JavaScript is required for our website accessibility to work properly. יורם חיימי | זמן ישראל
אישיות
יורם חיימי
אישיות
יורם חיימי

מוזיאון שואה חדש מנציח את הקורבנות דרך חפציהם האישיים

מברשת שיניים, קופסת איפור קטנה, מספריים גדולים, אספירין ● במוזיאון, שנחנך במחנה ההשמדה סוביבור, מוצגים פריטים שהתגלו בחפירות שנערכו במקום בשנים האחרונות ● מחנכים מישראל, פולין ומדינות נוספות יעברו סמינרים במוזיאון, כך שיוכלו לשלב את התכנים בשיעורים שלהם ● וגם: הדגם המרגש שפתר מחלוקת היסטורית

לכתבה המלאה עוד 771 מילים

באלבום סוביבור מסתתרת אמת יותר מזעזעת מתמונות דמיאניוק

התקשורת סערה החודש עם פרסום תמונות מסוביבור, הממקמות את ג'ון דמיאניוק במחנה ההשמדה ● אבל חוקרים טוענים כי חשיבותו של האוסף גדולה בהרבה: הוא שופך אור על סגנון החיים של הפושעים הנאציים, ועל האופן שבו נבנה ונוהל המקום ● לדברי הארכאולוג יורם חיימי, שחפר בסוביבור, חלק מהצילומים קיבלו פרשנות שגויה ● "לא ייתכן שסגן המפקד הצטלם עם סוסו על הרמפה, זה היה מסוכן מדי"

לכתבה המלאה עוד 1,151 מילים
כל הזמן // יום שישי, 11 בספטמבר 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו

"אני רוצה שילד ישראלי ידבר עברית, ערבית ואנגלית באותה מידה"

ריאיון היא נולדה באיראן, עלתה לישראל בילדותה, שירתה כלוחמת בשב"כ ובמוסד ובהמשך עברה לחינוך באילת ● עכשיו, כמועמדת ישר! לכנסת, דבורה שריפיאן בכר מדברת על איראן, על הדרך ממשפחה מסורתית בבאר שבע למערכת הביטחון, ועל היעד הבא: "להחזיר את מערכת החינוך בישראל להיות המעיין הנובע של ההון האנושי הטוב בעולם"

לכנסת ה־26 עשויים להיבחר עשרות חברי כנסת חדשים שהציבור אינו מכיר. לפי ההערכות, כ־45–50 פוליטיקאים שלא כיהנו בעבר כחברי כנסת ייכנסו למשכן – ואולי אף ייקבע שיא במספר חברי הכנסת החדשים.

אחת הדמויות החדשות והמסקרנות היא דבורה שריפיאן בכר (44), שהצטרפה למפלגת ישר! בהובלת הרמטכ"ל לשעבר גדי איזנקוט.

שריפיאן בכר, לשעבר סוכנת מבצעית במוסד, החלה את הקריירה הביטחונית שלה כלוחמת בצוות המבצעים "טקילה" של שב"כ. היא נולדה באיראן ב־1982, שלוש שנים לאחר המהפכה האיראנית. כשהייתה בת שבע נמלטו הוריה לישראל עימה ועם שני אחיה הגדולים, תוך שהם מסתירים את יעד הנסיעה. המשפחה התיישבה בבאר שבע.

אם לשפוט לפי קצב דיבורה של שריפיאן בכר, שפע הסיפורים והסחבקיות הטבעית שלה, היא עשויה להיות אחת מחברות הכנסת החדשות הפוריות ביותר במליאת הכנסת

לאחר שפרשה משירותי הביטחון הישראליים, עברו שריפיאן בכר ובן זוגה, ד"ר מאור בכר, לקיבוץ אילות הסמוך לאילת, כדי להגשים את חלומו של מאור לשמש רופא ילדים בפריפריה.

שריפיאן בכר הצטרפה למערכת החינוך באילת והקימה את מגמת המצוינות "ביטחון ומודיעין במסלול איראן" ללימוד פרסית, מודיעין וגיאופוליטיקה לתלמידי תיכון. התוכנית זכתה בפרס ראש אמ"ן לחשיבה יוצרת. היא בעלת תואר ראשון בקרימינולוגיה ובמדע המדינה, תעודת הוראה באזרחות ובפרסית ותואר שני במנהיגות חינוכית, הוראה ולמידה.

דבורה שריפיאן בכר, חברת מפלגת ישר! ובכירה לשעבר בשב"כ ובמוסד, 3 באוגוסט 2026 (צילום: יוסי אלוני/פלאש90)
דבורה שריפיאן בכר, חברת מפלגת ישר! ובכירה לשעבר בשב"כ ובמוסד, 3 באוגוסט 2026 (צילום: יוסי אלוני/פלאש90)

לפני כמה ימים נפגשנו במטה מפלגת ישר! בצומת מורשה. אם לשפוט לפי קצב דיבורה של שריפיאן בכר, שפע הסיפורים והסחבקיות הטבעית שלה, היא עשויה להיות אחת מחברות הכנסת החדשות הפוריות ביותר במליאת הכנסת ואף למלא בקלות שעות של פיליבסטר, אם יהיה צורך. אף שאסור לה לחשוף 99% מהדברים שעשתה בקריירה הביטחונית שלה, היא בהחלט יודעת להרשים קהל.

