ב-10.5.2022 השתתפתי בכנס אקדמי של מרכז מינרבה לזכויות אדם באוניברסיטת תל אביב והאגודה לזכויות האזרח לציון 50 שנות פעילות של האגודה. התבקשתי להחליף את מקומה של השופטת מיכל אגמון-גונן מבית המשפט המחוזי בתל אביב בשל גלים של הסתה נגדה ונגד האגודה, שמנעו ממנה בעקבות החלטת וועדת האתיקה של השופטים להשתתף בכנס.
התבקשתי להחליף את מקום השופטת אגמון-גונן מביהמ"ש המחוזי בת"א בשל גלי הסתה נגדה ונגד האגודה לזכויות האזרח, שמנעו ממנה, בעקבות החלטת וועדת האתיקה של השופטים, להשתתף בכנס
תחושתי לנוכח ההסתה החזירה אותי למשפטו של יגאל עמיר ולמה שהתרחש אחריו. כך הרגשתי לאחר רצח רבין. הייתה הסתה פרועה ואיומים על חייו של ראש הממשלה.
אך כל הממונים על אכיפת החוק לא הגיבו גם כאשר ההסתה לא הייתה מרומזת אלא ברורה ואף תועדה במצלמות. הם גם לא הגיבו כאשר רבנים הטיפו בגלוי בדבר "דין רודף". איש מהם לא הועמד לדין.
ההסתה לוותה בהפחדה, שאם רבין ימשיך במגעיו עם הערבים יתרחש אסון על מדינת ישראל. והאסון אמנם התרחש כאשר רבין נרצח. ואז, במקום להפיק את הלקחים, לא רק מבחינת סידורי הביטחון אלא גם מבחינת השיח החברתי לגבי משמעות הרצח – החל תהליך ההשתקה. שמענו שוב ושוב כי מוטב שלא נדבר על התהליך שקדם לו ועל האחראים לרצח, מלבד על הרוצח עצמו, כי אם נעשה זאת לא נצליח לרפא את הקיטוב בתוך החברה בישראל.
חלפו מאז כמעט 30 שנים והקיטוב, כמו גם ההסתה, לא חלפו אלא אף התעצמו.
במקום לרפא את החברה, במקום לגשר על הפערים, במקום להיאבק בהסתה ובקיטוב, החל תהליך ארוך שנועד להחליש את מערכת המשפט ואת רשויות אכיפת החוק בישראל.
שופטות ושופטים הידועים כשמרנים מונו, הפרקליטות והמשטרה היו מטרה להתקפות ישירות מצד נבחרי הציבור, והמטרה הייתה למנוע מהממונים על שמירת שלטון החוק והסדר הציבורי עשיית פעולות העשויות לפגוע בפעולות הממשלה, גם כשזו מפרה נורמות ציבוריות חשובות. גם אחרי חילופי השלטון לא שקטה הארץ וההסתה חסרת הרסן נמשכת ואף מתחזקת.
במקום לרפא את החברה, במקום לגשר על הפערים, במקום להיאבק בהסתה ובקיטוב, החל תהליך ארוך שנועד להחליש את מערכת המשפט ואת רשויות אכיפת החוק בישראל
לאחרונה עמדה במרכז ההסתה השופטת מיכל אגמון גונן, שפסיקותיה בענייני זכויות אדם, כדוגמת הפליטות מאוקראינה, לא נשאו חן בעיני ציבור מסוים מחשש שיגיעו פליטים ופליטות, שהם רחמנא ליצלן לא יהודים.
מספר עתירות הגיעו אל השופטת מיכל אגמון-גונן נגד החלטות לגרש פליטים אוקראינים שהגיעו לישראל החודש. בכל המקרים, הוציאה אגמון-גונן צו ביניים – ובכל המקרים המדינה חזרה בה מהגירוש כדי להימנע מפסק דין. אתמול השופטת שמה לפרקטיקה הזו סוף.
פרשנות של @YuvalYoazhttps://t.co/o0SsOMiEuS
— זמן ישראל (@ZmanIsrael) March 29, 2022
חשש כזה שימש עילה לארגון ימני "בצלמו" לצאת במסע גינוי והפחדה, שכלל גם דרישה להדחת השופטת מכהונתה ולמנוע ממנה להשתתף בכנס אקדמי באוניברסיטת תל אביב במושב הדן בזכויות חברתיות.
