JavaScript is required for our website accessibility to work properly. הזמן של ירין רוזן | זמן ישראל
ירין רוזן
הזמן של
ירין רוזן

ירין רוזן הוא מוביל מחקר ופיתוח בארגון תשתית לחיזוק השירות הציבורי. בעל ניסיון בפיתוח תכניות אקדמיות וקורסים יישומיים ובהובלת חיבורים בין האקדמיה לעשייה בשטח.

הזמן של
ירין רוזן

לבנות אתוס ישראלי חדש

כשגוף האדם מתפקד היטב, אנחנו לא שמים לב אליו. רק כשהוא חולה, נפצע או כואב – אנחנו מרגישים את זה. כך גם השירות הציבורי. אף אחד לא מתעורר בבוקר ומודה למערכת הבריאות כשהיא פועלת כמו שצריך, או למשרד התחבורה כשהכבישים זורמים. אבל ברגע שהדברים מתחילים לקרטע – כשהתור לרופא מתארך, כשהכבישים פקוקים, כשהבירוקרטיה מסתבכת  – כולם מתייצבים, ובצדק, עם אצבע מאשימה.

נוצר כאן מעגל שקשה לצאת ממנו. השירות הציבורי מוזכר כמעט תמיד רק כשהוא נכשל. הציבור התרגל להסתכל עליו בעין ביקורתית, לראות בו גוף מיושן ומסואב, כזה שאי אפשר לצפות ממנו ליותר. ככל שהאמון נשחק, כך גם האיכות. פחות ופחות אנשים מוכשרים רוצים להצטרף למערכת הזו, כי מי ירצה לבנות קריירה במקום שנתפס כמיושן, לא יעיל ולא מתגמל? מי ירצה להיות משרת ציבור כשהכותרות בעיתונים מספרות על שחיקה, תהליכים ארוכים ומסורבלים והיעדר אופק מקצועי?

השירות הציבורי מוזכר לרוב רק כשהוא נכשל. הציבור התרגל להסתכל עליו בעין ביקורתית, כגוף מיושן ומסואב. ככל שהאמון נשחק, כך גם האיכות, כי פחות אנשים מוכשרים רוצים להצטרף למערכת כזו

כך המעגל הזה נמשך. השירות הציבורי סובל מתדמית בעייתית, ולכן פחות אנשים איכותיים מצטרפים אליו. כשהמערכת מתקשה למשוך כוח אדם מוכשר, התפקוד שלה נפגע – מה שרק מעמיק את חוסר האמון הציבורי ומרחיק ממנה עוד יותר את הדור הבא של משרתי הציבור.

הגיע הזמן לשבור את המעגל

שירות ציבורי חזק הוא לא פריווילגיה – הוא הבסיס לתפקוד של מדינה מודרנית. בלי שירות ציבורי מתפקד אין מערכת בריאות יציבה, אין חינוך ציבורי איכותי, אין תשתיות מתקדמות ואין מנגנונים שיאפשרו צמיחה ושגשוג. לא משנה כמה רעיונות גדולים והצעות לשיפור יתגבשו, ללא שירות ציבורי מקצועי שיוציא אותם לפועל – הם יישארו על הנייר.

אבל כדי לבנות שירות ציבורי חזק, צריך לשנות את האופן שבו מסתכלים עליו. הציבור לא יכול רק לצפות ממנו להיות טוב יותר – עליו גם לראות בו מרחב של שליחות, מצוינות והשפעה. אי אפשר רק לדרוש מהשירות הציבורי להשתפר, בלי לדבר על הערכים שמחזיקים אותו, בלי להכיר את האנשים שמקדישים לו את חייהם, ובלי לשאול את עצמנו איך אפשר להפוך אותו ליעד שאנשים מוכשרים שואפים להגיע אליו.

הדרך לעשות זאת עוברת בבניית אתוס ציבורי חדש.

איך בונים אתוס?

אתוס לא נוצר מעצמו. הוא תוצאה של תהליכים רחבים העוברים דרך חינוך, תרבות, מנהגים, סמלים ונרטיבים היסטוריים. לאורך ההיסטוריה, חברות בנו אתוס באמצעות מערכת החינוך שהטמיעה ערכים, ספרות ואמנות שעיצבו תודעה קולקטיבית, מנהגים שהפכו לחלק מהזהות החברתית, ומסגרות פורמליות ולא פורמליות שהעבירו את המסר מדור לדור.