בציבור נוצרה תחושה שהמוסד טעה בהערכותיו ובציפייה להפלת המשטר האיראני במלחמת "שאגת הארי" בחורף 2026. מה את חושבת על הפער בין מה שהוצג לבין מה שקרה בפועל?
"אני חושבת שנורא נוח להסתכל מהצד ולנתח. מהיכרותי רבת־השנים עם האקוסיסטם המודיעיני־מוסדי, המציאות הרבה יותר מורכבת, ואני דנה אותם לכף זכות.

"אני מכירה פחות או יותר את הדמויות. מי שלא חי את איראן 25 שנה לאחור אינו יכול להבין מה עשתה התקיפה הראשונה של 'עם כלביא' לאיראן. זה מבצע התקפי ששינה את האקוסיסטם האיראני. זה משפט שלמדתי מבוגי (משה יעלון, הרמטכ"ל לשעבר).

"מי שלא חי את איראן 25 שנה לאחור אינו יכול להבין מה עשתה התקיפה הראשונה של 'עם כלביא' לאיראן. זה מבצע התקפי ששינה את האקוסיסטם האיראני"

"הוא אמר: 'עם כלביא הפך את איראן מביצה לחביתה. היא לא תחזור להיות ביצה'. לא אמרתי שהמבצע הראשון הביא את איראן לפתחה של מהפכה, אבל הוא שינה את מצבם החברתי, המנטלי והתודעתי של האיראנים עד לנקודת אל־חזור. את זה אני אומרת בלי לראות מודיעין חי".

את קושרת זאת גם למחאת הסוחרים בשוק הגדול בטהרן בשלהי 2025?
"בוודאי. אני אשת מודיעין ועוסקת ב־WEBINT – Web Intelligence, מודיעין מהרשת – משום שאינני חשופה עוד לחומר מודיעיני, וטוב שכך.

חנויות בבזאר העתיק של טהרן סגורות במהלך המחאות באיראן, 6 בינואר 2026 (צילום: AP Photo/Vahid Salemi)
חנויות בבזאר העתיק של טהרן סגורות במהלך המחאות באיראן, 6 בינואר 2026 (צילום: AP Photo/Vahid Salemi)

"אני זוכרת שבנובמבר 2025 קראתי ציוץ של בחור איראני־אמריקאי שהצליח לטוס לאיראן בפעם הראשונה אחרי המלחמה. הוא חזר כעבור שבועיים ואמר: 'אתם לא מבינים מה קורה באיראן. נקעה נפשם. יום אחד יש חשמל ויום אחד אין; יום אחד יש מים ויום אחד אין'.

"אותו אדם דיווח שאיראן נמצאת בנקודת אל־חזור. הנשים אינן מוכנות לעטות חיג'אבים וצ'אדורים (בגד מסורתי שמכסה את האישה מהראש ועד הרגליים, ט"ש); אנשים רוקדים ברחובות, רוצים שינוי ואינם מאמינים לשום גורם ממסדי.

"אבל יש קבוצה שממשיכה להחזיק את המשטר: כ־30 מיליון איראנים מוסלמים־שיעים, דתיים וקיצוניים, שרוצים בקיומו. מהם קשה להיפטר. השלטון האיראני בונה את אופיו המסועף מאז פברואר 1979, מפני שהוא ממתין ליום שבו תבוא ישות מערבית כמו ארה"ב או ישראל ותנסה לפרק אותו. האליטה הכלכלית שזורה שתי וערב באליטה השלטונית; הכול מעורבב, והמשפחות מתחתנות זו בזו.

"הבוקר קראתי בפייסבוק, בפרסית, סיפור קשה על בעל מוסך באיראן. כשהחלו ההפגנות רצו צעירים ברחוב, והוא אמר להם: 'היכנסו לכאן, אגן עליכם'. אחר כך התקשר לאנשי המשטר – ולמוחרת נמצאו במקום גופות"

"הבוקר קראתי בפייסבוק, בפרסית, סיפור קשה על בעל מוסך באיראן. כשהחלו ההפגנות רצו צעירים ברחוב, והוא אמר להם: 'בואו, היכנסו לכאן. אגן עליכם ואסתיר אתכם'. אחר כך התקשר לאנשי המשטר ואמר להם לבוא, ולמוחרת נמצאו במקום גופות.

"אלה עדויות אותנטיות שמוציאים אנשים שמתחברים לאינטרנט באמצעות סטארלינק. לפי הסיפור, שילמו לו מאה דולר, סכום שיכול להחזיק את משפחתו זמן רב".