כמו בתנועת מלקחיים התלווה להפחדה של הארגון צעד מנהלי בידי שרת הפנים איילת שקד, שלמעשה מנע מהשופטת אגמון-גונן להמשיך בתפקידה בשמיעת ערעורים על החלטות בתי הדין לעררים של רשות האוכלוסין וההגירה. הערעורים יישמעו מעתה רק בירושלים, שם יושב הממונה על הרשות ושם גם קיים בית דין על פי חוק הכניסה לישראל. כך הושלם אקט ההפחדה והחל, כנראה, תהליך ההשתקה. תהליך אשר לדעתי מכוון לא רק לשופטת אגמון-גונן אלא לכלל השופטות והשופטים. "תתנהגו יפה, אחרת יבולע לכם".
הצעדים הללו נועדו לפגוע בעצמאות מערכת אכיפת החוק. מי שההפרדה בין הרשויות חשובה בעיניו צריך עתה לחשוש. במדינה דמוקרטית אסור ששופטים ושופטות יפעלו מתוך פחד מכוחו של השלטון. כאשר השופטים מושבעים בבית הנשיא הם מתחייבים לשמור על אי תלות ועל ציות רק למרות החוק.
במדינה דמוקרטית אסור ששופטים ושופטות יפעלו מתוך פחד מכוחו של השלטון. כאשר השופטים מושבעים בבית הנשיא הם מתחייבים לשמור על אי תלות ועל ציות רק למרות החוק
הפיקוח של בתי המשפט על הרשויות הוא אחד מתפקידיו החשובים בהגנה על זכויות האדם והאזרח. מתקפה על שופטות ושופטים או על מערכת המשפט בכללותה נועדה לייצר חוסר אמון של הציבור בבתי המשפט. והתוצאה יכולה להיות שופטות ושופטים מפוחדים. מתעוררת סכנה שהם יחששו מקבלת החלטות הראויות בעיניהם. ובכך יחדלו לשרת את האינטרס הציבורי.
ראינו בשנים האחרונות כיצד העזו מנהיגי פולין, במדינה שהחלה לטעום את טעם הדמוקרטיה, לפטר שופטים שלא נשאו חן בעיניהם ולמנות תחתם שופטים כלבבם. אני מתקשה להאמין שמדינת ישראל תגיע לתחתיות שאול כאלה.
Thousands protest against Poland's plan to discipline judges https://t.co/Kh6n7rTCbr pic.twitter.com/BRgKzf3gOo
— Reuters (@Reuters) January 11, 2020
אבל ההחלטה המנהלית של השרה שקד מפחידה ומלמדת עד כמה רעוע המבנה של הקמת בתי הדין לפי חוק הכניסה לישראל, שבהם מכהנים דיינים שהם בעלי כישורים להתמנות לשופטי שלום. הם מתמנים לחמש שנים ותלויים בשרת הפנים באשר לאפשרות הארכת הכהונה לתקופה נוספת. כלומר, עליהם לשאת חן בעיני השלטון הממנה אותם בניגוד גמור לעקרון עצמאות השופטים. כל זאת כאשר הם אמורים להיות חלק ממערכת המשפט. נושא זה ראוי לדיון ציבורי ומקווה שיבוא על תיקונו.
פיקוח בתי המשפט על הרשויות הוא אחד מתפקידיו החשובים בהגנה על זכויות האדם והאזרח. מתקפה על שופטות ושופטים או על מערכת המשפט נועדה לייצר חוסר אמון של הציבור בבתי המשפט
ההסתה נגד השופטת לוותה גם בהשחרתה של האגודה לזכויות האזרח, שהינה ארגון זכויות אדם ואזרח הגדול בישראל. לזכותה רשומות זכויות רבות בפסיקות התקדימיות בתחומי חיים רבים שהשיגה, בפעילות החינוכית שהיא מקיימת כדי להקנות ערכים דמוקרטים לבני ובנות הנוער. ולא רק זאת: במשך השנים האגודה ייצגה מאות עותרות ועותרים מכל גווני הקשת הפוליטית.
הנחת היסוד של האגודה היא כי זכויות אזרח מוקנות לכל אזרחיות ואזרחי המדינה, מעצם היותם אזרחי המדינה. כך גם לגבי זכויות אדם המוקנות לכל אדם מעצם היותו אדם. האגודה שמה לה למטרה להגן על זכויות האדם והאזרח ללא קשר לדעות הפוליטיות של הפונות והפונים אליה.
כך, למשל, ייצגה האגודה את נעם פדרמן ועוד פעיל מתנועת כהנא חי בערעור נגד המעצר המנהלי שהושמו בו לאחר הטבח במערת המכפלה; ואת גרשון סלומון, פעיל נאמני הר הבית, בנושא סירוב המשטרה להתיר תפילה ביום שחרור ירושלים ליד שער המוגרבים.
