעוררות שאלות קשות על התנהלות ראש שב"כ דוד זיני ● ביטול הבחירות הוא עדיין תרחיש רחוק מאוד ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,132 מילים ו-2 תגובות
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.