אישה מחזיקה ילד במהלך טקס אבל בטהרן, איראן, 25 ביוני 2026 (צילום: AP Photo/Vahid Salemi)
אישה מחזיקה ילד במהלך טקס אבל בטהרן, איראן, 25 ביוני 2026 (צילום: AP Photo/Vahid Salemi)

מה כוחן של הסנקציות שעליהן הכריז נשיא ארה"ב דונלד טראמפ באוגוסט 2026? הרי כבר היו תקופות של לחץ כלכלי, ובכל זאת איראן פיתחה מסלולים לעקיפת הסנקציות ושרדה.
"אחרי הסנקציות של אובמה, בסביבות 2014, כשניתקו אותם ממערכת SWIFT (העברת התשלומים הבינלאומית, ט"ש) ולא אפשרו להם לבצע העברות כספים, הם חזרו לסחר חליפין. נפט תמורת תוצרת חקלאית, למשל.

"הם שילמו לחזבאללה בחביות נפט, ומאז למדו להסתדר באמצעות חברות קש, בנקאות שחורה ומטבעות דיגיטליים.

אבל מצבה החברתי של איראן כיום אינו דומה לזה של העשור הקודם. במציאות החברתית הדרמטית שנוצרה, הסנקציות הן כלי משמעותי, אבל הן לא יספיקו לבדן.

"אנחנו הישראלים אוהבים דברים פשוטים ותוצאות מהירות: 'טאק־טאק, נעשה סנקציות'. האיראנים ראו כיצד הנייבי סילס הביאו את מדורו באזיקים, וזה נראה פשוט. כאן זה לא יהיה פשוט. זו איראן; זה משחק שחמט"

"אנחנו הישראלים אוהבים דברים פשוטים ותוצאות מהירות: 'טאק־טאק, נעשה סנקציות'. האיראנים ראו כיצד הנייבי סילס הביאו את מדורו באזיקים, וזה נראה פשוט. כאן זה לא יהיה פשוט. זו איראן; זה משחק שחמט".

"פיצוץ אישיות"

לאחר שסיימת את שירותך במערכת הביטחון יכולת לפנות לייעוץ ביטחוני ולהשתכר שכר גבוה. מדוע בחרת בחינוך?
"כשהחלטתי ללכת עם מאור, בן זוגי, למדבר, עשיתי זאת משום שהחלום שלו היה לעסוק ברפואה בפריפריה. הוא רופא ילדים ורצה לסייע לילדים בדרום ולצמצם את הפערים בשירותי הרפואה בין אילת למרכז.

דבורה שריפיאן בכר, בן זוגה ד"ר מאור בכר וילדיה, 3 באוגוסט 2026 (צילום: באדיבות דבורה שריפיאן בכר)
דבורה שריפיאן בכר, בן זוגה ד"ר מאור בכר ובנותיהם, 3 באוגוסט 2026 (צילום: באדיבות דבורה שריפיאן בכר)

"בהתחלה, קיבלתי הצעה מחברת הסייבר NSO לנהל את לקוחות החברה באמירויות, בשכר גבוה פי שלושה. אז עוד חשבו שנוכל לטוס מרמון או לקחת קטמרן לג'דה". שריפיאן בכר מתלוצצת, כמובן, שכן ג'דה היא עיר נמל בערב הסעודית, לחוף הים האדום, כאלף קילומטרים דרומית לאילת.

"אבל נזכרתי כיצד מנהלת התיכון שלי בבאר שבע, רחל תירוש, האמינה בי וטיפחה אותי. רציתי לעשות את אותו הדבר למען צעירים".

שריפיאן בכר מספרת בגעגועים על תירוש, מנהלת מיתולוגית של מקיף ג' בבאר שבע, שהייתה קשוחה וחמה ושכנעה את משפחת שריפיאן לסטות מהמנהגים המסורתיים שהביאו עימם מאיראן. "לעולם לא אשכח איך היא ישבה עם אמא שלי ואמרה לה: 'פה זה ישראל. לא צריך לחתן ילדים בגיל 18'. אמא שלי כיבדה אותה, אבל ענתה: 'את לא מבינה איך אנחנו הפרסים חושבים'".

"הבית שלי היה פונדמנטליסטי ופטריארכלי. לכל הבנות במשפחה היה גורל אחד: אחותי ושלוש בנות דודותיי המבוגרות ממני חותנו בשידוך, ואף אחת מהן לא התגייסה לצה"ל"

אבל תירוש התעקשה ושינתה את מסלול חייה של שריפיאן בכר. היא זיהתה שמדובר בתלמידה מוכשרת, בעלת יכולות וכושר הנהגה.

כמה שנים לאחר מכן, כאשר שריפיאן בכר התגייסה לצה"ל חרף התנגדות הוריה, הייתה זו תירוש שקיבלה שיחת טלפון מהחיילת הצעירה, שעמדה לסיים את קורס המדריכות בהצטיינות.

דבורה שריפיאן בכר על כתפי אימה (צילום: באדיבות דבורה שריפיאן בכר)
דבורה שריפיאן בכר על כתפי אימה (צילום: באדיבות דבורה שריפיאן בכר)

"הבית שלי היה פונדמנטליסטי ופטריארכלי. לכל הבנות במשפחה היה גורל אחד: אחותי ושלוש בנות דודותיי המבוגרות ממני חותנו בשידוך, ואף אחת מהן לא התגייסה לצה"ל. אני התנגדתי. בגיל 16 הבנתי מהר מאוד שהדרך למוביליות חברתית בישראל עוברת בצה"ל.