מעובדות אלה בחר ארגון "בצלמו" להתעלם. מתוך כוונה לפגוע בשופטת אגמון-גונן, שפסיקותיה לא נשאו כנראה חן בעיניו, העדיף את הכותרת לפיה השופטת תישא דברים בכנס של האגודה, שהינה, לשיטתו, ארגון שמאל רדיקלי המגן על מחבלים. לכן, לטענת ארגון ״בצלמו״, מן הראוי להוקיע את השופטת עד כדי סילוקה ממערכת אכיפת החוק.
"בצלמו" העדיף את הכותרת לפיה השופטת תישא דברים בכנס האגודה, שהיא, לשיטתו, ארגון שמאל רדיקלי המגן על מחבלים. לכן, לטענתם, מן הראוי להוקיע את השופטת עד כדי סילוקה ממערכת אכיפת החוק
ועדת האתיקה של השופטים לא קיבלה את הטיעון הזה, אך סברה שהיה על השופטת, בטרם נתנה את הסכמתה לדבר בכנס, לפנות לוועדה ולקבל את אישורה. הטעם המרכזי להחלטתה נעוץ בסכנה לניגוד עניינים כאשר האגודה מופיעה כעותרת בבתי המשפט המנהליים.
״לאחר שקילת השיקולים השונים, ולא בלי התלבטות, עמדת הוועדה היא כי בנסיבות הייחודיות של הפנייה הנוכחית, ובמשקלם המצטבר של השיקולים, הנוגעים הן לכך שמדובר בכנס שמאורגן על ידי בעל דין והן לכך שהכנס נערך לציון פועלו של בעל הדין
— דוברות הרשות השופטת (@IsraelCourts) May 3, 2022
ועדת האתיקה לא קיבלה ובצדק את הטיעון שהאגודה הינה ארגון פוליטי של שמאל קיצוני כטענת העותרים. אבל עצם ההיזקקות לטענה זו בהקשר לשופטת מבטא בעיני תהליך מסוכן בשחיקת מבנה השלטון בישראל ובהתערערות מושגי יסוד של העקרונות הדמוקרטים.
כאשר הפניות לעומדים בראש מערכת המשפט, הנשיאה והשר, הן חלק ממערך הסתה – זהו מהלך מסוכן. ההסתה מעוותת את הנורמות והערכים, יוצרת פחד מפני הלא נודע, מפני מי שמצטייר כאויב. זהו מהלך של נרמול הרוע. זה אובדן של האיזונים והריסונים שהיו נהוגים במשך שנים בין שלוש הרשויות: המחוקקת, המבצעת והשופטת.
מתקיים מדרון חלקלק של פגיעות בכל מי שמעז לדאוג לזכויות אדם של "אחרים", כמו קבוצות מיעוטים בחברה. לצורך זה קיים מערך הסברה שקרי. את הדוגמה הטובה ביותר למערך הזה קיבלנו מאותו ארגון "בצלמו", שלאחר החלטת ועדת האתיקה של השופטים הוציא הודעה לתקשורת המעוותת את ההחלטה. לדעתם החלטת הוועדה הינה ניצחון לזכויות אדם בכך שהוועדה קבעה שהאגודה אינה גוף הדואג לזכויות אדם אלא גוף פוליטי. לכן קורא הארגון לנשיאה חיות לאסור על השופטת לדון בתיקי האגודה לאחר שנחשף שהיא תומכת באגודה.
ההסתה מעוותת את הנורמות והערכים, יוצרת פחד מהלא נודע, מפני מי שמצטייר כאויב. זהו מהלך של נרמול הרוע ואובדן האיזונים והריסונים שהיו נהוגים במשך שנים בין 3 הרשויות: המחוקקת, המבצעת והשופטת
כלומר, לא די שהוא בא על סיפוקו בכך שנמנע מהשופטת לשאת דברים בכנס ולא די שנמנע ממנה לשבת בתיקים המנהליים של רשות האוכלוסין וההגירה, אלא עתה באה דרישה שהשופטת לא תוכל לדון בתיקי האגודה. ניתן לכנות זאת "מכירת חיסול".
מעניין להיווכח איזה שינוי עברה החברה בישראל בנושא של הופעת שופטים ושופטות בכנסים, גם של האגודה.
בהיות האגודה ארגון לא מפלגתי נהגו שופטים רבים לאורך השנים להשתתף בכינוסים שלה ובהם מגדולי השופטים שקמו לנו: חיים כהן, משה לנדוי, מאיר שמגר ואהרון ברק. ויותר מזה: השופטים חיים כהן ושמעון אגרנט אף כיהנו כנשיאי האגודה לאחר פרישתם מבית המשפט העליון. הם לא ראו סתירה בין היותם שופטים בדימוס, הרואים בהגנה על זכויות אדם ואזרח חובה ללא קשר לשיוך פוליטי כלשהו, לבין היותם פעילים באגודה.