אבל כדי לבנות שירות ציבורי חזק, צריך לשנות את האופן שבו מסתכלים עליו. הציבור לא יכול רק לצפות ממנו להיות טוב יותר – עליו גם לראות בו מרחב של שליחות, מצוינות והשפעה. וזאת דרך בניית אתוס ציבורי חדש

האתוס הציוני, למשל, עוצב דרך מערכת החינוך, ספרי האזרחות וההיסטוריה, מורות חיילות, גדנ"ע ופנימיות צבאיות, לצד תנועות הנוער שהשרישו ערכים של אחריות, לאומיות ושירות משמעותי. הספרות העלתה על נס את דמות החלוץ, והעיתונות הבליטה את ערך ההתגייסות וההתנדבות. שירי הזמר העברי, יצירות ספרותיות ויומני הקיבוצים תיארו את החיים החלוציים, את האתגרים ואת תחושת השליחות שבבניית הארץ.

בדיוק כפי שעוצב אתוס סביב צנחנים, גולני, טייסים ואנשי 8200 – כמי שנושאים על כתפיהם את ביטחון המדינה, כך יש לעצב אתוס של שירות ציבורי – כמי שנושאים על כתפיהם את חוסנה האזרחי והתפקוד היומיומי של המדינה.

שירות ציבורי מקצועי הוא לא רק אוסף של משרדים בירוקרטיים, אלא מרחב שבו מתקבלות החלטות המשפיעות על חייהם של מיליוני אזרחים. אנשים שבחרו לשרת את הציבור – במערכת הבריאות, במשרדי הממשלה, ברשויות המקומיות – צריכים להיות מודל לחיקוי. בדיוק כפי שאנו מתגאים באלה המשרתים בתפקידים צבאיים משמעותיים.

השירות הציבורי והאתוס הצבאי אינם מתחרים זה בזה – הם משלימים זה את זה. המדינה אינה מתקיימת רק על בסיס עוצמתה הביטחונית, אלא גם בזכות היכולת שלה לספק לתושביה מערכת מתפקדת של שירותים ציבוריים. אם הצבא מגן על המדינה, השירות הציבורי בונה אותה.

בזמן שהאתוס הצבאי עיצב את דמותו של מי שמגן על המדינה, האתוס של השירות הציבורי יכול לעצב את דמותו של מי שבונה אותה – יום אחרי יום, החלטה אחרי החלטה. בכל עירייה, בכל משרד ממשלתי, בכל מחלקה לשירותים חברתיים, השירות הציבורי הוא המקום שבו המדינה מתנהלת – והוא יכול להיות האתוס המחבר הבא של החברה הישראלית.

כפי שעוצב אתוס סביב צנחנים, גולני, טייסים ואנשי 8200 – כמי שנושאים על כתפיהם את ביטחון המדינה, כך יש לעצב אתוס של שירות ציבורי – כמי שנושאים על כתפיהם את חוסנה האזרחי והתפקוד היומיומי של המדינה

החלוצים הבאים

דמיינו עתיד שבו בני נוער יגידו בגאווה שהם רוצים להיות חלק מהשירות הציבורי, כפי שבעבר חלמו על גיוס ליחידות מובחרות. דמיינו חברה שבה תלמידי תיכון ישאפו להיות הרגולטורים שיגבשו את מדיניות הרגולציה הבאה של ישראל, מומחי כוח אדם בשירות המדינה שיקבעו איך ייראו דפוסי התעסוקה של המגזר הציבורי, ומתכנני מדיניות שיגבשו רפורמות בתחבורה, באנרגיה ובשירותים הדיגיטליים.

כפי שבני נוער חיכו בעבר בדריכות לזימון למיונים ליחידות צבאיות נחשבות, כך הם ימתינו להזדמנות להתקבל להכשרות בשירות הציבורי, להיות חלק מהמערכת שמעצבת את עתיד המדינה. כפי שהיום מתגאים במסיימי קורס טיס או בסיירת מטכ"ל, תהיה גאווה במסלולי שירות ציבורי יוקרתיים, בלימודים לתפקידים ציבוריים משמעותיים, בהשתלבות במשרדי ממשלה מובילים,  בקבלת החלטות שישפיעו על חייהם של מיליונים.

כשברשות הדיגיטל יובילו את מהפכת השירותים הממשלתיים, יהיה ברור שהם משרתים את המדינה לא פחות מטייסים. כשהחשב ברשות מקומית ישמור על תקציב מאוזן שימנע קריסה כלכלית של עיר שלמה, הוא לא יהיה עוד "פקיד". הוא יהיה האיש שמאפשר חינוך טוב יותר, רווחה יציבה, תשתיות חזקות – הבסיס לחיים תקינים של מאות אלפי תושבים. דמיינו דור חדש של מפתחים, שמבינים שהקוד שהם כותבים אינו סתם קוד – הוא הדרך שבה אזרחים מקבלים שירותים חיוניים, במהירות, ביעילות, בשקיפות.