"היה לי 'פיצוץ אישיות': אני פרסייה, עם מניירות וערכים פרסיים, ואני גם ישראלית. רחל המנהלת אמרה לי: 'רוצי, דבורה, רוצי'. הייתי יו"ר מועצת התלמידים של מחוז הדרום ויו"ר מועצת הנוער העירונית. ידעתי לדבר, והניצנים של יכולות הפיקוד והמנהיגות כבר היו שם.

"רחל סייעה לי לכתוב מכתבים לצה"ל ולבקש שיזמנו אותי למיונים לקורס טיס. כשהלכתי לגיבוש טיס היא אמרה להוריי שאני בטיול שנתי. חודש לפני החיול באתי לאמא שלי רועדת ואמרתי לה שאני הולכת לצבא.

"רחל סייעה לי לכתוב מכתבים לצה"ל ולבקש שיזמנו אותי למיונים לקורס טיס. כשהלכתי לגיבוש טיס היא אמרה להוריי שאני בטיול שנתי. חודש לפני החיול באתי לאמא שלי רועדת ואמרתי לה שאני הולכת לצבא"

"אמא, שמעולם לא הרביצה לנו, נתנה לי סטירה מצלצלת והחרימה אותי. היא לא הגיעה ליום הגיוס. שרדתי חודשיים בקורס טיס, בעיקר בזכות המורל והמוטיבציה, ואז הודחתי והפכתי למדריכת חי"ר.

"יום לפני סיום קורס המדריכות הודיעו לי שאני מצטיינת הקורס, אבל איש מבני משפחתי לא תכנן להגיע לטקס, משום שהם עדיין לא דיברו איתי. התקשרתי מטלפון ציבורי לרחל ואמרתי: 'את חייבת לבוא לטקס. מי ירים לי?' היא נסעה מעומר, אספה את הוריי בבאר שבע והביאה אותם לטקס.

"היא ישבה לידם בטריבונה, עם מצלמת וידאו ביתית, ותיעדה אותם צופים בי מקבלת את ההצטיינות. אמא שלי בכתה. משם הם נפתחו".

תמונות ילדות של דבורה שריפיאן בכר (צילום: באדיבות דבורה שריפיאן בכר)
תמונות ילדות של דבורה שריפיאן בכר (צילום: באדיבות דבורה שריפיאן בכר)

אם כן, לאורך כל נעורייך בבאר שבע הייתה משפחתך שונה מהסביבה וקשורה למולדת האיראנית?
"כן. הייתי קפטנית נבחרת הכדורסל של התיכון, אבל אמא הייתה מחוררת לי את הכדורים משום שחששה שבגלל האימונים אני אצמח לגובה ולא אמצא חתן. בבית בבאר שבע אכלנו על ה'סופרה', מפת רצפה מסורתית שסביבה יושבת המשפחה על הרצפה.

"כשפגשתי את מאור ועברתי לגור איתו בגבעתיים, אמא השביעה אותי שאיש לא ידע שבתה גרה עם גבר לפני הנישואים. לשמחתי, כל בנות המשפחה הצעירות ממני כבר התגייסו לצה"ל ולא שודכו לחתן שבחרו להן הוריהן".

מה את זוכרת מההגעה לישראל ומהמעבר ממשפחה מבוססת בטהרן לחיים בבאר שבע?
"באיראן גרנו בשכונת שמיראן (Shemiran) היוקרתית, ואבא שלי היה איש עסקים בתחום הטקסטיל. הגענו לישראל עם 60 אלף דולר ושתי מזוודות. בישראל אבא המשיך ללבוש חליפות, עניבות וכובע בחום הכבד של באר שבע, דבר שנתפס כמוזר.

"להוריי היה קשה מאוד למצוא עבודה. הם חיו חיי גלות. אבל הסיפור האיראני הוא שאסור לרחם על עצמך. להיות קורבן? אין דבר כזה. צריך לקחת אחריות. לכן אבא התחיל למכור בדים בשוק הבדואי"

"יש לי תמונה שצולמה שבועיים אחרי שהגענו, ובה אני לובשת חולצה איראנית, ג'ינס, סנדלים וגרביים. היה לי שיער קצר כי ההורים פחדו שיהיו לי כינים, בעוד שלכל החברות הישראליות היו צמות.

"להוריי היה קשה מאוד למצוא עבודה. הם חיו חיי גלות. אבל הסיפור האיראני הוא שאסור לרחם על עצמך. להיות קורבן? אין דבר כזה. צריך לקחת אחריות. לכן אבא התחיל למכור בדים בשוק הבדואי, ואחר כך עבר מדלת לדלת ומכר בדים.