למרבה הצער, השחיקה במעמד מערכת אכיפת החוק שהיא פרי הסתה מכוונת רבת שנים מצד פוליטיקאים. היא זו שאפשרה עתה לעמותת ימין קיצוני לטעון טענות סרק באשר לאגודה ולקשור את השופטת לארגון פוליטי רדיקלי ובכך להשחירה.
הקישור בין תמיכה בזכויות אזרח וזכויות אדם ופעילות למען הגנה עליהן לבין עמדות פוליטיות-מפלגתיות כלשהן (במקרה הזה של השמאל) הוא מסוכן. משתמעת ממנו הפנמה של מסגור מחדש של המאבק לשמירה על זכויות האדם והאזרח כמאבק פוליטי סקטוריאלי, שהתומכים בו נמנים על מיעוט שולי בחברה, ולא כעל זכויות שיש לכולם.
הקישור בין הגנה על זכויות האדם והאזרח לבין עמדות פוליטיות-מפלגתיות – מסוכן. משתמעת ממנו הפנמת מסגור מחדש של המאבק לשמירה על זכויות אלה כמאבק פוליטי סקטוריאלי, שתומכיו הם מיעוט שולי
בספר של האגודה שנערך למלאת לה שלושים, אמרה פרופ' רות גביזון, ששימשה כנשיאת האגודה, את הדברים הכי קולעים והכי פשוטים:
היא כתבה שזכויות אדם זה לא עניין של שיוך מפלגתי. זכויות אדם זה דבר שיש לכולם. השמירה על ערכים של הליך הוגן ושל הוגנות הם חלק משלטון החוק ומכללי המשחק בדמוקרטיה.
ואני מוסיפה – הניסיון לעשות דה-לגיטימציה לזכויות אדם ואזרח הוא חוליה נוספת בניסיון המתמשך לעשות דה לגיטימציה לשמאל ולכל מי שזכויות אדם ואזרח יקרות לו. ההסתה וההפחדה נמשכות ועלולות להתגבר ככל שהבחירות תתקרבנה. כניעה לניסיון זה משמעה מתן תוקף לתפיסה כי זכויות אדם הן עניין מפלגתי, ועל-ידי כך להחלישן. ממהלך כזה יוצאים כולם מופסדים, ימין ושמאל כאחד.
שמחה שהניסיון להשתיק את השופטת מיכל אגמון-גונן מלדבר בכנס 50 שנה לאגודה לזכויות האזרח הצליח רק חלקית. השופטת בדימ׳ סביונה רוטלוי, שהחליפה אותה, בביקורת נוקבת על האפקט המצנן של הסתה מצד גורמים רדיקליים, שמנסים להפוך זכויות אדם כעניין של ימין ושמאל. דלגיטמציה מדאיגה. דברים נכוחים. pic.twitter.com/FSbJye8JPh
— Yofi Tirosh יופי תירוש يوفي تيروش (@YofiTirosh) May 10, 2022
סביונה רוטלוי היא שופטת (בדימוס) וסגנית נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב (בדימוס). עמדה בראש הוועדה ליישום האמנה בדבר זכויות הילד בחקיקה בישראל. ממקימות תנועת "נשים עושות שלום". פעילה מאז פרישתה מכס השיפוט בנושאים של זכויות אדם ובמיוחד זכויות חברתיות, זכויות ילדים, זכויות נשים, זכויות נפגעי עבירה, זכויות אנשים בעלי מוגבלויות, אלימות נגד נשים, התעללות בילדים. בעלת תואר ד"ר לשם כבוד מאוניברסיטת תל אביב.
נושאים מושתקים:
1
בגדה יש אפרטהייד שהולך ומתרחב. הפרת זכויות אדם שיטתית ועצומה. זה מושתק. כן, גם אני מפחד שישגרו טילים מהגדה. לא, זה לא מצדיק משטר אפרטהייד נורא.
2
בעזה 2 מיליון אנשים כלואים במקום הצפוף בעולם. 365 קמ"ר. אבטלה: 50 אחוזים. אבטלת צעירים: 70 אחוזים. אחוז פליטים מקרב התושבים: 82 אחוזים. משטר פנימי: דיקטטורה דתית. משטר חיצוני שמטיל מצור: ישראל. מקורות מים מזוהמים. לא מעניין עד שפתאום מגיעה התלקחות.