השירות הציבורי במרכז החברה הישראלית

היום ישנם ניצנים של שינוי, אבל הדרך עוד ארוכה. במסגרת מיפוי השדה שערכנו בארגון תשתית, זיהינו כי בעוד שקיימים גופים רבים העוסקים באחריותיות, חשיפת שחיתויות, טוהר מידות ושיפור הבקרה הציבורית, כמעט ואין גופים שפועלים באופן ישיר לחיזוק תדמית השירות הציבורי ולהנגשת חשיבותו לכלל החברה.

בעוד שקיימים גופים רבים העוסקים באחריותיות, חשיפת שחיתויות, טוהר מידות ושיפור הבקרה הציבורית, כמעט ואין גופים שפועלים באופן ישיר לחיזוק תדמית השירות הציבורי ולהנגשת חשיבותו לכלל החברה

רוב המאמצים כיום מתמקדים בבקרה ובשיפור מנגנוני הפיקוח, אך חסרה פעילות שמטרתה למצב את חשיבות השירות הציבורי, לחזק את תחושת הגאווה המקצועית, ליצור חיבור חיובי בין הציבור למערכת הציבורית ולפתח אתוס חדש של שירות ציבורי כמרחב של מצוינות ושליחות.

בתקופה האחרונה מתחילים להירקם מהלכים שמטרתם לקרב את הציבור לשירות הציבורי ולחזק את האמון בו. בארגון תשתית – לחיזוק השירות הציבורי, פועלים לקדם מהלך אסטרטגי שיחזיר את השירות הציבורי למרכז השיח הציבורי – לא דרך שערוריות או כותרות שליליות, אלא דרך הכרה אמיתית בחשיבותו.  אחד המיזמים הבולטים בתחום הוא "ממשל בסלון" – מיזם חדשני שמפגיש בין הציבור למשרתי הציבור. המיזם יוצר מרחב לשיח פתוח ובלתי אמצעי על העשייה היומיומית של השירות הציבורי, במטרה לחבר את הציבור למערכת, להפוך אותה למובנת ונגישה יותר, ולקרב את האנשים הפועלים בה לאזרחים שהם משרתים.

במקביל, גם במערכת החינוך מתחדדת ההבנה שחשיפה מוקדמת לשירות הציבורי דרך מסגרות חינוכיות תסייע להעמקת ההיכרות עם מערכות המדינה כבר מגיל צעיר, ותבסס תחושת שייכות ואחריות כלפיהן. כחלק מכך, אגף א' עתודות במשרד החינוך מקדם תכנית לימודים חדשה המרחיבה את מקצוע האזרחות ל-5 יחידות לימוד במגמת שירות ציבורי במטרה לחשוף את התלמידים לשירות הציבורי ולמצב אותו כאפיק הגשמה ראוי בקרב בני נוער.

חיזוק השירות הציבורי הוא לא רק להביא אנשים אליו – אלא גם לעצב את האופן שבו הוא נתפס. נדרש לייצר נרטיב חדש סביב השירות הציבורי – נרטיב שמציג אותו כפי שהוא באמת: לא כמבוך בירוקרטי, אלא כאוסף אנשים מחויבים שפועלים כדי להוביל שינוי והשפעה רחבה.

לספר סיפור חדש

בכל חברה ישנו אתוס – תפיסת יסוד שמעניקה משמעות משותפת, מגדירה מה נכון וטוב, ומהווה את המצפן הערכי שמכוון את פעולתה. האתוס אינו רק זיכרון היסטורי או רעיון תיאורטי – הוא זה שמעצב את מה שנתפס כשליחות, את המודל לחיקוי, את הסיפור שהחברה מספרת לעצמה על עצמה. אם לאורך השנים נבנו אתוסים סביב חלוציות, ביטחון ויזמות, הגיע הזמן להכיר בכך שהחוסן של המדינה תלוי גם במערכות שמנהלות אותה – ובאנשים שמפעילים אותן.

האתוס מעצב את מה שנתפס כשליחות, מודל לחיקוי, הסיפור שהחברה מספרת לעצמה על עצמה. אם נבנו אתוסים סביב חלוציות, ביטחון ויזמות, יש להכיר בכך שחוסן המדינה תלוי גם במערכות שמנהלות אותה ובמפעיליהן

אתוס השירות הציבורי אינו מוגבל לקבוצה מסוימת, אלא מחבר את כל חלקי החברה. הוא המקום שבו ישראל מתנהלת – לא רק כמנגנון טכני, אלא כזירה שבה מתקבלות ההחלטות שמעצבות את חיינו. במערכת הציבורית, מתכנסים אנשים מרקעים שונים – יהודים וערבים, חילונים ודתיים, ותיקים ועולים – ועובדים יחד למען הציבור.

אם נרצה שירות ציבורי חזק, כזה שראוי לטובי בנינו ובנותינו, אנחנו צריכים להתחיל לספר את הסיפור של האנשים שבוחרים להקדיש את חייהם לטובת הכלל, של מי שמעצבים את המרחב שבו אנו חיים – נצטרך לספר סיפור חדש.