דבורה שריפיאן בכר ומשפחתה (צילום: באדיבות דבורה שריפיאן בכר)
דבורה שריפיאן בכר ומשפחתה הגרעינית בילדותה (צילום: באדיבות דבורה שריפיאן בכר)

"אמא שלי הגיעה לישראל בגיל 37, לאחר שעד אז לא עבדה יום אחד בחייה, לא בישלה ולא כיבסה. בבאר שבע למדה באולפן, עבדה בניקיון ובישלה במעון לנשים מוכות. אגב, הגעתי לישראל גם עם שם פרסי, 'נזנין', שם נפוץ מאוד באיראן שמשמעותו 'מלאת חן'.

"מדינת ישראל, ובייחוד מערכת החינוך, אינה מלמדת מורכבויות. המורים לא מדברים על פוליטיקה מחשש שיפוטרו, וכך נוצרת חברה של בורים וטיפשים שאינם מבינים את העולים ואת השונים. עד גיל 18 רציתי למחוק את השפה הפרסית שדיברנו בבית. התביישתי ולא רציתי שיחברו אותי לזרות ולמבטא הזה.

"רק בגיל 24, לאחר שכבר הייתי סרן בצבא והתחלתי קריירה בת כ־20 שנה במערכת הביטחון, הבנתי איזה כבוד הוא להיוולד באיראן, לשמוע את המואזין ולהכיר מנהגים שונים. הרגשתי שייכות והבנתי שיש לי דבר שאין לישראלים אחרים.

"רק בגיל 24, לאחר שכבר הייתי סרן בצבא והתחלתי קריירה בת כ־20 שנה במערכת הביטחון, הבנתי איזה כבוד הוא להיוולד באיראן ולהכיר מנהגים שונים"

"בשירות הביטחוני שלי באו פתאום לידי ביטוי הרקע התרבותי, מנהגי הכבוד וההרגל שלא להביט ישירות בעיניים. הידיעה כיצד אישה מתנהגת מול גבר בתרבות שלהם טבועה בי. דרך 'דע את האויב' התחברתי מחדש לזהות האותנטית שהתביישתי בה, והיא הפכה למקור גאווה".

יש לי "תחושינט", תחושה ואינטליגנציה

כיצד הגעת מהצבא לשב"כ?
"ב־2003 הגעתי לפיקוד המרכז ושירתי שם עד 2005, בשיא האינתיפאדה השנייה. הייתי קצינה בלשכת קצין האג"ם, וראיתי כיצד המדינה מחזירה את ריבונותה ביהודה ושומרון. יש לנו זיכרון קצר: יו"ש הייתה כפסע מלהפוך ל'חמאסטן', והיא לא הפכה לכזו משום שהיו שם האנשים הנכונים בזמן הנכון.

דבורה שריפיאן בכר, בן זוגה ד"ר מאור בכר וילדיהם, 3 באוגוסט 2026 (צילום: באדיבות דבורה שריפיאן בכר)
דבורה שריפיאן בכר, בן זוגה ד"ר מאור בכר ובנותיהם, 3 באוגוסט 2026 (צילום: באדיבות דבורה שריפיאן בכר)

"לדיונים בצה"ל הצטרף איש שב"כ שכינינו 'מארק'. ראיתי שכל הדברים המגניבים קשורים אליו. יום אחד שאל אותי קצין האג"ם: 'מה את עושה פה? את יודעת פרסית; את יודעת איזה דבר זה?' העבירו למארק את שמי ואת מספר הזהות שלי ואמרו לו: זו בחורה רצינית, סכין בין השיניים, לא מפחדת, יודעת פרסית וגם לא נראית שוודית.

"הוזמנתי למיונים ליחידה מבצעית של שב"כ. עברתי מיונים רבים בלי להבין לאן אני הולכת. רק כשישבתי במטה וקיבלתי כרטיס עובד הבנתי: אני בשב"כ.

"במיונים עברתי ריאיון אישיות ותרגילי שטח מבצעיים. ככל שמתקדמים בשלבים נוצרת תחושת מסוגלות. שירתי כלוחמת מבצעית, ולא בכדי כוללת ההכשרה גם לימודי משחק. היכולת להבין במהירות סיטואציה, להיכנס לחדר, לזהות למי יש חמאה על הראש, מי קולט אותי, מה מפעיל ומניע אותו ומהו הנרטיב שלו, היא חלק מהמקצוע.

"יש גם תכונות אופי שמביאים מהבית, כמו אינטליגנציה רגשית. אצלנו אומרים 'תחושינט', תחושה ואינטליגנציה"

"יש גם תכונות אופי שמביאים מהבית, כמו אינטליגנציה רגשית. אצלנו אומרים 'תחושינט', תחושה ואינטליגנציה".

באילו ועדות תרצי לפעול בכנסת?
"בוועדת החינוך, בוועדת החוץ והביטחון, ובהמשך גם בקבינט. אינני מבקשת להיות שרה מייד; אני רוצה לעשות את הדרך כלפי מעלה ואינני מפחדת מעבודה קשה".

את מוכנה לתאטרליות של הכנסת, למשחקים וללכלוך הפוליטי?
"בקריירה הקודמת שלי הייתי בצד התאטרלי. אני רוצה להאמין שדם חדש במערכת יוכיח שאפשר להתנהל גם אחרת; שזה לא חייב להיות מלוכלך, שקרי ומלא משחקים. אני רוצה להאמין שחלק הארי של הכנסת הבאה יהיה מורכב מאנשים טובים. תראי את האנשים שמצטרפים לגוש השינוי".