בעזה 2 מיליון כלואים במקום הצפוף בעולם. 365 קמ"ר. אבטלת צעירים: 70%. פליטים: 82%. משטר פנימי: דיקטטורה דתית. משטר חיצוני שמטיל מצור: ישראל. מקורות מים מזוהמים. לא מעניין עד שמתלקח
3
בישראל יש פער מעמדות עצום שהולך ומתרחב בשל חלוקת קרקעות מעוותת ומחירי דיור דמיוניים ופתולוגיים. מיעוט מקבל מהמדינה קרקעות בחינם או במחיר מגוחך, וזאת על חשבון רוב שלעולם לא יוכל לקנות דירה ללא ירושת עתק, ירושת נכס, הורים עשירים או הורים תומכים בשילוב משכנתה עד גיל 70.
4
מערך המיסוי בישראל מעוות: מיסוי עצום ומופרך על עבודה (במיוחד עצמאים) ומיסוי קליל עד אפסי על ההון הגדול. אחוז המיסים העקיפים שאנו משלמים הוא אדיר. אדיר. מדובר בפשע.
5
מערכת החינוך בישראל קרסה. המורות עניות. המורות נוטשות. מדובר בילדים ובילדות שלנו. מערכת החינוך אינה מטפלת (ולעתים אף מעודדת באמצעות המבנה המעוות שלה) לחצים נפשיים וחברתיים בלתי נסבלים, אומללות רבה, אחוזי חרדה ודיכאון גבוהים וטראומות נפשיות שישפיעו על המשך החיים.
6
מעמדה הכלכלי ומשאביה הכלכליים של המשפחה שמביאה אותך לעולם קובעים במידה רבה את עתידך הכלכלי.
7
מתקיים משטר כלכלי של מונופולים ודואופולים בשליטת בעלי הון עתק. זה מייקר עוד יותר את המחנק הכלכלי הכללי.
מערכת החינוך בישראל קרסה. המורות עניות ונוטשות. מערכת החינוך אינה מטפלת בלחצים נפשיים וחברתיים בלתי נסבלים, אחוזי חרדה ודיכאון גבוהים וטראומות נפשיות שישפיעו על המשך החיים
8
לא קיים שום שיח פוליטי, כלכלי, מדיני, אידיאולוגי, מוסרי או אזרחי. כלום. זהות שבטית, הפנמת תעמולת כזב אדירת ממדים, שיסוי, הסתה, הפחדה ושיווק חלול – אלה המוטיבים שקובעים דפוסי הצבעה.
9
האמת העובדתית קרסה. היכולת לקיים דיון שמושתת על עובדות אינה קיימת עוד. עלילות שווא בדיוניות השתלטו על השיח.
10
מערכת המשפט מעניקה הכשר לאפרטהייד בגדה. זו חרפה נמשכת. ובכל זאת, קיימת מתקפה שיטתית וכוזבת על החלקים הליברל-דמוקרטיים במערכת זו ועל החלקים המסוימים שבהם עדיין קיים שוויון לפני החוק – לפחות בגבולות הקו הירוק.
11
כמעט כל מערכות החינוך מניבות בוגרים בורים. הבורות החמורה במיוחד היא בתחום לימודי האזרחות והדמוקרטיה. החינוך הלאומני-סנטימנטלי, לעומת זאת, מתחולל במלוא עוצמתו.
12
עשרות אלפי ישראלים חיים בכפרים שהמדינה לא מכירה בהם ולכן לא מחברת את התושבים לתשתיות. מדובר בחרפה שנמשכת עשרות שנים. היא מושתתת על אפליה אתנית.
לא קיים שום שיח פוליטי, כלכלי, מדיני, אידיאולוגי, מוסרי או אזרחי. זהות שבטית, הפנמת תעמולת כזב אדירה, הסתה, הפחדה ושיווק חלול – אלה המוטיבים שקובעים דפוסי הצבעה. האמת העובדתית קרסה
13
מוסדות שמעמדם מעוגן בחוק ושמפלים על בסיס אתני – עדיין קיימים: הקרן הקיימת לישראל ועוד.
14
רעיונות פוליטיים שמהווים נורמה בדמוקרטיות אירופיות נחשבים בישראל כשמאל רדיקלי ביותר ואף בוגדני:
- משטר דמוקרטי שמשלב בין שלטון הרוב לבין הגנה משוריינת על זכויות האדם והאזרח.
- שוויון מוחלט לפני החוק לכל האזרחים.
- הימנעות מהשלטת דיקטטורה צבאית בחיי מיליוני נתינים משוללי אזרחות.
- הימנעות ממערכות חוקים שונות בהתאם למוצא אתני שונה.