ירין רוזן הוא מוביל מחקר ופיתוח בארגון תשתית לחיזוק השירות הציבורי. בעל ניסיון בפיתוח תכניות אקדמיות וקורסים יישומיים ובהובלת חיבורים בין האקדמיה לעשייה בשטח.

תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
עוד 1,364 מילים

דמוקרטיה או עריצות? פסקת ההתגברות במחשבה המדינית

תפקידו של בית המשפט העליון מהווה את אחת המחלוקות המרכזיות בין הימין והשמאל הישראלי – על פי סקר "מדד הדמוקרטיה הישראלית" של המכון הישראלי לדמוקרטיה (2018), רוב מצביעי הימין (כ-60%) סבורים שיש לשלול מבית המשפט העליון את הסמכות לבטל חוקים של הכנסת, לעומת מיעוט (כ-30%) מבוחרי המכרז והשמאל.

תפקיד ביהמ"ש העליון מהווה את אחת המחלוקות המרכזיות בין הימין והשמאל הישראלי – עפ"י סקר המכון הישראלי לדמוקרטיה רוב מצביעי הימין סבורים שיש לשלול את סמכותו לבטל חוקים של הכנסת

ירין רוזן הוא מוביל מחקר ופיתוח בארגון תשתית לחיזוק השירות הציבורי. בעל ניסיון בפיתוח תכניות אקדמיות וקורסים יישומיים ובהובלת חיבורים בין האקדמיה לעשייה בשטח.

תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
הבעיה היא לא פסקת ההתגברות שהיא אכן בעייתית, מאוד. הבעיה היא "עודף" שיקול הדעת לשופטים במדינת ישראל. מזמין אותך להיות נוכח בדיונים בבתי משפט בנושאים רבים ולעיתים ממש בא לדפוק את הראש בק... המשך קריאה

הבעיה היא לא פסקת ההתגברות שהיא אכן בעייתית, מאוד. הבעיה היא "עודף" שיקול הדעת לשופטים במדינת ישראל. מזמין אותך להיות נוכח בדיונים בבתי משפט בנושאים רבים ולעיתים ממש בא לדפוק את הראש בקיר. העוצמה שמעניקים לעורכי דין בישראל ומייחסים להם מעמד של "יצר הבריאה" בתוספת אי חקיקת עונשי מינמום ולקינוח שיקול דעת משמעותי לשופט, זה חד משמעית עושה נזק. מוטב שהיו מתעסקים בזה ולא בפסקת ההתגברות שכמו שאמרתי, מאוד בעייתית.

לפוסט המלא עוד 1,282 מילים ו-2 תגובות
כל הזמן // שבת, 20 ביוני 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הסכם היסטורי בין ארה"ב ואיראן

סמ"ר ליאב כבביה הוא החלל השלישי בתקרית טנק המג"ד

סמ״ר יואב קליין נהרג אף הוא ביום שישי, בתקיפת טנק המג״ד ● סמ״ר ניר בן ארי נהרג במטח רקטות וכטב״ם, 13 חיילים נפצעו, שניים מהם במצב קשה ● צה״ל הודיע כי הוא פועל ב״אזור הביטחון״ בלבנון מול מערכת מנהרות אסטרטגית של חזבאללה בה נצורים עשרות מחבלים; צה״ל מסר כי נצר את האש בשאר המדינה ● איראן הודיעה כי סגרה את מצר הורמוז עקב ההפרות בלבנון ● צוות המו״מ האיראני יצא לשיחות בשווייץ

סמ"ר ליאב כבביה, בן 20 מהוד השרון, לוחם שריון בגדוד 52 של עוצבת "עקבות הברזל" (401), נפל ביום שישי לפנות בוקר בקרב בדרום לבנון. כך הודיע הלילה דובר צה"ל.

סמ"ר כבביה הוא החלל השלישי ששמו מתפרסם מתוך ארבעה לוחמי צוות טנק שנהרגו בתקרית הקשה, כתוצאה מפגיעת כטב"ם או טיל נ"ט ששיגר ארגון הטרור חיזבאללה.

באותו אירוע נפלו סא"ל דור גדליה בן שמחון ז"ל (32) – מפקד גדוד 52 וסמ"ר יואב קליין ז"ל (21) – ששמו הותר לפרסום מוקדם יותר היום.

מצה"ל נמסר כי שמו של הלוחם הרביעי מצוות הטנק שנפל בתקרית צפוי להתפרסם בקרוב.

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מודיע כי "לא ייגבו אגרות מעבר במצר הורמוז במשך 60 יום במהלך תקופת הפסקת האש, ולא ייגבו אגרות מעבר גם לאחר תום תקופת 60 הימים – אלא אם הן יוטלו על ידי ארצות הברית של אמריקה ולמענה".