איזה שינוי חקיקתי או מערכתי עומד בראש סדר העדיפויות שלך?
"להחזיר את מערכת החינוך בישראל להיות המעיין הנובע של ההון האנושי הטוב בעולם. להביא את האנשים הטובים ביותר להוראה, להפוך את המקצוע לנחשק ולגרום לאנשים לעמוד בתור כדי לנהל תיכונים. יש כאלף משרות ניהול שאיש אינו ניגש למכרזים עליהן. זה בלתי נתפס.

"המדינה שקועה בוועדת החוץ והביטחון, ולשם הולך הכסף; לוועדת החינוך הכסף אינו מגיע. אני עשיתי באילת דברים מורכבים מאוד ב־10,000 שקל. זה לא רק כסף, אף שבוודאי צריך לאפשר לאנשים להאכיל פיות בכבוד. יש לי 30 מורים בפרויקט שהקמתי, ואני יודעת שהסיפור גדול הרבה יותר מהשכר לבדו".

"ערבית צריכה להיות מקצוע חובה מכיתה א'. הייתי מלמדת אותה כשפה שנייה, לא במקום אנגלית. אני רוצה שילד ישראלי ידבר עברית, ערבית ואנגלית באותה מידה"

ומה לגבי לימודי ערבית ופרסית?
"ערבית צריכה להיות מקצוע חובה מכיתה א'. הייתי מלמדת אותה כשפה שנייה, לא במקום אנגלית. אני רוצה שילד ישראלי ידבר עברית, ערבית ואנגלית באותה מידה.

"אנחנו מוקפים בבעלות ברית ובאויבים, וזו השפה שמדברים בשכונה. אי אפשר לשבת במיגונית ולא להבין מה אומרים בחוץ. בעזרת השם, הכלים האלה ישרתו את הילדים והצעירים גם לחיזוק הבריתות ולקיום קשרים עסקיים. פרסית היא כבר התמחות מקצועית".

אבלים משתתפים בהלווייתו של המשורר האיראני אחמד שאמלו בטהרן, 27 ביולי 2000 (צילום: BEHROUZ MEHRI / AFP)
אבלים משתתפים בהלווייתו של המשורר האיראני אחמד שאמלו בטהרן, 27 ביולי 2000 (צילום: BEHROUZ MEHRI / AFP)

משורר זכויות האדם

האם יש ספרות או שירה איראנית שאת ממליצה לקוראים הישראלים להכיר?
"אחד המשוררים האהובים עליי הוא אחמד שאמלו, שמת לפני יותר מ־25 שנה. בשירו המפורסם 'במבוי הסתום הזה', הוא כותב: 'ימים משונים הם אלה, יפתי'. תרגומים משיריו פורסמו בישראל.

"המשטר האסלאמיסטי רדף אותו לאורך חייו, אך הוא נשאר אתאיסט וליברל והמשיך להתגורר באיראן למרות הרדיפות. כל חייו כתב על חירות ועל זכויות אדם. אני ממליצה לקרוא אותו".

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 2,200 מילים ו-1 תגובות

דעת מיעוט תקיעות שרה

אור יום מיוחד נמשך על רגעיה האחרונים של השנה היוצאת. עוד רגע תשקע החמה ולובן תכריכי התפילה יעטוף את הימים הבאים, יתקעו בשופר וקול דממה דקה אולי יישמע. ובין כל המילים המסורתיות והעתיקות, מסתתר משהו מאוד אקטואלי. כזה שמעט מאוד עוסקים בו בימים הנשגבים האלה.

הרבה כבר נאמר על היות החג אוניברסלי, יום הורתו של העולם ויום דינו. גם לא מעט נכתב על החרטה, ההשתנות וכפרת העבר. מעט מדובר על צדדיו המשפחתיים המפתיעים, למי שמבקש להבין את יחסי אדם וחברו כיחסים המתחילים בין הורים לילדים ונמשכים משם עד היחסים שבין האדם לאביו ולאימו שבשמיים.

אברהם (אברום) בורג הוא סופר, מורה, לומד ופעיל פוליטי. לשעבר חבר כנסת, יושב ראש הכנסת ה-15 ויושב ראש הסוכנות היהודית. בורג רץ מרתונים, נאבק, מיעוט ואופטימי.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
איזו כתבה מדהימה בעלת ידע ויכולת כתיבה מופלאה! כל הכבוד לך אברום! והסייפה: אנחנו תמיד אחראים לחטאי האכזריות, הכעס והאומללות. אך אף פעם לא מאוחר להכיר בחטא, להתחרט ולתקן. מי יעשה זאת?... המשך קריאה

איזו כתבה מדהימה בעלת ידע ויכולת כתיבה מופלאה!
כל הכבוד לך אברום!
והסייפה: אנחנו תמיד אחראים לחטאי האכזריות, הכעס והאומללות. אך אף פעם לא מאוחר להכיר בחטא, להתחרט ולתקן.
מי יעשה זאת? מי?