- הימנעות מכל סממן אפרטהייד.
- משטר דמוקרטי שמחויב לכל אזרחיו ולא לקבוצה אתנית מסוימת.
- הפרדה בין דת ומדינה.
- הכרה רשמית בנישואין אזרחיים ובסוגי נישואין שונים שאינם אורתודוקסיים.
- שוויון זכויות מוחלט לנשים.
- איסור חוקי שאוכפים אותו על מפלגות שמונעות מנשים להתמודד במסגרתן.
- שוויון זכויות מוחלט ללהט"ב.
- תשתית רווחה סבירה לכל אזרח.
- מערך מיסוי פרוגרסיבי, מיסוי הון גדול, מס ירושות עתק.
- הגנה על עצמאות מערכת המשפט.
15
היעדר שריון של חירות ההפגנה וחופש הביטוי, לרבות אי הרחקת שוטרים שנוהגים באלימות כלפי מפגינים בפרט וכלפי אזרחים בכלל. גיבוי של הפיקוד הבכיר לשוטרים הללו.
16
אין פלא שסגן ניצב ניסו גואטה קיבל רק 5 חודשי מאסר על-תנאי לאחר שהורשע בתקיפה חסרת הצדקה של מפגין וצלם בירושלים. מעשיו היו חמורים. הוא כפר בהם. עד היום לא הודה בדבר. לא הביע חרטה.
השופטת עינת רון הקדישה כמעט את כל גזר הדין בעניין סנ"צ ניסו גואטה לשאלה האם יש להסתפק בענישה ללא הרשעה. היא השתמשה בהחלטתה להימנע מביטול הרשעתו כדי "לאזן" עם העונש הקל. אפס דיון במתחם העונש ההולם, נסיבות הקשורות לעבירה ונסיבות אחרות, שיקולים לחומרה ולקולא. איזה מסמך מרוח ומקושקש. pic.twitter.com/iM8CNFKS1G
— Yuval Yoaz יובל יועז (@YuvalYoaz) August 9, 2022
אין פלא שסגן ניצב ניסו גואטה קיבל רק 5 חודשי מאסר על-תנאי לאחר שהורשע בתקיפה חסרת הצדקה של מפגין וצלם בירושלים. מעשיו היו חמורים. הוא כפר בהם. עד היום לא הודה בדבר. לא הביע חרטה
האם הפיקוד הבכיר של משטרת ישראל לכל הפחות העביר אותו לתפקיד אחר שאינו כרוך במגע עם מפגינים? הפוך. המפכ"ל כתב מכתב תמיכה נלהב לבית המשפט בעניינו של הקצין, כינה אותו בכינוי המאוס "מלח הארץ".
בצעד חריג ובאקט של תמיכה: המפכ"ל קובי שבתאי העביר לבית המשפט מכתב תמיכה בסנ"צ ניסו גואטה שהורשע בתקיפת שני מפגינים בבלפור על מנת שיקלו בעונשו: "מלח הארץ, מהמובחרים שבחבורה"https://t.co/Y1KHXfSEa2
— Josh Breiner (@JoshBreiner) July 20, 2022
מפקדיו של הקצין העידו לטובתו בניסיון לשכנע שלא תקף איש. הוא השתתף בכוח המשטרתי שהופקד על שמירת הסדר הציבורי בהר הבית/חראם א-שריף ביום תשעה באב. והוא ימשיך לפקד על כוחות משטרה במסגרת הפגנות. חרפה עצובה.
מדובר במכלול השתקות של נושאים קריטיים. מדובר בתמצית של הנושאים הללו. לגבי הנושא האחרון: המפגין המותקף, אביחי גרין, יגיש באמצעותי תביעת פיצויים משמעותית נגד משטרת ישראל. בתי המשפט פוסקים סכומים מצחיקים בפרשות דומות. כלומר: סכומים עצובים. הגיע הזמן לשנות זאת.
מדובר במכלול השתקות של נושאים קריטיים. מדובר בתמצית של הנושאים הללו. לגבי הנושא האחרון: המפגין המותקף, אביחי גרין, יגיש באמצעותי תביעת פיצויים משמעותית נגד משטרת ישראל
דמוקרטיה ששומרת על זכויות אדם. זה כל מה שאנו מבקשים.