טראמפ מוסיף כי אם העסקה עם איראן לא תושלם הכסף יועבר עבור שירותים שניתנו כ"מלאך שומר" של מדינות המזרח התיכון, לצורך החזר עלויות בעבר, בהווה ובעתיד.

שמחה רוטמן בישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט בכנסת, 14 בינואר 2026 (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
שמחה רוטמן בישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט בכנסת, 14 בינואר 2026 (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)

ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת צפויה לדון ביום שני בשורה של הוראות מיוחדות לבחירות הקרובות, שעליהן המליצה ועדת הבחירות המרכזית, כדי להבטיח את תפקודה התקין של מערכת הבחירות לנוכח המצב הביטחוני הנוכחי.

הצעת חוק הבחירות לכנסת ה־26 (הוראות מיוחדות), כפי שהומלצה על ידי ועדת הבחירות המרכזית, תאפשר למפונים בעקבות שנות העימות הצבאי האחרונות להירשם ב"כתובות בחירה" חדשות, תאפשר לוועדת הבחירות המרכזית להתכנס באופן מקוון, תעניק לרשויות הבחירות גמישות רבה יותר בבחירת קבלנים, ותעניק ליושב ראש ועדת הבחירות המרכזית סמכויות נוספות לקביעת הוראות מיוחדות לנוכח המצב הביטחוני.

הוועדה ממליצה גם על כמה תיקוני קבע בחוק, ובהם הצבת קלפיות בכל בית אבות או דיור מוגן שבו לפחות 75 דיירים, הקדמת המועד האחרון להגשת רשימות מועמדים, וחובת גילוי על שימוש בבינה מלאכותית יוצרת ביצירת חומרי תעמולה לבחירות.

המשנה לנשיא בית המשפט העליון בדיון בבג"ץ בעתירות נגד מינוי עו"ד מיכאל ראבילו למבקר המדינה, 18 ביוני 2026
המשנה לנשיא בית המשפט העליון בדיון בבג"ץ בעתירות נגד מינוי עו"ד מיכאל ראבילו למבקר המדינה, 18 ביוני 2026

במכתב ליושב ראש ועדת החוקה שמחה רוטמן (הציונות הדתית), כותב המשנה לנשיא בית המשפט העליון ויושב ראש ועדת הבחירות המרכזית נעם סולברג כי הוא סבור "שחקיקת הצעת החוק חיונית לקידום הליך בחירות תקין בנסיבות הנוכחיות", ומוסיף כי הוא "יודה על מאמציך לקדם את הצעת החוק ולהביאה לחקיקה, כדי שניתן יהיה לקיים את הבחירות לכנסת כסדרן".

ynet דיווח בשבוע שעבר כי נציגי הקואליציה התנגדו למהלך שיחייב הפעלת קלפיות בבתי אבות ברחבי הארץ.

האתר ציטט גורם בליכוד שטען כי ההצעה "תסייע אלקטורלית לליברמן".

סקרים מראים בעקביות כי מצביעים צעירים נוטים יותר לימין ותומכים יותר בבעלי בריתו הפוליטיים של נתניהו מאשר מצביעים מבוגרים.

כלי תקשורת המזוהים עם חמאס ברצועת עזה מדווחים כי שלושה בני אדם נהרגו בשתי תקיפות נפרדות ברצועה בשעות האחרונות.

בתקיפה על בית במחנה הפליטים בורייג' שבמרכז הרצועה נהרגו שני בני אדם, בהם אחמד ושאח, צלם של רשת אל־ג'זירה הקטרית.

בנוסף, אדם שלישי נהרג בתקיפה בחאן יונס.

צה"ל טרם הגיב.

מתנחלים ישראלים תועדו כשהם מעבירים את עדריהם למרעה בתוך הכפר הפלסטיני סינג'יל שבמרכז הגדה.

בתיעוד נראים בעלי החיים גורמים נזק לגידולים של חקלאי פלסטיני בכפר, בזמן שהמתנחלים מביטים מהצד.

זו אחת משורה של שיטות שאימצו מתנחלים כדי להטריד פלסטינים, במטרה לגרום להם לעזוב את אדמותיהם.

כמה אלפי פלסטינים, בעיקר בדואים, נמלטו מבתיהם בשלוש השנים האחרונות לאחר שלא הצליחו לעמוד בהטרדות ובתקיפות כמעט יומיומיות מצד מתנחלים, שכמעט אינן נבלמות בידי הרשויות הישראליות.

עשרות פעילי שמאל ישראלים החלו לקיים מה שמכונה "נוכחות מגינה" בכמה מהכפרים הפלסטיניים הנתונים למתקפות החמורות ביותר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכל העדכונים עוד 19 עדכונים

איפה היו הלסביות ההן?