לפוסט המלא עוד 804 מילים ו-2 תגובות
אמיר בן-דוד

טרור הבינה המלאכותית

טכנולוגיות מתקדמות שבעבר היו שמורות למדינות נגישות היום לכל ארגון טרור עם אינטרנט ● קהילת הלוחמה בטרור מודעת לאיום, אך מתקשה לחזות את הדרכים היצירתיות שבהן ישתמשו בכלים נגד המערב ● הפיגוע הגדול בתולדות ארצות הברית התקיים בגלל "כשל דמיון" – 25 שנה אחרי, מה אנשי המודיעין לא מדמיינים כעת?

לכתבה המלאה עוד 2,546 מילים ו-1 תגובות

קשת אחים עזרא ונחמיה - הרגע ההיסטורי של כתיבת האמנה

בס"ד

פעם הלכתי להתכונן לראש השנה באחת המדרשות. היינו במבנה ישן ואפרורי שסיפרו עליו שהיה בית יתומים. שוטטתי במסדרונות ודימיתי לראות ילדים. המשמעות העמוקה של גזירת הדין חלחלה בי אחרת והשרתה עליי אימה. המעמד הציורי מהילדות של אלוקים יושב ומניח על המאזניים את מעשיך הרעים מול הטובים וחותם על הקלף התחיה בי.

עו"ד סא"ל (במיל'), לשעבר שופטת בעבירות טרור, שירתה בפרקליטות הצבאית ובמשרד החוץ, חברת פורום דבורה. מחזאית ותסריטאית, כותבת סיפורי ׳קשת אחים׳ (keshet-achim.com)

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,262 מילים
זירת הדמוקרטיה
כל מה שצריך לדעת כדי לשמור על ישראל ליברלית

25 דקות של מחיאות כפיים לסרט התיעודי NAZA

היצירה החדשה והנועזת של במאי "אין ארץ אחרת", יובל אברהם ורחל שור, עוסקת בהרג פלסטינים בעזה ומבוססת על עדויות של קציני מודיעין ישראלים ● הסרט הופק בחשאיות מוחלטת, והוא הסרט התיעודי היחיד שהתקבל השנה לתחרות הרשמית ● עמנואל לוי מדווח מוונציה

לכתבה המלאה עוד 708 מילים ו-14 תגובות

למקרה שפיספסת

עופר וינטר הוא סיוט הבחירות של נתניהו

לאחר שהצליח לאחד את הימין הקיצוני, נתניהו נותר עם כאב ראש אחד גדול בשם עמך ישראל ● בליכוד חוששים שווינטר הוא למעשה סוס טרויאני של ליברמן וימליך את איזנקוט לאחר הבחירות ● מנגד, יש במפלגת השלטון מי שסבור שדווקא המפלגה החדשה תמשוך קולות מהמרכז ● נתניהו צריך לקבל כעת החלטה – לתקוף או לחבק ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,069 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

תיקו בפסגה בין ישר! והליכוד, קיפאון בין הגושים

הסקר הראשון של זמן ישראל לאחר סגירת הרשימות חושף כי מפלגתו של איזנקוט ומפלגת השלטון צמודות בפסגה עם 23 מנדטים כל אחת ● התחזקות ש"ס והליכוד באה על חשבון עוצמה יהודית והציונות הדתית ● במקביל, ביחד שומרת על יציבות - אך הפער בין גוש הקואליציה לגוש השינוי נותר במבוי סתום

לאיזו מפלגה תצביע/י אם הבחירות היו היום: 10/09/2026
לאיזו מפלגה תצביע/י אם הבחירות היו היום
ישר בראשות איזנקוט הליכוד ביחד בראשות בנט ישראל ביתנו ש″ס יהדות התורה הדמוקרטים הרשימה המשותפת עוצמה יהודית רע″ם הציונות הדתית מילואמניקים עמך ישראל כחול-לבן
23 23 15 10 10 9 8 7 6 5 4 0 (2.8%) 0 (2.8%) 0 (1.4%)
הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 299 מילים ו-2 תגובות

"אדם הוא אדם"

צבי רוזנברג, אב לשבעה, תרם כליה לאישה נוצרייה משפרעם שלא הכיר קודם לכן וחזר לעבוד בכרם כעבור שלושה שבועות ● בישראל ממתינים כיום יותר מ־900 איש להשתלת כליה, וב"מתנת חיים" מבקשים להרחיב את מעגל התורמים האלטרואיסטיים מעבר לציבור הדתי והחרדי ● בריאיון לזמן ישראל הוא אומר: "אם זה יגרום למישהו לעשות את זה, עשיתי את שלי"

לכתבה המלאה עוד 1,055 מילים ו-3 תגובות

תגובות אחרונות

בג"ץ מציב גבולות להדחת בכירים אך גם מגביל את שומרי הסף

פסק הדין בעניין הממונה על התחרות מבצר את הדרישה לשיקולים מקצועיים בהדחת נושאי משרה בכירים, אך גם מקל במידת מה על הממשלה להעלותם על מסלול של העברה מכהונה ● מאחורי ההכרעה נחשפת מחלוקת עמוקה בין השופטים על תפקיד הייעוץ המשפטי לממשלה ועל מרחב התמרון שיש להתיר לדרג הפוליטי ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,140 מילים

"שבעה עד שמונה מנדטים עדיין מתלבטים"

כ־1.2 מיליון יוצאי ברית המועצות לשעבר הם עדיין כוח אלקטורלי משמעותי, אבל דפוסי ההצבעה שלהם מתפצלים בין הליכוד, ישראל ביתנו ומפלגות האופוזיציה ● בזמן שליברמן מנסה לשמר את מעמדו ב"רחוב הרוסי", הפעיל החברתי אלכס טנצר מזהיר כי רבים עדיין מתלבטים – ושיעור הצבעה נמוך בקרבם עשוי להשפיע על זהות הממשלה הבאה

לכתבה המלאה עוד 878 מילים

סקרי זמן ישראל

ההכחשות של נתניהו קורסות מול העדויות. אך מדוע סנוואר התעקש להזהיר את ישראל?

חשיפת האזהרה שהעביר נשיא איחוד האמירויות לראש הממשלה מנחיתה מכת מוות על קמפיין "לא העירו אותי", מה שמסביר מדוע מיהר נתניהו לאיים בתביעת דיבה ● מצורפת לאזהרה המצרית, עולה ההערכה שסנוואר רצה לחשוף את כוונות חמאס ● ייתכן שהפערים מול מוחמד דף והחשש מממשלת הימין בהר הבית מספקים הסבר ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 810 מילים ו-4 תגובות

העולם כבר לא מוכן לחכות לנו

הולכת ומתחזקת ההבנה כי לא רק שלא ניתן עוד להכיל את המשך הסכסוך ומחיריו, אלא גם שהסכסוך אינו נשאר רק כאן

לכתבה המלאה עוד 932 מילים ו-1 תגובות

אלכס גיבני חושף בוונציה דיוקן אפל של אילון מאסק

הבמאי הדוקומנטרי זוכה האוסקר מציג בסרטו החדש את איל הטכנולוגיה כנוכל הגדול של המאה ה-21 ● גיבני חושף את האופן שבו מאסק מנצל את כוחו העצום כדי לקדם אג'נדה ימנית גלובלית, ומזהיר כי מדובר בסכנה ממשית לדמוקרטיה ● עמנואל לוי מדווח מוונציה

לכתבה המלאה עוד 1,172 מילים

פרשנות האלטרנטיבה הירוקה של גוש השינוי נשארה בבית

למרות ההפצרות של ארגוני הסביבה, אף מועמד ירוק לא שובץ במקום ריאלי ברשימות של איזנקוט, בנט וליברמן ● בזמן שמשברי האקלים, המים, הפסולת והתחבורה מחריפים, בגוש הדמוקרטי־ליברלי עדיין לא מפנימים שדאגה לסביבה אמורה להיות חלק אינטגרלי מהשקפת עולמם ● הדמוקרטים הם הרשימה היחידה שמציעה מעט תקווה ירוקה

לכתבה המלאה עוד 833 מילים ו-1 תגובות
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

מלך הפיקסלים עירום

האסטרטגיה השיווקית ה"מבריקה" של נתניהו – להחזיר את 7 באוקטובר למרכז שיח הבחירות, בדגש על "מה היה קורה אילו" – חזרה לנגוס באחוריו בעקבות חשיפת שיחת האזהרה מנשיא האמירויות ● עכשיו ברורה התנגדותו הקנאית לוועדת חקירה ממלכתית ● עדיין לא ברור אם הסתיר את המידע מתוך כשל ניהולי – או משיכה לכאוס ביטחוני ● פרשנות

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
אבל כל העובדות האלה לא מעניינות את ה'בייס', צופי ערוץ 14. מבחינתם, תן להם תירוץ טוב, וזהו. הם רק רוצים 'שהקבוצה שלהם תנצח'. מצידם, שהמדינה תלך לעזאזל. הם כבר ימצאו איך להאשים את ה'סמולנ... המשך קריאה

אבל כל העובדות האלה לא מעניינות את ה'בייס', צופי ערוץ 14. מבחינתם, תן להם תירוץ טוב, וזהו. הם רק רוצים 'שהקבוצה שלהם תנצח'. מצידם, שהמדינה תלך לעזאזל. הם כבר ימצאו איך להאשים את ה'סמולנים'.

אלה שבנו את המדינה הזו לתפארת, עד ש'הם' 'ניצחו' וכולנו הפסדנו. נהפכנו לעוד מדינה ערבית במרחב. מדינה ערבית עם שליט סמכותן ומשפחתו המושחתת, חבורת אפסים קקיסטוקרטים שאוכלים מידו, ועדה של מטומטמים שתריע לכל שטות שהוא יעשה, משל היה קוסם בקרקס.

בבונים בחסרי מוח.

לכתבה המלאה עוד 1,136 מילים ו-1 תגובות
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.