האלימות בהפגנות: המשטרה דורשת להרחיק מבלפור לשבועיים את המפגין אביחי גרין שהותקף בידי סנ"צ ניסו גואטה. גרין נחקר באזהרה בעקבות ריאיונות בהם סיפר על האלימות. סנ"צ גואטה יוצב בהפגנות בבלפור בסוף השבוע הקרוב@Roi_Yanovsky #חדשותהערב pic.twitter.com/3jzwnwWezB
— כאן חדשות (@kann_news) August 25, 2020
עורך דין דניאל חקלאי הוא בעל משרד עריכת דין שמתמחה בייצוג בתחומי המשפט הפלילי, עבירות הצווארון הלבן, ועדות החקירה, הדין המשמעתי ולשון הרע. בן 46. נשוי ואב לשני בנים. פרסם מאמרים וכן סיפורים קצרים בכתבי עת דיגיטליים. אוהב מאד ספרות, קולנוע ומוזיקה. מוטרד מאד מהסכנות העצומות למשטר הדמוקרטי ולזכויות האדם והאזרח. מנסה לחשוב כיצד למקם את המשפט החוקתי ואת המשפט הפלילי בהקשרים סוציולוגיים, תרבותיים, פוליטיים, היסטוריים ופסיכולוגיים.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
צודק חקלאי. ובכל זאת, המנהיגות הפלסטינית שבויה ברצון לנקום בישראל על העוול וההרג וההרס לאורך השנים מבחינתם, 'זכות השיבה', רעיונות דתיים משיחיים מאיראן וכו' וכו' – זאת הנהגה שאומרת בריש גלי שישראל צריכה להסתיים, ולכן כל כוחם מופנה להתחמשות; מחנכים שם לשנאה במערכת החינוך. תהליך של פיוס יגיע גם כשהצד השני יירד טיפונת מהעץ התקיף, למרות שהוא הצד החלש. הוא חלש אך טעון ברצון להשמידנו
מאתיים מיליארד שקל זה הסכום שמסתתר מאחורי המושג "ההון השחור", הכלכלה השחורה, במדינה. מנהל רשות המיסים ערן יעקב גילה באחד הראיונות כי מדובר ב-21 אחוזים מהתל"ג בישראל. כך עולה גם מנתוני הבנק העולמי.
מאתיים מיליארד שקל זה הסכום שמסתתר מאחורי המושג "הון שחור". מנהל רשות המיסים ערן יעקב גילה באחד הראיונות כי מדובר ב-21 אחוזים מהתל"ג בישראל. כך עולה גם מנתוני הבנק העולמי
הון שחור הוא הון מוסתר שאינו מדווח, ולא משולם עליו מס הכנסה. במאי 2022, צוות מיוחד שהוקם באוצר כדי להתמודד עם הנושא פרסם המלצות לצמצום ההון השחור. ביניהן חובת דיווח מטבעות קריפטו בשווי של מעל 200 אלף שקל, צמצום השימוש במזומן בעסקאות של עד 6000 שקלים, דיווח על אחזקת מעל 200 אלף שקלים, מעקב אחר חשבןנית פיקטיביות ועוד.
צמצום המזומן וחובת דיווח על קריפטו: אלה המלצות הצוות למאבק בהון השחור https://t.co/QO5Gpcowb6 pic.twitter.com/tWamiqGaiT
— Globes גלובס (@globesnews) May 23, 2022
הניסיון להיאבק בכלכלה השחורה נמשך כבר עשרות שנים בארץ ובעולם. ב-2014 ישראל חתמה עם ארה"ב על הסכמים להגברת האכיפה (fatf fanancial action task force), אבל למרות הכל היקפי ההון השחור רק גדלים והולכים.
בעולם הקימו נציבות למאבק בהון השחור, רשות למאבק בהון השחור, וכאן עולה לאחרונה דווקא ספרד כדוגמה לדרך המאבק היעילה בכלכלה השחורה. לאחר שהתגלו הפעולות המסואבות ורצף השחיתויות של המלך חואן קרלוס הראשון בספרד, ולאחר שבנו התיישב על כס המלוכה, התקבלה שורת החלטות שצמצמו משמעותית את היקפי הפשיעה הכלכלית שם.
לאחר שהתגלו הפעולות המסואבות ורצף השחיתויות של המלך חואן קרלוס הראשון בספרד, ולאחר שבנו התיישב על כס המלוכה, התקבלה שורת החלטות שצמצמו משמעותית את היקפי הפשיעה הכלכלית שם
יואב אבטליון, ממקימי חברת נייס (בוגר פיזיקה ומנהל עסקים אך כיום עוסק בפילנטרופיה וסיים דוקטורט בפילוסופיה), מסביר את הצורך באימוץ השיטה הספרדית – הקמת משטרת שחיתות. לא צוות או וועדה – אלא משטרה, שכל עניינה יהיה המלחמה בשחיתות. זו הצעה שאבטליון העביר למלך קרלוס השני כשהתגורר בספרד.