לכבוד חודש הגאווה, נזכרתי כי בתקופת המנדט אסר החוק על יחסי מין בין גברים. כתוצאה מכך, ההומוסקסואל נכח בשיח הציבורי – הוא סומן כמושא לאיסור, כסכנה, או כבעיה שצריך לדבר עליה.

אך מה על הלסבית? הלסבית, לעומתו, הייתה נעלמה. בעיתונות העברית של אותן שנים היא כמעט לא הייתה קיימת, ומה שאינו קיים – הרי אינו אסור. כדי למצוא אותה צריך לבלוש: לעבור על מאות כתבות וידיעות ומודעות, ולקרוא דווקא את מה שנותר בין השורות.

ד"ר אורית יעל (Orit Yaal) חוקרת היסטוריה חברתית ומגדרית. היא משתמשת בתקשורת ההמונים של התקופה כמקור להבנת החברות הנחקרות. להנאתה לומדת כל החיים, לפרנסתה מרצה במכללה אקדמית כנרת, לשלמות נפשה מרצה אקטיביסטית במסגרות אזרחיות (פורום מיכל סלה, מכינות קד"צ), פובליציסטית בעיתונות החופשית ונואמת בכיכרות. בחייה הפרטיים קיבוצניקית, פמיניסטית נשואה ואם לארבעה. מאמינה בשוויון חברתי, כלכלי ופוליטי, כי רוב בני האדם טובים צריך רק ללתת להם את הכלים להראות את הטוב הזה.

תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,410 מילים
אמיר בן-דוד
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

תנו לתן לחיות

המפגש המדמם עם התנה בכינרת התקבל בפאניקה ובקריאה לשימוש בכוח. אבל כדי ללמוד לחיות עם חיות הבר החברה הישראלית תצטרך לעבור שינוי תרבותי והתנהגותי ● הכשל העמוק של התחבורה הציבורית מתחיל מאחורי הקלעים ● שלושה חודשים אחרי הטיל הקטלני, פארק קרית ספר מתאושש ● וגם: תמונות נפלאות בתחרות הצילום "ים ישראלי"

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,720 מילים

צייד הנאצים של אנטבה

ריאיון חמישים שנה אחרי המבצע ההירואי באוגנדה, בועז דביר, קולנוען ישראלי-אמריקאי, חושף כי מי שאפשר את פעולת החילוץ של צה"ל היה נוסע צרפתי בשם מישל קוז'ו ● אותו נוסע אמיץ, מתברר, תכנן רק שנה קודם לכן להתנקש בחייו של הפושע הנאצי קלאוס ברבי ● "באנטבה קוז'ו הבין שאומץ אמיתי אינו לקיחת חיים – אלא הצלת חיים"

לכתבה המלאה עוד 1,801 מילים
זירת הדמוקרטיה
כל מה שצריך לדעת כדי לשמור על ישראל ליברלית

ישראל על חבל קצר - כשההחלטות מתקבלות בוושינגטון

במשך רוב שנותיה נשענה הברית בין ישראל לארצות הברית על הבנה לא כתובה: ישראל תלויה בוושינגטון, אך ההחלטות הסופיות מתקבלות בירושלים. כיום יותר ויותר ישראלים מתחילים לפקפק בהנחה הזאת.

הלחצים האמריקאיים במהלך המלחמה בעזה, הניסיונות להגביל את תגובת ישראל לאיראן ואף ההתערבות הפומבית במשפטו של בנימין נתניהו, מחזקים תחושה גוברת שוושינגטון לא רק משפיעה על החלטות ישראל אלא גם מגדירה את גבולות הגזרה שלה. השאלה שמטרידה כיום ישראלים רבים היא האם התלות ההכרחית בארצות הברית החלה לבוא על חשבון חופש הפעולה של ישראל.

יהודה לוקץ׳ הוא פרופסור-חבר אמריטוס ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת ג׳ורג׳ מייסון, וירג׳יניה. פרסם חמישה ספרים. הוא מחבר הספר שיצא לאור לאחרונה: "Op-Ed: Musings on War & Peace in the Middle East and Beyond"

תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 918 מילים

למקרה שפיספסת

מזכר ההבנות בין ארה"ב ואיראן עלול להתגלות כחוזה ורסאי החדש

ארבעה חודשים לאחר שהחל במלחמה נגד איראן, טראמפ החליט לחתוך הפסדים ולצמצם את הנזקים, עד כמה שניתן ● טראמפ מתבשם מא-שרע, אך המנהיג הסורי לא ייכנס למענו ללבנון ● והשבוע ב-2007: חמאס השלים את ההשתלטות על רצועת עזה ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזרח התיכון

לכתבה המלאה עוד 1,309 מילים ו-1 תגובות
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

יקבי הדרום, שעבדו קשה לאורך השנים כדי לגדל ענבים ייחודיים באדמה החולית תחת החום הכבד, הוכיחו שההתמדה משתלמת ● כעת הם מנצלים את החותמת הבינלאומית החדשה כדי להפיץ את הבקבוקים והטעמים הייחודיים שלהם ברחבי העולם ● המלצות ביקור בשלושה יקבים מובילים בנגב

לכתבה המלאה עוד 1,220 מילים
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
אוֹפְּטִימִיּוּת 305

אדם צועק את שחסר לו, לימד אותנו מורנו ורבנו מאיר אריאל. יכול להיות שמה שחסר כעת בעולם יותר מכל, זו זריקת עידוד של אופטימיות. ולכן צועקים אופטימיות מסטנפורד בקליפורניה ועד בית ספר זומר ברמת גן

לכתבה המלאה עוד 1,061 מילים ו-2 תגובות

תגובות אחרונות

שופטי העליון הבינו שאין מנוס מפסילת ההצבעה שבה נבחר ראבילו למבקר המדינה, אחרי שכמה מחברי הליכוד תיעדו את עצמם מצביעים לו ● המסר של בית המשפט הוא ברור: זכותו של הציבור לדעת שההצבעה נקייה מלחצים פוליטיים ועסקאות עתידיות ● אם הכנסת לא תקיים הצבעה חדשה ונכונה, בג"ץ ייאלץ להתערב ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,106 מילים

הנזק ההיקפי של טלי גוטליב

מסע החסינות של חברת הכנסת הוכיח שבימין יעדיפו להפקיר את ביטחונם של אנשי שב"כ רק כדי לא להרגיז את הבייס ● גוטליב אמנם מרחיקה בוחרים מתונים מהליכוד אך במקביל מחנכת את הציבור לצפצף בגלוי על שופטים ופרקליטים ● כעת נתניהו יצטרך להחליט כיצד להתמודד עם המפלצת שטיפח ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
5

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
הממשלה וראשה מוכיחים כמעט מידי יום כי האינטרסים של המדינה במקום האחרון מבחינתם וכל האינטרסים האחרים- הישרדותיים, ביטחוניים(הפרת החוק לגבי חשיפת שמות אנשים במערכת הביטחון), פוליטיים, מ... המשך קריאה

הממשלה וראשה מוכיחים כמעט מידי יום כי האינטרסים של המדינה במקום האחרון מבחינתם וכל האינטרסים האחרים- הישרדותיים, ביטחוניים(הפרת החוק לגבי חשיפת שמות אנשים במערכת הביטחון), פוליטיים, משפטיים(של רוה"מ נתניהו), מיפלגתיים ועוד, יש להם קדימות על הצרכים, היעדים, האינטרסים המרכזיים של המדינה שנתניהו וחבריו מנהיגים . השר לוין, למשל, שר המשפטים, הוא הוא האיש המרכזי, " המשמיד" את מערכת החוק והמשפט במדינה. העם משלם על המחסור הקשה בשופטים בכל הרמות. לפעמים, נשאלת השאלה בפני אלה המשקיפים והעוקבים אחר המתרחש כאן, כי יש גורמים הרוצים ברעתנו והם משכנעים את חברי הממשלה, רובם ככולם, לפעול נגד ישראל ואוכלוסיתה, אותן הם מנהיגים. כיצד " משכנעים את הממשלה לפעול נגד המדינה והעם? משאיר זאת לדמיון הקורא

הממשלה וראשה מוכיחים כמעט מידי יום כי האינטרסים של המדינה במקום האחרון מבחינתם וכל האינטרסים האחרים- הישרדותיים, ביטחוניים(הפרת החוק לגבי חשיפת שמות אנשים במערכת הביטחון), פוליטיים, מ... המשך קריאה

הממשלה וראשה מוכיחים כמעט מידי יום כי האינטרסים של המדינה במקום האחרון מבחינתם וכל האינטרסים האחרים- הישרדותיים, ביטחוניים(הפרת החוק לגבי חשיפת שמות אנשים במערכת הביטחון), פוליטיים, משפטיים(של רוה"מ נתניהו), מיפלגתיים ועוד, יש להם קדימות על הצרכים, היעדים, האינטרסים המרכזיים של המדינה שנתניהו וחבריו מנהיגים . השר לוין, למשל, שר המשפטים, הוא הוא האיש המרכזי, " המשמיד" את מערכת החוק והמשפט במדינה. העם משלם על המחסור הקשה בשופטים בכל הרמות. לפעמים, נשאלת השאלה בפני אלה המשקיפים והעוקבים אחר המתרחש כאן, כי יש גורמים הרוצים ברעתנו והם משכנעים את חברי הממשלה, רובם ככולם, לפעול נגד

רק שואל: לאוטיסטית גוטליב יש אבטחה? די מביך לאוייב שישראל מצליחה לחסל את כל ראשי הנחש של אוייביה לדורותיהם ואילו האוייב המוסלמונאצי והפלשטנאצי לא מצליח לחסל אפילו פוליטיקאי ישראלי אחד ב... המשך קריאה

רק שואל: לאוטיסטית גוטליב יש אבטחה? די מביך לאוייב שישראל מצליחה לחסל את כל ראשי הנחש של אוייביה לדורותיהם ואילו האוייב המוסלמונאצי והפלשטנאצי לא מצליח לחסל אפילו פוליטיקאי ישראלי אחד במשך עשרות שנים. הפוליטיקאי הישראלי האחרון שחוסל בידי הפלשטנאצים היה נביא הטרנספר והאנס המתועב רחבעם (גנדי) זאבי. את זאבי רצחו פלשטנאצים מארגון החזית העממית, ובשל כך מנהיג החזית העממית אחמד סעדת שיזם את הרצח יישב בכלא הישראלי עד יום מותו. הרצח של זאבי שבוצע לפני עשרים ושש שנים הצליח רק משום שהאלוף בדימוס שחשב את עצמו מומחה גדול בענייני בטחון גירש מעליו באופן עקבי את מאבטחי השב"כ/מגן שניסו להגן עליו.

לכתבה המלאה עוד 1,001 מילים ו-5 תגובות
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

שוויון בין הליכוד לאיזנקוט

מגמת ההתחזקות של הרמטכ"ל לשעבר נמשכת בסקר חדש של יוסי טאטיקה ● ריצה משותפת של איזנקוט ובנט במפלגה שבראשה יעמוד איזנקוט תקבל 40 מנדטים - שני מנדטים פחות לעומת התמודדות נפרדת ● ובתרחיש איחוד של המפלגות הערביות ושל הימין הקיצוני, שני הגושים נחלשים אף יותר והדרך להקמת ממשלה נותרת מעורפלת

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 291 מילים ו-2 תגובות

המדינה מציגה חזית אחידה נגד עסקת צים

מעקב זמן ישראל משרדי החקלאות, הכלכלה והתחבורה כבר מתנגדים לעסקת המכירה של "צים", וברשות החירום הלאומית מזהירים מפגיעה בעצמאות הסחר הימי של ישראל ● ברקע עומדת הצעה מתחרה גבוהה יותר ● יו"ר ועד העובדים מזהיר: "חברה קטנה, מצומצמת ורזה לא תענה על הצרכים של המדינה"

לכתבה המלאה עוד 1,329 מילים ו-1 תגובות

ללכת שבי אחריו

פעמיים אימץ טראמפ את תפיסת נתניהו מול איראן, אך בשתיהן לא נבנתה חלופה מדינית סדורה ● עתה, כשההסכם עם טהרן מתגבש, הזעם בישראל מופנה לבית הלבן – ולא למי שהוביל לשם ● הביביסטים, כרגיל, מעדיפים לקלל את המציאות במקום לשאול מי מכר להם אותה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,085 מילים

השעון מתקתק: צה"ל בדרך למחסור חמור בלוחמים

צה"ל לא יכול להרשות לעצמו לאבד אלפי חיילים בינואר, ולכן הוא נערך לפתרון עקום ויקר: שחרור חיילי סדיר אחרי 32 חודשים – וגיוסם מחדש בצו 8 ● מאחורי הוויכוח הפוליטי על חוק הגיוס מסתתרת בעיה מבצעית מיידית: פחות לוחמים, יותר משימות, וצבא שנאלץ לקנות זמן בכסף ובכפייה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 539 מילים
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

מקהלת השופרות איבדה את המנצח

עוד לפני פיאסקו מזכר ההבנות עם איראן, נתניהו ושופריו איבדו את השליטה במסר והחלו לירות באפלה, בקמפיין שאינו מוביל לשום מקום ● כשמפעל הרעל מפיץ ברישול חומרים מסוכנים, בלי כמוסה שתארוז אותם ותאפשר להחליק אותם בגרון – האפקט מתפוגג במהירות ● ארתור פינקלשטיין היה מכסה את עיניו בבושה לנוכח התנהלותו של תלמידו הנאמן ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 920 מילים ו-1 תגובות

הצד האפל של הנגב

עשרות מכתשים עמוקים ומסתוריים צצו לאחרונה בפאתי הנגב ומעניקים לאזור שלם מראה של בקעה בירח ● המכתשים נוצרו מפיצוצים שנועדו ככל הנראה להיפטר מפסולת של חומרי נפץ ● שורה של סימני שאלה מרחפת מעל חוקיות הפיצוצים וההשפעה שלהם על הטבע והסביבה ● המשרד להגנת הסביבה: "השימוע לחברה שביצעה את הפיצוצים נקבע למהלך חודש יוני"

לכתבה המלאה עוד 779 מילים ו-1 תגובות
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.