להלן השתלשלות המעשה: לאחר שקרלוס השני עלה לשלטון ב-2014 שיגר אליו אבטליון מכתב ובו הסביר, כי כתושב ספרד ממוצא ספרדי הוא סבור שעל המלך לאמץ שני פרויקטים: חינוך וטיפול בשחיתות. הוא הסביר את הצעתו וקיבל תשובה כי המלך קרא ומודה על הרעיונות.
ביולי 2016, לאחר שהתמנה למלך, הקדיש המלך את נאומו לצורך להילחם בשחיתות ואכן הקים את משטרת השחיתות. מאז משטרה זו עצרה, כלאה, הענישה ובלמה את המנהג הכמעט שגור של גניבת כספי ציבור ע"י נבחרים.
היום אין אצלנו פחד מרשויות החוק מדגיש אבטליון. לקיחת שוחד נפוצה אצלנו כהכרח בל יגונה. אפילו, לכאורה, ע"י מי שעמד בראש המדינה. ראש הממשלה לשעבר נאשם, כידוע, בשוחד, מרמה והפרת אמונים.
אין אצלנו פחד מרשויות החוק, מדגיש אבטליון. לקיחת שוחד נפוצה אצלנו כהכרח בל יגונה. אפילו, לכאורה, ע"י מי שעמד בראש המדינה ונאשם, כידוע, בשוחד, מרמה והפרת אמונים
וועדת מומחים שמינה מבקר המדינה ב-2014 כצוות למאבק בשחיתות כתבה בדוח שפרסמה כי יש להנהיג חובת דיווח כללית על הכנסות ונכסים, וציינו את התועלת המרכזית – חלוקה צודקת של הסיוע הממשלתי על פי מבחן הכנסה – תייעל את מנגנוני התמיכה באוכלוסיות הנשענות על תשלומי ההעברה מהמדינה.
במסמך שהוציא משרד המשפטים בחודשים האחרונים נכתב:
"ישראל מחויבת לתפיסה כי השחיתות והשוחד הן תופעות חוצות גבולות החותרות תחת הממשל התקין והפיתוח הכלכלי ומעוותות תנאים תחרותיים, וכי לפיכך יש צורך בגישה מקיפה ורב-תחומית כדי למגר תופעות אלו ולהיאבק בהן ביעילות, תוך דגש על שיתוף פעולה בינלאומי. בהתאם לכך, הצטרפה ישראל לשתי אמנות בתחום המאבק ומניעת שחיתות:
- ביום 22.12.2008 החליטה הממשלה (החלטה מספר 4355) לאשרר את הצטרפותה לאמנת האו"ם נגד שחיתות.
- ביום 12.2.2009 החליטה הממשלה (החלטה מספר 4481) להצטרף לאמנת ה-OECD למאבק בשוחד של עובדי ציבור זרים בעסקאות בינלאומיות. עוד לפני ההצטרפות לאמנה זו, בחודש יולי 2008 הוספה חוק העונשין הישראלי עבירה של מתן שוחד לעובד ציבור של מדינה זרה או לעובד של ארגון ציבורי בינלאומי (ס' 291א לחוק העונשין, התשל"ז-1977)".
ונוסיף – יפה שעה אחת קודם.
פאר לי שחר היתה עורכת, כתבת ומגישה בקול ישראל במשך 25 שנה. יש לה ותק של 48 שנים בתקשורת - בגלי צהל (ככתבת הראשונה ביומני החדשות), ככתבת מדינית ופוליטית בעיתון חדשות ועל המשמר, וכיום היא פעילה בעמותות לטובת האוכלוסיה המבוגרת. היא חברת הועד המנהל במדרשת אדם לקידום הדמוקרטיה.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
היטלר והנאציזם זה היה חולניות זמנית, אי שפיות זמנית בהיסטוריית גרמניה. להבדיל, הליכוד היום של ביבי זה מחיר ההתבהמות של בצע הכסף וההסתאבות שהיא היא השורש, שורש מפוצל, דו ראשי, של הסתאבות וחזירות קפיטליסטית. צ'אושסקו זה המשל!
הגיע הזמן לומר את דעתך
רוצים להגיב? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט? הצטרפו לזמן ישראל רוצים לפרסם פוסט ולהגיב לכתבות? הצטרפו לזמן ישראל רוצים שנשמור לכם את הלייקים שעשיתם? הצטרפו לזמן ישראל
- לכל תגובה ופוסט עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
- עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
- אפשרות להגיש פוסטים לפרסום בזמן ישראל
- אפשרות להגיב לכתבות בזמן ישראל
- קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם